Interview
Læsetid: 3 min.

’Hvis de sender mig hjem, er jeg tvunget til at slå ihjel’

28-årige Mouhammad-Bashir al-Okla er en af de omkring 180 syrere, der har fået afslag på asyl og nu lever i danske asylcentre, mens situationen i deres hjemland bliver stadig værre. Han er netop blevet indkaldt til den syriske regeringshær for anden gang
Indland
15. juli 2013
28-årige Mouhammad-Bashir al-Okla har fået afslag på asyl tre gange. Han kan ikke vende tilbage til Syrien og bor i dag på Center Avnstrup. Foto: Michael Bothager

28-årige Mouhammad-Bashir al-Okla har fået afslag på asyl tre gange. Han kan ikke vende tilbage til Syrien og bor i dag på Center Avnstrup. Foto: Michael Bothager

For omkring en måned siden fik Mouhammad-Bashir al-Okla sin anden indkaldelse til Bashar al-Assads hær i Syrien. Endnu engang kom beskeden igennem hans onkel, som er det eneste af hans familiemedlemmer, der endnu bor i Syrien. Resten af familien er ligesom Mouhammad-Bashir al-Okla flygtet ud af landet. Derfor ved den unge kurder fra Syrien med sikkerhed, at hvis han bliver sendt hjem, så er han tvunget til at deltage i borgerkrigen i Syrien, der har stået på siden 2011.

»Det er min anden indkaldelse. Og var jeg i Syrien, havde jeg intet andet valg end at blive en del af Bashar al-Assads styrker eller at desertere og forsvinde for så at være med i Den Frie Syriske Hær. Begge muligheder ville tvinge mig til at slå ihjel,« siger han.

Flere internationale institutioner advarer om, at syriske mænd mellem 18 og 42 år indkaldes til hæren, så snart de vender tilbage til landet, og generelt advarer de kraftigt mod at hjemsende asylansøgere til Syrien. Men alligevel lever der på de danske asylcentre omring 180 syrere, der har fået afslag på asyl. Det vurderer Dansk Flygtningehjælp.

Flygtningenævnet varetager opgaven med at vurdere, hvor alvorlig situationen i Syrien er, og i 2011 slog nævnets såkaldte Koordinationsudvalg fast, at Syrien er for farligt at udsende afviste asylansøgere til. Men alligevel er der altså omkring 180 asylansøgere fra Syrien, der ikke har udsigt til at få opholdstilladelse i Danmark og derfor må leve deres liv i asylcentrene.

Tre afslag

Normalt har straffen for at desertere i Syrien været fængsel, men en rapport fra april 2013, der indgår i Flygtningenævnets baggrundsmateriale, omtaler skærpede straffe:

»… en række kilder har nævnt eksempler på, at de hårdere uofficielle straffe i form af bl.a. henrettelse siden 2012 tages mere i brug i tilfælde af desertering«.

De nærmere omstændigheder bag Mouhammad-Bashir al-Oklas flugt i 2009 ønsker han ikke at komme ind på. Kun at årsagen var politisk. Siden 2009, hvor han kom til Danmark, har han fået tre afslag på asyl. I forsøget på at få en fremtid i et andet land har han i mellemtiden forsøgt at opnå asyl i Tyskland.

Men på grund af Dublin-forordningen, der tilsiger, at man kun kan opnå asyl i det land, man først forsøgte sig i, er han blevet sendt tilbage til Danmark. Her har han siden 3. juni 2011 boet i Center Avnstrup, der huser næsten 500 afviste asylansøgere.

»Jeg både elsker og hader Danmark. Det er her, jeg vil bo, men landet bliver ved med at skuffe mig, fordi der ikke er nogen, der hjælper mig,« siger Mouhammad-Bashir al-Okla.

Den unge mand kommer fra en by i det nordlige Syrien og er af kurdisk afstamning.

Inden han flygtede, arbejdede han med at bage og sælge det arabiske brød manaish. I dag er hans hverdag helt anderledes: »Ud over den danskundervisning, jeg har gået til, laver jeg ikke noget. Det er ikke et liv. Jeg sover, spiser og går på toilettet, som jeg deler med otte andre.«

På spørgsmålet om, hvad han håber for fremtiden, tøver Mouhammad-Bashir al-Okla et øjeblik og spørger: »Ser du ikke fjernsyn?«

Han fortsætter:

»Syrien er ødelagt. Man vil aldrig kunne leve et liv der. Men samtidig får jeg heller ikke lov til at leve et liv i Danmark, men kun i Avnstrup. Så jeg ved snart ikke, hvad jeg skal tænke. Jeg føler mig fortabt.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Levi Jahnsen

Ak ja, skrugen uden ende.

Kjeld Hansen

Hvordan kan de vedkomme Danmark, hvad han gør? Eller alle andre i verden. Hvis de kunne er der sikker over 2 milliarder mennesker på kloden, som ville søge asyl i Danmark. De fleste af dem ville sikkert være mere berettiget end Mouhammad-Bashir al-Okla med flere.

- Så bare hjem med ham.

Peter Andersen

ja Kjeld - lykken er at komme i krig.

Karen von Sydow

Det er på tide at indføre fri asyl i Danmark, ikke sandt?

[ironi kan forekomme]

John Vedsegaard

Når jeg ser de bemærkninger der står over denne, virker det som om "det kun er et skide menneske, op i røven med ham".

Kedelig udvikling verden går igennem, jeg så hellere vi diskuterede reelle løsninger som også indeholder et menneskeligt aspekt.

Niels Duus Nielsen, Peter Andersen og Kasper Hviid anbefalede denne kommentar

@ John Vedsegaard

Så kom da med nogle reelle løsninger som også indeholder et menneskeligt aspekt.

John Vedsegaard

Til en start skal de naturligvis have asyl!

Torben Ernst

Hvor sevilicerede er det Danske ?

Hvis man ikke viser agsept for at lade mennesker blive, når deres nation er i et krigssenarie, som vil true deres liv!
Uha hvor ville en Dansk statsborger gå hen, hvis de selv var i sådan en uudholdelig situation ?
Hvad med med at bruge menneskerettighederne for at indfri, de konventioner det Danske har indgået?( OGSÅ SELVOM DE HYKLER) , da de jo selv er involveret i krigscenariet ????

John Vedsegaard

Til en start kan vi lukke dem ind, derefter sammen med dem prøve at finde varige løsninger.
Trods alt er det ikke af bekvemmelighed de flygter!
Jeg siger ikke vi skal give dem statsborgerskab, men hjælpe dem er vores simple pligt som mennesker på samme klode.

Søren Jørgensen

Uden USA og dens allieredes anstrengelser ville denne krig længere have været forbi. Vi i Danmark er med til at opretteholde flytningstrømmen til Danmark fra Syrien ved forsat at støtte USA. Samtidigt melder vi hus forbi så snart nogle vil have asyl..

Det samme skete i Irak og Afghanistan. Danskerne sidder der hjemme og fordømmer flytningene, fordi de kommer kun for at belaste vores vidunderlige samfund, men de ser ingen dilemma ved at støtte og deltage aktivt i krige der slår millioner ihjel og driver 100 af millioner af mennesker på flugt.. Ja den næste mission er allerede i støbeskeen lader de os fortæller.

Nej, åbne grænser er ikke problemet, men vi kunne i det mindste lade vær med at producere så mange flygtninge selv.

Søren Jørgensen

*Åbne grænser er ikke løsningen

Søren Jørgensen:

Jeg tror snarere, at konflikten for længst ville have været ophørt, hvis en koalitionsstyrke (ledet af USA eller en anden), havde interveneret.

Men at intervenere ville kræve godkendelse fra FNs Sikkerhedsråd, og her sidder både Kina og Rusland, der efter hvad jeg har læst, sælger masser af våben til Assads hær.

I stedet for en intervention, der kunne have bragt krigen til standsning, har vi nu en krig, der løber på sit 3. år, og hvor der ikke umiddelbart er udsigt til nogen slutning.

Gad vide, hvor mange år krigen fortsat må vare, før selv Kina og Rusland får moralske skrupler og godkender en intervention?

Men skyd bare skylden på USA. Det er jo nærmest automatreaktionen, når venstreorienterede skal finde syndebukkene i en krise eller en konflikt.

Troels Ingvartsen og Ulrik Mundt Arvesen anbefalede denne kommentar
Søren Jørgensen

Syrien er inficeret af Al Qaeda krigere og sympatisører, som USA og andre støtte med våben. Om end at Assad ikke er valgt efter danske demokratiske standarder er han trods alt en mere legitim leder af landet, end tilfældige Jihad krigere fra tilfældige lande. At han handler våben med Rusland er der intet utopisk i, USA handler også med Israel. Og prøver vi ikke normalt at bekæmpe Al Qaeda?

Oprøret ville aldrig have udviklet sig til folkemord. Assad har støtte i befolkningen, derfor er han stadig ikke blevet væltet. USA forsøger bare at spille sin kort bedst muligt, som altid. Uden et stærkt Syrien er Iran svækket.

Niels Duus Nielsen, Moh Abu Khassin , Paul D. Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Søren Jørgensen:
Det vil med andre ord sige, at du i virkeligheden IKKE beklager, at krigen ikke for længst er forbi. Din beklagelse går på, at Assad ikke for længst har vundet krigen (på trods af Ruslands våbensalg til Assads regime mv.).

Personligt ser jeg frem til, at krigen afsluttes, og at Syrien forhåbenligt finder frem til en eller anden form for demokratisk styreform, så flygtningene (ikke bare dem i Danmark) kan vende hjem og begynde for fra. Men det bliver næppe med Assad ved roret - ej heller Al Qaeda eller andre islamistiske grupperingers mellemkomst. Men man har jo lov til at håbe på, at fornuftige folk tager over dernede.

I øvrigt melder Danmark ikke "hus forbi", når nogle vil have asyl, som du skrev i dit første indlæg. 89 % af syriske asylansøgere i Danmark får rent faktisk asyl. Det er et ganske højt tal sammenlignet med andre grupper.

Søren Jørgensen

Rusland er ikke lige begyndt at sælge militær isenkram til Syrien, det har de gjort længe. Faktisk så stammer det meste nok fra Rusland. Det eneste ekstraordinære skulle da lige være det anti-luft skyts som Rusland ville stille til rådighed, for at forhindre en no fly zone, men det blev aldrig leveret så vidt jeg ved.

Der findes ingen andre potentielle leder af landet end Assad, det skulle lige være lederen af Al Nusra front, en undergruppe af Al Qaeda. Så ja, for verdens freden, for Syriens fremtid og for de uskyldige menneskers liv, så ville det have været bedre at Assad have vundet klart fra starten.

At sidde og håbe på at "nogle fornuftige folk kommer og tager over" at nok lidt et langskud. Specielt når man ser på, hvem der kæmper mod Assad. Det minder om noget Villy Søvndal ville sige, Villy håber også altid på det bedst, han gør bare ikke en skid for at noget skal lykkes.. Det er et spil om magt, ikke et spil om fornuft og retfærdighed.

Niels Duus Nielsen, Moh Abu Khassin og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

'...er jeg tvunget til at slå ihjel'.

Er det ikke en ny variant der er bragt frem?

Paul D. Jensen

Man er ikke 'personligt forfulgt' blot fordi man nægter at opfylde sin værnepligt ..

"De nærmere omstændigheder bag Mouhammad-Bashir al-Oklas flugt i 2009 ønsker han ikke at komme ind på. Kun at årsagen var politisk."

Jeg synes at der er for mange tvivlsspørgsmål til at manden kan opnå asyl.

Iøvrigt mener jeg, at man skulle lukke for spontanflygtninge og defacto flygtninge og satse på at hjælpe lejrflygtningene, som i min optik er de "rigtige" flygtninge.

Lejrflygtningene er i forvejen udstyret med flygtningestatus gennem FN systemet, så de undgår at skulle flygtningegodkendes i Danmark, dermed kan man spare de fleste af kontrolforanstaltningene i forbindelse med opnåelse af asyl.

Søren Jørgensen:

Ja, Rusland har længe solgt våben til Assad. Men det er ikke lige frem fordi krigen, har fået dem til at holde op. De har holdt igen med "offensive" våben, men pga., at EU tillader salg af våben til oprørerne, overvejer russerne nu at genoptage denne del af våbeneksporten. Mon ikke det vil forlænge konflikten?

At der ikke skulle være andre syrere, der er i stand til at lede Syrien, end den nuværende præsident, er lidt af en påstand.

Alt i alt en ulykkelig situation. Jeg håber det bedste for syrerne.

Claus E. Petersen

Endnu en snøfte historie. Helt ærligt, hvem vil have ham boende?
Opret et privat firma og ansæt ham, så kan han bo her som arbejdssøgende!

Claus E. Petersen

ups.. arbejdende var naturligvis det jeg mente.

Claus E. Petersen

Problemet med Mellemøsten og afrika er en gruppe i de vestlige lande som ikke kan udholde tanken om at der i en konflikt er en taber og en vinder.
Så for at undgå det, støtter man sgu begge parter i al evighed, i stedet for at lade een part vinde, og få det overstået!

Det handler da ikke om krig/"fred" længere - det handler da om "security".

Robert Kroll

Borgerkrigen i Syrien er
1) et opgør mellem shia og sunni
2) et opgør mellem styret og nogle grupper, der ønske demokrati
3) et opgør mellem "klaner"

og der ud over er borgerkrigen rammen omkring
4) et opgør mellem Iran og Saudi Arabien samt enkelte andre arabiske stater
5) et "del-opgør" mellem Iran og Israel
6) et spørgsmål om at Rusland bevarer sin (eneste) militærbase i området

Og der er sikkert en masse andre "del-opgør " i gang inden for borgerkrigens rammer.

USA og EU har ikke lyst til at intervenere og FN er handlingslammet.

Jeg forstår godt, at folk ikke bryder sig om at bo i Syrien p t , så lad os generøst støtte flygtningene i lejrene i landene omkring Syrien - på et tidspunkt inden for det næste års tid er borgerkrigen ovre, og hvis Assad er væk , så er der brug for alle hænder til genopbygningen.

( I øvrigt, hvis - jeg håber det ikke - Danmark skulle blive en del af en militær intervention i borgerkrigen, og altså sende danske soldater ud for at slås og blive slået ihjel , så vil det være upassende at yde asyl til syrere, der ikke vil tage samme risiko for deres land , som vores soldater.)

Niels Duus Nielsen

Søren Jørgensen:

"Danskerne sidder der hjemme og fordømmer flytningene, fordi de kommer kun for at belaste vores vidunderlige samfund, men de ser ingen dilemma ved at støtte og deltage aktivt i krige der slår millioner ihjel og driver 100 af millioner af mennesker på flugt."

Også John Vedsegaard har blik for vor tids humanisme:

"det kun er et skide menneske, op i røven med ham"

Begge har ret, det er nemlig ligemeget, om der er tale om en afghansk tolk eller en syrisk militærnægter, ifølge den (neo)principielle humanismekritik er det kun et skide menneske, der ikke skal komme her og nasse på os danskere.

Jeg ser i øvrigt, at selv samme danskere er verdensmestre i socialt sammenhold: http://www.information.dk/telegram/466704

Hvordan hænger det nu sammen?

Zizek:

"...the horror ..., is not that bad people do bad things — they always do. It’s that good people do horrible things thinking they are doing something great."

John Vedsegaard

->Søren Jørgensen

Åbne grænser er ikke løsningen
Nej det er ikke løsningen, vi skal gå meget mere i retning af samarbejde, flygtningene har sikkert ofte selv ideer om hvad løsningen egentlig er, lad os høre mere på dem.

Jeg ved godt at visse flygtninge kommer hertil fordi de så aldrig skal arbejde mere, men det er langt fra alle.

->Niels Nielsen
Utroligt en debat som denne har meget mindre bevågenhed, end debatten om en forsmået Amerikansk spion.