Læsetid: 1 min.

Medicinske cannabisfrø udsolgt på en uge

Ingen kender omfanget af cannabis, der ulovligt anvendes til selvmedicinering i Danmark. Et fingerpeg om, at det kan være omfattende, kan man få hos Jan Danum, der er indehaver af forretningen Skunkfrø i Nørre Alslev
17. juli 2013

For tre måneder siden satte Jan Danum for første gang cannabisfrø, der er særligt udviklet til medicinsk anvendelse, til salg som postordre.

»Jeg fik udsolgt i løbet af en uge. Så det gik meget hurtigt,« forklarer han og tilføjer, at frøene endda har været svære at skaffe, for de er tit udsolgt hos leverandøren.

Ifølge Skunkfrøs hjemmeside arbejder forretningen derfor »på højtryk« for at hjemtage israelske cannabisfrø, som er udviklet i Israel, og som »man ikke kan blive ’høj’ af at ryge«, som det udtrykkes.

Ifølge hjemmesiden har medicinsk cannabis siden 2008 været godkendt i Israel, hvor den medicinske cannabis stamme dyrkes og forædles under politiets og sundhedsmyndighedernes overvågning. Mellem 6-7.000 israelere får cannabis på recept.

Må sælge, men ikke dyrke

Også i butikken i Nørre Alslev, der sælger udstyr til cannabisdyrkning, har Jan Danum haft kunder, der særligt har efterspurgt medicinsk cannabis:

»De spørger også tit om vejledning, men det ville være ulovligt, hvis jeg forklarede kunderne, f.eks. hvordan de kan få frøene til at spire. Jeg kan i stedet henvise til hjemmesider og andre steder, for jeg må gerne sælge frø og udstyr til cannabisdyrkning, men jeg må ikke opfordre nogen til at dyrke dem,« forklarer Jan Danum.

Cannabissens medicinske egenskaber har været kendt i mange tusind år, og lægemidler fremstillet af cannabis har også været til salg i Danmark.

Frem til midten af forrige århundrede var Cannabisol fra Løvens Kemiske Fabrik således et beroligende middel, der blev solgt som dråber på apoteker. Dråberne var ifølge etiketten, som Christianias Kulturforening har fotograferet, en ekstrakt af hampesorten Cannabis Indicae.

I 1950’erne blev cannabisdråberne som beroligende middel afløst af piller som Restenil, hvis aktive bestanddel meprobamat i øvrigt ifølge nyhedsbrevet DagensPharma blev forbudt af de europæiske lægemyndigheder sidste år.

Serie

Seneste artikler

 • ’Ingen evidens for, at medicinsk cannabis virker’

  8. november 2013
  Før der er klarhed over bivirkninger og effekt, bliver medicinsk cannabis ikke godkendt, siger sundhedsministeren – hvis parti under VK-regeringen gik ind for en generel frigivelse
 • Pusherstreet er blevet et alternativt lægehus

  22. oktober 2013
  Kræftpatienter og andre syge udgør en ny kundegruppe i Pusherstreet på Christiania. Her kommer de for at købe medicinsk cannabisolie. ’Det er en helt ny og helt anderledes gruppe af kunder, end vi plejer at se,’ siger pusherne fra tre boder
 • Debatten om medicinsk cannabis kører i udlandet

  21. oktober 2013
  I USA er medicinsk brug af cannabis lovligt i 21 stater. For nylig satte en af USA’s anerkendte mediepersonligheder på sundhedsområdet, dr. Sanjay Cupta, igen gang i debatten om plantens medicinske virkning, da han på tv undskyldte for sin tidligere modstand
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer