Læsetid: 6 min.

En landsby stiller om

Midlet er billigere varme og el – målet er mindre CO2-udledning. Landsbyen Holtug på Stevns er en af to energilandsbyer, der skal vise, hvordan kommunens borgere kan leve lidt mere bæredygtigt
Tom Jensen placerede de første solceller på taget af huset i Holtug for over 25 år siden. Den pensionerede vognmand har som landsbyens miljøagent travlt med at tage kurser om blandt andet vedvarende energi og energispareråd.

Tom Jensen placerede de første solceller på taget af huset i Holtug for over 25 år siden. Den pensionerede vognmand har som landsbyens miljøagent travlt med at tage kurser om blandt andet vedvarende energi og energispareråd.

Jakob Dall

19. august 2013

Stevns kommune har sine udfordringer. Kommunen vil gerne være CO2-neutral, men som i andre landkommuner er der lang vej igen. De fleste af kommunens landsbyer ligger uden for det kollektive forsyningsnet, og mange huse er derfor opvarmet med oliefyr. Samtidig er størstedelen af husene ældre bygninger, der kræver store investeringer at energirenovere.

Ydermere raser en voldsom debat om vindmøller i Stevns Kommune. Som en del af den kommunale klimaplan frem til 2015 hedder det nemlig, at kommunens 23 gamle vindmøller skal udskiftes med fire kæmpemøller, der rager 125 meter op og har en samlet kapacitet på knap 15 megawatt. Men mere end 2.000 indsigelser og debatindlæg i den offentlige høringsfase, samt et kommunalvalg i efteråret har foreløbigt sat en brat stopper for et nyt vindmølleeventyr på Stevns. Folk frygter for støjgener og sundhedsrisikoen, så andre muligheder må derfor afsøges.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Simon Olmo Larsen
  • Tom Paamand
  • Per Torbensen
  • Ingrid Uma
  • randi christiansen
  • Bill Atkins
Simon Olmo Larsen, Tom Paamand, Per Torbensen, Ingrid Uma, randi christiansen og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Omstillingen har nået lokalmiljøerne - hurra. Vha den selvforstærkende effekt får vi mere - og hurtigere