Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forsvarsminister lander tolkeaftale med amerikansk firma

Det amerikanske firma, som Forsvaret har hyret flere af dets afghanske tolke gennem, indvilliger nu i at informere tolkene om deres mulighed for at få hjælp. Ministeren er tilfreds, mens Enhedslisten ikke føler sig sikker på, at sagen dermed er løst
Indland
22. august 2013

Efter flere måneders forgæves forsøg på at indhente oplysninger om 37 af Danmarks afghanske tolke, har forsvarsminister Nicolai Wammen (S) nu indgået en aftale med det amerikanske firma Mission Essential, som tolkene var hyret gennem.

Oplysningerne har manglet for at kunne vurdere, om de afghanske tolke har krav på hjælp fra dansk side, og Forsvaret er i de seneste dage blevet kritiseret af forsvarsordførere fra begge sider i Folketinget for ikke at gøre nok for at lægge pres på firmaet.

Men den netop indgåede aftale indebærer, at firmaet nu vil »validere information om ansættelsesforhold for tidligere tolke, der har været ansat af Mission Essential, og som har virket for danske styrker i Afghanistan«, skriver ministeriet i en mail til Information.

Mission Essential vil desuden bistå Forsvaret med at informere de 37 tolke om den danske tolkepakke, der giver tolkene mulighed for at få hjælp, enten lokalt eller i form af asyl i Danmark.

Hvordan, firmaet konkret vil gøre det, er dog endnu uklart. Aftalen foreligger ifølge Forsvarsministeriet indtil videre ikke på skrift.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen. Men til DR Nyheder siger han:

»Hvis der er tolke fra Afghanistan, der henvender sig til de danske myndigheder og siger, at de har arbejdet for os via amerikanerne, så kan vi nu få tjekket, om det er rigtigt. Og hvis det er rigtigt, så kan vi hurtigere gå i gang med en effektiv sagsbehandling.«

Fortsat svært at finde tolke

Hos Enhedslisten føler forsvarsordfører Nikolaj Villumsen sig dog langt fra sikker på, at sagen nu er løst, så de afghanske tolke kan få den hjælp, de måtte have krav på.

»En aftale er selvfølgelig et skridt i den rigtige retning, men som det tidligere har været fremme, er der jo tale om et noget tvivlsomt firma med en historie for lemfældig omgang med oplysninger. Derfor er jeg ikke sikker på, man endnu har fundet den gyldne løsning,« siger han med henvisning til amerikanske militærrapporter fra 2009 og 2010, som Information omtalte tidligere på ugen.

»Mission Essential Personnels manglende evne til at spore sine tolke er fortsat et problem,« lyder det blandt andet i en af rapporterne.

På trods af aftalen med firmaet kan det da også fortsat vise sig svært at få informeret tolkene om deres muligheder for at få hjælp, vurderer Jens Ringsmose, der er lektor med speciale i Afghanistan ved Center for War Studies under Syddansk Universitet .

»Det kan sagtens blive endog meget vanskeligt. I Afghanistan kan du ikke bare slå folk op i telefonbogen. Det stiller store krav til firmaets kontaktoplysninger på tolkene, for flere er måske gået ud af tolkebranchen eller flyttet til en anden del af landet,« siger Jens Ringsmose.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her