Nyhed
Læsetid: 2 min.

Soldaters snyderi skal stoppes

Fastansatte soldater skal kunne føle sig sikre på at blive hjulpet, hvis de bliver erklæret uegnet til udsendelse, mener K og SF
Indland
1. august 2013

Det er uholdbart, at forsvarets screening af fastansatte soldater ikke fungerer, fordi soldaterne hellere vil udsendes igen end risikere at få afsløret psykiske problemer. Sådan lyder reaktionen fra et bredt spektrum af de politiske partier.

Information kunne i går fortælle, at en evalueringsrapport fra Forsvarsministeriet slår fast, at den test, der skal sikre, at fastansatte soldater er psykisk parate til at blive udsendt, ikke virker efter hensigten. Soldaterne besvarer testen så ensartet og på en sådan måde, at det ser ud, som om de fastansatte soldaterne bevidst forsøger at undgå at give svar, der kan erklære dem uegnede til udsendelse. Det er ikke i orden, mener blandt andre Socialdemokraterne:

»Soldaterne vil selvfølgelig gerne ud og prøve de ting af, de har gået og trænet. Men bagsiden af medaljen er jo, at vi også får sendt nogle folk ud, som ikke skulle have været det. Vi skal sørge for, at vi kun sender de bedst egnede ud,« siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen.

Samme holdning har den konservative ordfører Lene Espersen:

»Det er dybt bekymrende, hvis det er rigtigt, at man snyder for at blive sendt af sted. Så udsætter man sig selv for en større risiko, når man er kommer hjem,« siger hun.

Lene Espersen vil nu rejse sagen over for forsvarsministeren:

»Jeg kan forstå, at forsvaret vil tage det op selv. Men det er også rigtig vigtigt, at vi får fulgt op på det her,« siger Lene Espersen.

Ifølge den konservative forsvarsordfører er det afgørende, at det fremover bliver mindre gennemskueligt, hvad soldaterne skal svare for at skjule eventuelle psykiske udfordringer. Hos SF er vikarierende forsvarsordfører Lisbeth Bech Poulsen enig: »Forsvaret har været ude at sige, at de vil forsøge at forbedre screeningstest, og det kan vi kun bakke op om. Man skal ikke kunne regne de her test ud.«

S: Skal opfylde betingelserne

Ifølge Forsvarsministeriets evalueringsrapport er der ikke samme problemer med at screene de soldater, der blot ønsker at blive sendt af sted på en enkelt mission efter deres værnepligt. Flere soldaterfagforeninger har over for Information påpeget, at de fastansatte soldater frygter, hvad det kan betyde for deres fremtidige ansættelse i forsvaret, hvis de bliver erklæret uegnede til udsendelse. Det påvirker de fastansattes lyst til at svare sandfærdigt på udsagnene i forsvarets screening. Men det problem er ikke særegent for soldaterne og forsvaret, mener Bjarne Laustsen. Og hvis man ikke opfylder betingelserne, må man finde arbejde et andet sted:

»Vi oplever det inden for alle fag: Hvis folk ligger lige på vippen, kan de finde på at gøre sig bedre, end de er. Men der er steder, hvor det bare ikke fungerer. Det går jo heller ikke, hvis en pilot ikke ser godt nok,« siger Bjarne Laustsen.

Hos Konservative mener forsvarsordfører Lene Espersen, at forsvaret skal blive bedre til at »håndterer de personer, som på den ene eller anden måde har fået psykiske udfordringer, så de ikke er i stand til at varetage en ny udsendelse.«

Hun henviser til Konservatives veteranudspil, der skal sikre, at soldaterne enten kan få tilbudt en civil stilling i Forsvaret eller få hjælp til at finde et job et andet sted.

»Der er allerede nogle, der får tilbudt andre muligheder. Men det er rigtig vigtigt, at der kommer flere af den slags job,« siger Lene Espersen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Phaff Ussing

Snyderi skal stoppes, narkomani skal stoppes, taleban skal stoppes... etc. bla. bla. bla. kære venner, det kan ikke stoppes, men I kan stoppe Jeres ideologi.