Nyhed
Læsetid: 4 min.

Fagforeninger vil fastholde uddannelse for ledige

Venstre-udspil til et nyt beskæftigelsessystem, som bl.a. rummer en afskaffelse af selvvalgt uddannelse for ledige, møder stor kritik fra såvel a-kasser som fagbevægelse, der dog gerne vil se på at justere ordningen
Indland
10. august 2013

Det er »en rigtig dårlig idé« at afskaffe de lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, lyder det fra fagbevægelsen som reaktion på et forslag fra Venstre om at gøre netop det. Mens regeringens ministre skiftede taburetter, fremlagde Venstre i går sit beskæftigelsesudspil på partiets sommergruppemøde i Vemb nær Holstebro, og beskæftigelsesindsatsen skal ifølge Venstre gøres billigere. Bl.a. ved at afskaffe en af de centrale rettigheder for ledige; retten til seks ugers selvvalgt uddannelse.

Men det møder stor kritik fra Dansk Metal, hvis medlemmer ifølge a-kasseleder Torben Poulsen har haft stor gavn af ordningen.

»Vi har fået rigtig mange af vores medlemmer hurtigere i job ved at kunne give dem muligheden at få mere uddannelse,« siger han og kalder Venstres forslag »den helt forkerte vej at gå«.

»I et samfund, hvor vi generelt taler om øget behov for kompetencer, virker det fuldstændig skævt.«

Som det er i dag, kan dagpengemodtagere over 25 år uddanne sig i seks uger på det offentliges regning, hvis prisen ikke overstiger 3.500 kroner. Tidligere var der intet prisloft på uddannelsestilbuddet. Men som følge af genopretningspakken i 2010 indførte VK-regeringen loftet, der har betydet et voldsomt fald i aktiviteterne på eksempelvis AMU-kurser og umuliggjort adgang til dyre svejsekurser, som ellers kunne lede til et efterfølgende job, fordi det er en efterspurgt kvalifikation.

I 2011 evaluerede Rambøll de seks ugers selvvalgt uddannelse, og mens den for akademikere ikke havde nogen effekt, har den effekt for især medlemmer af Dansk Metal, 3F og NNF. Samtidig var det målt på antallet af kursusdeltagere i forhold til det samlede antal dagpengemodtagere i 2010 Dansk Metals a-kasse, som var størst repræsenteret. På den baggrund ønsker fagforeningen også at bevare ordningen. Men da nogle af de udbudte kurser ifølge Dansk Metal godt kan kategoriseres som »spild«, foreslår forbundet, at uddannelsestilbuddene fremover skal formes mere ud fra efterspørgslen på arbejdsmarkedet.

»Vi synes, at der er behov for endnu mere uddannelse end de seks uger, men det skal målrettes arbejdsmarkedets behov,« siger a-kasseleder Torben Poulsen.

Det møder enighed hos 3F, hvor forbundssekretær Per Christensen kalder Venstres oprindelige forslag »en rigtig dårlig idé«: »Men at målrette uddannelsesmulighederne til behovene på arbejdsmarkedet kunne sagtens være vejen frem,« siger Per Christensen og pointerer, at det blot ikke må blive på bekostning af de lediges rettigheder.

Frygter ’bureaukraticirkus’

I dag kan de ledige vælge en uddannelse, som står på den såkaldte positivliste, og ifølge Verner Sand Kirk, direktør i A-kassernes Samvirke, er det mere oplagt at ændre på listen – frem for helt at nedlægge ordningen.

»Hvis der er nogle kurser på listen, man synes er irrelevante, kan man ændre på den, for selvfølgelig skal folk ikke rende rundt til noget, som er spild af tid, og som risikerer at forlænge ledigheden.«

Det vil efter hans mening »være mere fornuftigt end at erstatte et meget smidigt og velfungerende system med yderligere sagsbehandling«.

Verner Sand Kirk frygter, at afskaffelsen vil føre til et »sagsbehandlingscirkus«: Efter Venstres forslag vil enhver ansøgning til et kursus først skulle godkendes af en sagsbehandler, og det indeholder ifølge a-kassedirektøren en risiko for unødigt bureaukrati.

’Et job i den anden ende’

Hos Venstre fastholder arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen dog partiets oprindelige forslag.

»Sidste år brugte vi 480 millioner kroner på seks ugers selvvalgt uddannelse. Men vi mener, at de penge er bedre brugt på at lette skatter og afgifter og få skabt nogle reelle nye job i det danske erhvervsliv,« siger ordføreren.

Selv om der ifølge Rambølls undersøgelse har været en stigende efterspørgsel på ordningen blandt de ledige, a-kasserne og jobcentre, er den selvvalgte uddannelse efter Venstres mening »ikke et af de værktøjer, der virker i beskæftigelsesindsatsen«. Der vil dog fortsat være uddannelse som en del af den almindelige beskæftigelsesindsats.

»Men der skal være et job i den anden ende,« siger Hans Andersen, og det er der efter Venstres opfattelse ikke i tilstrækkelig grad efter de seks ugers selvvalgt uddannelse.

Venstres forslag undrer formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg, socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen: »Når vi ved, at dem, der har det sværest på arbejdsmarkedet, er dem, der ikke har en uddannelse, så kan Venstre ikke være bekendt at afskaffe de seks uger. Tværtimod skal man satse på at opkvalificere gruppen af arbejdsløse,« siger han og mener, at »det er tudetosset at afskaffe ordningen«.

Sammen med en række andre punkter skal Venstres forslag skabe en besparelse på halvanden milliard kroner i 2014 og på sigt omkring fire milliarder kroner i 2020. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har varslet en gennemgribende reform af beskæftigelsesområdet, og det er de forhandlinger, som Venstres udspil er et oplæg til.

Beskæftigelsesministeren har tidligere udtalt, at hun »i det hele taget altid er åben for at diskutere, om pengene kan bruges klogere, end vi gør i dag. Og det gælder også for seks ugers selvvalgt uddannelse«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Arbejdsudbuddet skal øges hvis vi skal ud af krisen" har været Venstres anklage mod de arbejdsløse lønmodtagere. Arbejdsudbuddet?

Mener Venstre at de ledige skal tilpasse sig nogle arbejdsgiveres krav om en lavere timelønsbetaling ...eller mener Venstre at arbejdsstyrken skal tilpasse sig arbejdsmarkedets specifikke behov for at få den rette medarbejder med den rette opkvalificerede uddannelse?

Åbenbart det første.

Venstre smider aldrig ridefogedstøvlerne, og det selv om de må gnave både Lars Løkke og Hjort Frederiksen i skridtet.

Carsten Hansen, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

At Venstre vil letter skatter og afgifter for 480 mio !!.

Det svarer til at huset brænder og man vil slukke randen med en kaffekop fra børnenes dukkehus.

Personeligt finder jeg 6 ugers frit valg af udannelse en god ide.

Dermed ikke sagt at, der ikke spares mia på beskæftigelses indsats, for det kan der helt sikkert.

Men det bør kun være en lille del af en sanering af de offentlige udgifter som finansiering af lavere skatter og afgifter.

LAs seneste forslag peger rigtig meget i den rigtige retning. Dog mangler der en striber afgifter på øl, vin, sukker, chokalde, NOX, PSO som også bør fjernes for at forbedre rammevilkårerne for borgere og virksomheder

Steffen Gliese

6 uger er latterligt lidt. Når folk bliver arbejdsløse, må de efter en vis periode have lov til at tage den uddannelse på dagpenge, de vil og har kvalifikationer til.
Det er klart, at ordningen ikke hjælper akademikere, der ingen mulighed har for f.eks. at tage et nyt sidefag, der kan udvide deres anvendelighed i undervisningssektoren eller andre steder.
Men at lægge indsatsen for at skaffe folk i beskæftigelse i fagforeningerne i stedet for vil være en super-idé, da der jo ikke rigtigt er andre i landet, der har kendskab til, hvor den danske arbejdsstyrke i forhold til kvalifikationer finder ansættelse.

Lise Lotte Rahbek

Ridefoged-partiet Venstre.