Læsetid: 2 min.

Tourette-ekspert: Hold jer fra cannabis

Unge med ufrivillige tics, kendt som Tourettes syndrom, har også erfaring med, at cannabis kan dæmpe deres lidelse. Men faren for afhængighed og social isolation hos de unge er for stor til, at man kan anbefale cannabis, mener forfatter til håndbog om tourette
Indland
30. juli 2013

Sclerose eller kroniske smerter er langt fra de eneste lidelser, hvor patienter har erfaret, at cannabis kan have en lindrende effekt.

Ingrid Sindø, selvstændig speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og forfatter til bogen Tics & Tourette fortæller, at unge med tourette – eller tics, som hun foretrækker at kalde det – oplever, at ulovlig cannabis hjælper dem og får dem til at slappe af.

»Vi har unge, der køber og ryger hash. De opdager, at det er rigtig dejligt, for pludselig oplever de, at de har færre tics. Ofte er det en helt tilfældig oplevelse for dem, fordi de støder på stoffet til en fest. Men jeg er ubetinget imod det, for selvmedicinering er ude af kontrol og kan føre til almindelig afhængighed,« siger Ingrid Sindø.

Det er frygten for afhængighed, social isolation og i værste fald psykoser, der får hende til at advare unge med tics mod cannabis:

»Cannabis gør de unge mere afslappede, og de opfatter sig selv som meget kloge, men i virkeligheden går de i stå. Omverdenen kan se, at de bare sidder og stener. Det er socialt skadeligt. I små mængder kan cannabis godt være præstationsfremmende, fordi det kan give lidt afslappethed, men ryger man fast og meget, så falder præstationsevnen, man kan ikke længere tænke så klart.«

Hun har ingen præcis forklaring på, hvorfor der ikke i Danmark er tradition for cannabis i behandling af tics, således som der er beretninger om fra f.eks. Holland.

»Jeg ved ikke hvorfor, måske fordi det er kriminaliseret. En anden forklaring kan være, at der er meget lidt dokumentation for Marinol til behandling af tics og ingen overhovedet for sprayen,« mener Ingrid Sindø og tilføjer, at den dokumentation, der er for Marinol, peger på, at det kan være effektivt til tics-behandling, men det kræver yderligere undersøgelser.

Tics er en arvelig lidelse og debuterer ofte i 6 års alderen for 1-3 procent af en børnepopulation. Det topper i 13-14 års alderen, men mange voksne har fortsat det indre impulspres, selv om de har lært at styre det, forklarer Ingrid Sindø.

Tics er ufrivillige muskulære sammentrækninger f.eks. i ansigtet. Det kan også være lyde, råb og mere sjældent obskøne ord og bevægelser.

Serie

medicinsk cannabis

Seneste artikler

 • ’Ingen evidens for, at medicinsk cannabis virker’

  8. november 2013
  Før der er klarhed over bivirkninger og effekt, bliver medicinsk cannabis ikke godkendt, siger sundhedsministeren – hvis parti under VK-regeringen gik ind for en generel frigivelse
 • Pusherstreet er blevet et alternativt lægehus

  22. oktober 2013
  Kræftpatienter og andre syge udgør en ny kundegruppe i Pusherstreet på Christiania. Her kommer de for at købe medicinsk cannabisolie. ’Det er en helt ny og helt anderledes gruppe af kunder, end vi plejer at se,’ siger pusherne fra tre boder
 • Debatten om medicinsk cannabis kører i udlandet

  21. oktober 2013
  I USA er medicinsk brug af cannabis lovligt i 21 stater. For nylig satte en af USA’s anerkendte mediepersonligheder på sundhedsområdet, dr. Sanjay Cupta, igen gang i debatten om plantens medicinske virkning, da han på tv undskyldte for sin tidligere modstand
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Liliane Morriello

Denne lille film er godt nok på Tysk, men man behøver kun at kunne forstå billederne for at kunne danne sig et indtryk:

http://www.youtube.com/watch?v=P3a_utQlCdU

Liliane Morriello

Men selvfølgelig bør al medicinsk behandling med cannabis følges af en læge, men så længe politikerne stritter imod er dette jo ikke muligt, og så har patienterne ikke andet valg end at tage vare på sig selv.