Interview
Læsetid: 4 min.

Beskæftigelsespolitik er også socialpolitik

Beskæftigelsespolitik har været undervurderet som redskab på det sociale område, og moderne velfærdspolitik skal handle om social mobilitet frem for udbetaling af ydelser, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Med bl.a. kontanthjælpsreformen vil hun tage et opgør med den negative sociale arv
Indland
30. august 2013
Det er for folks eget bedste, at Mette Frederiksen vil skære i kontanthjælpen.

Jakob Dall

Så længe barndommens postnummer er bestemmende for børn og unges adgang til uddannelse, arbejde og levestandard, er velfærdssamfundet ikke i mål. Sådan lyder den klare udmelding fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i kølvandet på forårets reformer af kontanthjælps-, førtidspensions- og fleksjobordningen. Hun er klar til at blæse til kamp mod den negative sociale arv.

Ifølge Mette Frederiksen er en del af grundtanken i den socialdemokratiske velfærdsstrategi at udvise social ansvarlighed over for dem, der i en periode ikke er i stand til at forsørge sig selv. Men den sociale ansvarlighed skal udmøntes i krav – ikke ydelser, mener Mette Frederiksen.

»Ønsket eller kravet om man vil, om social mobilitet er for mig at se omdrejningspunktet for et velfærdssamfund,« siger Mette Frederiksen. Ifølge beskæftigelsesministeren er alt, hvad der objektivt begrænser et menneskes potentiale og udfoldelsesmuligheder »i sin enkelhed drønuretfærdigt«.

Men frem for at fokusere på at hæve de sociale ydelser, vil hun hjælpe den enkelte til at blive selvforsørgende. Og i det socialdemokratiske projekt hænger folkeskolereformen og reformen af kontanthjælpsordningen tæt sammen, fordi »uddannelse er det stærkeste frihedsbrev, hvis man vil flytte noget strukturelt«.

I løbet af de seneste generationer er der brugt betydelige summer på opbygge et socialt system, hvor de økonomiske ydelser spiller en central rolle. Det skal vi huske at anerkende, mener Mette Frederiksen.

»Men samtidig må man erkende, at bagsiden kan være, at man nogle gange kommer til at forveksle dét, at der findes en ydelse, med, at vi som samfund ikke skal gøre mere. Der er mange, der lidt fejlagtigt tror, at hvis der formelt er lige muligheder for alle, har samfundet gjort det, der skal til. Men det er jo ikke rigtigt, for forudsætningerne for at gribe de muligheder er stadig meget forskellige.«

På den baggrund mener Mette Frederiksen, at beskæftigelsespolitik har været undervurderet som redskab på det sociale område.

»Med det gamle regime har man i mine øjne ikke alene forsømt at tage hånd om nogle mennesker. Man har også glemt at tage hånd om næste generation.«

Og dér, hvor vi ifølge Mette Frederiksen for alvor ikke er dygtige nok, er i forhold til at skabe muligheder for samfundets mest udsatte.

»En dag skal vores velfærdssamfund jo være så stærkt, at ligegyldig hvilken bagage du bærer med dig, ligger mulighederne foran dig og kompenserer for det, du ikke har fået med hjemmefra.«

Krav til udsatte

Ifølge Mette Frederiksen kan kontanthjælpen være en hæmsko i forhold til den sociale mobilitet, da kontanthjælpssystemet indebærer en fastholdelsesrisiko: Når først man er i det, og især hvis man befinder sig der over længere tid, opstår der en risiko for, at man ikke kommer videre.

»Vi vil med reformen sende det meget klare signal, at det godt kan være, at det bliver en sej omgang. En drøj omgang. Vi anerkender også, at det er sværere for dig end for din jævnaldrende, hvor mor og far bakker op, og alle i familien tager en uddannelse. Men du skal gøre det alligevel. Og det skal du af hensyn til dig selv, men først og fremmest af hensyn til dine børn,« siger Mette Frederiksen om reformen, der træder i kraft 1. januar 2014.

Det er denne balance mellem at anerkende svære kår og alligevel insistere på at sætte krav, som beskæftigelsesministeren gerne vil sætte fokus på. Ved at nytænke dét at bryde negativ social arv skal samfundet erkende, at de udsatte unge har sværere betingelser for at tage en uddannelse, »men målet må være det samme,« fastslår Mette Frederiksen. Og vi skal møde børn og unge med lige store krav – uanset deres baggrund, mener hun.

Samtidig skal der også stilles krav til det sociale system om, at nogen påtager sig det overordnede ansvar. For familier med massive sociale problemer har ofte adskillige myndighedspersoner tilknyttet, og det kan forkludre sagsbehandlingen. Sagsbehandlere på ydelseskontoret, sagsbehandlere på jobcentret, misbrugskonsulenter, diætister og mange flere er alle sammen nogle, der skal hjælpe familierne videre. Men de forskellige aktører gør det vanskeligt at vide, hvem der gør hvad – og hvor ansvaret ligger.

»Det svækker velfærdssamfundet i forhold til at hjælpe familier på fode. Når der ikke er nogen koordination, bliver det svært for mennesker at navigere i systemet,« siger Mette Frederiksen. Derfor er et af de vigtigste elementer i reformerne af førtidspensions- og kontanthjælpsordningen at få myndighedspersoner til arbejde sammen i såkaldte rehabiliteringsteams, som ledes af én koordinerende sagsbehandler. »Det kan ikke nytte noget, at jo flere problemer, et menneske har, jo mere skal det rende rundt til alle mulige afkroge af den offentlige sektor,« siger Mette Frederiksen.

100 mio. til kontanthjælpsfamilier

Mette Frederiksen, der selv har bevæget sig fra socialområdet til beskæftigelsesområdet, er særligt optaget af gruppen af unge enlige forsørgere, fordi de er overrepræsenteret i kontanthjælpssystemet.

»Og ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, er det meget, meget sværere at tage en uddannelse, at komme ind på arbejdsmarkedet, og måske i virkeligheden – for nogles vedkommende – at udfylde en mor- eller en farrolle, hvis alt omkring en er svært,« siger Mette Frederiksen.

På den baggrund afsætter regeringen næste år 100 mio. kr. til udsatte kontanthjælpsfamilier.

Selv om det endnu er uvist, præcis hvad pengene skal gå til, er der i kontanthjælpsreformen lagt op til hjælp i form af studiestartkoordinatorer og et samarbejde med det frivillige Danmark. På den måde vil regeringen forsøge at forstærke netværket for de sårbare unge. For selv om det kan virke som en endog meget stor opgave at bryde sin families sociale mønster, er de unge nødt til at tage udfordringen op, mener Mette Frederiksen.

»Man må bare erkende, at den rejse er svær og hård, men den er nødvendig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja det lyder smukt.
Men vil nedskæringer i kontanthjælpen og afslag for meget syge menneskes førtidspension virkelig hjælpe. Ligeledes er der ikke nok muligheder - arbejdsgivere der er villige til at tage medarbejdere med et eller andet handicap eller misbrugsproblem osv. Derudover bliver mulighederne heller ikke bedre, når der afskediges flere og flere ansatte i pleje, undervisnings og sundhedsektoren i det offentlige.
Mht. skolereformen forstår jeg heller ikke - hvordan skal lærerne få bedre mulighed at hjælp og give en mere varieret undervisning, når de skal undervise flere timer til mindre forberedelse. Det er virkelig en skam, at det blev løsningen på et ellers fornuftig forslag med en Helhedsskole med lektiehjælp til alle på skolen og unden lektier i hjemmet.

Elisabeth Andersen, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, Lene Christensen, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Niels Engelsted, Mette Hansen, Tue Romanow, Heidi Larsen, Karsten Aaen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

1. Hvordan er socialpolitik blevet det samme som beskæftigelsespolitik,
og hvorfor nedlægger man så ikke socialministeriet og sparer en½ ministerlønning, pension, børnpension, eftervedderlag og hvad der nu ellers måtte være af fryns?

2. Hvis beskæftigelsesministeren er bekymret for den sociale mobilitet, hvorfor lader hun og hendes regering så flere og flere mennesker havne på kontanthjælp eller helt uden indkomst?
Hjælper det på den sociale mobilitet, at de kravsmobiliserede ikke har nogen penge?

3. Hvordan kan beskæftigelsesministeren tillade sig at antage, at hvis bare man stille krav til mennesker, så skal de nok leve op til dem? Befolkningen stiller også forventninger og krav til beskæftigelseministeren, men at dømme efter de sidste 2 år reformer, har hun ingen som helst intentioner om at leve om til dem.
Forskellen er bare, at beskæftigelsesministeren har magt til at fradømme borgerne indkomst, mens befolkningen ikke på samme måde kan fradømme ministeren en indkomst. Nu har hun jo optjent til sin pension og har skaffet sig det netværk, som kan holde hende selv og sine på den grønne gren resten af hendes liv.

Jakob Silberbrandt, Philip B. Johnsen, Elisabeth Andersen, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, Filo Butcher, June Beltoft, Eddie Pier, Daniel Jensen, Kim Houmøller, Lene Christensen, Vivi Rindom, Marianne Mandoe, Bill Atkins, Carsten Mortensen, Dennis Berg, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard, Peter Poulsen, Claus Jensen, Anders Hansen, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Mette Hansen, Tue Romanow, Claus Jørgensen, Heidi Larsen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Troels Ingvartsen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Mere tombola liberalisme.

Elisabeth Andersen, Henrik Rude Hvid, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Lene Christensen, Carsten Mortensen, Dennis Berg, Alan Strandbygaard, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Niels Engelsted, Claus Jørgensen, lars abildgaard, Troels Ingvartsen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

At drage omsorg for de svage er socialpolitik.
At bringe arbejdsgivere og arbejdstager sammen, flest mulige, er beskæftigelsespolitik.
At hjælpe dem der pga helbred ikke kan arbejde eller sørgefor sig selv, er sundhedspolitik.
At tilrettelægge forhold vedr. ydelser, gratisydelser og fradrag til dem, der kan klare sig selv er er omfordelings- og lighedspolitik

At blande det hele i en gryde, som traditionen og Fredriksen byder, er simpelthen uoverskueligt roderi.

Henrik Rude Hvid, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, June Beltoft, Daniel Jensen, Marianne Mandoe, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard, Lykke Johansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Det her er meget svært, idet det forventes at vi skal have tillid til mennesker, som ingen forstand har på det de laver, og som ikke har den modenhed der skal til, for at bestride de hverv de har.

Det kaldes ofte en børnehave, sandheden ligger der i nærheden.

Der er ingen tvivl om at de er begavede, men den faktor som driver dem bærer præg af
at egne behov skal dækkes, før der kan udvikles bare minimum at evne til at styre de hverv de har.

Den modenhed der fordres for at bestride de hverv de har, kræver langt mere erfaring med livet end disse forkælede politikere har.

Det ser i sandhed sort ud for danskerene og det gælder både dem som har og dem som ikke har.

Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, June Beltoft, Kim Houmøller, Marianne Mandoe, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard, Lykke Johansen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

"Men samtidig må man erkende, at bagsiden kan være, at man nogle gange kommer til at forveksle dét, at der findes en ydelse, med, at vi som samfund ikke skal gøre mere"
Så sandt, Mette Frederiksen - men det, at der ikke findes en ydelse, eller at den er lille, bringer altså ikke mennesker på fode igen - prøv at huske det imellem alt det højtravende vås ...
Beskæftigelsespolitik? Man skulle jo tro, det for en socialdemokratisk regering gik ud på at skaffe flere jobs, evt. et overskud af jobs i forhold til arbejdsstyrken - men det gør det ikke.
Det er lige omvendt - "at øge arbejdsudbuddet" er en eufemisme for at skabe arbejdsløshed, så lønningerne falder.
Stort set alle andre muligheder for at påvirke arbejdsmarkedet er forbudt af EU.
Men at høre dig tale rørstrømsk om at gavne de socialt ulykkelige, der nu skal have deres rådighedsbeløb beskåret - det er klamt.
Det gavner ikke ens muligheder på arbejdsmarkedet, at man hverken har råd til at gå til frisør eller tandlæge; og det er yderst tvivlsomt, at det vil skaffe flere midler til evt. at sende folk på kurser eller lign., at der nu skal arbejdes sammen i rehabiliteringsteams.
Tænk på, hvor mange møder disse teams skal holde - og hvor dyrt det bliver med alle disse mennesker. For et ungt menneske med evt. psykisk sygdom, der nu må indse, at det er omtrent umuligt at få pension - og som skal leve for et meget lavt ungdomsbeløb, til han/hun er blevet gammel - kan det stadig blive et problem at finde ud af, hvem af alle disse mennesker i teamet, han/hun skal henvende sig til, hvis det bliver nødvendigt at skulle til tandlægen.

Elisabeth Andersen, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, June Beltoft, Eddie Pier, Daniel Jensen, Kim Houmøller, Vivi Rindom, Karsten Aaen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Mette Hansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Beskæftigelsespolitik har været undervurderet som redskab på det sociale område, siges der. Men hvad nu hvis det stik modsatte er tilfældet, altså at beskæftigelsespolitik i virkeligheden har været overvurderet som redskab på det sociale område? Ups! Så må vi vist ind og se på hvilken slags beskæftigelsespolitik der er tale om, siger retorikeren. Er det en fortsættelse af det vi allerede kender fra de mange blå år, hvorefter det skal kunne betale sig på alle måder at arbejde eller er der noget helt nyt på tapetet,som for alvor retfærdigør betegnelsen: reform. Det synes jeg ikke rigtigt artiklen giver svar på, men det kan jo være det kommer. I øvrigt har jeg ikke selv svaret, for jeg er efterhånden så hjernevasket at jeg også mener at det for det første skal kunne betale sig at arbejde og for det andet: at den sociale arv skal brydes ved hjælp af bedre uddannelse til de unge og for det tredje: at håndværksfagene skal have en moralsk opgradering så alle ikke nødvendigvis skal i gymnasiet for at kunne holde sig selv ud og for det fjerede: at seniorerne skal arbejde til vi falder om, istedet for at ligge samfundet til byrde. Arbejde er nemlig lidt ligesom kartofler: sundt og kan i mange tilfælde erstatte medicin.

Endelig vil jeg benytte lejligheden til undskylde for alle de gange jeg har agiteret for borgerløn og anden fordelingspolitisk utopia for ikke at sige humbuk. Der er kun en vej frem og det er arbejdets. Arbejdet læge leve. Arbejderne læge leve. Socialdemokraterne længe leve. Snart dages det brødre, det lysner i øst...kan desværre ikke resten, for jeg har aldrig været medlem, men jeg er ret sikker på resten også hander om arbejde og alt det gode der er at sige om arbejde, ud over at det bærer lønnen i sig selv (hvilket jeg aldrig rigtigt har forstået..)

Nå, men lad mig for eksperimentets skyld antage at MF har ret i at beskæftigelsespolitik sådan helt generelt har været stærkt undervurderet som redskab på det sociale område, lidt ligesom motion har været det i smertebehandling - så er løsningen begge steder meget enkel: arbejde - og gerne i form af bevægelse. Kort sagt arbejderbevægelse. Problemet med arbejderbevægelsen, sådan som den udmønter sig i fagforeninger osv. er at de traditionelt og logisk nok ikke har haft meget tilovers for kontanthjælpmodtagere, men det kan være det er ved at ændre sig og i så fald er det alt andet lige spændende om der falder nogle hegnspæle der - eller om der bare bliver sat nogle nye op.

Lars Peter Simonsen, Eddie Pier, Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Alan Strandbygaard, Mette Hansen, Heidi Larsen, Claus Jørgensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Burde man ikke erkende, at det til alle tider har været sådan, at nogle fødes med færre evner og mindre "drive" end andre - ganske ligesom vi ikke alle er lige høje, lige tykke/slanke, kan løbe lige hurtigt, ser lige godt ud , har samme hårfarve, er lige sunde og raske o s v.

Og de uheldige, der er født svage ( eller kommer galt af sted ) , bør man i et civiliseret samfund tage sig ordentligt af uden at genere dem unødigt med urimelige krav..

Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, June Beltoft, Eddie Pier, Carsten Mortensen, Dennis Berg, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Jørn Petersen, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Sven Elming, Niels Engelsted, Mette Hansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Hele 100 mio.?? Jamen, jeg kan næsten ikke få luft. Det er jo det rene svir med statens penge. 100 mio!! Hvor meget var det at erhverslivet fik i skattelettelser? Hvor meget vil en evt. Syrien-mission koste?

Elisabeth Andersen, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, June Beltoft, Eddie Pier, Daniel Jensen, Lene Christensen, Christian Eriksen, Alan Strandbygaard, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Lykke Johansen, Mette Hansen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Helt ærligt, jeg tror ikke, at de altid har været sådan, det er noget, de er blevet. Farligt erhverv, voldsomme arbejdsskader, personlighedsskader. Det er så stygt, at det mindste vi kan gøre er at give dem livsvarig ministerpension.

Jakob Silberbrandt, Peter Jensen, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Carsten Mortensen, Alan Strandbygaard, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lykke Johansen

Her er Mette Frederiksens våde drøm om at fusionere socialpolitikken med beskæftigelsespolitikken ført ud i det ekstremt klamme!

http://www.cancer.dk/Nyheder/nyhedsartikler/2013kv3/jobkonsulenter+til+p...

Per Klüver, Lars Peter Simonsen, lars abildgaard, Torben Nielsen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Ang Mette Frederiksen og hendes "socialpolitik:

"Don't piss in my ear and tell me its raining !!!"

Henrik Rude Hvid, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, June Beltoft, Carsten Mortensen, Christian Eriksen, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Hansen

"Beskæftigelsespolitik er socialpolitik"

Nåår nu er jeg med, folket skal være statens arbejdsslaver og så sidder damen i den sorte bil og griner over at folk bliver spist af med "gør din pligt, kræv din ret ". Altså den ret damen i den sorte bil beslutter sig for at du må få. Retten til et skod job til en slaveløn plus høj skat og moms.

Alt sammen i denne herlige spise leveres med:
det er din egen skyld du kunne bare have gjort som jeg(damen i den sorte bil) og blevet politiker så du kunne sidde og fortælle andre hvordan de skal leve, spise og arbejde til en årsløn på minimum 6-700.000 kroner ;o)

Politikere er så søde at høre på lige indtil de kommer til magten så kryber embedsmand op i dem og storhedsvanviddet viser sig i form af en psykose der hedder: Nu skal jeg nok fortælle andre hvordan de skal leve og tænke.

Hvor er det altså søøøødt med den social og beskæftigelsespolitik der :o)

Jakob Silberbrandt, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, June Beltoft, Eddie Pier, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Mette har en mærkværdig logik, man skal ikke hjælpe folk der har det svært længere, nej man skal møde dem med krav man på forhånd ved de får problemer med at leve op til. som svar på at de ikke kan leve op til disse retfærdige og hjælpende krav man stiller dem, har man opfundet en lang række sanktionere som er så hårde og faste at det resulterer i at folk enten ender på gaden eller må gå sultne i seng, noget der ifølge Mette skulle hjælpe på den sociale mobilitet !

Kort fortalt går Mette ind for flere krav, mere tvang og flere sanktioner i stedet for at yde en reel hjælp. Problemer er bare at det har den modsatte effekt af hvad hun vil opnå, eller rettere hvad hun siger at hun vil opnå, hun er trods alt politikere og en politikere siger jo aldrig hvad de reelt mener.

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Per Klüver, Søren 2 Jensen, June Beltoft, Eddie Pier, Daniel Jensen, Lene Christensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Mikkel Serup

Det er vist meget rigtigt set, men er det så ikke markedsført i strid med loven.
Skulle en sådan politik kunne kaldes socialpolitik??

Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Ja man ønsker at fjerne social politikken og erstatte den med en rendyrket arbejdspolitik, med den lille tvist der hedder at der er arbejdspligt for alle på overførsler, kommunen kan så fyre og genansætte folk i samme stillinger på sultelønninger i stillinger de til hver en tid kan sige ikke eksisterede eller som man ikke længere havde råd til, dermed har man genindført tvangsslaveriet ind af bagdøren.

Det bliver et utroligt dejligt samfund vi får os, såfrem man er rig, er man fattig så kan man se frem til et liv med Krav, sanktioner og straf, hvor man i perioder må bo på gaden og i andre gå i seng med tom mave. Velbekomme.

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, June Beltoft, Eddie Pier, Kim Houmøller, Lene Christensen, Karsten Aaen, Lykke Johansen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Burde det der foregår kunne kaldes beskætigelsespolitik??

Mikkel Nielsen

Loven om markedsføring gælder ikke for politikere, der har de for længst sikret sig.

Lars Peter Simonsen og Søren 2 Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Flemming S.A
Hvuddn tænker du om 'det der foregår', mere specifikt?

Klassekamp kan vel godtkaldes beskæftigelsespolitik - eller hur

Alan Strandbygaard

Gør det mennesker mere lykkelige at blive pisket og aktiveret?

Hvorfor siger i det ikke rent ud: Vi vil gennemføre konkurrencesamfundet. For at nå det mål er det nødvendigt at skabe store skel og angst i samfundet. Desuden skal vi bruge pengene til erhvervslivet og aktionærerne.

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Henrik Rude Hvid, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, Heidi Larsen, June Beltoft, Daniel Jensen, Lene Christensen, Carsten Mortensen, Lykke Johansen, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Jørn Petersen og Mikkel Nielsen anbefalede denne kommentar

"Rehabiliteringsteams"

Wiki giver disse muligheder:

Drug rehabilitation
Rehabilitation (penology), the rehabilitation of criminal behavior.
Rehabilitation (neuropsychology), therapy aimed at improving neurocognitive function that has been lost or diminished by disease or traumatic injury
Psychiatric rehabilitation, a branch of psychiatry dealing with restoration of mental health and life skills after mental illness
Rehabilitation counseling, counseling focused on helping people who have disabilities achieve their goals

"... grundtanken i den socialdemokratiske velfærdsstrategi at udvise social ansvarlighed over for dem, der i en periode ikke er i stand til at forsørge sig selv" er altså at se dem som kriminelle med fysisk eller psykisk handicap.

Bravo.

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Lars Peter Simonsen, Karsten Aaen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Alan Strandbygaard

Det er jo.. jeg ved ikke hvad jeg skal kalde det ud over monstrøst, absurd og total galimatias at tro, at en beskæftigelsesminister kan stille krav om, at mennesker i den mindst prestigefulde del af samfundet bliver mere socialt mobile,
samtidig med at hun tager de økonomiske midler fra dem
OG selv deltager i smædekampagnen om, at de socialt og økonomisk ramte/udsatte/belastede er mindre værd som samfundsborgere, og derfor skal sendes i fattigjobs med at samle hundelort fra gaderne?

Det er helt langt ude i hampen!

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Lars Peter Simonsen, Søren 2 Jensen, Heidi Larsen, Filo Butcher, June Beltoft, Daniel Jensen, Marianne Mandoe, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard, Lykke Johansen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Mikkel Nielsen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Lykkeligvis flugter Mettes ophøjede ord med målet om den nye konkurrencestat, samt med vækstparadigmet i den hellige kapitalisme.
Det var vel nok heldigt.

Man kunne også tro, at der var fundet noget verbalt gavepapir frem til at pynte den gustne, menneskefjendske pakke med.

Jakob Silberbrandt, Heidi Larsen, June Beltoft, Lene Christensen, Steffen Gliese, Mikkel Nielsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Fruen er jo ikke rigtig klog

Henrik Rude Hvid, Per Klüver, Søren 2 Jensen, Heidi Larsen, Lene Christensen, Marianne Mandoe, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Mikkel Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Ikke så meget som et kritisk spørgsmål fra "journalisterne". Er det virkelig nødvendigt at sende folk fire år på journalisthøjskolen for at holde en mikrofon?

Jakob Silberbrandt, Per Klüver, Søren 2 Jensen, Heidi Larsen, Mikkel Nielsen, Filo Butcher, June Beltoft, Sven Elming, Kim Houmøller, Lene Christensen, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard, Carsten Mortensen, lars abildgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Lise Lotte Rahbek

Min indstilling er at vore fagforeninger for længst burde have hevet denne regering og tidligere for alle de retsinstanser det var muligt for det jeg opfatter som tvangsarbejde og forsøg på omgåelse af grundloven om forsørgelse ved mangel på relevant arbejde og de konventioner vi har underskrevet herom.

http://menneskeret.dk/menneskerettigheder/globalt/de+forenede+nationer/f....

"ILO Konvention nr. 105 om afskaffelse af tvangsarbejde. (1957)"

"Artikel 1.

Ethvert medlem af Den internationale Arbejdsorganisation, som ratificerer nærværende konvention, forpligter sig til at undertrykke og til ikke at gøre brug af nogen form for tvungent eller pligtmæssigt arbejde
(a) som middel til politisk tvang eller opdragelse eller som straf for at have eller give udtryk for politiske synspunkter eller synspunkter, der ideologisk strider mod den bestående politiske, sociale eller økonomiske ordning;
(b) som metode til at mobilisere og anvende arbejdskraft med henblik på økonomisk udvikling;
(c) som middel til opretholdelse af arbejdsdisciplin;
(d) som straf for at have deltaget i strejker;
(e) som middel til forskelsbehandling på grund af race, social stilling, nationalitet eller religion. "

"som er, opmærksom på, at det i konventionen om lønbeskyttelse af 1949 er bestemt, at løn skal udbetales med regelmæssige mellemrum, og at der ikke må benyttes aflønningsmetoder, der fratager arbejderen en reel mulighed for at bringe sit arbejdsforhold til ophør,"
'
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=60848

"Bekendtgørelse angående Danmarks ratifikation af konvention til beskyttelse af Menneskerettigheder og grundlæggende Frihedsrettigheder, undertegnet i Rom den 4. november 1950 med tilhørende tillægsprotokol, undertegnet i Paris den 20. marts 1952 "

" Artikel 4

Stk. 1. Ingen må holdes i slaveri eller trældom.

Stk. 2. Ingen må beordres til at udføre tvangs- eller pligtarbejde.

Stk. 3. Ved anvendelse af denne artikel omfatter udtrykket »tvangs- eller pligtarbejde« ikke:

a) arbejde, som almindeligvis forlanges udført under forvaring i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 5 i nærværende konvention, eller under betinget løsladelse fra sådan forvaring;
b) tjeneste af militær karakter eller, i de lande, hvor militærnægtelse af samvittighedsgrunde anerkendes, forsåvidt angår personer, der er militærnægtere af samvittighedsgrunde, tjeneste, der udkræves i stedet for tvungen militærtjeneste;
c) tjeneste, der pålægges i tilfælde af nødstilstand eller ulykker, der truer samfundets eksistens eller velfærd;
d) arbejde eller tjeneste, der udgør en del af normale borgerlige forpligtelser".

"http://menneskeret.dk/menneskerettigheder/globalt/de+forenede+nationer/f..."

"ILO om kollektive aftaler
ILO Konvention nr. 98 om retten til at organisere sig og føre kollektive forhandlinger (1949)

Den internationale Arbejdsorganisations generalkonference,

som er, blevet sammenkaldt i Geneve af Det internationale Arbejdsbureaus styrelsesråd, og som er trådt sammen til sit 32. møde den 8. juni 1949,

som har, truffet beslutning, om vedtagelsen af visse forslag om gennemførelsen af principperne for retten til at organisere sig og føre kollektive forhandlinger, der er optaget som fjerde punkt på mødets dagsorden, og

som har, besluttet, at disse forslag skal tage form af en international konvention, "

"
Artikel 1.

1. Arbejderne skal på fyldestgørende måde med hensyn til deres beskæftigelse beskyttes mod foranstaltninger, der går ud på at modarbejde fagforeninger. Den beskyttelse skal i særdeleshed ydes mod foranstaltninger, der går ud på
a) at gøre beskæftigelsen af en arbejder betinget af, at han ikke melder sig ind i en fagforening, eller at han ophører med at være medlem af en sådan forening;
b) at afskedige eller på anden måde skade en arbejder på grund af hans medlemsskab af fagforening eller som følge af deltagelse i fagforeningsvirksomhed uden for arbejdstiden eller - med arbejdsgiverens samtykke - i arbejdstiden. "

"Artikel 3.

Der skal om nødvendigt oprettes et organ, tilpasset efter forholdene i det enkelte land, til at sikre gennemførelsen af retten til at organisere sig, som defineret i de foregående artikler.

Artikel 4.

Der skal om nødvendigt træffes foranstaltninger, tilpasset efter forholdene i det enkelte land, til at opmuntre og fremme fuld udvikling og benyttelse af et organ for frivillige forhandlinger mellem arbejdsgivere eller arbejdsgiverorganisationer og arbejderorganisationer med henblik på regulering af arbejdsvilkårene gennem kollektive overenskomster. "

Personligt mener jeg at den danske stat for længst har sprængt både nationale og internationale rammer i deres jagt på mobilitet, tvangsaktivering og mangel på opretholdelse af lediges levestandart.
Desværre mener de nærmeste til at tage denne kamp op, fagforeningerne, ikke at deres medlemmers ve og vel rager dem en bønne når de ikke har mulighed for at arbejde???
Og da disse ofte ikke har midler til lange og store retssager, og ikke har tradition for velgørenhed og retshjælp til sikring af retstilstanden i det hele taget, så fyder hele dette område desværre sammen med resterne af retsstaten.

Elisabeth Andersen, Torben Nielsen, Per Klüver, Mikkel Nielsen, Eddie Pier, Kim Houmøller, Jørn Petersen, Marianne Mandoe, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard, Lise Lotte Rahbek og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Martin Olafssen
Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Mikkel Nielsen, Filo Butcher, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Marianne Mandoe

Jeg synes det værste er at ministeren excellerer i at udtale sig om noget som hun overhovedet intet grundlag har for at forstå bare et enkelt hjørne af.
Og her taler jeg ikke lovgivning og tiltag, men de mennesker det rent faktisk drejer sig om.

Torben Nielsen, lars abildgaard, Søren 2 Jensen, Heidi Larsen, Mikkel Nielsen, Filo Butcher, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft, Flemming Scheel Andersen og Klara Liske anbefalede denne kommentar

I mine år i det system, har jeg ikke mødt et eneste kompetent menneske, men til gengæld fået taget røven så mange gange, at min tillid er erstattet af velbegrundet paranoidt ubehag over enhver samtale.

Mette, hvis du kan finde penge til at uddanne de mennesker der skal intervenere andres liv, så måske vi har et emne, og kun måske.

Du forudsætter at de der forvalter, har dannelse til at stå med et voksent menneske og vejlede det - og lige der tager du så grundigt fejl, for det har de ikke.

Fejlen er ikke de udsattes, men de udsattes forvaltere, og de udsattes forvaltere er sat til at forvalte med politikernes stemme, og et forvaltet menneske der ikke bliver genkendt, eller sat i situationer det ikke kan magte, grundet inkompetence, skal ikke blameres yderligere, for manglende kompetence fra sagens rette Achilleshæl, nemlig politikernes manglende forståelse af problemet.

Når man beder om hjælp, åbner man sig, og når et menneske åbner sig, skal det ikke voldtages, men tages alvorligt ud fra de præmisser problemet bliver åbenbaret, og ikke udfra nogle ambitiøse selvforherlignende politikeres moder Teresa ambitioner. Det er ikke hjælpeløse børn, men voksne der godt kan selv, men har mødt muren af årsager, socialrådgiveren skal lytte til - hvilket de ikke får lov til mere - og vurdere i samarbejde med det voksne menneske - og tage dét alvorligt, og ikke jer.

Elisabeth Andersen, Torben Nielsen, Anders Kristensen, Lars Peter Simonsen, lars abildgaard, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Heidi Larsen, Mikkel Nielsen, Filo Butcher, Marianne Mandoe, June Beltoft og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Ministren kender nok ikke skolesystemet, uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet eller for den sags skyld udstødelses systemet frem mod pensionsalderen. Det vil fremover være de færreste, der overhovedet når den alder, hvor de kan stå op om morgenen, uden at der bliver stillet krav om at yde et stykke arbejde til magthaverne. At tro på et rummeligt arbejdsmarked gælder for 60 årige er simpelthen for dumt. Hvorfor skulle det så være attraktivt at knogle i de unge år, når man mister det hele til sidst. Mette Frederiksen er i mine øjne uværdig som socialdemokrat!

Elisabeth Andersen, Steffen Gliese, Mikkel Nielsen, June Beltoft og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Kære Mette
Jeg tror ikke at nogen er i tvivl om at det er bedre at være i arbejde end at gå ledig, det tror jeg heller ikke de ledige er uenige i, problemet er bare at vi stadigvæk nedlægger arbejdspladser med lynets hast, mange flere en vi kan skabe (senest 2 store entreprenørfirmaer der lukkede).
Det giver efter min kugleramme beregning en konstant eller stigende ledighed som godt nok falder i sommermånederne fordi det er vikar sæson, men ellers ikke. Skylder vi ikke disse mennesker som er ledige en reel mulighed for at komme i arbejde, skylder vi ikke stadigt at bevise, at alle de skattelettelser der er gennemført med Socialdemokratisk mandat, bliver vekslet om til hård valuta, i form af flere arbejdspladser.

Marianne Mandoe, June Beltoft og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Mette Frederiksen, er da i det mindste holdt op med at brøle krævementalitet af folk, så et lille løft af den sociale arv er der da sket, men som hun selv siger, er det en lang og svær vej.

Jakob Silberbrandt og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Gå en tur ude blandt de ledige Mette, få syn for sagen, ræk hånden ud til en spedalsk.

Jakob Silberbrandt, Claus Jensen, Mikkel Nielsen, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Beskæftigelse er for folk, der keder sig, arbejde er for folk, der har noget meningsfyldt at gøre. Kunne vi i det mindste ikke få den sondring tilbage? For seriøsitetens skyld.

Elisabeth Andersen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Søren 2 Jensen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Man vil jo så gerne tro på Mette Frederiksen, men hun har, allerede med fleksjob og førtidspensions "reformen" desværre forjublet al den troværdighed hun havde fået på kredit og god tro. Dér drejede det sig ikke om mennesker som nogensinde kan forbedre deres situation ved at tvinges til "social mobilitet" men om de (hidtil) mest brutale nedskæringer i velfærdsstatens minde. Hun har de fakto aflivet fleksjob som en mulighed for at føre et nogenlunde normalt liv med social og økonomisk tryghed og den nåleøre som før hed førtidspension er nu stort set helt lukket selv for folk som er mere døde end levende.

Og så hjælper det heller ikke at det var på hendes vagt hvor udtrykket "reform" blev til et synonym for nedskæringer/forringelser.

100 millioner til "udsatte familier" er som et hæfteplaster på en overskåret pulsåre.

Elisabeth Andersen, Torben Nielsen, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Claus Jensen, Per Klüver, Kim Houmøller, lars abildgaard, Søren 2 Jensen, Heidi Larsen, Mikkel Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Liselotte R. @ Forskellen er bare, at beskæftigelsesministeren har magt til at fradømme borgerne indkomst, mens befolkningen ikke på samme måde kan fradømme ministeren en indkomst. Nu har hun jo optjent til sin pension og har skaffet sig det netværk, som kan holde hende selv og sine på den grønne gren resten af hendes liv.

Har du nu også mistet troen på demokratiet? Det håber jeg du har, fordi først når tilstrækkeligt mange mennesker har indset at løbet er kørt og patienten vi længe har holdt i live, liggende på intensiv med kabler, pumper, dræn og infusioner for længst ER afgået ved døden, først der har vi en chance for at de omvæltninger som er nødvendige for at folk som Mette F. skal begynde at bekymre sig om deres egen sociale mobilitet kan ske.

Jakob Silberbrandt, Torben Nielsen, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Filo B.

Ja. Der er ikke mange illusioner om repræsentativt demokrati tilbage. Det er blot en narresut.

Jakob Silberbrandt, Filo Butcher, Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Kim Houmøller, Mikkel Nielsen og Søren 2 Jensen anbefalede denne kommentar

Hvad er hun egentlig ude på, hende Mette Frederiksen? At tage livet af folk eller at de skal tage livet af sig selv?

Ja, det lyder barsk, men er hun overhovedet klar over, at det er sårbare mennesker hun går efter... sårbare på alle områder? At mange i forvejen står lige på kanten og at de føler sig så pressede alle vegne fra, at der ikke skal meget til før de hopper ud over kanten?

Det skal da fedt hjælpe at presse svage og sårbare mennesker yderligere på økonomien, det skal da fedt hjælpe samtidig at stille ikke bare krav, men uoverkommelige krav... og så sige, at det kommer til at gøre ondt, men du skal.

Hun kan stikke sine såkaldte gode intensioner op et vist sted hvor solen aldrig skinner. Det er hyklerisk at pakke massive besparelser ind i at det er for at hjælpe folk... ganske som med fleksjob- og førtidspensionsreformen. Der blev der indrømmet bagefter, at det var for at spare! Det bliver ikke en dyt anderledes med de nye reformer hun hoster op.

Åh, hvor er jeg glad for, at jeg er sluppet ud af det system med min forstand (eller det kan så diskuteres) og i særdeleshed mit liv i behold, det var virkelig ved at drive mig ud over kanten. Så jeg føler i den grad med dem der nu kommer endnu mere i klemme.

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Kim Houmøller, Mikkel Nielsen, Søren 2 Jensen og Thora Hvidtfeldt Rasmussen anbefalede denne kommentar
Søren 2 Jensen

Til Mette Frederiksen.
Kan du genkende dig selv i nedenstående? For det kan jeg.

"Hykleri er at foregive at have en særlig tro, holdning, værdisæt, følelse, kvalitet eller standard, som man ikke har. Eksempler på hykleri: Nogle forældre forbyder et barn at ryge cigaretter fordi det er usundt; Men forældrene ryger selv cigaretter. Et andet eksempel: Når en forælder siger: "Gør som jeg siger og ikke som jeg gør" så er det hykleri.

Hykleri har en karakter af fejhed, krysteragtighed og ynkelighed. Hykleri er i denne forstand udtryk for ens frygt for konsekvenserne af at udtrykke sin sande holdning etc.

Aktivt hykleri kan være et i reglen utilstrækkeligt dække over personlig umodenhed, for hvilken det naturlige udtryk i psykologien kaldes passiv aggression. Passiv aggression består i at at man ikke meddeler sin sande holdning etc, når situationen lægger op til det, fordi man ikke magter eller vover det. Hykleriet består i at man i stedet siger noget andet, typisk det, som forekommer mest opportunt i situationen."

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Hykleri

Søren 2 Jensen

En mere til Mette Frederiksen.
Jeg vil gerne lære dig et ord at kende.
Ordet hedder empati.

"empati, indføling i en person eller andet levende væsen, ofte i følelsesbetonede situationer; evne til at indleve sig i og sætte sig i en andens sted.

I den empatiske proces bliver vi enten ført med i den andens sindstilstande eller deltager selv aktivt i forsøget på at identificere os med dem og derigennem forstå vedkommende.

Den empatiske indlevelse er således en del af grundlaget for social forståelse, ikke mindst hvad angår nonverbal kommunikation mellem fx forældre og børn.
Ordet empati kommer af græsk empatheia 'sindsbevægelse, lidenskab', af en- og afledn. af pathos 'lidelse, lidenskab'.

Åbenheden over for og evnen til både at gøre sig til klangbund for den anden og samtidig fastholde en balanceret vurdering af pågældende, af situationen og af sig selv varierer utvivlsomt ganske meget hos mennesker."

Kilde: http://www.denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Psykologi/Psykodynam...

Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Søren Jensen

Tror ikke at M. Frederiksen læser disse spalter. Hun har alt for "travlt" med at gøre livet surt for de arbejdsløse, eller som hun selv ville sige hun er igang med at lave tiltag som kan mærkes og som kommer til at gøre ondt, ondt skal tages bogstaveligt som i at ligge på brosten og være sulten.

Som du nok forstår denne type mennesker besidde ikke evnerne til empati.

Men godt forsøgt.

Elisabeth Andersen, Per Klüver og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Lars Peter Simonsen

Et samfund kan aldrig komme i mål, men man kan forsøge at gøre rejsen så smertefri som muligt for dem der ikke har råd til billetten...

Filo Butcher, Heidi Larsen, Søren 2 Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvad er det også hun vil i mål med? Og hvad er det for mål hun helt konkret har for velfærdssamfundet? Det får vi jo ikke engang at vide.

Er det, at vi alle skal ensrettes i alle ender og kanter, så vi alle til sidst ender som klodser i et "putte-i-spil" (eller hvad filan sådan et nu hedder) som vi havde som barn?
Hun glemmer bare, at sådan et spil har forskellige huller og klodser, og at en firkantet klods altså ikke går i et trekantet hul... men måske vi bare alle skal være trekanter og spillet kun har et hul i fremtiden?

Jakob Silberbrandt, Filo Butcher og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jette Andersen

Et svigt er et svigt - uanset om man kalder det beskæftigelsespolitik eller socialpolitik. Og svigte det gør man, når man føler sig forfalden til at bruge pisken på samfundets mest sårbare og udsatte borgere samtidig med, at man fjerner deres eksistensgrundlag og tvinger dem til at gribe efter muligheder, der åbenlyst er uden for deres rækkevidde.

Det allerstørste svigt sker, når man efterfølgende lader stå til med en holdning om, at de fik jo chancen, men greb den ikke!

Elisabeth Andersen, Mikkel Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det spændende er,
at der i DR2 er temaaften om stress,
og det tydeligt og med naturvidenskabelige beviser fremgår,
at jo lave social status og jo mere jagt fra toppen de individer udsættes for,
jo mere stressede bliver de,
som blver hundset rundt med,
og jo dårligere bliver deres helbred og jo tidligere dør de.

Ta den, beskæftigelsesminister!
Du er simpelthen igang med at tage livet af den laveste rangerende befolkningsgruppe i landet, samtidig med at du skælder dem huden fuld og indfører repressalier, for at de ikke at kunne stå distancen.
Stop det!

Inger Sundsvald, Alan Strandbygaard, Jakob Silberbrandt, Filo Butcher, Elisabeth Andersen, Kim Houmøller, Torben Nielsen, Mikkel Nielsen, Heidi Larsen, Karsten Aaen, Jette Andersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Olafssen

MF har sagt en del fornuftigt gennem årene, men man ser kun åndelig forarmelse.

Rehabiliteringsteams - ja, hvad er dette dog? Det er såmænd bare en del af den socialdemokratiske vision for det gode samfund, den gode stat.....Mette Frederiksens idé om alt dette og om rehabteam som skal gengive, ja hvad? Mon ikke det handler om at gengive menneskets dets evne til at tilpasse sig industriens (kapitalens) krav. Bent Rold Andersen, tidl. socialdemokratisk socialminister i cirka 5 måneder
( kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Bent_Rold_Andersen ) holdt i 1970 et foredrag hvor han bl. mente at det handlede om:

"....at skabe et moderne gummimenneske, der er indrettet til de stadige krav om forandring fra den økonomiske vækst, og som finder sig i det hele. Dette menneske vil psykisk være mest velegnet for industrien (kapitalen)." (Thomas Højrup, Det Glemte Folk, 3. udgave, side 249, 2. spalte øverst, Museum Tusculanums Forlag, 2011)

Og nogen gange svigter den individuelle tilpasning til kapitalens krav, og så må, "apparatet" med Bent Rold Andersens ord:

".......inddrage specialister som psykologer og pædagoger, læger og speciallæger m.v. Det er væsentligt, at det samlede indsats er koordineret. Overlades den koordinationsopgaven til den enkelte eller til familien, vil det snarest bidrage til at øge den usikkerhed, som socialpolitikken ellers skulle fjerne." (Højrup, 2011, side 250 1.spalte øverst) Og hvorfor skal usikkerheden fjernes?

Målet er dette: "at indgyde mennesket det moderne samfunds træk". (Højrup, 2011, side 249, 2. spalte nederst). Eller sagt med andre ord: Er man ikke tilpasset socialdemokraternes mål om at alle i DK skal arbejde for kapitalen/industrien må man tilpasses til dette, bl.a. af et rehabiliterings-team. Og grunden hertil er denne:

"...den moderne vækst kræver stadige og løbende forandringer af "der navnlig vil virke ved deres krav om stadig og livslang tilpasning af individet." (Højrup, 2011, side 249 2. spalte øverst)

Mette Frederiksens linie er blot socialdemokratiet classic, og original, altså fra tiden omkring 1933; Karen Hækkerups klagesang om danskernes krævementalitet ligger på linie med K.B. Andersens udtalelser i 1963 om nassere, som ikke deltager i samfundet mv.

Og som jeg har skrevet utallige gange herinde - og andre steder - er socialdemokraterne gået tilbage til ideen om at mennesket af Naturen er ondt, og at der en Slambert, og en Slubbert i os alle. Og at vi nok vil snyde Staten, hvis og når vi kan. Og at mennesker som ere drankere, narkomaner, misbrugere, erotomaner, vagabonder, sindssyge m.v. har set selv udenfor samfundets/statens grænser; K.K. Steinckes tanker fra 1920erne og fra 1930erne synes taget op igen. Og det af det Socialdemokrati som salig Svend Auken engang udtalte om at dets største bedrift var at få gjort med almuesindet..... Nu synes Mette Frederiksen at - og borgerlige partier - at ville indføre det igen, dette almuesind, som gør, at almindelige mennesker usselt og uværdigt skal stå med hatten i hånden og bede om de penge - eller de rettigheder de har krav på - ifølge de love som politikerne selv har vedtaget...

Jakob Silberbrandt, Kim Houmøller, Filo Butcher, Claus Jensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Nielsen, Jette Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er efterhånden længe siden MF har udtrykket sig bare en smule fornuftig. Især De sidste par år har været virkeligt slemme, så slemme at så man blot kommentaren på et stykke papir så ville man tro de kom fra hundjævlens kæft. Hun har jo fuldstændigt overtaget hendes holdninger (eller hvad vi nu skal kalde dem) ja og hendes måder at omtale de ledige på, Bl.a nævner hun jo konstant det der med at man ikke bare kan sidde på den der famøse sofa og at man ikke vil acceptere at nogen bliver efterladt på perronen mens toget køre forbi (som taget ud af Støjberg manuskript )

Derfor er MF i min bog også lidt blevet synonymet med alt hvad der er galt med vores Sydo demokrati, men samtidigt også et generelt billede på hvor store vendekåber, løgnere og bedragere politikere reelt er.

Torben Nielsen, Jette Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kan jo se, når hun udtaler sig, at der overhovedet ikke er nogen kerne bag. Hun taler nu med al pamperens falske beroligende tone - men hvorfor og hvordan skiftet er sket, er godt nok et mysterium. Personligt tror jeg, at hun i for høj grad er budbringer for arbejdet i ministeriet og for lidt selvstændigt politikudviklende, og det passer meget dårligt til en ildsjæl som hende, der på den måde mister interessen for sagen.

@Lise Lotte Rahbek Dette program afslørede vores politikeres fejlslagne kurs. Skynd jer og se det. Bavian flokken før og efter tuberkulosen, viser med al ønskelig tydelighed, hvor Aben ligger begravet. Det er i hvert fald ikke fra Christiansborg løsningen kommer!
Hos bavianerne var det alfahannerne der døde. Vi kan sagtens undvære mange af de alfa m/k. Så gerne alfa m/k magthaverne fik samme tur herhjemme!

Sider