Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kommissionsformand: ’Vedvarende udfordring at sikre højere produktivitet’

Produktivitetskommissionens deadline er kort, siger kommissionens formand, Peter Birch Sørensen. Han mener, at arbejdet med produktivitet bør ske på mere permanent basis, fordi kommissionens arbejde hele tiden åbner for nye aspekter
Produktivitetskommissionen skal på halvandet år gennemgå produktivitetsproblemerne i dansk økonomi og komme med bud på effektiviseringer på områder som blandt andet folkeskolen og ældrepleje.

Produktivitetskommissionen skal på halvandet år gennemgå produktivitetsproblemerne i dansk økonomi og komme med bud på effektiviseringer på områder som blandt andet folkeskolen og ældrepleje.

Steffen Ortmann

Indland
25. juli 2013

Produktivitetskommissionen har fået halvandet år til at gennemgå produktivitetsproblemerne i dansk økonomi og komme med bud på effektiviseringer. Den korte deadline betyder, at kommissionen ikke kan nå at komme rundt om alle de problemstillinger, der kan være relevante i forhold til produktivitet. Det siger kommissionsformandPeter Birch Sørensen, økonomiprofessor ved Københavns Universitet.

»Jeg vil bestemt ikke beklage mig over kommissionens arbejdsvilkår, for dem kendte vi på forhånd. Men det er klart, at vi har fået en meget stor dagsorden og en ret kort deadline. Det er en stor mundfuld, og det betyder, at der kan være nogle temaer, som kunne være relevante, men som vi må overlade til andre at tage op,« siger han.

Diskussionen om Produktivitetskommissionens arbejdsforhold er blevet aktuel, efter det i går kom frem, at kommissionen har afleveret en delrapport om transportområdet, som indeholdt en række fejl.

Peter Birch Sørensen siger, at fejlene under alle omstændigheder burde være undgået. Men han mener også, at man med fordel kunne arbejde mere permanent med produktivitetsanalyser og forslag til produktivitetsfremme, som man blandt andet ser det i Australien.

»Jeg tror, det vil være en god idé, hvis der bliver arbejdet med det mere permanent, fordi der hele tiden dukker nye aspekter op. Arbejdet bør organiseres og foregå på vedvarende basis,« vurderer Peter Birch Sørensen, som dog ikke har en specifik model for arbejdet i tankerne. »Det vigtigste er, at arbejdet bliver systematiseret, og at man inddrager al relevant ekspertise,« siger han.

’En monsteropgave’

Bent Greve, som er professor på Roskilde Universitets Institut for Samfund og Globalisering, vurderer derimod, at det overhovedet ikke giver nogen mening af have en Produktivitetskommission og endnu mindre mening at have en permanent kommission.

»Man har løbende brug for at se på produktiviteten, og ulempen ved en kommission er for mig at se, at man venter med at gøre noget, til man får et udspil fra den. Jeg synes egentligt, at vi allerede har organer nok til løbende at undersøge området,« siger Bent Greve.

Uanset hvor lang tid Produktivetskommisionen havde fået til at gennemgå deres dagsorden, vil der altid være områder, man ikke kommer i dybden med, mener professoren.

»Der er jo ingen forskning, hvor man kan sige, at man har undersøgt alt. Man risikerer, at vi ikke får glæde af kommissionernes arbejde, hvis de skal have uendelig tid. Vi har jo steder, der hele tiden undersøger dansk økonomi, som ministerierne, Det Økonomiske Råd, OECD, vismænd og en række tænketanke, så der er masser der kan bidrage til, hvad der sker,« siger Bent Greve.

Asbjørn Sonne Nørgaard har forsket i politiske kommissioner i mange år som professor på Syddansk Universitet og udgivet bogen De Store Kommissioner. Han undrer sig ikke over de fejl, som er blevet fundet i Produktivitetskommissionens delkonklusion, men det undrer ham, at man tillægger kommissionen så stor en værdi. »Det er jo en monsteropgave. Halvandet år er relativt kort tid til at gennemgå hele det danske samfunds arbejdsgange, selv for dygtige kommissionsmedlemmer. Jeg forventer mig ingen columbusæg fra deres side, når man ser på opgavens karakter,« siger han.

Ifølge Asbjørn Sonne Nørgaardbliver resultatet af Produktivitetskommissionens arbejde højst sandsynligt en form for erfaringsopsamling og et forsøg på at skabe debat.

»De forslag, som kommer, er jo velkendte travere. Man skal ikke forvente sig for meget, men man kan regne med, at der bliver sat fokus på nogle problemstillinger, som regeringen gerne ser, at der kommer fokus på,« siger Sonne Nørgaard.

På trods af de lave forventninger til resultaterne mener han ikke, at det ville hjælpe at gøre Produktivitetskommissionens arbejde mere etableret.»Vi har brug for, at kommissionerne er selvstændige og frivillige. Jo mere etablerede de bliver, jo mere politisk styring kommer der,« siger Asbjørn Sonne Nørgaard.

Han mener derfor, at kommissionens dagsorden er helt realistisk i forhold til politikernes ønsker.

»Politikerne er jo ikke naive. Formålet er jo nok at sætte fokus på, at der stadig er brug for reformer.«

Fokus også uden kommission

Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre ønsker heller ikke, at man forlænger Produktivitetskommissionens arbejde.

»Næsten uanset hvor mange ressourcer man lægger i dette arbejde, er det jo et kæmpemæssigt stykke arbejde, og så længe kommissionen ikke selv mener, at de har brug for mere tid og flere ressourcer, har jeg tillid til, at resultaterne bliver som ønsket,« siger han.

SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, mener, at fokus på produktivitet fortsat vil være der, uanset om der er en kommission eller ej:

»Fokus vil blive ved med at være der, for vi har kun de penge, vi har, derfor vil der blive ved med at være fokus på, hvordan vi kan gøre tingene bedst muligt. Men jeg synes, at den her sag viser, at vi bliver nødt til at tage en drøftelse af, hvad vi bruger kommisionerne til, og hvilke arbejdsforhold de har.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Jamen, halløj da! Produktivitetskommissionen har har gjort afgørende fejl i sit arbejde, har brugt forkerte tal og er derved kommet til fejlagtige resultater!
Er det fordi, de har været sjuskede eller sløsede? Nej, en arbejdstid på 1½ år var for kort, og dagsordenen var meget stor ... der burde være en permanent institution, arvbejdet skal systematiseres, og al relevant ekspertise skal inddrages!
Det er åbenbart ikke al slags arbejde, der skal effektiviseres med besparelser.
"LOL", ville jeg sige, hvis jeg var nogle år yngre.

Lene Christensen, Thomas Østergaard, Carsten Søndergaard, John Hansen, Nicolas Olsen, Claus Jørgensen, Tue Romanow, Peter Nielsen, Karsten Aaen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Produktivitetskommissionen, har problemer med sin produktivitet. Ha ha ha, vi lever i sandhed i groteske tider.

Katrine Visby, Lene Christensen, Carsten Søndergaard, Anders Reinholdt, Søren Blaabjerg, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, John Hansen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Jesper Wendt, Henrik Jensen, Lise Lotte Rahbek og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

- Og måske vi skulle få en bæredygtigheds & livskvalitetskommision i stedet? I min optik er behovet herfor langt større, end direkte at dyrke den selvdestruktive, endeløse vækstfilosofi, gennem den arbejdslejr ligenede betegnelse "Produktivitetskommissionen".

Katrine Visby, Carsten Søndergaard, Søren Blaabjerg, John Hansen, Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Claus Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Produktivitetskommissionens mest afgørende fejl er ikke nødvendigvis dens brug af forkerte informationer. En mere afgørende fejl kan være, at kommissioners produktivitet i bedste fald sidestilles med anden produktivitet el. i værste fald undtages fra krav om øget produktivitet. Det, produktivitetskommissionen foreløbig er citeret for, havde ikke engang ret meget med produktivitet at gøre.

Lene Christensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Danskernes tilværelse: produktivitet. Glem alt om at være menneske. Robotter. Kun.

John Vedsegaard, Carsten Søndergaard, Steffen Gliese og Nick Mogensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Vi må have nedsat nogle flere permanente kommissioner.
Så er der da nogle mennesker, som har en fast, høj indkomst i maaaange år. :)

Torben K L Jensen, Tue Romanow og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Det er sateme ufattilgt hvad DJØFerne slipper afsted med.

Igen - se lige på sammesætningen af denne komission:

http://produktivitetskommissionen.dk/kommissionsmedlemmer

Er det VIRKELIG for meget forlangt, at forvente, at netop denne gruppe mennesker, har gjort sig nogle valide tanker om, hvordan Danmark kommer fremad?

Er det urimeligt at forvente, at de, med lige netop deres job, og deres løn - som VI har betalt - ikke behøver at starte fra nul!

Jeg foreslår, at Information indfører en fast klumme: "Dagens DJØF-citat".

Der er nok at komme efter.

Lene Christensen, Thomas Østergaard, Carsten Søndergaard, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Tue Romanow, John Hansen, Niels Mosbak, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Tror det kaldes for en parasit.

Flemming Scheel Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Vi må have nedsat nogle flere permanente kommissioner.

Det er ikke nødvendigt. Der kan formentlig altid findes (mere el. mindre) gode grunde til nedsættelse af kommissioner.

Jesper Frimann Ljungberg

Det er sku ikke så svært.

Hele root causen til produktivitets problemerne i samfundet, afspejles jo glimrende i sammensætningen af kommisionen,

http://produktivitetskommissionen.dk/kommissionsmedlemmer

Og det faktum at man er naiv nok til at tro at økonomer alene kan løse sådanne problemer.
Det kræver jo faglighed, og det er den generelle manglen på denne der gør, at vi har problemer med produktiviteten.

// Jesper

Carsten Søndergaard, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Tue Romanow, Niels Mosbak, Steffen Gliese, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Nu kan vi vel ikke bebrejde produktivitetskommisionen for noget, for sandsynligvis laver de ikke meget af arbejdet selv. Det har de vel folk til. Nu undskylder de sig med at der ikke er tid nok til opgaven, men de kan heller ikke finde ud af at melde fra overfor dårlige opgavevilkår, de må have professorkollegaer til at forsvare sig i medierne.

Flemming Scheel Andersen

Målet produktivitet = effektivitet/billighed er i stik modsat retning af, hvad fremtiden vil kræve af os.
Omstilling til kvalitet som erstatning for kvantitet, med mindre resurseforbrug og meget længere levetid og smartere konstruktion med indbygget mulighed for forbedring og tilpasninger.
Produktivitet, sikke en mangel på visioner.

Carsten Søndergaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Flemming Scheel Andersen

Jeg er ikke enig. Jeg mener ikke at man kan sige det så simpelt.
Bedre produktivitet er jo netop at kunne frembringe mere (ikke nødvendigvis kvantitetsmæksigt) ved et mindre forbrug af ressourcer.

Så jeg ser netop en bedre produktivitet, som et middel til at opnå det du skriver.
Det drejer sig bare om at skabe en produktivitets forøgelse, der også er holdbar set vores natur og omverden.

// jesper

Flemming Scheel Andersen, Steffen Gliese og Nick Mogensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har arbejdet for en verden uden angst for naturkatastrofer og nød og elendighed, og efterhånden som den er inde for rækkevidde, ønsker man sig tilbage til det velkendte: kampen for eksistensen, i stedet for at glæde sig over, at den er fortid.

Carsten Munk, Carsten Søndergaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

" verden uden angst for ....nød og elendighed,".

Har du læst om Grækenland og Spanien for nylig?

Nick Mogensen

Produktivitetskommisionen. Det lyder jo som "gourmet menu hos McDonald's". Sådan en omgang bullshit.

Carsten Munk, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Henrik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Henrik Jensen, der har du problemet demonstreret 1:1.

Carsten Søndergaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Jesper Frimann

Det var vist , hvad jeg prøvede på at sige, ihukommende den "normale" definition af produktivitet er mere af det samme.
(Hvilket kommissionen også sigter efter)

Claus Jensen

Arbejdet bør organiseres og foregå på vedvarende basis,« vurderer Peter Birch Sørensen, som dog ikke har en specifik model for arbejdet i tankerne. »Det vigtigste er, at arbejdet bliver systematiseret, og at man inddrager al relevant ekspertise,« siger han.

Effektvitetskommissionen har på kun halvandet år fundet ud af, at de er uorganiserede, usystematiske, hverken har den fornødne ekspertise eller ide til en effektiv arbejdsmodel, og at de derfor burde ansættes permanent.

Fantastisk.

Nu fremgår det så heldigvis af udtalelserne fra forskellig side, at alle, bortset fra kommissionsmedlemmerne selv åbenbart, er indforstået med, at kommissionens kompetence er revnende ligegyldig, da der blot er tale om politisk skuespil for at få sat fokus på det, regeringen synes, der skal fokus på, og ikke andet. Som Sonne Nørgaard udtrykker det

De forslag, som kommer, er jo velkendte travere. Man skal ikke forvente sig for meget, men man kan regne med, at der bliver sat fokus på nogle problemstillinger, som regeringen gerne ser, at der kommer fokus på

Man kunne dog godt have ansat en bedre instruktør til iscenesættelsen af det politiske spil for galleriet, som kunne sørge for, at Peter Birch Sørensen og Niels Helveg Petersen læser op af samme manuskript. På den måde kunne man måske undgå halvpinlige episoder, som f. eks. at Helvegs kommentar til Birch Sørensens ønske om mere tid og flere ressourcer, er, at Birch Sørensen tværtimod ikke ønsker mere tid og flere ressourcer:

så længe kommissionen ikke selv mener, at de har brug for mere tid og flere ressourcer, har jeg tillid til, at resultaterne bliver som ønsket,« siger (Niels Helveg Petersen)

Hvis Birch Sørensen skulle komme til at læse informations kommentarspor, overbringer vi ham hermed memoet: Niels Helveg har al mulig tillid til, at kommissionen i kraft af sin inkompetence på alle områder vil fremkomme med det fra politisk hold ønskede resultat.

Carsten Søndergaard, Anders Reinholdt, Søren Blaabjerg, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Tue Romanow, Jesper Frimann Ljungberg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Efter min opfattelse er kommisioner af denne art i bedste fald på forhånd dømt til at repræsentere fuldstændigt værdiløst træden vande. Det, der primært er brug for på alle niveauer - og bestemt ikke politikere, administratorer og eksperter undtaget - er noget så jordnært og enkelt som fokus på sund fornuft, trivsel, retfærdighed og nytteværdi fremfor stive regler og formalia, der stjæler kostbar tid på det egentligt værdiskabendes bekostning. Digre kommisionsrapporter vil uhyre tvivlsomt falde ind under nogen af disse kategorier.

Alle bør engageres i nyttig effektivisering af samfundets arbejsprocesser ud fra lokalt detailkendskab, i stedet for at man eventuelt hovedløst kaster sig ud i "grønthøstermetoder" baseret på generelle betragtninger. Det drejer sig overalt om at skære fedtet fra (herunder uanvendeligt kommisionsarbejde) uden at forvolde unødigt skade på det essentielle.

Eksemplerne på slet og ret idiotisk bureaukrati er mangfoldige - tænk bare på på beskæftigelsesområdet (hvilket de personligt berørte til overflod kan dokumentere - og af og til oså skriver om, bl.a. i Information)
Hvad med om man til en begyndelse startede med en grundig regelsanering og administrative procedureforenklinger overalt, hvor det er praktisk muligt.

Generelt bør alt arbejde i videst muligt omfang føles meningsfuldt og værdiskabende for den enkelte og også rumme mulighed for personligt engagement, initiativ og kreativitet. Så kommer arbejdsglæden og dermed en fornuftig produktivitet (med bl.a. minimalt sygefravær) af sig selv.

Carsten Søndergaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Produktiviteten skal ned, selvfølgelig, der bliver færre og færre unge - og det er unge, der har behov for at forbruge, når de etablerer sig. Ældre mennesker har skrabet sammen hele livet og har støre problemer med at belaste deres efterkommere.
Samtidig bliver store dele af verden, der hidtil har lidt under mangel på muligheder for at bidrage til den fælles produktion, i stigende grad producerende og selvforsynende, og det betyder ét: at der bliver mindre at gøre for os hver især. Det er jo ikke pengene eller "markedsværdien", der betyder noget, det er varernes mængde og den deraf afledte mulighed for at gøre andet med større rækkevidde (forskning, kultur).

Kjeld Hansen

Arbejdsmarkedet er blevet en efterhånden en stor hønseklub uden synlig ledelse. Alle skal være "selvkørende" uden en overordnet strategi og mellemledere der fordyber sig i alt andet end ledelse.

- Få mere struktur i virksomhederne og stil krav til mellemledere eller afskedige dem.

Kjeld Hansen

Produktiviteten skal ikke ned. Tværtimod. Men tilgengæld skal arbejdstiden ned uden lønnedgang. Som jeg har oplevet det i et kontorlandskab skabes der værdier ca. 25-30% af en arbejdsdag på 7,4 timer. Resten går med "nu skal I høre hvad jeg lavede i går aftes".

Det vil sige der reelt arbejdes 7,4 / 100 * 30 = 2,22 timer dagligt. Hvis produktiviteten fordobles er tallet 4,44 timer dagligt...

- Det betyder jeg kan nøjes med at arbejde fra 8.00 - 12.30 frem for som nu 8.00 - 16.00, nå dobbelt så meget og have min kostbare frihed fra kl. 12.30. Det er fremtiden.

Steffen Gliese

Det er bestemt ikke min erfaring, Kjeld Hansen, tværtimod er der på de arbejdspladser, jeg har været på, blevet arbejdet ret konstant; men det er selvfølgelig også arbejde, der er stimulerende og kræver en høj grad er personligt engagement.

Georg Christensen

Når produktivitets kummisionens medlemmer, kun er istand til at levere "værdiløsheder", er grunden måske bare: Alt for mange politiske og lobbyistiske "hængerøve" har haft fingerene med i "spillecassinoet".

NB: Tænker disse medlemmer, overhovedet på højere "produktivitet", eller bare på højere lønninger for dem selv, med hjælp fra politisk indflydelse?.

Helt ærlig: Så har jeg fået "nok" af politisk indflydelse på uafhængige "eksperter´s" udsagn.

Er det ikke på tide, at se "sandheden" i øjnene, som den "er", og ikke som den i "politisk øjemed", burde være?

De gamle partier er overhovedet ikke egnede til "globaliseingen". De kæmper stadig de gamle kampe om "guldkalven". Den nye globaliserede verden kan let klare sig selv, Selv med "muslingeskaller", som betalingsmidler kan "VI" let komme videre, hvis "enigheden" er tilstede, og ikke dikteres af småtbegavede "diktatore".

Fortidens vold og magtstrukture, bliver pludselig værdiløse og "abejdsydelserne" kommer tilbage til revuderet "værdiansættelse".

Lise Lotte Rahbek

Georg Christensen

Udenfor emnet:
Dit høje forbrug af citationstegn gør det svært at gennemskue dine tekster og hvad du egentlig mener.

John Robert Parkins

They must be living in a Parallel Universe
Could this explain this feeling of Déjà Vu?

Katrine Visby

"Produktivitetskommision" - tænk at det er kommet så langt ud , at man har opfundet sådan et ord.
Og de mener det i ramme alvor.
Jeg tror vitterlig de betragter befolkningen som kvæg.

Dan Johannesson og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar