Læsetid: 2 min.

Læger er tilbageholdende over for brug af cannabis

Man skal være påpasselig, når det handler om udbredelse af ny medicin, siger lægeforeningerne om flere sundhedsordføreres holdning til at gøre brugen af medicinsk cannabis lettere tilgængelig
Information har i løbet af sommeren beskrevet, hvordan en række danskere med kroniske sygdomme anvender cannabis som middel mod symptomerne.
24. juli 2013

Man bør være varsom med at udbrede brugen af medicinsk cannabis. Det mener både formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, Bruno Melgaard Jensen og formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg Michael Dupont.

»Som læger og som samfund bliver vi nødt til at være lidt konservative for at undgå skandaler, som nogle af dem vi har set igennem tiderne. Det er vigtigt, at man hele tiden arbejder med evidens, når man bruger medicin,« siger Bruno Melgaard Jensen.

Den holdning deler Michael Dupont:

»Vi skal ikke lukke et stof ud på markedet, som har så stor misbrugsrisiko, hvis der ikke er god evidens for det. Jeg synes, at sporene efter Ritalin skræmmer lidt, så det gør ikke noget, man er restriktiv,« siger han.

Udtalelserne kommer, efter at flere sundhedsordførere i går udtalte til Information, at medicinsk cannabis bør være lettere tilgængeligt for danskere med uhelbredelige sygdomme.

Men Michael Dupont mener ikke, at det uden videnskabelige beviser bør være muligt for flere patienter at få en recept på medicin, som indeholder cannabis.

»Hvis cannabis skal registreres som et lægemiddel, skal der jo foreligge evidens og dokumentation for, at det kan bruges og har en gavnlig effekt,« siger han. Michael Dupont er dog ikke afvisende over for, at cannabis kan virke positivt for nogle patienter:

»I forbindelse med nogle sygdomme kan det jo bruges ligesom andre potentielle misbrugsstoffer. Vi har brugt morfin og opium, så længe man overhovedet kan huske, så cannabis kan garanteret godt bruges til medicinsk behandling, men vores holdning er, at det skal foregå under kontrollerede omstændigheder og være på recept,« siger han.

»I forhold til morfin er der mangeårige erfaringer med, hvad det kan bruges til, hvor det virker, og hvor det ikke virker,« supplerer Bruno Melgaard Jensen.

»Hvis cannabis skal kunne anvendes medicinsk, kræver det undersøgelser på lige fod med anden medicin,« siger han.

Streng kontrol

Når sundhedsminister Astrid Krag (SF) vender tilbage fra sommerferie, vil hun blive mødt af spørgsmål fra Stine Brix, sundhedsordfører i Enhedslisten. Stine Brix ønsker at vide, hvorvidt sundhedsmyndighederne holder sig tilstrækkelig godt orienteret om andre landes erfaringer med medicinsk cannabis. Astrid Krag formoder, at Sundhedsstyrelsen holder sig opdateret.

»Jeg forventer, at Sundhedsstyrelsen følger erfaringerne fra de lande, hvor man anvender cannabis til medicinsk brug i endnu højere grad, end vi gør i Danmark. Patienterne har krav på den bedste behandling, og hvis det indbefatter et medicinsk produkt, der indeholder cannabis, så må vi se fordomsfrit på det. Det er selvfølgelig vigtigt, at det af hensyn til patienternes sikkerhed kommer igennem den samme strenge kontrol som andre lægemidler,« skriver hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

cannabis bliver kun anarkendt af lægerne,
når urten forarbejdes og distribueres gennem et medicinalfirma.

Jakob Silberbrandt, inge dreier, Daniel Mikkelsen, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Per Jongberg, odd bjertnes, Søren Bro, Henning Pedersen, Katrine Visby, Jens Kofoed, Janus Agerbo, kim jensen, Morten Lind og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal det videnskabelig undersøges, hvordan den medicinske effekt af Canabis er, før man ordinerer det som lægemiddel. Men lægerne vil nok vægre sig ved en medicin som ikke skæpper i kasserne til medicinalvirksomhederne. Først når et mono- eller polypol er etableret for fremstilling, vil man begynde at undersøge den medicinske effekt; hvad skulle den kommercielle interesse ellers komme af? Kommerciel udnyttelse er jo, hvor latterligt det end lyder, den drivende faktor i medicinsk udvikling og fremstilling.

Torben K L Jensen, Carsten Munk, Jens Kofoed, Janus Agerbo og kim jensen anbefalede denne kommentar
Karl Fischer

Nu har Inderne (før forbuddet i 1930'erne) jo så også kun brugt det som lægemiddel i 2000 år. :)
Helt nyt er det jo så heller ikke.

Niels Mosbak, Eddie Pier, randi christiansen, Torben K L Jensen, Søren Bro, Henning Pedersen, Jens Kofoed, Jacob Jensen, Sören Tolsgaard, kim jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Jeg ved ikke, hvorfor Information gider blive ved at bringe artikel efter artikel med de samme bevidst vildledende udtalelser fra såkaldt faglig side i denne artikelserie.

Er det ikke på tide politikerspirer som Bruno Melgaard Jensen og Michael Dupont enten sættes til vægs af Informations stenografer eller, hvis de ikke magter det, inviteres til åben debat med Informations læsere, hvor de kan stilles til regnskab for deres vrøvl.

Hvis man ikke allerede var stået af, da disse to udsagn kom i samme åndedrag, først en påstand om, at der ingen evidens er for cannabis' gavnlighed umiddelbart efterfulgt af en forsikring om, at dets gavnlighed -

Hvis cannabis skal registreres som et lægemiddel, skal der jo foreligge evidens og dokumentation for, at det kan bruges og har en gavnlig effekt ... cannabis kan garanteret godt bruges til medicinsk behandling

- så står man i hvert fald af, når man får at vide, at i modsætning til opium og morfin er cannabis et "nyt lægemiddel".

inge dreier, Niels Mosbak, Daniel Mikkelsen, Eddie Pier, randi christiansen, Torben K L Jensen, Henning Pedersen, Jens Kofoed, Jacob Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Martin Schou

Problemet er vel også at ingen vil bruge penge på et klinisk forsøg med et produkt som efter endt forsøg, kan produceres af alle. Ingen virksomheder kan få patent på det = ingen gider tage slæbet. Hvis nogen skal ulejlige sig med det bliver der nødt til at være et økonomisk incitament. En garanti for at man får sine investeringer igen med renter. Men det skal samtidig være præcis så billigt at folk vil købe det autoriserede produkt, i stedet for at dyrke selv eller købe illegalt.
Hvem er så tilbage til at betale ? Tja...

Niels Mosbak, Erik Jensen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Overflødig betragtning der endnu engang illustrere den udbredte virkelighedsflugt i næsten alle dele af samfundet, selv blandt tænkende og veluddannede fagfolk som læger.

Det er heldigvis intet problem at skaffe cannabisprodukter i Danmark, eller noget som helst andet beboet sted på planeten. Pot er også meget let at dyrke privat. Så selv hvis det umulige skulle ske, at politiet lykkes med at stoppe den betragtelige indsmuling af cannabis - kan vi sagtens dyrke til eget forbrug. Gør det i øvrigt allerede.

I min bygning på Vesterbro dyrkes pot på ca 1/3 altaner og vindueskamme.

Fat det nu! Vi har ikke brug for politikere, pansere eller stupide læger der blander sig i vores private valg.
Pas jeres eget crap - Og hold nallerne fra mit !!!!

Jakob Silberbrandt, inge dreier, Niels Mosbak, Daniel Mikkelsen, Eddie Pier, erling jensen, olivier goulin og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

De utallige psykofarmaca, som lægerne gladeligt udskriver på recept, blot man blinker med øjet, har ofte langt mere vanedannende konsekvenser - og alvorlige bivirkninger - end cannabis. Det er jo ofte stærkt nødlidende mennesker, som lægerne pumper med tvivlsom og dyr medicin, men som allerede har opdaget, at dette naturprodukt virker bedre.

Men selvfølgelig skal cannabis først monopoliseres i dyre medicinglas, hvis der overhovedet kan blive tale om, at den danske lægeverden tillader anvendelse heraf.

Hvorfor ikke gøre som flere steder i USA, hvor drugstores har et varieret, men gennemprøvet udvalg af marihuanna, som et bredt udsnit af patienter kan købe efter aftale med egen læge. Det ville være at sætte sagen i det rette samfundsperspektiv, fremfor det hysteri som formynderiske politikere og en profithungrende medicinalindustri - samt ditto narkohandlere - insisterer på at omgærde hampplanten med.

Selve dette hysteri og sundhedsmyndighedernes mangelfulde indsigt i de psykoaktive stoffers virkning, er ofte med til at fastholde ulykkelige patienter i en hashpsykose.

Den politiske korrekthed kræver fortsat ubetinget, at hundredetusindvis af cannabis-brugere stigmatiseres.

inge dreier, Niels Mosbak, randi christiansen, erling jensen, Nick Mogensen, olivier goulin, Henning Pedersen, Katrine Visby og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Sjovt nok skal mankun være påpasselig når, det handler om Cannabis? Planten har været brugt i flere tusind år. Jeg ville mene at man/vi/de ved rigtigt meget om Denne plante.
Langt mere end de fx ved om methylphenidat som kastes i halsen på unger helt ned til års alderen.

Det handler om penge. Ikke en skid andet.

Jakob Silberbrandt, Niels Mosbak, Daniel Mikkelsen, Erik Jensen , randi christiansen, erling jensen, Morten Lind, Per Jongberg, odd bjertnes, olivier goulin, Henning Pedersen, Sören Tolsgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Liliane Morriello

Der findes i tusindvis af videnskabelige artikler om undersøgelser af og erfaringer med cannabis som medicin, på det amerikanske PubMed.

Men som danskere skal vil helst selv genopfinde den dybe tallerken og hjulet, før vi tror på det virker, for man har ingen respect for udenlandske videnskabsfolk eller eksperter. Vi vil selv!!!!!

http://www.cannabis-med.org/
(International Association for Cannabis as Medicine - IACM - Based in EU)

Daniel Mikkelsen, Erik Jensen , Eddie Pier, erling jensen, Henning Pedersen, Sören Tolsgaard, Jens Kofoed og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Liliane Morriello

Der er fundet lerkrukker med cannabis i udgravninger i Kina, disse krukker er 10.000 år gamle.

Indtil midten af 50erne, solgtes der i danske apoteker Cannabisol fra Løvens Kemiske Faktisk.

Jakob Silberbrandt, Daniel Mikkelsen, Eddie Pier, randi christiansen, erling jensen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Kasper Milius Brandt

Problemet har vel sin rod i, at medicinalindustrien vil tabe milliarder, såfremt hash i sin rene form skulle blive accepteret af lægevidenskaben verden over. Den bliver nødt til at foretage undersøgelser på deres egne medicinale opskrifter og godkende disse som eneste og rigtige alternativ, for derved at kunne bevare deres magt på dette område af industrien.
Af samme årsag ønsker de en bevarelse af illegaliseringen af stoffet.

randi christiansen, erling jensen, olivier goulin, Jan Kønig og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Sørensen

"Man skal være påpasselig, når det handler om udbredelse af ny medicin, siger lægeforeningerne"

Hvorfor denne pludselige påpasselighed? Sådan har holdningen bestemt ikke været, og er ikke, når det kommer til udbredelsen af stærkt vanedanende psykofarmaka med hårrejsende bivirkninger.
Er det pga. det måske kan være svært at patentere og beskytte, (og dermed sikre skyhøje profitter de næste mange årtier) et produkt af naturlig oprindelse?

Jakob Silberbrandt, inge dreier, Erik Jensen , randi christiansen, erling jensen, Lars Kristensen, olivier goulin, Jacob Jensen, Jan Kønig og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Nej til fordomme og FUD! Nej til medicinsk cannabis! Nej til at forbyde naturen at gro! Ja til legalisering af naturlig cannabis!

randi christiansen, erling jensen, olivier goulin, Jan Kønig og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Thomas Christensen

Der er massiv dokumentation, ogsaa af den anerkendte videnskabelige slags. Hvorfor skulle det ellers vaere tilladt til medicinsk brug i adskillige amerikanske stater, samt i Holland? Hvem toer sige at de ikke regner disse landes sundhedssystem for videnskabeligt baseret?

Janus Agerbo, Slettet Bruger og erling jensen anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Det hele bunder i sidste ende nok i kapital-interesser som sædvanlig.

Alt hvad, der kan dyrkes ude i naturen,som kan bruges til helbredelse, bliver der set på med skepsis og forbehold i main-stream lægeverdenen.

Man dæmoniserer planter, der kan helbrede mennesker.
I stedet skal vi indtage de syntetiske midler,der giver bivirkninger og kan være vanedannende.
Hvis medicinalindustrien skal have overskud, skal der jo helst være masser af syge mennesker - og det er der jo!

randi christiansen, erling jensen og olivier goulin anbefalede denne kommentar

Katrine Visby

For en god ordensskyld. Bare fordi at noget er 'naturligt'/kan gro i naturen, så er dettte ikke ensbetydende med at der ingen ubehagelige bivirkninger er. Eller at de syntetiserede stoffer har værre bivirkninger.

Natskyggerne er et glimrende eksempel herpå. Der er det en meget god ide at syntetisere/ekstrahere atropin(bruges bla i hjertemedicin) i stededt for at bruge planten, som indeholder stoffet.

odd bjertnes

Når 10000 phd'er og det tidobbelte antal underordnede uddannelser, toppet med ca 50000 aktive politikere og omkring 50 millioner 'ansatte' i disses systemer ......

... skal gå den totale fejlopfattelses bodsgang kollektivt .. ?

Sådan en pulje af magt og ære går ikke bare stille ind i natten.

Jesper Wendt

Fordelen her er, at man kan støtte aktivt, ved at købe rød libanon, afgan og kashmir. En lidt hård retorik, men det er præcis den logik, brugere bliver mødt med.

Peter Andersen

Det er sgu lidt trist at læse hvordan lægerne sidestiller
cannabis med morfin og opium. Det udstiller deres uvidenhed
og manglende interesse, for studier er der ellers nok af.
http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

Men humlen er nok at få kontrol over salg og distribution.
Historien viser ellers ikke manglen initiativ når det gælder
uddeling af stoffer på usagligt grundlag.

Nick Mogensen

Overskriften antyder - medmindre man er bekendt med sagen i en i hvert fald overordnet forstand - at det er selve lægerne der er tilbageholdende med deres brug af cannabis. Der vil jeg dog gerne slå et slag for, at læger ofte kunne bruge et skud "ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja"-dæmpende medicin. Det virker jo til tider næsten OECD par excellence med alle disse 'tilbagekanaliseringer' ;-)

Lars Kristensen

Det er da godt, at øl og spiritus er alles ret, for tænk hvilket magtmonopol medicinalindustrien ville kunne have fået, men måske er det faktisk på vej.

Om 10-15 år vil det nok være lægeligt forsvarligt at sætte folk på en tobakskur, fordi tobakken kan have en mentalt beroligende virkning. Men til den tid er det medicinalindustrien der nok sidder på tobakssalget, ikke længere i smøger, men i pilleform.

erling jensen

Næsten al medicin har giftige, potentielt dødelige virkninger. Men hash er IKKE et sådant stof. Det er bemærkelsesværdigt. For det første har stoffet været brugt af mennesker i 5.000 år. For det andet bruges det nu dagligt af et enormt antal mennesker over hele verden. Det anslås, at mellem 20 og 50 mio. amerikanere bruger det rutinemæssigt, selv om det er illegalt, uden direkte lægelig supervision. Trods dette har man ikke påvist et eneste dødsfald. Aspirin, købt som håndkøbsmedicin, koster i USA flere hundrede dødsfald hvert år. For at dø af hashrygning skal man indtage 1.500 tons på 15 minutter, eller ryge mellem 20.000 og 40.000 gange så meget, som findes i en joint. I USA anslås det, at alkoholmisbrug årligt koster 85.000 mennesker livet. Det svarer til antallet af det årlige antal dræbte amerikanske soldater under Anden Verdenskrig. Det burde sætte tallet i perspektiv. Tobak dræber årligt 430.000 i USA og receptpligtig medicin angiveligt 85.000 mennesker årligt - hård narko 17.000.

Jakob Silberbrandt, odd bjertnes, Niels Mosbak, Daniel Mikkelsen, randi christiansen, Peter Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Med den massive propaganda offentligheden tæppebombes med, mod en legalisering af hash, har mange mennesker en meget overdreven opfattelse af skader forårsaget af narkotiske stoffer, herunder hash, og har en stærk tilbøjelighed til at minimere skader fra andre stoffer som tobak og alkohol. Besøg på hospitalsafdelinger for behandling af sygdomme forårsaget af alkohol og tobaksrygning ville være anskuelselsundervisning i omfanget af problemer forårsaget af disse to dødelige stoffer; 14.000 dør p.gr. af tobak, 24% af alle dødsfald og 3.000 p.gr.af alkohol. Intensivafsnit er fyldt af mennesker med alkoholskader, og alligevel bliver hashpsykoser fremhævet som den alvorligste sundhedsrisiko, mennesker udsætter sig for. Vi har endnu til gode at få sat tal på omfanget fra psykiatriske eksperter på området. Som tidligere anført har man aldrig i den videnskabelige litteratur beskrevet et eneste dødsfald grundet hash, og det må vel være, alt andet lige, den alvorligste bivirkning ved indtagelse af et stof.

Niels Mosbak, Jørn Sonny Chabert, Erik Jensen , randi christiansen, Peter Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Merete Nordentoft, professor i psykiatri, sætter tallet for hashmisbrugere med alvorlige sundhedsproblemer til 20.000; det dobbelte af Sundhedsstyrelsens tal. Det forplumrer billedet for almindelige dødelige, uden den fornødne baggrundsviden, at der er denne divergens. Det kunne være interessant at få belyst, hvordan hun ville sammenligne alvorsgraden ved brug af hash med de følger, det har for det danske samfund, at 430.000 lider af KOL, eller om samfundsskaderne er sammenlignelige. Hun angiver ikke, om alle 20.000 ville kunne få stillet en psykiatrisk diagnose; hvis hun ikke kan det, er det samfundsmæssigt et inferiørt problem. Nordentoft deltager i et meget spændende projekt sammen med en række psykiatere vedr. psykiatriske patienter. Heri nævnes specifikt, at "der er flere rygere blandt mennesker med psykisk sygdom end blandt befolkningen som helhed", og at "der er flere med et højt alkoholmisbrug blandt mennesker med psykisk sygdom"..., men ikke et ord om hashpsykoser, ret så vigtigt, al den stund, at hashbrug er et strafferetsanliggende.

erling jensen

Nogle førende psykiatere har i 2011 igangsat et projekt, som har til formål at forhøje levetiden for mennesker med en psykiatrisk diagnose: "Højere middellevetid for psykiatriske patienter". If. projektet er den forventede levetid for psykiatriske patienter i dag 20 år kortere end for almenbefolkningen i Danmark, Sverige og Finland; 40% af overdødeligheden skyldes selvmord og ca. 60% fysisk sygdom. Det fremgår af projektet, at psykiatriske patienter har en overdødelighed grundet livsstilssygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme og kræft. Mennesker med psykisk sygdom har generelt mere usunde kostvaner, ryger mere, drikker mere alkohol og er mindre fysisk aktive end befolkningen i almindelighed, hvilket er medvirkende til at slå dem ihjel. Mange af dets konklusioner er yderst relevante i debatten om forebyggelse. Hashpsykoser nævnes ikke med et ord. Havde det og stofmisbrug været et alvorligt samfundsproblem ville det uden tvivl være fremhævet - det er ikke tilfældet.

Erling Jensen, cand.jur.

Niels Mosbak, Jørn Sonny Chabert, Erik Jensen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
erling jensen

I ovennævnte projekt vedr. psykiatriske diagnoser anbefales det, at "Alle patienter screenes grundigt for KRAM-risikofaktorer (kost, rygning, alkohol og motion) under indlæggelse eller ved ambulante forsøg". Ikke et ord om screening for brug af narkotiske stoffer, velsagtens fordi tallet spiller en så uvæsentlig rolle, at man kan tillade sig at se bort fra det. Merete Nordentoft, psykiater og aktiv deltager i ovennævnte projekt, sætter sig mellem to stole. Hun gør sig i et interview til tilhænger af forbud mod legalisering af hash, if. hende grundet stoffets farlighed, med argumenter, som kun bygger på lægmandsbetragtninger og von hören sagen, og på den anden side, som psykiatrisk ekspert og aktiv videnskabskvinde, ikke at underbygge med fakta om stoffets farlighed. Hvem skal politikere ellers fæste lid til, hvis ikke til den højeste fagkundskab, hos psykiatere, der må siges at være de vigtigste til at beskrive problemets omfang.

Erling Jensen, cand.jur.

Niels Mosbak, Erik Jensen , Peter Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Kriminalisering af hash (og andre narkotika)

50 års kriminalisering af narkotika kan kun beskrives som den ultimative fiasko. "Misbrug" af diverse stoffer kan kun løses med sociale tiltag og ikke ved at smide folk i fængsel. Personligt er jeg, som ikke-ryger gennem et langt liv, ikke tilhænger af forbud over for voksnes valg af livsstil og indtagelse af stoffer, legale som illegale. Hvis de ønsker at ryge tobak eller hash, er det deres valg, ikke mit. Jeg har ikke det mindste imod at fremsætte mere eller mindre kvalificerede anbefalinger, men aldrig med løftede pegefingre eller moralsk stillingtagen.

Det ville være befordrende for en lødig debat, at politikere, i regering eller i København eller Landskrona, gjorde sig den ulejlighed at læse på lektien og tilegnede sig viden om myter og fakta, en mangel, som er alt for fremherskende i disse magtfulde kredse. Statsministeren var, før hun fik magt, en stærk tilhænger af forsøg med legalisering - i dag er hun lidenskabelig modstander. Man har et standpunkt ....

Og nu kan jeg forstå, at man gudhjælpemig skal igennem det samme kaudervælsk om hash til medicinsk brug.
Det kan ikke gå hurtigt nok at få indhentet de fornødne tilladelser, set i lyset af de mange gavnlige virkninger, stoffet har over for forskellige sygdomme.

Erling Jensen, cand.jur

Jakob Silberbrandt, Niels Mosbak, Jørn Sonny Chabert, Erik Jensen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Lad os for en gangs skyld få proportionerne med.

Der er problemer - og så er der PROBLEMER
En stor undersøgelse fra Storbritannien over britiske kvinders tobaksrygning fandt entydigt, at det gennemsnitlige tab af liv var 10 år, en kolossal skadevirkning, som ikke alene påvirker rygeren, men også familie og samfundet iøvrigt. De samme tal gælder stort set også for tobaksrygere i Danmark. Der er ingen af dem, der har lidt af psykoser, men de dør alligevel alt for tidligt, ofte efter mange år med alvorlige pinsler. I lyset af ovenstående er samfundsproblemer med hash til at overse, også ved en legalisering.

I Danmark lider af 430.000 mennesker af KOL, kronisk obstruktiv lungesygdom, som er en meget alvorlig belastning for disse menneskers lungekapacitet, med en utroligt ringe livskvalitet til følge. Det er kun et eksempel, ud af et væld af bivirkninger, på den lange række af sundhedsskader, der følger af tobaksrygning. Hårde narkotika som kokain og heroin forårsager ca. 250 dødsfald om året; det skal holdes op mod 12.000-14.000 tobaksdødsfald og i gennemsnit 8 tabte leveår.

Den "dybe, velmente omsorg" blandt politikere for vores medmenneskers trivsel er yderst selektiv. Der er ingen ende på de ofte meget usammenhængende og uigennemtænkte argumenter, de kører i stilling, når de skal forsvare forbud mod brug af narkotiske stoffer og samtidig opretholde retten til brug af legale stoffer som tobak og alkohol, som i et ganske andet og svimlende omfang slår mennesker ihjel i tusindvis. Selv med tobak som årsag til 24% af alle dødsfald i Danmark hvert år, skal det stadig være legalt, men hvorfor man ikke kan legalisere stoffer, som ikke er nær så sundhedsskadelige går over min forstand og langt ind i præstens.

Det ville være befordrende for en lødig debat, at politikere, i regering eller blandt modstandere af forsøg med legalisering af hash i København, gjorde sig den ulejlighed at læse på lektien og tilegnede sig viden om myter og fakta, en mangel, som er alt for fremherskende i disse magtfulde kredse.

I USA forårsager brug af hårde narkotika 17.000 dødsfald årligt, i Danmark som nævnt 250, hvilket svarer ganske godt til befolkningsstørrelserne i de to lande. Bortset fra andre påviselige skadevirkninger af disse stoffer må døden vel, alt andet lige, siges, at være den alvorligste bivirkning ved indtagelse af disse stoffer; med 430.000 dødsfald i USA som følge af tobak, i Danmark 13.000, og i USA mere end 100.000 som følge af alkohol, hos os mindst 3.000 og aldrig globalt et konstateret dødsfald grundet hash, må samfundsproblemet med brug af narkotiske stoffer være til at overse.

USA har været involveret i et væld af krige, som naturligt har kostet en del amerikanere livet. For at sætte deres problemer med tobak eller narkotiske stoffer for den sags skyld i perspektiv, kostede Anden Verdenskrig landet over 4 år 350.000 liv. If. min lommeregner kan jeg konstatere, at tobaksrygning i USA er 5 gange så alvorligt et samfundsproblem i tabte liv som den næstalvorligste krig, landet har deltaget i. Borgerkrigen fra 1861-1865 krævede 700.000 tabte liv eller 175.000 om året. Det er ikke engang halvt så meget, som tobak kræver af tabte liv om året.
Men hash er stadig et "uhyre alvorligt" sundhedsproblem for det amerikanske som for det danske samfund, som kun kan løses med forbud - desværre.

Forstå det, hvem der kan - jeg kan ikke.

Erling Jensen, cand.jur

Niels Mosbak, Eddie Pier, randi christiansen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Som med de fleste andre problemer forårsaget af en kombination af dumhed og penge/magtbegær.

Det ultimative hykleri - som fx når tobakkens vitterlige skadevirkninger påpeges, mens trafikkens gifte behændigt udelades i regnestykket.

Og som det blev påpeget i anden tråd om emnet : oprindelig var stærkt medvirkende til forbuddet i USA modstridende interessers lobbyisme : hampen har potentiale til at udkonkurrere adskillige produkter > bilkarosserier, kunststoffer mv

Per Jongberg

Ved salg af alkoholholdige drikke tager Staten gevindsten, fordi disse drikke ikke er forbudte.

Ved salg af narkoholdioge substanster tager de ulovlige pengemagter gevindsten, fordi disse substanser forbudte.

Ved salg af medicin og isaer receptpligtig medicin, tager laeger og industri gevindsten.

Karsten Kølliker

Må jeg ikke foreslå ”hvid medicin” som en samlebetegnelse for den industrialiserede verdens tilgang til sundhed og helbredelse.

Den hvide medicin henviser helt konkret til, hvordan farven hvid er den gennemgående farve i alt hvad der har med sundhedsvæsenet at gøre. De hvide interiører, de hvide kitler, de hvide tabletter. Hvidt er rent. Men måske er ”rent” i mange henseender en abstraktion.

Den hvide medicin er den hvide mands medicin. Den hvide mand har været toneangivende i de seneste 3-400 år, og hans regimente baserede sig på en stærk dominans af venstrehjernehalvdelstænkning – analyserende, beskrivende, hævet over naturen, manipulerende med naturen, blind overfor sin egen uvidenhed.

Og hvid medicin står selvfølgelig som en indlysende modsætning til sort magi. Men det sjove er, at ved at udruste den gængse medicin med prædikatet ”hvid” bliver det pludselig klart, at også denne tilgang er et trossystem. Lidt ligesom sort magi.

Det er måske sat lidt på spidsen, og jeg ønsker ikke at kaste alle videnskabelige landvindinger og metoder i grams, men for pokker, hvor er de gængse forestillinger undertrykkende og kontraproduktive. Der er et enormt vækstpotentiale i en mere holistisk tilgang.

randi christiansen, Niels Mosbak og erling jensen anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Faren ved al ny medicin er, at det tager knap 100 år at opdage skadelige bivirkninger ved et nyt stof.

En af grundene til at man de seneste 10 år er begyndt at bruge noget så gammeldags som morfin (i kombination med et kortvarigt virkende sovemiddel) til fuld narkose ved en række mindre operationer, er netop at morfin IKKE er noget nyt stof.

Det kendes fra opium, hvis langtidseffekter - på godt og ondt - har været kendt i mange hundrede år - og bivirkninger skønnes at være mindre end ved de tidligere anvendte narkosegasser.

Man anvender morfin i koncentrationer, der normalt ville være livstruende ved at lamme åndedrættet - men så tilsætter man bare ekstra ilt og overvåger blodets iltindhold løbende.

THC er også - på godt og ondt - et gammelt og meget velgennemprøvet stof - og hvis det overhovedet har en gavnlig effekt, må det altid være at foretrække frem for et hvilket som helst ny-konstrueret molekyle, hvis mulige bivirkninger på den lange bane først vil være kendt om 100 år.

randi christiansen, erling jensen og Jørn Sonny Chabert anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Marijuana consumption has remained stable in the last decade, and there is no meaningful disparity in the rates that black and white Americans smoke pot.
http://assets.rollingstone.com/assets/images/embedded/1000x600/20130610-...

The racial disparity in arrest rates for marijuana possession, however, ought to shock the conscience of every American.
http://assets.rollingstone.com/assets/images/embedded/1000x600/20130610-...

Kevin William Simpson

Kig på Kræftenes Bekæmpelses
http://www.cancerforum.dk/
Opret en bruger og deltag.

Tjek min blog Medicinsk Cannabis.
Samt i gruppen Behandling - Alternativt syn på kræft.

Og kom med jeres syn på om KB skulle sætte penge af til forskning af cannabinoider, CBD samt THC især.

Oversat med google translate:

Fra dette link: www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/cannabis/healthprofessional/page4

National Cancer Institute, som kan kontaktes her www.cancer.gov/global/contact
Laboratorie / Animal / prækliniske studier
Antitumorvirkninger
Appetite Stimulation
Analgesi

Cannabinoider er en gruppe af 21-carbon-holdige terpenophenolic forbindelser produceres unikt ved Cannabis sativa og cannabis indica arter. [1,2] Disse plantebaserede forbindelser kan betegnes som phytocannabinoids. Selvom delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) er den primære psykoaktive ingrediens, andre kendte forbindelser med biologisk aktivitet er cannabinol, cannabidiol (CBD), cannabichromene, cannabigerol, tetrahydrocannabivarin og delta-8-THC. CBD, især tanke er at have en stærk smertestillende og anti-inflammatorisk aktivitet uden psykoaktive effekt (høj) af delta-9-THC.

Antitumorvirkninger

Et studie hos mus og rotter foreslog, at cannabinoider kan have en beskyttende effekt mod udviklingen af visse typer af tumorer. [3] I denne 2-års studie blev grupper af mus og rotter givet forskellige doser af THC ved tvangsfodring. En dosis-relateret fald i forekomsten af hepatiske adenom tumorer og hepatocellulært carcinom (HCC) blev observeret i mus. Nedsat forekomst af godartede tumorer (polypper og adenomer) i andre organer (brystkirtler, livmoder, hypofyse, testikler og bugspytkirtlen) blev også noteret i rotter. I en anden undersøgelse blev delta-9-THC, delta-8-THC og cannabinol fundet at hæmme væksten af Lewis lung adenocarcinom celler in vitro og in vivo. [4] Desuden har andre tumorer vist sig at være følsomme over for cannabinoid-induceret væksthæmning. [5-8]

Cannabinoider kan forårsage antitumor virkninger af forskellige mekanismer, herunder induktion af celledød, hæmning af cellevækst, og hæmning af tumorangiogenese invasion og metastase. [9-12] En gennemgang opsummerer de molekylære virkningsmekanismer for cannabinoider som antitumormidler. [13 ] Cannabinoider synes at dræbe tumorceller, men påvirker ikke deres transformerede kolleger og måske endda beskytte dem mod celledød. Disse forbindelser har vist sig at inducere apoptose i gliomaceller i kultur og inducere regression af gliomtumorer i mus og rotter. Cannabinoider beskytte normale gliaceller af astrogliale og oligodendroglial afstamninger fra apoptose medieret af CB1-receptoren. [14]

Virkningerne af delta-9-THC og en syntetisk agonist af CB2-receptoren blev undersøgt i HCC. [15] Begge midler reducerede levedygtigheden af HCC-celler in vitro og demonstreret antitumor effekt i HCC subkutane xenotransplantater i nøgne mus. Undersøgelserne dokumenteret, at anti-HCC virkninger medieres ved hjælp af CB2-receptoren. Svarende til resultaterne i gliomceller blev cannabinoider vist at udløse celledød gennem stimulering af en endoplasmatiske retikulum stress vej, der aktiverer autofagi og fremmer apoptose. Andre undersøgelser har bekræftet, at CB1 og CB2 receptorer kan være potentielle mål i ikke-småcellet lungecancer [16] og brystkræft. [17]

En in vitro-undersøgelse af effekten af CBD på programmeret celledød i brystcancercellelinjer fundet linjer, CBD induceret programmeret celledød, uafhængig af CB1, CB2 eller vanilloid receptorer. CBD hæmmede overlevelse både østrogen-receptor-positive og østrogen receptor-negativ brystkræft cellelinier, overtalelse apoptose i en koncentrationsafhængig måde og samtidig have ringe effekt på ikke-tumorigen, mammae celler. [18]

CBD har vist også at udøve en kemopræventiv effekt i en musemodel for tyktarmskræft. [19] I det eksperimentelle system, azoxymethan øget præmaligne og maligne læsioner i mus kolon. Dyr behandlet med azoxymethan og CBD samtidig blev beskyttet mod at udvikle præmaligne og maligne læsioner. I in vitro-forsøg med kolorektal cancer cellelinjer, Forskerne fandt, at CBD beskyttede DNA fra oxidative skader, øget endocannabinoid niveauer, og reduceret celleproliferation.

En anden undersøgelse af antitumor virkninger af CBD undersøgte rollen af intercellulært adhæsionsmolekyle-1 (ICAM-1). [12] ICAM-1-ekspression er blevet rapporteret at være negativt korreleret med kræft metastase. I lungekræft-cellelinjer, CBD opreguleres ICAM-1, hvilket fører til nedsat kræftcelle invasiv.

I en in vivo-model med alvorlig kombineret immundefekte mus blev subkutane tumorer frembragt ved at inokulere dyrene med celler fra humane ikke-småcellet lungekræft cellelinier. [20] Tumorvækst blev hæmmet med 60% i THC-behandlede mus sammenlignet med vehikel -behandlede kontrolmus. Tumorprøver afslørede, at THC havde antiangiogene og antiproliferative virkninger. Imidlertid har forskning med immunkompetente murine tumormodeller viste immunosuppression og øget tumorvækst i mus behandlet med THC. [21,22]

Desuden har begge plantebaserede og endogene cannabinoider blevet undersøgt for anti-inflammatoriske virkninger. En mus undersøgelse viste at endogene cannabinoid-system signalering er sandsynligvis give iboende beskyttelse mod colon inflammation. [23] Som et resultat heraf har en hypotese om, at phytocannabinoids og endocannabinoids kan være nyttige i risikoreduktion og behandling af kolorektal cancer blevet udviklet. [24 -27]

CBD kan også forbedre optagelsen af cytostatika i maligne celler. Aktivering af forbigående receptor potentielle vanilloidreceptor type 2 (TRPV2) har vist sig at inhibere proliferation af humane glioblastoma multiforme-celler og overvinde modstand mod kemoterapimidlet carmustin. [28] I et in vitro-model, steg CBD TRPV2 aktivering og forøget optagelse af cytotoksisk lægemidler, der fører til apoptose af gliomaceller uden at påvirke normale humane astrocytter. Dette tyder på, at samtidig administration af CBD med cytotoksiske lægemidler kan øge lægemiddeloptagelse og forstærke celledød i humane gliomaceller.

Appetite Stimulation

Mange dyreforsøg har tidligere vist, at delta-9-THC og andre cannabinoider har en stimulerende effekt på appetitten og øge fødeindtagelse. Det menes, at den endogene cannabinoid systemet kan tjene som en regulator af spiseadfærd. Den endogene cannabinoid anandamide øger kraftigt appetitten hos mus. [29] Desuden kan CB1-receptorer i hypothalamus inddrages i motiverende eller belønning aspekter af at spise. [30]

Analgesi

Forståelsen af mekanismen cannabinoid-induceret analgesi er øget gennem studiet af cannabinoidreceptorer, endocannabinoids og syntetiske agonister og antagonister. CB1-receptoren findes i både det centrale nervesystem (CNS) og i perifere nerveender. Svarende til opioid receptorer, der er forhøjede niveauer af CB1-receptoren findes i de områder af hjernen, der regulerer nociceptive bearbejdning. [31] CB2 receptorer, som fortrinsvis findes i perifere væv, der findes på meget lave niveauer i CNS. Med udviklingen af receptor-specifikke antagonister, har yderligere oplysninger om de roller receptorer og endogene cannabinoider i modulation af smerte er opnået. [32,33]

Cannabinoider kan også bidrage til smerte modulation gennem en anti-inflammatorisk mekanisme, en CB2 effekt med cannabinoider virker på mast cellereceptorer at dæmpe frigivelsen af inflammatoriske midler, såsom histamin og serotonin, og keratinocytter til at forbedre frigivelsen af smertestillende opioider har været beskrevet. [34-36] En undersøgelse rapporterede, at effekten af syntetiske CB1-og CB2-receptoragonister var sammenlignelig med virkningen af morfin i en murin model for tumor smerte. [37]

References
1.Adams IB, Martin BR: Cannabis: pharmacology and toxicology in animals and humans. Addiction 91 (11): 1585-614, 1996. [PUBMED Abstract]

2.Grotenhermen F, Russo E, eds.: Cannabis and Cannabinoids: Pharmacology, Toxicology, and Therapeutic Potential. Binghamton, NY: The Haworth Press, 2002.

3.National Toxicology Program .: NTP toxicology and carcinogenesis studies of 1-trans-delta(9)-tetrahydrocannabinol (CAS No. 1972-08-3) in F344 rats and B6C3F1 mice (gavage studies). Natl Toxicol Program Tech Rep Ser 446 (): 1-317, 1996. [PUBMED Abstract]

4.Bifulco M, Laezza C, Pisanti S, et al.: Cannabinoids and cancer: pros and cons of an antitumour strategy. Br J Pharmacol 148 (2): 123-35, 2006. [PUBMED Abstract]

5.Sánchez C, de Ceballos ML, Gomez del Pulgar T, et al.: Inhibition of glioma growth in vivo by selective activation of the CB(2) cannabinoid receptor. Cancer Res 61 (15): 5784-9, 2001. [PUBMED Abstract]

6.McKallip RJ, Lombard C, Fisher M, et al.: Targeting CB2 cannabinoid receptors as a novel therapy to treat malignant lymphoblastic disease. Blood 100 (2): 627-34, 2002. [PUBMED Abstract]

7.Casanova ML, Blázquez C, Martínez-Palacio J, et al.: Inhibition of skin tumor growth and angiogenesis in vivo by activation of cannabinoid receptors. J Clin Invest 111 (1): 43-50, 2003. [PUBMED Abstract]

8.Blázquez C, González-Feria L, Alvarez L, et al.: Cannabinoids inhibit the vascular endothelial growth factor pathway in gliomas. Cancer Res 64 (16): 5617-23, 2004. [PUBMED Abstract]

9.Guzmán M: Cannabinoids: potential anticancer agents. Nat Rev Cancer 3 (10): 745-55, 2003. [PUBMED Abstract]

10.Blázquez C, Casanova ML, Planas A, et al.: Inhibition of tumor angiogenesis by cannabinoids. FASEB J 17 (3): 529-31, 2003. [PUBMED Abstract]

11.Vaccani A, Massi P, Colombo A, et al.: Cannabidiol inhibits human glioma cell migration through a cannabinoid receptor-independent mechanism. Br J Pharmacol 144 : 1032-6, 2005. [PUBMED Abstract]

12.Ramer R, Bublitz K, Freimuth N, et al.: Cannabidiol inhibits lung cancer cell invasion and metastasis via intercellular adhesion molecule-1. FASEB J 26 (4): 1535-48, 2012. [PUBMED Abstract]

13.Velasco G, Sánchez C, Guzmán M: Towards the use of cannabinoids as antitumour agents. Nat Rev Cancer 12 : 436-44, 2012. [PUBMED Abstract]

14.Torres S, Lorente M, Rodríguez-Fornés F, et al.: A combined preclinical therapy of cannabinoids and temozolomide against glioma. Mol Cancer Ther 10 (1): 90-103, 2011. [PUBMED Abstract]

15.Vara D, Salazar M, Olea-Herrero N, et al.: Anti-tumoral action of cannabinoids on hepatocellular carcinoma: role of AMPK-dependent activation of autophagy. Cell Death Differ 18 (7): 1099-111, 2011. [PUBMED Abstract]

16.Preet A, Qamri Z, Nasser MW, et al.: Cannabinoid receptors, CB1 and CB2, as novel targets for inhibition of non-small cell lung cancer growth and metastasis. Cancer Prev Res (Phila) 4 (1): 65-75, 2011. [PUBMED Abstract]

17.Nasser MW, Qamri Z, Deol YS, et al.: Crosstalk between chemokine receptor CXCR4 and cannabinoid receptor CB2 in modulating breast cancer growth and invasion. PLoS One 6 (9): e23901, 2011. [PUBMED Abstract]

18.Shrivastava A, Kuzontkoski PM, Groopman JE, et al.: Cannabidiol induces programmed cell death in breast cancer cells by coordinating the cross-talk between apoptosis and autophagy. Mol Cancer Ther 10 (7): 1161-72, 2011. [PUBMED Abstract]

19.Aviello G, Romano B, Borrelli F, et al.: Chemopreventive effect of the non-psychotropic phytocannabinoid cannabidiol on experimental colon cancer. J Mol Med (Berl) 90 : 925-34, 2012. [PUBMED Abstract]

20.Preet A, Ganju RK, Groopman JE: Delta9-Tetrahydrocannabinol inhibits epithelial growth factor-induced lung cancer cell migration in vitro as well as its growth and metastasis in vivo. Oncogene 27 (3): 339-46, 2008. [PUBMED Abstract]

21.Zhu LX, Sharma S, Stolina M, et al.: Delta-9-tetrahydrocannabinol inhibits antitumor immunity by a CB2 receptor-mediated, cytokine-dependent pathway. J Immunol 165 (1): 373-80, 2000. [PUBMED Abstract]

22.McKallip RJ, Nagarkatti M, Nagarkatti PS: Delta-9-tetrahydrocannabinol enhances breast cancer growth and metastasis by suppression of the antitumor immune response. J Immunol 174 : 3281-9, 2005. [PUBMED Abstract]

23.Massa F, Marsicano G, Hermann H, et al.: The endogenous cannabinoid system protects against colonic inflammation. J Clin Invest 113 : 1202-9, 2004. [PUBMED Abstract]

24.Patsos HA, Hicks DJ, Greenhough A, et al.: Cannabinoids and cancer: potential for colorectal cancer therapy. Biochem Soc Trans 33 (Pt 4): 712-4, 2005. [PUBMED Abstract]

25.Liu WM, Fowler DW, Dalgleish AG: Cannabis-derived substances in cancer therapy--an emerging anti-inflammatory role for the cannabinoids. Curr Clin Pharmacol 5 (4): 281-7, 2010. [PUBMED Abstract]

26.Malfitano AM, Ciaglia E, Gangemi G, et al.: Update on the endocannabinoid system as an anticancer target. Expert Opin Ther Targets 15 (3): 297-308, 2011. [PUBMED Abstract]

27.Sarfaraz S, Adhami VM, Syed DN, et al.: Cannabinoids for cancer treatment: progress and promise. Cancer Res 68 (2): 339-42, 2008. [PUBMED Abstract]

28.Nabissi M, Morelli MB, Santoni M, et al.: Triggering of the TRPV2 channel by cannabidiol sensitizes glioblastoma cells to cytotoxic chemotherapeutic agents. Carcinogenesis 34 (1): 48-57, 2013. [PUBMED Abstract]

29.Mechoulam R, Berry EM, Avraham Y, et al.: Endocannabinoids, feeding and suckling--from our perspective. Int J Obes (Lond) 30 (Suppl 1): S24-8, 2006. [PUBMED Abstract]

30.Fride E, Bregman T, Kirkham TC: Endocannabinoids and food intake: newborn suckling and appetite regulation in adulthood. Exp Biol Med (Maywood) 230 (4): 225-34, 2005. [PUBMED Abstract]

31.Walker JM, Hohmann AG, Martin WJ, et al.: The neurobiology of cannabinoid analgesia. Life Sci 65 (6-7): 665-73, 1999. [PUBMED Abstract]

32.Meng ID, Manning BH, Martin WJ, et al.: An analgesia circuit activated by cannabinoids. Nature 395 (6700): 381-3, 1998. [PUBMED Abstract]

33.Walker JM, Huang SM, Strangman NM, et al.: Pain modulation by release of the endogenous cannabinoid anandamide. Proc Natl Acad Sci U S A 96 (21): 12198-203, 1999. [PUBMED Abstract]

34.Facci L, Dal Toso R, Romanello S, et al.: Mast cells express a peripheral cannabinoid receptor with differential sensitivity to anandamide and palmitoylethanolamide. Proc Natl Acad Sci U S A 92 : 3376-80, 1995. [PUBMED Abstract]

35.Ibrahim MM, Porreca F, Lai J, et al.: CB2 cannabinoid receptor activation produces antinociception by stimulating peripheral release of endogenous opioids. Proc Natl Acad Sci U S A 102 : 3093-8, 2005. [PUBMED Abstract]

36.Richardson JD, Kilo S, Hargreaves KM: Cannabinoids reduce hyperalgesia and inflammation via interaction with peripheral CB1 receptors. Pain 75 (1): 111-9, 1998. [PUBMED Abstract]

37.Khasabova IA, Gielissen J, Chandiramani A, et al.: CB1 and CB2 receptor agonists promote analgesia through synergy in a murine model of tumor pain. Behav Pharmacol 22 (5-6): 607-16, 2011. [PUBMED Abstract]

Kevin William Simpson

Vi lever i et samfund, som gør os syge.

Kristian Mærsk vil os det godt, med det budskab, han her ligger for dagen, med den økologiske og biodynamiske livsstil.

Det er sådan mit liv så småt er indrettet nu. Og har aldrig haft den metale overskud som jeg har nu.

Kvit kemikalierne.

Big ♥ til Kristian Mærsk, og Bjørn Nielsen.
http://youtu.be/TUWH2C-_gsY

Kevin William Simpson

Velkommen i gruppen Medicinsk Cannabis

Hvorfor denne nye gruppe? Den er om et naturligt og veldokumenteret ufarlig alternativ til den medicin baseret på menneskeskabte kemikalier, vi kan få af lægerne.

Er for alle syge, psykisk som fysisk. Samt for alle professionelle, som vil lære noget om planten. Især brænder jeg for de psykisk syge. Opslag der ikke hidrører gruppens emne medicinsk cannabis, kan blive slettet. Da vi er en gruppe for de syge, som ikke altid har godt af for mange inputs, hvor velmente de end måtte være. Så appellerer til at overholde dette.

Og omgangstonen herinde er god. Hvis vi ikke er enige om noget, så behøver vi ikke være andet end enige om at være uenige, det er ikke en diskussions klub. Vi er for at hjælpe syge, ofte endda meget alvorligt syge.

Vi er ikke en 420 cannabis klub, gruppen er om sygdom. At syge så fortæller om bonus effekten på glædes kontoen, den er fin. Men vil helst vide hvordan planten hjælper jer.

Har du lyst, vil vi gerne høre din historie, og spørg endelig, så vi kan få så mange som mulige erfaringer i gruppen. Vi hjælper også gerne, med at producere en video, hvis du er frimodig og vil ud med din historie.

Men ellers søg i trådene, der vil komme til at ligge masser af spændende artikler og andet godt. Eller kig under Filer, samt Billeder.

I er mere end velkomne til at føje personer til gruppen.
Vi ser gerne folk fra patientforeninger, sygehuse, lægehuse psykiatriske hospitaler, socialrådgivere, politikere og så videre, ud over self. alle andre folk som enten benytter medicinsk cannabis, eller blot er nysgerrige.

Alle jer fra Kræftens Bekæmpelse, i er også velkomne, hvis i vil udvide jeres horisonter.

I er meget velkomne til at kopiere div. links og artikler - dog må I ikke kopiere poster og kommentarer idet de er udelukkende ment for dette forum.

De bedste hilsener

administrator gruppen.
Asger Nakskov Laursen, Kevin William Simpson & Kristian Mærsk

God fornøjelse :0)
Gruppen er for alle, så del den hvor det er passende.
https://www.facebook.com/groups/Cannabinoider/
.

Georg Christensen

Når alle er tilbageholdende, især når det handler om "natur medicin", en medicin, som alle kan produsere efter behov, næsten gatis og på (selvsamlervilkår) og fuldstændig udenfor kontrol fra "kemikalieindustrien" og dens finansindustrielle optimerings processer.

NB: Af og til, vil noget så nok også mislykkes, men det sker jo også idag med "pillen" i spiserøret på vejen ned i maven. For mange, for små,for store, indholdet uoverskueligt i forskellige sammenhænge.
Er "cannabis", måske en ny form for "pinicilinkur"?.

Katrine Visby

Jan Kønig,
Selvfølgelig skal man omgås planterne med respekt og klogskab. Det gør dem, som ved noget om det jo også.
Der er masser af giftige svampe og planter vi skal holde os fra.
Men jeg taler om de planter vi ved vi kan tåle.