Nyhed
Læsetid: 5 min.

Mange afrikanere bor under åben himmel i hovedstaden

Den store gruppe vestafrikanske hjemløse, som lige nu lever på gaden i København, er et udtryk for en bevægelse af vestafrikanske migranter fra Sydeuropa mod Skandinavien, fortæller professor i antropologi. ’Vi kan ikke længere lukke øjnene,’ mener socialborgmester i København
De vestafrikanske indvandrere, især unge robuste mænd, har ofte en opholdstilladelse fra et andet EU-land, fra hvilket de af krisen er blevet tvunget til at rejse nordpå. Men uden et EU-pas kan de hverken bo eller arbejde i Danmark. Dog har de ret til at blive her i tre måneder som turister. De fleste er henvist til at samle pantflasker for at få penge til mad.

Jonas Vandall

Indland
12. august 2013

Et stigende antal vestafrikanere lever som hjemløse på gaden i København, og særligt om sommeren har det været tydeligt, at parker og pladser i København har fungeret som værested for en stor gruppe af særligt vestafrikanske mænd.

Den store gruppe er et udtryk for en bevægelse af vestafrikanske migranter fra Sydeuropa mod Nordeuropa og Skandinavien, som vi ser lige nu, fortæller Henrik Erdman Vigh, som er antropolog, professor og ph.d. på Institut for Antropologi på Københavns Universitet. Han har studeret afrikanske migranter i de seneste 10 år og har fulgt flere på deres rejse fra vestafrikanske lande.

»Før i tiden talte migranterne om Sydeuropa som et endemål. Nu er Sydeuropa bare en trampolin, et sted, man lander for at komme videre. Ved at lande der kan de opnå momentum til at komme længere nordpå i Europa, fordi de ved godt, at der ikke længere er noget arbejde at komme efter i Spanien, Grækenland, Italien eller Portugal,« siger han.

»De migranter, jeg taler med, snakker meget om Holland, Tyskland og Skandinavien som steder, hvor der er vækst, og hvor det er muligt at finde arbejde. Jeg er desuden også lige kommet hjem fra feltarbejde i Paris og en stor del af migranterne, jeg mødte der, var også på vej videre, så det tyder på, at bevægelse udføres i ’etaper’,« siger Henrik Erdman Vigh.

Det er stort set umuligt at få et overblik over, hvor mange vestafrikanske migranter der opholder sig i Danmark, da gruppen oftest ikke henvender sig til eller søger hjælp hos offentlige instanser. Et af de tydeligste tegn på, at mange søger videre til Danmark, er, at brugersammensætning i Kirkens Korshærs herberg på Stengade på Nørrebro i København har ændret sig markant over de seneste år. Gruppen udgjorde i 2009 kun fire procent, mens den samme gruppe sidste år udgjorde 53 procent af brugergruppen.

Andelen af de afrikanske brugere er altså på tre år blevet 13 gange større og er nu klart den største gruppe i dagvarmestuen. Annemette Nyfos, som er leder i Kirkens Korshær, vurderer desuden, at gruppen hen over sommeren er blevet endnu større.

Immobilitet

Henrik Erdman Vigh ser en blanding af en flydende bevægelse på den ene side, og noget han mener minder om social immobilitet på den anden.

»Der er mange af de her folk, der er i fysisk bevægelse, men selv om de har bevæget sig fra Vestafrika til Sydeuropa har de alligevel ikke opnået nogen forbedring. Deres fysiske mobilitet er mulig, men den sociale mobilitet er ikke mulig,« siger Henrik Erdman Vigh.

»Som befolkningsgruppe i den vestlige del af EU må vi vænne os til, at sådanne hjemløse grupper kommer. Vi kan ikke undgå dem, og i stedet for at tale om globalisering som noget, der er ved at ske, så skal vi tale om globalitet som noget, der er sket,« siger Henrik Erdman Vigh.

Det, der særligt gør gruppen af afrikanske hjemløse speciel, er, at de ikke rigtigt slår sig ned i Danmark, men forlader landet igen efter et par måneder.

På Kirkens Korshærs herberg, som er et af de to herberger i København, hvor udenlandske hjemløse kan overnatte, er 90 procent af brugergruppen udskiftet over en periode på få måneder, og i organisationens årsberetning fra 2013 konkluderes det, at tendensen fortsætter.

»Det kan sammenlignes med en nomadegruppe, med den forskel, at nomader ikke har et hjemland. De er her ikke, fordi de tror, der er guld på gaden, men fordi de gerne vil have et anstændigt liv, så de kan sende penge hjem til deres familie, så de kan få et bedre liv derhjemme. Når de finder ud af, at der ikke er mulighed for at få et ordentligt liv her, så rejser de videre igen,« siger Henrik Erdman Vigh.

Antropolog Jakob Jakobsen, som lige nu er udstationeret i Uganda, undersøgte sidste år gruppen af afrikanske varmestuebrugere for Kirkens Korshær.

Ressourcestærke hjemløse

Han bemærkede, at det er mænd, som på mange måder er meget ressourcestærke. I sit feltarbejde på gaderne på Nørrebro mødte han stort set ingen med alkohol- eller stofmisbrug, og når afrikanerne opholdt sig på varmestuerne sås de ofte hjælpe personaletmed arbejdsopgaver rettet imod varmestuernes langt mere ressourcesvage danskere.

»De afrikanske varmestuebrugere er godt mentalt rustede. De udgør en form for spydspidser i deres familier, og derfor er det da også dem, som har taget turen som oftest først fra land til by i deres hjemlande i det vestlige Afrika, derefter for en periode til Nordafrika, Sydeuropa og nu altså også Danmark. De er skarpe og psykisk meget robuste, mange er med på beatet med egne mobiltelefoner og daglig brug af eksempelvis Facebook og Twitter på byens offentlige computere på biblioteker og uddannelsessteder, og der synes i det hele taget at være meget få problemer knyttet til deres ophold her,« fortæller han.

Kirkens Korshærs varmestuer, Projekt Udenfor og rådgivningstjenesten Kompasset, der beskæftiger sig med gruppen af hjemløse, er kritiske over for, at de hjemløse migranter bliver nødt til at sove i parker og ikke har adgang til toilet og bad.

Desuden er der behov for mere information og vejledning, så gruppen ikke bliver i Danmark med falske forhåbninger om at kunne få et arbejde. Migranterne har ofte en opholdstilladelse fra et andet EU-land, men uden et EU-pas kan de med den opholdstilladelse hverken bo eller arbejde i Danmark. Dog har de ret til at blive i landet i tre måneder som turister. Vestafrikanerne er en svær gruppe at hjælpe videre, da de, der tager kontakt med rådgivningstjenesten Kompasset, ofte kun henvender sig en enkelt gang.

»Vi ved ikke med sikkerhed, om afrikanerne bliver i Danmark, fordi i vores rådgivning kun ser vi dem en gang, hvor vi giver dem den nedslående besked om, at det er håbløst at blive, fordi de fleste er ufaglærte uden mulighed for at opnå en arbejdstilladelse i Danmark,« siger leder af Kompasset Susannah Larrabee Sønderlund.

Ingen offentlig indsats

Socialborgmester i København Mikkel Warming (EL) efterlyser en offentlig indsats for hjemløse udlændinge.

»Der er jo ingen offentlig indsats, for loven er relativt klar, og de meldinger, der er kommet fra skiftende socialministre, uanset hvilken regering det har været, har været meget klare: ’De skal i hvert fald ikke ind på vores herberger’. Folketingets holdning har været, at hvis man lod være med at gøre noget og holdt sig for øjnene, så ville de nok gå væk af sig selv,« siger Mikkel Warming (EL).

»Det, vi som kommune kan gøre, er meget små lappeløsninger, hvor man blandt andet kan overveje, om man bør stille toiletvogne op i det offentlige rum, men det er jo mildest talt lappeløsninger,« siger Mikkel Warming og pointerer, at »bolden ligger på Christiansborg«.

En undersøgelse lavet af Projekt Udenfor for Københavns Kommune har vist, at kun 20 procent af de hjemløse har psykiske problemer, mens 80 procent er i Danmark for at søge arbejde, og derfor mener Mikkel Warming, at der er brug for rådgivningscentre og billige hostels til de arbejdssøgende, så de ikke er nødsaget til at sove på gaden.

Information har forsøgt at få en kommentar fra tidligere socialminister Karen Hækkerup (S) og Annette Vilhelmsen (SF), men det har ikke været muligt på grund af ministerrokaden fredag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Scheel Andersen

Jamen lad os da fastholde åbne grænser til det sidste.

Erik Hayek, Viktor Knudsen, Tove Stenersen, Nic Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Jamen - vi kender vist alle sammen gamle, der ikke kan få hjemmehjælp. Vi ved at kommunerne hiver motorsaven frem og lukker skole efter skole efter skole. Vi har titusinder, som ikke kan få en øre i arbejdsløshedsunderstøttelse.

Og Mikkel Warming vil have, at vi bruger penge på mennesker, italienerne har losset nordpå!!!

Det er her, jeg virkelig har et enormt problem med venstrefløjen....

finn jensen, Peter Nielsen, Levi Jahnsen, Troels Ingvartsen, Helle Nielsen, Viktor Knudsen, Else Damsgaard, Kim Houmøller, Lars Petersen, Jens Hansen, LineK Andersen, Nic Pedersen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Lars Villumsen

Man kunne starte med at losse de idioter af massevis af statsmands despoter i Afrika direkte i fængsel, så ganske almindelige afrikanske medborgere fik en chance for at få et godt liv.

Men vi tør ikke og Mugabe er en glad mand, på grund af os!

Levi Jahnsen, Verner Nielsen og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Ja, det tror da f----, at Mugabe er glad., Vi sender 200 mill. kr. til ham årligt og han har lige vundet "valget"!
Vi burde søge kollektiv national førtidspension, som uhjælpeligt retarderede!

Søren List, Troels Ingvartsen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

De ER her!
Sammen med en forbandet masse andre større og også lovlige og ikke mindst lovskabte problemer, som vort systems og muligvis befolknings absurde stupiditet belaster os med!
Havde vi dog kun haft dette lille problem!

Dana Hansen, Troels Ingvartsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ps. Mugabe og Zimbabwe er ikke Vestafrika.

Kristian Rikard, Jesper Wendt, Holger Madsen, Benjamin Bach, Filo Butcher og Anders Krog anbefalede denne kommentar

Henrik, vi har selv valgt at nedprioritere skoler og plejehjem til fordel for skattelettelser til toppen, angrebskrige og militær oprustning.

Daniel Hansen, Kasper Milius Brandt, Susan Flyger, Benjamin Bach, Dana Hansen, Peter Nielsen, Jesper Wendt, Filo Butcher, Bill Atkins, Anders Krog, Mona Jensen, Niels Duus Nielsen, Tilde Klindt, Annette Chronstedt, Olaf Tehrani, lars abildgaard, Lars Kristensen, Moh Abu Khassin , Magnus Berg-Pedersen, Per Jongberg, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Brian Larsen, Lone Christensen, Tuomas Sihvonen, John Vedsegaard og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Det ved jeg og de fleste andre sikkert godt, men det er ikke nogen begrundelse for hverken en formue til Mugabe eller almisser til vestafrikanere i parkerne!
Men jeg vil dog forslå, at vi stopper udbetalingerne til Mugabe først!
Prioritering er en god ting, som vi desværre ikke kan finde ud af i Danmark!

Kasper Hviid,

nej, det har "vi" ikke! Kun de idioter som har legitimeret vores herskende idioter med deres stemmer!
Og her taler vi desværre et massivt tværpolitisk flertal!

Troels Ingvartsen, Niels Duus Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ja, jeg forstår virkelig ikke denne opstandelse over disse vestafrikanere, der befinder sig i København for tiden. De er ikke forbrydere, ikke ulovlige indvandrere, men har tilladelse til ophold i EU, hvilket som bekendt betyder hele EU. Også Danmark, som folketingsflertallet jo ønske endnu mere integreret i EU.

Daniel Hansen, Susan Flyger, Jesper Wendt, Holger Madsen, Benjamin Bach, Filo Butcher, Anders Krog, Niels Duus Nielsen, Tilde Klindt, Helge Rasmussen, Niels-Holger Nielsen, Moh Abu Khassin , Rasmus Kongshøj og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Michael Kongstad Nielsen

Det er nu dejligt at være en del af mindretallet............også i denne sag.

Troels Ingvartsen, Per Torbensen, John Vedsegaard og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
morten Hansen

Man må på en eller anden måde få styr på befolkningseksplotionen i Vestafrika. Oplysning og uddannelse er ikke det værste at satse på i modsætning til religion og vækst.

Flemming Scheel Andersen

morten Hansen

Måske skulle man ud over at oplyse om den, virkeliggøre en social tryghed, der ikke gjorde det nødig at søge lykken i andre lande.
Der er masser af tiltag man kan gøre i de lande, skabe arbejdspladser og uddannelser.

Men indtil det sker, og det har vi unægtelig problemer med at sørge for hos os selv, så vil det måske være en ide , hvis vi forholdt os til de facts menneskehedens antal, Danmarks størrelse og økonomiske formåen udgør i forhold til hinanden, og lukke landets grænser for yderligere tilstrømning af lavt uddannet arbejdskraft vi ikke mangler ,til at trykke lønningerne yderligere.

Bare en ide??

Troels Ingvartsen, Viktor Knudsen, Per Torbensen og morten Hansen anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Man skulle jo tro der er en god grund til at de har forladt hjemlandet, for at bo i en papkasse på Amager Fælled.

Glem ikke af de mennesker vil dø af kulde om få måneder, hvis intet gøres for dem. Det kan vi ikke være bekendt.

Naturligvis skal der der findes en løsning for dem og ikke bare hjemsendelse med første fly og enkeltbillet, men en løsning der kan hjælpe dem permanent, naturligvis helst i hjemlandet.

Juliet Birch, morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Nu ER vi jo strengt taget alle sammen efterkommere af afrikanske indvandrere!
(altså dem, som overkom kulden uden Socialborgmester)

Søren List, John Vedsegaard, Per Torbensen, Helge Rasmussen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Oersted

Kasper Hviid

Nej, vi har valgt at nedpriotiere skoler, plejehjem mm. til fordel for udlændinge og ulandsbistand. Udlændinge kostede iflg en ministeriel beregning fra 2006 60 mia kr. I dag er tallet utvivltsomt langt højere. Hertil skal lægges 16 mia i ulandsbistand. Tænk, at 200.000 svage ældre kunne få 2 timers ekstra hjemmehælp om ugen for sølle 2 mia kr. Men dem vil regeringen jo hellere poste i udlændinge.

Per Torbensen, Troels Ingvartsen, Erik Hayek, Kim Houmøller, Lars Petersen og Jens Hansen anbefalede denne kommentar
Maja Spang-Hanssen

Som en der har vestafrikanere meget tæt inde på livet (er i et længerevarende forhold med en mand fra Gambia) kan jeg med sikkerhed sige, at det ikke er for sjov de er her.
Arbejdsløsheden i stort set alle vestafrikanske lande er enorm, systemet er gennemkorrupt, og når en familie endelig får sendt en ung fyr afsted nordpå, hviler hele familiens håb på ham. Mange vestafrikanere i Europa lever under kummerlige forhold, under et umenneskeligt følelsesmæssigt pres, og jeg er tit dybt imponeret af, at størstedelen af dem ikke går helt i hundene af lutter stress.
Det mindste man kan gøre er da at sørge for, at de kan få en form for tag over hovedet og et bad engang imellem, mens de er her. Det er jo ikke deres skyld, at "italienerne har losset dem herop".

Kasper Milius Brandt, Carsten Mortensen, Dana Hansen, John Vedsegaard, Benjamin Bach, Juliet Birch, Anders Krog, Mona Jensen, Simon Olmo Larsen, Annette Chronstedt, lars abildgaard, Helge Rasmussen, Niels-Holger Nielsen, Niels Mosbak, Moh Abu Khassin , Rasmus Kongshøj og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Vi skal have deres råstoffer, ikke deres sociale problemer!

Tænk nu lige over det.

Og selvfølgelig er der en grund til at vi giver Mugabe penge. Det er IKKE for hans brune øjnes skyld.

Daniel Hansen, John Vedsegaard, Troels Ingvartsen, Benjamin Bach, Anders Krog, Mona Jensen, Simon Olmo Larsen, Thomas Borghus, Niels-Holger Nielsen, Moh Abu Khassin og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Nej, men det ER altså heller ikke "vores"!
(og ikke dermed et eneste ondt ord om vestafrikanere, italienere eller andre)

Maja Spang-Hanssen

Næh, det er muligvis ikke "vores" - men det forhindrer os ikke i at behandle dem anstændigt. Europa har stadig lidt af en gæld at betale tilbage til vestafrika, må man sige. Så vi kan jo starte i det små med basal hjælp til hjemløse, der er strandet her.

Daniel Hansen, Peter Nielsen, Holger Madsen, Anders Krog, Lars Dahl, lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen, Moh Abu Khassin og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Norge til Ejderen.

Kristoffer Larsen

Der må efterhånden være hård kamp om pantdåserne i København. Forhåbentligt vil de lavere afgifter på sodavand og øl få færre til, at fragte nittedåserne fra Tyskland til Djævleøen.......

Man skal naturligvis ikke lade nogen ligge og dø af kulde. Det giver sig selv. Forsørgelsespligt derudover er en anden snak.

Men den med "gælden" holder ikke helt. Vestafrikanerne blev ganske velstående på fangst og videresalg af hinanden og andre afrikanere og der blev vist nok afregnet dengang. Det er vist også faktisk Brasilien, som i givet fald har mest at "afregne", hvis vi snakker slavehandel på tipoldefars tid og anden "arvesynd", som jeg ikke lige føler del i.

Maja Spang-Hanssen

Jeg siger ikke, at nogle af os som personer har nogen gæld. Men jeg siger, at der stadig den dag i dag foregår en helt enorm udbytning af afrikanske lande, udført af vestlige lande. Og jeg mener virkelig enorm.
Derudover kan jeg ikke se, hvorfor man ikke både skulle kunne hjælpe vore egne pensionister OG give vestafrikanske hjemløse nogle basale sanitære forhold. Det er vel ikke nødvendigvis et valg mellem det ene og det andet?

Daniel Hansen, Carsten Mortensen, Claus G. Jørgensen, morten Hansen, Anders Krog, Mona Jensen, Olaf Tehrani, lars abildgaard, Helge Rasmussen, Henriette Bøhne, Niels-Holger Nielsen og Moh Abu Khassin anbefalede denne kommentar

Enig! Vi kunne for min skyld også gerne fravælge mange andre ting først. Men vi er som før hævdet ikke særlig gode til prioritering.

"afregnet dengang"? Imperialismen eksistere i bedse velgående gennem institutioner som IMF og verdensbanken. At kolonierne blev nedlagt stoppede ikke udbytningen.

Jeg ved ikke helt hvad du mener med "fangst af hinanden" men jo der blev støttet mange lokale krigsherrer osv. som kunne gøre arbejdet for os. Disse eksisterer den dag i dag.

Henrik Jensen; Når man kigger nogen i øjnene så transcenderer det spørgsmålet om "DEM" og "OS"

Daniel Hansen, Mona Jensen, Annette Chronstedt, Niels-Holger Nielsen og Moh Abu Khassin anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Morten Hansen, "befolkningseksplosionen i Vestafrika" er faktisk så småt ved at komme under kontrol iflg. seneste tal fra FN. Hvad der skal gøres? Se her.

morten Hansen, Anders Krog og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu har jeg ikke gennemgået linket, men jeg læste da også for mange år siden at "befolkningseksplosionen" skulle aftage eller stoppe omkring 2020 (så vidt jeg husker). Det her med at give befolkningsantallet skylden, fjerner meget belejligt fokus væk fra fordelingen af resurser.

Simon Olmo Larsen, morten Hansen, Tom Paamand, Anders Krog, Niels-Holger Nielsen og Moh Abu Khassin anbefalede denne kommentar
Maja Spang-Hanssen

Der er såmænd langt fra så voldsom en befolkningseksplosion i Vestafrika som der fx er i Indien og Østasien. Afrikas naturressourcer burde snildt kunne brødføde hele befolkningen. Desværre for afrikanerne forsvinder de alle sammen lige ned i lommerne på den vestlige verden og Kina, der så også lige lader nogle lommepenge falde af til landendes forskellige diktatorer undervejs. Det er svineri af værste skuffe, og det er lige præcis det, der er grunden til, at alle de unge mænd nu sidder i København og er desperate efter en eller anden form for job.

Daniel Hansen, Kasper Milius Brandt, Carsten Mortensen, Levi Jahnsen, Claus G. Jørgensen, Anders Krog, Flemming Scheel Andersen, Mona Jensen, Annette Chronstedt, Olaf Tehrani, Carsten Munk, Helge Rasmussen, Niels-Holger Nielsen, Nils Brakchi og Moh Abu Khassin anbefalede denne kommentar

Jeg er i indre konflikt :
Skal jeg til gå på kompromis med mit øko-image, og smide pantdåser i de offentlige skraldespande, for på den måde at sørge for et indtjeningsgrundlag for denne type besøgende. Herved vil mit globaliserings-image jo styrkes tænker jeg uvilkårligt.
Det er så kompliceret altsammen efterhånden ....

Troels Ingvartsen, Anders Krog og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Brian

jeg mener netop bogstaveligt "fangst af hinanden".
Ligesom "vi" en gang gjorde i Europa og ikke mindst her omkring Nord- og Østersøen!

Jeg har faktisk en sydafrikansk bekendt (Zulu), som arbejder på en bog, der skal bygge på en sammenstilling mellem 16-1800 tallets Afrika og sådan cirka sen europæisk jernalder.
Hans tanke er slet ikke dum. Der er meget lidt nyt under solen, hvis man tænker efter.

Lars Kristensen

Ak ja, hvad mon vore egne efterkommere vil komme til bøde med, når de skal til at betale for de fejl vi gør i dag?

Det vi oplever af dårlige oplevelser, hvad angår afrikanere der kommer her til landet, uden at vi har bedt dem om det og mange andre ting, er jo ikke andet end noget der er forårsaget af vore forfædres manglende fornuft, dengang de så Jorden ligger foran deres bovbølge.

Se dig om og spørg dig selv: "Hvad gør jeg (vi) af fejl i dag, som mine (vores) efterkommere vil komme til at bøde for?"

Vi glemmer, at det vi gør i dag af fejl, sjældent rammer os selv, da fejlene vi gør først bliver opdaget efter vi er døde og borte.

Vi skal selvfølgelig leve i nuet, men ikke leve på bekostning af vore efterkommere.

Den mentalitet har vi desværre lært at leve med, fordi vore forfædre lærte mentaliteten videre og bryder vi ikke den onde cirkel, vil vi komme til at gøre samme fejl som vore forfædre - give skylden videre til dem der lever efter at vi er borte.

At bryde den ond cirkel vil give os en smerte, mens det er smertefrit for os at lade være. Derfor er det så nemt og bekvemt at lade smerten gå videre til dem der skal leve efter at vi er borte.

Vil du nu stadigvæk lade smerten gå videre til dine børn og børnebørn eller vil du selv bide den i dig - i dag?

Troels Ingvartsen og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Martin Luther King sagde engang at: "Injustice anywhere, is a threat to justice everywhere". og den kunne man have i baghovedet i den her sammenhæng.

- Afrika bliver, og er blevet støvsuget for værdi, i et omfang som er så astronomisk at tallene er langt forbi noget en menneskehjerne kan rumme, og det bliver ved. Vi har opsat regler så de ikke kan afsætte deres varer til os, og vi har igen og igen støttet korrumperede, despotiske ledere, hvis de bare lod os fortsætte tyveriet.

- Nu kan vi så forages over at sydeuropa er gået fallit og losser 'problemerne' nordover.

- Fejlslutningerne hober sig op. Det er grotesk.

Daniel Hansen, Carsten Mortensen, Robert Ørsted-Jensen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Mona Jensen, Niels Duus Nielsen, Annette Chronstedt, Lars Dahl, Rasmus Kongshøj og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Vi må erkende uddannelsessystemet i Afrika har svigtet, når det er så attraktivt at søge så højt mod nord. Vi har meget snart en vinter, der ikke er til at spøge med. (ironi kan forekomme).

Tove Stenersen

Det er jo også bortkastet tid og ressurser for de afrikanere som reiser til Europa uten å finne noen jobb, og kanskje sulle rundt her i årevis. Dersom grensene ble stengt, ville afrikanere ikke lenger ha det fåfengte håp, men kanskje heller bli mer interesserte i å endre sitt eget land til det bedre.

Troels Ingvartsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det er på tide, at vi lærer at flygtninge ikke 'tager til Danmark': Flygtninge er på flugt - på vej væk fra vold, krig, fattigdom, sult, død. Nogle få har i denne flugtsituation forvildet sig hertil - nogle for en tid, nogle vil dø her, nogle vil flygte videre ..
Vi har her i landet udviklet en kultur, der indeholder så meget fremmedforagt, at vi uden synderlig rystelse kan se på at disse mennesker desperat søger i vores skrald efter mad. Og den største sindsbevægelse vi kan komme op med er vrede over at der bliver rodet i vores skraldespande.
Vi ved alle, at forholdene i Tyskland i 1910erne og 1920erne var groteske, og at det muliggjorde en fremmedforagt - men ikke mindst en selvforherligelse og selvtilstrækkelighed, som satte verden i brand. Kan vi udelukke, at vi er på vej derhen?

Kasper Milius Brandt, Peter Nielsen, Maja Spang-Hanssen, Mona Jensen, Niels Duus Nielsen og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar
Viktor Knudsen

Undrer mig over, hvordan de i det hele taget kan få opholdstilladelse her i Europa, uden noges som helst mulighed for at kunne få en anstændig tilværelse. Ser dem ret ofte her på Nørrebro som flaskesamlere, og hænge ud ved Folkets Park og Fælledparken, men har aldrig følt mig initmideret eller på anden måde generet af dem.

Hvis Europa gerne vil agere verdens socialkontor eller give ophold til mennesker der flytter/flygter fra fattigdom og arbejdsløshed, er der nok muligheder. Idag er der ca. 180 millioner Nigerianere; i år 2050 er de ifølge FN 300 millioner.

http://www.theguardian.com/global-development/2013/jun/13/nigeria-larger...

Henrik Jensen

Lars:

"Det er på tide, at vi lærer at flygtninge ikke 'tager til Danmark"

Meninger - kemisk renset for fakta.

Her er et:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2332426/Italy-paid-African-migra...

Så ordet "forvildet sig hertil" er vel snarere en fuck-finger fra Berlusconis proselytter til tyskerne og os....

Fremmedforagten: Sammenligningen med 30´erne KAN få vinger....Men jeg kan love dig for, at det ikke hjælper, når vores gamle skal have robotstøvsugere, vores unge ikke kan få et sted at bo, når skolerne presses af flere og flere to-sprogede i stedet for at give en ordentlig uddannelse osv osv...mens du og andre taler for at lade nyindvandrede afrikanere hoppe foran i boligkøen, få bistandshjælp - selvom de, oftest, INGEN færdigheder har, de vil kunne brug i Danmark...

Du og dine leger med ilden. På et skidefarligt tidspunkt...

Kim Houmøller, Troels Ingvartsen, Per Torbensen, Nic Pedersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Danmark er et minimalt land der på ingen måde bare kan tage imod alle verdens fattige, det burde være åbenlyst for enhver.

Og Maja skriver længere oppe at Afrikanernes mad havner hos europæere og kinesere. Det passer selvfølgelig ikke, for der er store toldmure i EU for at holde afrikanske korn ude. Men Maja utrykker jo bare den klassiske 'giv en hånd til Afrika' og hvor er det synd for dem holdning.

Afrikanerne har nogle enorme problemer som intet har med hvide/asiater at gøre, mest af alt at de forekommer ude af stand til at opretholde et civiliseret samfund uden omfattende svindel, korruption og vold.

Zimbabwe var kendt som Afrikas brødkammer. Så gik krigsforbryderen Mugabe igang med at slå hvide landmænd ihjel (det gør de stadig både der og i sydafrika), hvilket betød at der nu ikke var nogle landmænd tilbage til at drive produktionen. Nedslagtningen af hvide afrikanere er et reelt folkemord (http://en.wikipedia.org/wiki/South_African_farm_attacks). Den uafhængige Genocide Watch har flere gange råbt op om problemet, men det passer ikke ind i den officielle fortælling omg hvid racisme.

Sydafrika og især Johannesburg er stormet lige lugt i helvede efter at ANC overtog. Johannesburg er nu en ruin og fyldt af meningsløs, barbarisk vold af den mest skræmmende animalske slags. Se dokumentaren af Louis Theroux (http://www.youtube.com/watch?v=KZJ1w9-Umcw) og fortæl mig så om I mener Sydafrika i dag har det bedre end for 10 år siden. Komplet nedbrud af civilization.

Sandheden er at Afrika ville have godt af en massiv udenlandsk tilstedeværelse der kunne skabe den infrastruktur de ikke magter at skabe selv.

Under alle omstændigheder er det ekstremt naivt at tro afrikanernes problemer skyldes lille Danmark.

Søren List, Troels Ingvartsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Nic, Danmark sender ikke 200 millioner kroner til Mugabe. DK bruger 200 millioner kroner på at at styrke civilsamfundet i Zimbabwe, og Mugabe har så på grund af presset fra det internationale samfund og hans egen befolknings kontakt med det internationale samfund afholdt et valg der, ok, legitimere hans regime - men det er der så mange despoter der gør - også nogle af det internationale samfunds bedste venner.

I det hele taget burde dansk u-landbistand rettes mere mod civilsamfundenes basale udvikling, frem for at skabe samarbejde mellem dansk erhvervsliv og store projekter i statsregi.

Troels Ingvartsen, Benjamin Bach, morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Civilsamfundet bør spille en større rolle i udviklingslandene

http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2013/05/30/162800_1_1_1_1_1_1_1_...

Thandika Mkandawire ser gerne, at de Nordiske lande i højere grad tror på deres egen model - også i udviklingssamarbejdet. Han mener, at det er afgørende vigtigt, at folk i udviklingslandene organiserer sig - især når det er forbundet til produktionen. Så er det man kan forandre systemet.

De der gad sætte sig lidt ind i sagen kunne jo begynde med at fx. læse hvad IBIS skriver om kapitalflugten. Det er desværre et faktum at den "udlandshjælp" de afrikanske lande får kun er en brøkdel af hvad der stjæles fra dem hver eneste dag!

Hvis de afrikanske lande fik en ordentlig betaling for deres råstoffer fra os, ville de have penge nok til at tage sig af deres problemer. Korruption er ikke årsagen men et symptom for de problemer der hersker men bliver af os hele tiden brugt som undskyldning for ikke at gøre noget.

Det er i bunden vores ønsker om billige importvarer og råstoffer der skaber problemerne i Afrika. Vi kunne sagtens insistere at al handel med Afrika og andre udviklingslande udelukkende sker på fair-trade betingelser. Men det gør vi jo ikke fordi vi vil ikke betale 100 kroner mere for en mobiltelefon. Tværtimod, vi gør problemerne større fx. med hjælp af EU landbrugs- og eksportstøtte som skaber elendighed i Afrika fordi vores billige fødevarer og eksportartikler tvinger afrikanske iværksættere og endda fødevareproducenter ude i hampen.
At det i sidste ende bliver dyrere for os at leve med konsekvenserne af vores holdninger gør det kun værre.

men det er jo både sjovere og nemmere bare at skråle op om at lukke grænserne og sende rakkerpakket hjem...

Lars Dahl, Carsten Mortensen, Maja Spang-Hanssen, Johanne Bergmann, Thomas Borghus, Benjamin Bach og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Der er behov for folk med viden og knowhow i udviklingslandene. At de afrikanere der tager til USA, England og Europa for at studere og arbejde, vender hjem igen og starter virksomheder der kan give arbejdspladser.

Det kan de ikke så længe at ulandsbistanden holder hånden under korrupte regimer og bureaukrater, som oftest fordeler ulandspengene efter klan/stamme tilhørsforhold.

Afrika lider af det samme problem som i mellemøsten, nemlig at de nuværende lande er kunstige og indeholder flere forskellige stammer og religioner der traditionelt har været hinandens fjender. Nationalismen er derfor ikke i stand til at samle nationen.

Øget frihandel med Afrika og adgang for afrikanske produkter uden toldmure i EU ville gøre en massiv forskel. Det samme ville stop for ulandshjælp til korrupte regeringer og krigsforbrydere.

Det er nu prøvet i 40 år at sende milliarder efter milliarder i støtte til Afrika og det virker ganske enkelt ikke.

Levi Jahnsen, Nic Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Filo Butcher

Helt rigtigt Filo.

Lad os holde grænserne åbne, indtil hele den 3. verdens problemer er løst. Lad os få alle de der måtte ønske det til at komme her så hurtigt som muligt, gerne ved hjælp af at omlægge ulandsbistanden til annoncekampagner for at forøge tilstrømningen, så meget som muligt.
Og når andre mere rationelt tænkende, engang, som du rigtig påpeger det, er villige til at betale en mere retfærdig pris for varerne, for at undgå deres land kommer i samme situation.
Dermed gøres et liv muligt i Afrika, og så rejser de nok tilbage igen.

"Danmark sender ikke 200 millioner kroner til Mugabe. DK bruger 200 millioner kroner på at styrke civilsamfundet i Zimbabwe"

Du plejer ikke at være så naiv, Bill . Og det der ER naivt!

Per Torbensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Nic, nu hørte jeg en diskussion mellem udviklingsministeren og udviklingsordføreren fra DF og faktisk bruges de 200 millioner af NGO’er og under medindflydelse fra oppositionen i Zimbabwe, gadbørns- og skoleprojekter m.v., men det korte af det lange er, at DK burde have en langt mere oppositionel udviklingshjælp, som netop spiller på klassemodsætningerne i udviklingslandene, sådan som Thandika Mkandawire beskriver det i mit link - 13:17
Ps. DF’s ordførers argument var at så sparede Mugabe de penge, som han så kunne bruge til egne projekter …og det er mildest talt en noget konstrueret argumentation.

Jesper Wendt, Rasmus Kongshøj, Thomas Krogh og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Benjamin Bach

Respektløst og ude af proportioner at påstå, at Danmark sender 200 mio. kr. til Mugabe. Nic Pedersen, jeg synes dine indlæg hælder i retning af: Indvandrere fra Vestafrika (som åbenbart er Zimbabwe) skal skride, og ingen skal hjælpe de korrupte slyngler, som styrer kontinentet (hvor så end, det er.. men Mugabe tjener åbenbart et eksempel, der kan overføres til alle disse andre vestafrikanske lande).

Der er intet bevaringsværdigt ved det danske samfund, hvis borgerne ikke har et værdigrundlag, der tvinger dem til at hjælpe de, der har mest brug for det. Både herhjemme og globalt.

Henrik Jensen påstår, at vi ikke kan hjælpe både indvandrere og pensionister, fordi vi drikker cafe latte. Helt ærligt, er det niveauet? Er der mundkurv til alle, der ønsker en debat om vestafrikanske immigranters problemer, så længe der er pensionister in need? Det ene udelukker ikke det andet, og hvis kommunen kan afsætte midler til at hjælpe udenlandske immigranter på herberger uden at skære i øvrig social hjælp, er der vel ikke tale om det store etiske drama eller café latte-svigt.

Mens gaderne og herbergerne fyldes op med flere og flere immigranter (et produkt af global ulighed), fyldes Informations kommentarspor med dårlige undskyldninger for ikke at gøre noget.

@Erik Hamre
Det er et gammelt og slidt og falsk argument at sige, at udviklingsbistand ikke har hjulpet; tyg lidt på kompleksiteten i støtte-programmer, aktører, geografi, historie, krig osv. For ikke at tale om proportionerne i støtte vs. befolkningstal og problemernes omfang.

For det første er udviklingsstøtte ikke et universelt begreb. Du kan ikke bare sige, at det ikke virker. Hvad er det??

Danmark giver f.eks. ca. 16 kr. årligt til hver person i Zimbabwe. At tro dette reder landet ud af sine problemer eller påstå, at man skal stoppe støtten, fordi den ikke har hjulpet er absurd.

1) Du er nede 0-2 i halvegen, så skifter du taktik og går på banen for at vinde kampen
2) Din bil er i stykker, og du ikke har råd til at købe en ny, men du bliver ved med at holde den kørende ved at lave mindre reparationer.. og håber på, at situationen skifter.
3) Der er vand i båden og du har en ske... du kan lige nøjagtig skovle hurtigt nok til at holde båden oven vande, mens nogle andre konstruere et bedre redskab.
4) Der ligger en mand og er ved at bløde ihjel -- du giver ham den bandage, du har, selvom der ikke er nok til at stoppe blødningen... men du holder ham i live for en stund og håber.
5) Du ved ikke, hvordan du løser et problem, men du har nogle hypoteser. Problemet er at der ikke er frihed, infrastruktur og uddannelse i et land. Du forsøger efter bedste erfaring og overbevisning og håber, at kunne løse problemet over en længere årrække.

Fortsæt selv...

Ingen påstår, at alle 200 mio. er havnet de rigtige steder, men de har sandsynligvis betydet meget mere i et liv-og-død perspektiv end 200 mio. på at renovere en jysk motorvej.

Det er ganske givet, at man kan være bagklog og mene alt muligt, men situationen er ret simpel: Der er masser af lande med forskellige problemer, Danmark er et ressourcestærkt land, ergo har vi en moralsk pligt til at hjælpe.

Jeg har altid tænkt, at Verdens Bedste Nyheder var et dumt feel-good marketingsstunt, men man må hovedrystende erkende, at der faktisk er behov for at oplyse om, hvilken effekt udviklingsbistanden har.

http://verdensbedstenyheder.dk/

Maja Spang-Hanssen, Tilde Klindt, Rasmus Kongshøj og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

"Brian

jeg mener netop bogstaveligt "fangst af hinanden".
Ligesom "vi" en gang gjorde i Europa og ikke mindst her omkring Nord- og Østersøen!

Jeg har faktisk en sydafrikansk bekendt (Zulu), som arbejder på en bog, der skal bygge på en sammenstilling mellem 16-1800 tallets Afrika og sådan cirka sen europæisk jernalder.
Hans tanke er slet ikke dum. Der er meget lidt nyt under solen, hvis man tænker efter."

Ja okay, men udbytningsforholdet mellem vesten og Afrika startede først "rigtigt" i 1874. Den sammenstilling din ven vil lave lyder spændene, men det har ikke meget at gøre med Afrika i dag, hvor kontinentet er i et afhængighedsforhold ift. vesten

Johanne Bergmann

Erik Hamre

Følgende kommentar:
"Afrikanerne har nogle enorme problemer som intet har med hvide/asiater at gøre, mest af alt, at de forekommer ude af stand til at opretholde et civiliseret samfund"

Forekommer mig racistisk og naiv. Du bruger Zimbabwe og Sydafrika som eksempel på, hvordan styret i afrikanske lande er "komplet nedbrud af civilisation", men betrager ikke den politiske udvikling i et større historisk perspektiv og udelader fuldstænding Vestens tidligere rolle og fortsatte udnyttelse af mange afrikanske landes ressourcer.
(Derudover forstår jeg fortsat ikke Zimbabwe og Sydafrikas relevans i en diskussion om migranter fra Vestafrika...)

"Afrika ville have godt af en massiv udenlandsk tilstedeværelse der kunne skabe den infrastruktur de ikke magter at skabe selv"
Med denne meget evolutionistiske kommentar, der mest af alt forekommer som et levn fra kolonitiden, reducerer du igen utallige lande og fratager dem fuldstændig en værdi i sig selv.

Maja Spang-Hanssen, Jens Hansen, Simon Olmo Larsen, Tove Stenersen, Brian Larsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Afrikas despoter holdes ved magten af kapitalistiske firmaers korruption. Skatteunddragelse og kapitalflugt disse firmaers adelsmærke...

Hvorfor fattigdom? - Tyveriet af Afrika
http://www.dr.dk/tv/se/hvorfor-fattigdom-2/hvorfor-fattigdom-tyveriet-af...

Torben Nielsen, Filo Butcher, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Sider