Læsetid: 2 min.

Stressramte veteraner giver Forsvaret millionregning

En særlig erstatningsordning til veteraner kan lægge en uventet ekstraudgift på forsvarsbudgettet, efter at tidligere udsendte soldater har fået nemmere ved at få anerkendt posttraumatisk stresssyndrom som en erhvervsbetinget sygdom, vurderer militærforsker
19. juli 2013

Mens Forsvaret arbejder på at finde besparelser for 2,7 mia. kr., kan en ny millionregning være på vej. Efter pres fra veteraner fra Forsvarets internationale missioner besluttede et enigt Folketing i foråret, at det skal være lettere for hjemvendte soldater at få anerkendt posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) som en konsekvens af deres udsendelse. Og med anerkendelsen følger også adgang til en særlig erstatningsordning hos Forsvaret.Arbejdsskadestyrelsen vil af egen drift revurdere 150 sager om PTSD hos tidligere udsendte soldater som resultat af politikernes opfordring til styrelsen om at ændre praksis. Yderligere 200-250 afviste sager kan blive genoptaget, hvis den enkelte soldat ønsker det.

På nuværende tidspunkt kender forsvarets tre store fagforeninger, HKKF, CS og HOD, til godt 80 genoptagne sager, og en forsigtig vurdering fra dem lyder, at cirka halvdelen vil kunne få anerkendt PTSD og dermed være berettiget til erstatning fra »Forsvarets særlige erstatnings- og godtgørelsesordninger«. På det grundlag vurderer militærforsker Jeppe Plenge Trautner fra Aalborg Universitet, at den særlige erstatningsordning kan komme til at koste Forsvaret over 100 mio. kr. ekstra:

»Og de kommer så oven i de omkostninger ved krigsdeltagelse, som i forvejen koster Forsvaret et trecifret millonbeløb årligt. Det store flertal af de danske udsendte kommer styrkede hjem, men en andel får psykiske skader, og flere får jo desværre fysiske skader fra kampe, og slid og arbejdsulykker,« siger Jeppe Plenge Trautner, der forsker i forsvarsbudgetters sammensætning og udmøntning.

Pengene må findes et andet sted

Den særlige erstatning fra Forsvaret bliver udbetalt ved siden af den almindelige erstatning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomsforsikring. Størrelsen varierer, men ifølge Arbejdsskadestyrelsen har den gennemsnitlige mén-grad for de godkendte PTSD-tilfælde indtil nu været 15 procent. Det svarer efter de nuværende takster for Forsvarets ordning til knap 600.000 kroner pr. sag, da Forsvaret følger Arbejdsskadestyrelsens vurderinger.

Ordningen har hidtil været betalt via det eksisterende forsvarsbudget, men politikerne bør finde pengene til ekstraregningen et andet sted, så den ikke belaster forsvarsbudgettet, mener Hovedorganisationen af Officerer i Danmark:»Vores holdning er, at veteranpolitikken skal være finansieret uden for Forsvarsministeriets område. Ellers frygter vi, at mange uden tvivl gode initiativer kan komme til at dræne Forsvarets budget,« siger formand Bent Fabricius.

Forsvarsministeriet oplyser, at forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er på ferie, og at spørgsmålet om en eventuel ekstraregning skal diskuteres politisk efter sommerferien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Krogh
Bjarne Krogh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu