Nyhed
Læsetid: 4 min.

Farvel til en upopulær minister

Både i Forsvaret og i Folketinget er der stor tilfredshed med Nick Hækkerups afgang som forsvarsminister. Oppositionen inviterer til borgfred på forsvarsområdet
Manglende inddragelse og information har præget Nick Hækkerups tid som forsvarsminister, mener officerernes formand, Bent Fabricius, der er glad for, at der nu er en ny mand på posten. Her er det den nu tidligere forsvarsminister sammen med departementchef Lars Findsen.

Tor Birk Trads

Indland
10. august 2013

Sjældent har så mange frydet sig så meget over at se en dansk ministers hæl i stedet for hans tå. Både i Forsvaret og i Folketinget grædes der tørre tårer over Nick Hækkerups (S) afgang som forsvarsminister. Hans forsøg på at opnå større politisk kontrol med Forsvaret har i sjælden grad påkaldt sig vrede reaktioner, både i forsvarskredse og på Christiansborg – ikke bare på grund af den uvelkomne dagsorden, men også på grund af ministerens måde at implementere sin vilje på.

Over en bred kam håber både Forsvarets ansatte og oppositionen i Folketinget på, at den populære tidligere Aarhus-borgmester og habile Europa-minister Nikolaj Wammen (S) kan gyde olie på vandene og genetablere et tåleligt samarbejdsklima med både forsvarsledelse, de faglige organisationer og de oppositionspartier, som traditionelt indgår i forsvarsforligskredsen.

Uvenner med alle

Selv om Nick Hækkerup har siddet på posten som forsvarsminister i mindre end to år, har han på den korte tid formået at gøre sig uvenner med stort set alle, undtagen sine mest loyale embedsmænd, herunder ministeriets stærke departementschef, Lars Findsen.

Det bekræfter lektor i international politik Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet.

»Hækkerup har ikke været Forsvarets mand, og der er derfor udbredt glæde over at se hans ryg,« siger han.

»Den generelle holdning er, at Hækkerup har svigtet de ansatte, at han har betragtet forsvarsministerposten som et skridt på karriere-stigen og ikke haft hjertet med i det.«

Officerernes formand, Bent Fabricius, hører til dem, der jubler over Hækkerups afgang. Og ikke bare, fordi han har været dybt uenig med ministeren om den kontroversielle sammenlægning af Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet.

»Det er først og fremmest måden, han har gjort tingene på. Jeg har aldrig oplevet så ringe information og indragelse som i den tid, Hækkerup har været minister. Og det gælder både i forbindelse med de store besparelser, som Forsvaret er blevet pålagt og i forbindelse med sammenlægningen. Og derudover synes jeg, han har svigtet mine medlemmer, f.eks. i sagen om papkassenotatet.«

Peter Viggo Jacobsen bekræfter, at Hækkerup ofte har optrådt ufleksibelt, lukket og arrogant.

»Han har ikke været forhandlingens mand, hverken over for Forsvaret eller i Folketinget. Og den åbenhed, han lovede, da han tiltrådte, har vi heller ikke set meget til.«

Inviterer til borgfred

På Christiansborg er Nick Hækkerups ærkefjende, Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, nærmest euforisk over ministerskiftet.»Det er en god dag for dansk forsvar,« erklærer han.

»Samarbejdet med Nick Hækkerup har været meget forpestet. Jeg håber, at den nye minister vil behandle forligskredsen med større respekt, end Hækkerup har gjort. Der er virkelig behov for en, der kan gyde olie på vandene efter de seneste to år,« siger han.

Troels Lund Poulsen understreger, at Venstre er parat til at slutte fred med regeringen på forsvarsområdet.

»Vi har ført en kritisk oppositionspolitik, men vi er parate til at støtte op om det store arbejde, der skal gøres på forsvarsområdet. Vi vil ikke opsøge flere konflikter end højst nødvendigt. Der er mange vanskelige beslutninger, der skal gennemføres, og det kræver samarbejde,« siger han, men understreger, at »der skal to til tango«.

»Hvis vi fortsat skal læse i Information eller høre på TV 2, hvordan de politiske aftaler, vi laver, bliver udmøntet, så bliver det lige så svært for Wammen at være minister, som det har været for Hækkerup,« advarer Venstres forsvarsordfører.

Olie på vandene

Netop behovet for at få blødt forholdet til oppositionen op kan ifølge politisk kommentator Erik Meyer Carlsen være en af grundene til, at Hækkerup er blevet skiftet ud med den mere runde og populære Nikolaj Wammen.

»Der er brug for politisk velvilje, og det kan Wammen måske levere,« siger Carlsen og peger på, at den nye forsvarsminister bl.a. havde stor succes i sin tid som borgmester.

Selv er Nikolaj Wammen ikke meget for at svare på, om et forbedret forhold til oppositionen hører til hans prioriteter som ny forsvarsminister.

»Jeg har ikke tænkt mig at gå ind i den boldgade i dag,« siger Wammen til Information og smiler afværgende.

Heller ikke i sin tiltrædelsestale løftede han sløret for, hvordan han vil varetage jobbet som forsvarsminister. Han understregede dog, at Danmarks aktivistiske udenrigspolitik fortsætter.

»Der har været svære missioner, og man vil også i fremtiden skulle træffe vanskelige beslutninger,« siger han.

»For mig er det afgørende, at vi bidrager til en mere sikker verden, fordi vi også på den måde er med til at passe på Danmark, når det gælder terrorisme, når det gælder pirater, når det gælder alt det, som kan være farligt for vores land.«

Om sammenlægningen af FKO og ministeriet stadig er en mærkesag, ville han heller ikke kommentere.

»I dag er ikke dagen for program-erklæringer. Jeg har kun siddet i jobbet i få timer og vil gerne have lejlighed til at sætte mig grundigt ind i arbejdet, før jeg svarer på det spørgsmål,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her