Læsetid: 4 min.

’På Borgen skal kortene spilles i sidste øjeblik’

Fra sin partileder har Morten Marinus (DF) lært de strategier, der fører til succes i landspolitik. Men han vil nu helst kalde en spade for en spade og bryder sig ikke om den måde, oppositionen behandlede tidligere kulturminister Uffe Elbæk
Det forbløffede Morten Marinus, at folketingspolitik er så meget anderledes end kommunalpolitik. Men han er stolt af sin medvirken til at lave formidling af kristen kulturarv til et krav for DR og at sikre, at Post Danmark stadig bringer breve ud om mandagen.
11. juli 2013

Da Dansk Folkepartis kommunal- og medieordfører, Morten Marinus, i efteråret 2011 kom i Folketinget for første gang, lærte han en vigtig lektie. Han havde ti års erfaring fra lokalpolitik, men vidste ikke meget om, hvad der foregår på Christiansborg.

»Jeg har fundet ud af, at når man sidder til forhandlinger, så er det en god idé at vente med at sige, hvad man mener, indtil allersidst. Det skal jeg vænne mig til. Når jeg sidder med kort på hånden, så vil jeg gerne spille dem. Men det skal man ikke, har jeg lært af Kristian Thulesen Dahl,« siger Morten Marinus.

Han har siddet i byrådet i Pandrup Kommune og i regionsrådet i Nordjylland. I dag er han ved siden af arbejdet i Folketinget 1. viceborgmester i Jammerbugt Kommune. Men politik på landsplan er noget helt andet.

»Det har overrasket mig, for sådan er det jo ikke ude i kommunerne. I kommunalpolitik bliver man ikke taget seriøst, hvis man først kommer med noget i 11. time,« siger han.

»Jeg lægger ikke skjul på, at jeg er Vendelbo. Vi kan godt sige tingene, som de er. Det kan godt ske, at vi er lidt stille, men når vi siger noget, så siger vi det, vi mener. Personligt havde jeg det rigtig godt med tidligere kulturminister Uffe Elbæk, fordi vi havde det lidt på samme måde og sagtens kunne kalde en spade for en spade. Jeg tror heller ikke, Uffe Elbæk var vant til den der forhandlingsteknik. Han kom jo også som nyvalgt, og det må være en kæmpe omvæltning at blive minister. Jeg har set, hvordan oppositionen behandler ministre, og det synes jeg ikke er elskværdigt. Jeg tror, det er en fordel for en nyvalgt at starte med at være i opposition, fordi vi kan være med til at sætte vores partis politik og vores egen dagsordener, fordi vi ikke er nødsaget til at bakke regeringspartierne op.«

At svømme med luffer

Morten Marinus har det godt med sin plads på bagerste række i Folketingssalen. Den tilbagetrukne position har givet ham mulighed for at øve sig i forhandlingsteknik og få et overblik over de politiske arbejdsmetoder og processer på Christiansborg.

»Det er helt bevidst, at jeg har holdt mig lidt tilbage, netop fordi jeg gerne vil gøre tingene ordentligt og ikke så gerne vil ud på dybt vand, før jeg er klar. Man starter jo med at svømme med luffer. Det er helt bevidst, at jeg har placeret mig på bagerste række og så suget til mig af indtryk. Jeg er ikke udlært i forhandlingsteknik endnu. Absolut ikke. Men jeg tager imod og lærer og synes, det er spændende.«

Folketingsvalg efter folketingsvalg har Morten Marinus stillet op som kandidat. Og morgenen efter hvert valg har hans vækkeur ringet tidligt nok til, at han har kunnet køre ud og pille de første valgplakater ned allerede ved femtiden. Det gjorde han også efter valget i 2011. »Jeg havde fraskrevet mine chancer på valgaftenen. Jeg vil ikke sige, at jeg var sur, for Dansk Folkeparti gik også tilbage på landsplan. Jeg gik gnaven i seng, og næste morgen stod jeg tidligt op og tog ud for at pille valgplakater ned, for nu skulle der bare ryddes op.«

En skræmt sygehusportør

Det var i 2001, at Morten Marinus for første gang stillede op til Folketinget. Ved hvert valg fik han lidt flere stemmer, end han gjorde ved det foregående, og mens han tog valgplakater ned i 2011, fik han en uventet opringning. Han var blevet valgt ind i Nordjyllands kreds og havde endda overhalet to siddende folketingsmedlemmer, lød beskeden.

»Jeg var glad på dagen. Men hold kæft, hvor var jeg skræmt. Jeg arbejdede som sygehusportør, så kunne jeg finde ud af folketingsarbejde? Hvad kunne jeg gøre af forskel i folketingssalen?«

– Hvad er dine største politiske succeser indtil videre?

»Jeg har været med til at lave medieforlig, og det var et af DF’s hovedkrav, at DR skulle være med til at formidle kristen kulturarv og kristne højtider. Jeg ved godt, at vi med medieforliget har lavet mindre detailstyring, og jeg er da ikke bleg for at sige, at jeg gerne vil have et medieforlig, der detailstyrer mere over for DR. Det er ikke lykkedes den her gang, men det med den kristne kulturarv er blevet stående, og det var blandt andet mit fingeraftryk.«

Derudover vurderer Morten Marinus, at han har haft særlig indflydelse på reguleringen af den nye postlov.

På grund af den faldende brevmængde vil PostDanmark gerne droppe at uddele breve om mandagen.

»Der spurgte jeg så, om det ikke var muligt at indføre, at man alligevel kan få brev om mandagen, hvis det er meget vigtigt. Det lykkedes, og Post Danmark indfører nu noget, der hedder mandagsbrev. Og det vil jeg godt tage lidt af æren for. Det kan lyde som nogle små ting, men det er noget, der kommer til at betyde meget for folk på den lange bane.«

Topstyret parti

I Dansk Folkepartis folketingsgruppe er det enkelte markante profiler, som ofte står i partiets forgrund.

»Vi har den bedste partileder overhovedet, og det havde vi også under Pia Kjærsgaard, så det er da klart, at vi bruger deres ansigt og muligheden for at tage vores medlemmer med storm, mens vi andre fagordførere står lidt bagved. Det er der ikke noget negativt ved overhovedet. Jeg tror faktisk, de andre partier kunne lære af det. Der findes andre partier som er mere flagrende. Vi udnytter bare, at vi har nogle rigtig gode ansigter,« siger Morten Marinus, men tilføjer dog: »Jeg vil selvfølgelig gerne have, at kredsen af fremtrædende personer bliver bredere, så man også kan sætte ansigter på de enkelte fagordførere. Jeg tror også, at udviklingen i partiet går den vej, og at det er noget, alle er interesserede i. Jeg er selv klar til at gå et skridt videre og blande mig mere i debatten, end jeg har gjort de første to år.«

 

Serie

Seneste artikler

 • ’Jeg troede, korpsånden var større’

  16. juli 2013
  For Folketingets fjerdeyngste medlem har det på både godt og ondt været en øjenåbner at blive valgt til landets lovgivende forsamling. Stor indflydelse trods en plads på bagerste række og ringe kollegialitet blandt folketingsmedlemmerne har overrasket Simon Kollerup, Socialdemokraternes kommunalordfører, mest
 • Foghs rollemodel gør stadig en forskel

  10. juli 2013
  Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem, erkender, at det måske ikke gør den store forskel, om det er hende – eller et andet af partiets medlemmer – som sidder på bagerste række i Folketinget. Og så alligevel. Der er jo kun én Fatma
 • Politik er kommet til at handle om konflikter

  5. juli 2013
  Liv Holm Andersen (R) har store ambitioner på særligt det socialpolitiske område, men har siden hun blev valgt ind i Folketinget måttet vænne sig til, at politik for en stor dels vedkommende også handler om at opdyrke uenigheder
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu