Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nyt center vil forbedre mænds sundhed

Mænd skal turde sige, når det gør ondt. Sådan lyder det fra et nyt Center for Mænds Sundhed, som en sundhedsforsker og en kommunikationsrådgiver sammen med to professorer etablerer. Det sker blandt andet, fordi ikke-priviligerede mænd dør ti år før privilegerede
Indland
5. august 2013
Danske mænds levetid er fire år kortere end kvinders, og det vil nyt center nu gøre noget ved.

Nicolai Howalt

Et nyt maskulint paradigme. En ny måde for mænd at se deres egen maskulinitet på er en forudsætning, hvis de mænd, der i dag udgør bunden af samfundet, skal trækkes op.

Det mener initiativtagerne til et nyt Center for Mænds Sundhed, Simon Simonsen, filosof, sundhedsforsker, PhD, og Hans-Jørgen Knudsen, der er kommunikationsrådgiver og arbejder hos rådgivningen for selvmordstruede, Livslinien.

»Hvis Center for Mænds Sundhed som opinionsdanner kan fremme et selvbillede af mænd som nogen, der også tager ansvar for deres egen sundhed og oplever det maskulint – mænd oplever jo generelt det at tage ansvar som mandigt – så er det vores forhåbning og tro, at mænd i generationer fremover vil være bedre rustet til at tackle depressioner, skilsmisser, seksuelle problemer, og hvad vi ellers føler os truet af,« siger Hans-Jørgen Knudsen, formand for Center for Mænds Sundheds bestyrelse.Sundhedsøkonomen Jes Søgaard, adjungeret professor ved Syddansk Universitet, og professor Mette Wier, der ledede Forebyggelseskommissionens arbejde, er trådt ind som særlige rådgivere for Center for Mænds Sundhed.

Centret vil gøre op med den »forbavsende« mangel på handling, samfundet i årevis har udvist i forhold til mandens sociale og sundhedsmæssige deroute. Det ny center vil levere skytset i form af viden og løsninger møntet på konkrete samarbejder med kommuner og regioner, men også med Folketinget og EU. Centret skal ikke producere selvstændig forskning. Men samle eksisterende også international viden, analysere den ud fra et mandeperspektiv og udvikle politikker, der kan danne grundlag for en mere målrettet indsats til gavn for udsatte mænd.

For hvad er egentlig mest maskulint – at gå rundt med f.eks. en ubehandlet depression pakket ind i en forestilling om, at mænd ikke ’piwer’? Eller tage ansvar for sig selv og dermed også for sine nærmeste ved at erkende situationen og gøre noget ved den?

For 100 år siden var forskellen på kvinders og mænds levetid kun et år. I dag er den fire år, og i mænd som gruppe er forskellen mellem de mænd, der lever længst og dem, der lever kortest, 10 år. Det er en fordobling på 25 år.

»Vi taler om, at en halv million danske mænd vil dø ti år før en anden halv million mænd. Så det er en kæmpe målgruppe, vi har,« siger Hans-Jørgen Knudsen.

Men på trods af at statistikker i årevis med bulder og brag har slået fast, at det såkaldte stærke køn dør for tidligt bl.a. som følge af et usundt liv, har det været svært at få øje på initiativer til at stoppe udviklingen. Bevægelsen nedad fortsætter ufortrødent samtidig med, at mændene vel at mærke også ligger øverst i samfundshierarkiet, mens kvinderne breder sig i midten.

En gift mand lever syv år længere end en ugift, mens en single-mand uden arbejde, der bor i et udkantsområde, har størst risiko for at bevæge sig mod bunden af samfundet. Hvis han kan noget, er det manuelt, og det har samfundet ikke længere brug for. Så han passer hverken indenfor det offentlige eller private område, hvor uddannelse er en forudsætning.

Ja til regeringens invitation

I løbet af efteråret forventer sundhedsminister Astrid Krag (SF) at spille ud med nationale mål for udviklingen i danskernes »sundhedstilstand«, og så er der frit slag for hvem, der måtte kunne finde sammen i partnerskaber – inklusiv erhvervsliv og det »civile samfund« – til at udvikle initiativer og lægge billet ind på en del af de 120 sundhedsmillioner, regeringen har afsat. Udspillet tager bl.a. udgangspunkt i, at mænd lever kortere end kvinder.

»I modsætning til sundhedsvæsnet, der traditionelt tænker behandlingsvenligt individorienteret, vil vi tænke kollektivt. I realiteten vil vi det samme, som kvindebevægelsen gjorde for 40 år siden: Vi vil genfinde mænd som køn. Vi vil have et program for mænd. Og vi vil skabe politikker for mænd.Vi vil have organisationer, medier og politikere til at sige: Det er ikke i orden, at 20 procent mænd dør for tidligt. Her er det den maksimale udfordring at indtage en sundhedssynsvinkel, for er der noget mænd ikke forbinder sig med, er det sundhed,« siger Simon Simonsen.

Men vil mændene overhovedet samarbejde om at få bedre sundhed?

»Ham, der er syg, men ikke går til lægen, er fanget i et andet maskulint paradigme med normer som ’Tag dig nu samme’.’’Vær et mandfolk’. ’Vis du er stærk og stor, at du kan kæmpe og vinde’. Han savner ofte et sprog for sine følelser og en forståelse af, at ansvarlighed også handler om omsorg for sig selv. Hvis han forstår det, vil han ikke opleve, at det at tage imod hjælp truer hans maskuline identitet. Hvis han havde været i stand til at tale med f.eks. sine fodboldkammerater over en øl om, hvordan han har det – hvis det kunne blive naturligt for mænd at dele også alvorlige sider af livet og være ærlige omkring at være ‘på skideren,’ så ville de klare livet bedre,« siger Hans-Jørgen Knudsen.

Hjælp fra Bruxelles

Center for Mænds Sundhed arbejder på at blive offentligt finansieret fra 2014, mens tanken er at projekter skal finansieres gennem fonde og EU. Her er det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose parat med en hjælpende hånd.

»Jeg har fået øjnene op for, at historien om mænds tidligere død gentager sig over hele Europa, og at der er en række massive sundhedsmæssige problemer ikke mindst i forhold til mænd, vi ikke kan løse uden at tænke i køn,« siger hun.

Hun hjælper initiativtagerne til centret ved at forsøge at skaffe midler i det såkaldte ENVI-udvalg og at målrette disse midler til projekter til fordel for udsatte mænd rundt om i Europa. Første skridt bliver at undersøge, hvordan samfundet kan komme i kontakt med manden, der i dag typisk først ser en læge, når han er blevet indlagt på et hospital eller bragt ind på en skadestue. For så er det ofte for sent.

»Det har selvfølgelig noget med uddannelse at gøre. Men også med køn i den forstand, at kvinder i almindelighed har flere indgange til lægens konsultation. De kommer med børnene, de har som regel ansvaret for prævention, kommer jævnligt til screening for livsmoderhalskræft osv. Men mændene dør altså før tid over hele Europa, hvor det går igen, at singlemanden uden uddannelse i såkaldte udkantsområder er særligt truet. Det har vi en forpligtelse til at gøre noget ved,« siger Christel Schaldemose.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det pudsige er at det som regel er den stereotyp, der huserer i den danske sundhedssektor. Spørgsmålet er om lægerne ikke selv spænder ben.

Det personlige ansvar, kan hurtigt blive upersonligt, hvis der ikke er balance i de forhold.

Jeg fornemmer en tendens i den samme retning, bare med nyt fortegn. Netop at ansvaret ligger hos den enkelte mand, og den italesættelse, minder givet om det dogme man forsøger at bekæmpe.

Et godt projekt, selvom målet virker lidt uklart. I bedste fald løser det problemet for nogen, men de som ikke har det socialt rationale vil stadig stå på bunden. Det indikerer at fejlen snarerer ligger i måden systemet er indrettet til at håndtere mænd. Det er jo nærliggende at det primært er tilpasset kvinder i forlængelse af deres hyppigere besøg - men det er spekulationer.

Michael Bruus

Taler de mand, spurgte manden læge, som rystet på hoved, nej kun kvinde. Vi har indrettet hele systemet til dem og efter deres behov så vi har helt glemt at tale mand, men jeg taler tysk fransk og latin, tilføjede han.

Lise Lotte Rahbek

Godt initiv!

Mænd som lever længere og som i deres eget mandesyn forstår vigtigheden af egen-omsorg,
det lyder som et rigtig godt projekt.

Michael Bruus

ja Inger, supermarked, skobutikken grønthandleren og alle de øvrige er også indrette til kvinder, idet de er den største forbruger gruppe, nøjagtig som hos lægen.
Du ved ligestilling er at mænd og kvinder deles ligeligt om at tilfredsstille kvindens behov og mænd klare deres egne og derfor er det også KVINFO som fortsat får forsker kroner og det nye mande initiativ ikke får.

Lise Lotte Rahbek

Johannes Aagaard

Jeg tror ikke det er influenzavacciner, forstuvede ankler og for lidt motion, som gør udslaget for at mænd generelt ikke bliver så gamle.

Jeg har mødt mænd (og også et par kvinder), som opfatter det som en del af deres maskulinitet, at knokle sig halvt ihjel på en arbejdsplads.
Som ikke opsøger læge, hvis de får smertende udvækster på kroppen eller sår, som ikke vil heles.
Som ikke bruger tandlæge.
Som hellere vil spise smertestillende, end finde årsagen til smerterne, ud fra logikken om at det, som kommer af sig selv, nok også forsvinder af sig selv.
Og en formastelig person som vover at påpege, at der kunne være brug for lidt hensyn, omsorg og lægebesøg, bliver flux udråbt til klynkesøster og at male fanden på væggen (m/k)

Brian Pietersen, Anders Reinholdt, Rasmus Kongshøj, Anne Rasmussen, Claus Piculell og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Hold op med at omklamre mig! Maksulinitet, som jeg er opflasket med, handler om autonomi. Hvis jeg vil drikke en øl, eller ryge cubanske cigarer eller endog gennemføre en triatlon, så er det noget jeg selv vil bestemme. Jeg går til lægen når det passer mig.

Livet er farligt og ender altid med døden. Om man er 68 eller 72 spiller en mindre rolle. Der er jo ikke hvornår man dør, men hvordan man dør der er interessant.

Mine bedsteforældre blev hhv. 59, 86, 65 og 89 år gamle. Jeg er 42. Så der er et sted mellem 0 og 50 år endnu. Man kan ikke leve et liv med cykelhjelm på i alle situationer.

Måske er det en adledt konsekvens af velfærdssamfundet at livskvalitet nu kun måles i længde. Men hellere "short'n'sweet" end langt og kedeligt. Skulle man så være så heldig at ende med langt og sødt, tja, så er man bare det - heldig.

Der er ingen garanteret mindstelængde på livet. Orwell blev ikke 50 år, men han er udødelig.

Med venlig hilsen
Lennart

Niels Jørgensen, Niels Mosbak, Christian Harder, Hans Larsen, Rasmus Kongshøj og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

BlaBlaBla mænd skal dø inden de når pensions alderen det er derfor den er sat op.

Skulle de have smerter efter 40 til 50 år på arbejdsmarkedet kan de få en panodil.

Først smider man dem ud af arbejdsmarked, det sker mellem 50 og 60 år, derefter plyndrer man dem økonomisk.

Så de de klar til en brænding.

Brian Pietersen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Det er lidt svært at give skylden til velfærdssamfundet, hvis mænds tidligere død er noget der sker over hele Europa. Jeg ville gerne have beholdt min mand længere end til han blev 50 år. Han døde ikke af usund livsstil men af en pludselig hjerneblødning. Jeg har ingen anelse om hvorvidt han kunne have levet længere, hvis han var gået til lægen med en eller anden mistanke.
Jeg hilser det velkommen, hvis der forskes mere i årsagerne.

Inger Sundsvald

Jeg er ikke i tvivl om at det gør en kæmpeforskel hvilken socialklasse man befinder sig i. Mænd i parforhold lever også længere, og der er langt større forskel end 4 års længere levetid mellem den bedst og den dårligst stillede mand. Det er der for øvrigt også i levealder mellem de dårligst og de bedst stillede kvinder.

Hvis man tager de pessimistiske briller på, så er det ikke sikkert at det vil gøre den store forskel med et ”Center for Mænds Sundhed” for andre end dem der bliver ansat dér.

Brian Pietersen, Jesper Wendt, Rasmus Kongshøj og Anne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Claus Piculell

Er der A og B-medlemmer blandt Informations kommentatorer - og har grupperne noget at gøre med køn?
En ting er at slette min satiriske kommentar til et indlæg af Inger Sundsvald, men at slette selve Ingers indlæg, som jeg i hovedsagen citerede fra, og som Michael Bruus*s indlæg nu står som et lidt mystisk svar på ovenfor, det må da vist kaldes kundepleje ud over det sædvanlige ...
Man mindes salig tøgers ord om "skallesmækkende mimoser".
De kan give, men ikke tage, åbenbart heller ikke citater af egne udsagn !

Brian Pietersen, Erik Hayek og Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér anbefalede denne kommentar

Hvad er det for en fiksering vi har, på levealder = med gode leveår?

Lad mig nu bare forhælvede dø som 40årrig. Uden at det nødvendigvis sættes i bås med at jeg har haft et dårligt liv.

Langt størstedelen af dem der bliver 100+ har haft et kedeligt liv...Det er min overbevisning.
Jeg er mand, jeg går til lægen hvis jeg har ondt. Men kun hvis det gør rigtigt ondt. Ikke når jeg bare hoster lidt sllim, og mine næse er stoppet. Og det har intet med min maskulinitetsfølelse.. ovehovedet!

Claus Piculell

Alle skal være fri til at træffe egne livsvalg - og være sikret seriøs lægehjælp, når de henvender sig.
Men at det skulle være en dum ide at undersøge, hvorfor de længstlevende lever hele 13 år længere i GENNEMSNIT end de dårligst stillede og kortest levende, eller at det skulle være et overgreb mod den enkeltes frihed eller sågar mandighed - den er for langt ude!

Anders Reinholdt, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Claus Jørgensen, Brian Pietersen, Inger Sundsvald og Anne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Anne Rasmussen

Michael Bruus: Ved du hvad bogstaverne KVINFO står for? Og ved du, at KVINFO meget gerne ser og støtter et nyt forskningscenter for mænds sundhed. Det skyldes måske, at KVINFO står for Køn, Viden, Information og Forskning,

Brian Pietersen, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

Claus

Det er vel ikke raket videnskab, efterhånden, at rygning, alkohol, usund mad og ingen motion koster på kontoen i sidste ende

Inger Sundsvald

@Claus Piculell
Nå, er det nu satire at give kvinder nedværdigende øgenavne og opfatte en helt uskyldig formulering som så fornærmende at man må citere den som et eksempel der kan ødelægge gensidige ligestillingsbestræbelser i de næste 500 år?
Du må åbenbart have overnaturlige evner, siden du ved hvem de "skallesmækkende mimoser" er. Men prøv engang at kigge indad på dig selv, og skru ned for krigserklæringerne.
Jeg har ingen anelse om hvad jeg har generet dig med, siden du åbenbart opfatter mig som den store kvindefjende.

Roger Karlsson

Män - det är män som misshandlar och slår ihjäl sig själva, andra män, barn, kvinnor och djur, det är män som kör ihjäl sig själva och andra det är mest män som drunknar, dör i lungcancer, dör av hjärt och kärlsjukdomar,ramlar från stegar, skjuter sig i fötterna och i huvudet, skär sig på knivar, det är män som bryter benen, är våldsamt kriminella drogar och super ihjäl sig drabbas av och sprider könssjukdomar, pratar skit, skvallrar, krigar mest och inte vågar gå till doktorn, män pratar helst med andra män om andra män som på ett eller annat vis har skadat sig själva utan att förstå det för all män har en eller annan skada som de har bara för att de är män som oftast är dummare sämre utbildade och mer oreflekterade än vad KVINNOR är som jag snart är ensam om som frisk och fräsch man i Danmark - så det vore väldigt bra om alla andra män i namn av maskulin frihet vill hjälpa mej med att stoppa denna kampanj om Mænds sundhet - jag vill ha de Danske kvinder før mej själv -

Inger Sundsvald

Så er det ikke Anne Rasmussen du skal bede om at undlade at nævne det åbenbart forbudte ord men derimod den person der har skrevet kommentaren 05. august, 2013 - 12:10.

Brian Pietersen

hvordan hænger det sammen at på den ene side vil have folk skal være sunde og raske og leve et langt og godt liv, samtidigt med at man ødelægger samfundet ???

Jesper Wendt, Rasmus Kongshøj og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Brian

Når dagen er slut, så er det op til den enkelte at leve sundt.

Men du har ret, 2 mio mennesker på overførselsindkomst. Samfundet er ødelagt

Anne Rasmussen

Det er ret godt sagt Roger - thumbs up. :-D

Inger: Nu skal du ikke hænge dig i smådetaljer og forlange det umulige af folk - så som at checke lidt op på, hvad det var for et tidligere indlæg, jeg refererede til :-)

At folk så heller ikke fatter en hujende ... af, hvad KVINFO står for og heller ikke har gidet at finde ud af det, kan vi heller ikke forlange af folk. Der står KVINFO - ergo handler det kun om kvinder - ligesom babymos kun indeholder babyer - italiensk salat indeholder italienere - kattemad indeholder kat.........

Inger Sundsvald

Men der er noget jeg ikke begriber. Hvorfor protesterer nogle mænd så voldsomt (og ødelægger det for andre) over enhver rådgivning der handler om at søge læge, spise ordentlig mad (tænk på alle de seje mandlige kokke) – for ikke at tale om hvilket ramaskrig der lyder, hvis talen falder på barselsorlov til mænd? Det er som om det er et angreb på den enkeltes mandighed og frihed at opføre sig bare en smule fornuftigt eller lade sig aflaste i ræset.

ulrik mortensen

Fint initiativ med et nyt center for mænds sundhed (selvfølelig er der nogle kvinder, der bliver sure over det). Angående Karlssons kommentar og svensk feminisme, så fik det en til at tænke på Dennis Nørmarks glimrende kronik i politiken 4. juni i år:

http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE1987497/jeres-nyfeminisme-er-usymp...

ulrik mortensen

*selvfølgelig

Inger Sundsvald

Hvilke kvinder er blevet sure over et center for mænds sundhed? Fortæl, fortæl.

Roger Karlsson

Dennis Nörmark blev fullkomligt bortgjord/nedgjord av av vetenskaparen och feministen Nina Björk - har han rest sig än

Anne Rasmussen

Ulrik: Hvilke kvinder er sure over det? Så vidt jeg kan se, er der nogle mænd her, der er imod sådan et center (et anslag mod deres maskulinitet eller noget i den stil) mens kvinderne faktisk støtter op om det.

Lise Lotte Rahbek, Majbritt Nielsen, Josephine Lehaff og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

M.h.t. ligestilling er Danmark længere fremme end Sverige (igen Nørmarks kronik) -f.eks. har vi en kvindelig statsminister (det har Sverige aldrig haft) og alle de tunge ministerier er besatte af kvinder, og kvinder udgør flertallet af de studerende på de videregående uddannelse, og over halvdelen af lederstillingerne i det offentlige er besatte af kvinder osv osv. På tide, at der kommer fokus på mænds ligestilling og sundhedsproblemer ...

Inger Sundsvald

Vi fik bare ikke noget svar på påstanden om hvilke kvinder der er sure over det center.

Inger Sundsvald

Det var ikke så smart formuleret, men I forstår det nok :)

Majbritt Nielsen

ulrik mortensen

05. august, 2013 - 18:17 #
Så må vi da håbe at de kvinder kan trække ligeløn for lige arbejde med sig. Bare et stykke af vejen. Som det er nu er der et gab ca 18%.
Så ligestilling kan vi vist godt skyde en hvid pil efter lidt endnu.

I øvrigt et godt tiltag med center for sundhed for mænd. Hvorfor skulle kvinder være sure over det? Den forstår jeg ikke.
Kan ske at mænd kan få lov at lide, lige så længe som kvinder. ;)

Lennart Kampmann
05. august, 2013 - 14:32 #
Nu tror jeg ikke at hverken lægen eller resten af DK, tager det så tungt om hvorvidt du nyder en havanser, eller ikke går til lægen. Så nap du bare en ekstra en. ;) Forskning er for fremtiden og er du over 40, så er det løb kørt for dig(og andre over 40, M/K)
Så du kommer nok ikke til at nyde af de forskningsresultater.

Anne Rasmussen
05. august, 2013 - 16:55 #
Katte i Kattemad? Så tror da pokker jeg fik et knurhår i mellem tænderne her den anden dag. ;)

Morten Sørensen

Hvor er det patetisk med denne kønsspecifikke sundhedsdebat, mens plastikken, kemien, forbruget - og tilmed dumheden først og fremmest og ganske ukritisk i forfængelighedens navn tilhører det nye stærke køn: kvinderne.
Tillykke med sejren, uddannelserne, magten - og til dels den kyniske dårskab, som de endeligt frigivne ikke-hekse nu har frit spil med, mens historiens urimelige overgreb betales tilbage med fuld og genial, velformuleret, elektronisk valuta.
Den lille Prins levede og lever nok stadig en smule forgæves.
"Par Avion!" som der stod så spændende og eksotisk på min ungdoms kærlighedsbreve fra en fransk elskerinde, Nancy, med lange negle, poppet hår og en umiskendelig hang til dansk hakkebeuf. End ikke H.C . Andersen kunne have stukket det snobberi

Inger Sundsvald

Ja, det er synd.

Jens Christensen

Uligelønnen for lige arbejde (i f.eks. et samlet omfang af 18%, jfr. Majbritt Nielsen ovenfor) er en af de mest sejlivede men usande myter, jeg nogensinde har oplevet. Og det til trods for, at den er debatteret og vendt og drejet f.eks. her på siden så ufatteligt mange gange.
Og den har så absolute intet med det nye center at gøre. Selvfølgelig er centeret påkrævet, og tak til enhver m/k som måtte støtte op omkring det!

Michael Kongstad Nielsen

Hvad med at give de ikke-privilegerede mænd nogle privilegier i stedet.

Lennart Kampmann

Du får kun det du tager ;)

Med venlig hilsen
Lennart

Michael Kongstad Nielsen

Ja men så må de tage dem.
Ps.: - dem inde i centret kommer i hvert fald til at leve længe, særligt hvis de privilegeres med offentlig finansiering.

Martin Kristensen

Som dansker bosat i udlandet er det mig uforståeligt at konceptet om et helbredscheck hvert år eller halvandet ikke er nået til de europæiske Mænd. Jeg føler mig ikke mindre mandig af dem...og god ide, med tak til alle der støtter centerets oprettelse.

Derudover skal man hvis mindst være kastreret, feminist og/eller svensker for at se Nina Bjork komme bedst ud af debatten med Nørmark...

Michael Bruus

Anne Rasmussen

Det er meget muligt at KVINFO står for forskning i køn, men, med de sundheds tal vi ser hos mænd, er der meget der taler for at deres forskning i mænd ikke har været noget at skrive hjem om. Eller mener du noget andet?
Spørgsmålet Taler De mand? er det helt grundlæggende problem og ikke som man søger at udstille det med at ville opdrage på mandens maskulinitet.

Roger Karlsson

Bäste Ulrik - kosta på dej en läsning av Nina Björks svar till Nörmark - han vederläggs på punkt efter punkt av sina påståenden och visas upp som den vetenskaplige lättviktare han är jämfört med Nina Björk. För sammanhanget framstår Nörmark som tidernas dilettant.
Saken är den att vare sig jämställdhet eller jämlikhet mellan könen är tillfredsställande i vare sig Danmark eller Sverige även om båda dessa länder har kommit väldigt långt jämfört med tex. Italien, Spanien Tyskland.

En insats som kan komma att främja danska mäns mentala sundhet vore att Danmark följer Sveriges exempel och förbjuder sexköp. I ett land där åtskilliga män anser sig vilja försvara och använda sig av så exempellöst ojämlika och ojämställda institutioner som bordeller kan det knappast föras en seriös diskussion om kvinnors och mäns jämställdhet över huvud taget. Här framgår med en förfärande tydlighet hur just det danska frisinnet har reducerats ner till ett frisinne för danska män som anser sig ha en slags oförmedlad rätt till kravlöst och lättillgängligt sex - fy fan.

Bäste Ulrik gör dej fri från detta skruvade frisinne förkasta bordellen som idé, praxis och praktik och vi kan komma att tala om jämställdhet och jämlikhet mellan de olika könen. Gör dej fri från Nörmarks populistiska pladder och fördjupa dina kunskaper (läs Nina Björk som en god introduktion) och reflektera.

Vad gäller mansforskning vill jag gärna rekommendera ett antal mycket framstående svenska forskare som: Clas Ekenstam, Jonas Frykman, Thomas Johansson, Jari Kousmnen, Jens Ljunggren, Arne Nilsson och på mer internationell basis vill jag särskilt nämna MichaelS. Kimmel, Jeff Hearn. R.W Conell, James E. Messerschmidt, Tim Edwards alla dessa är till skillnad från Nörmark vetenskapsmän. Googla runt något kring dessa namn och bli upplyst.

Rogrer Karlsson

Sændero

roger222@hotmail.se

Roger Karlsson

Och bäste Ulrik - glöm inte bort Klaus Theweleits monumentala avhandling "Männerphantasien" som är obligatorisk läsning för en ökad förståelse av män.

Roger Karlsson

Inger Sundsvald

@Johannes Aagaard
Er der nogen der vil tvinge dig? Eller er du bare imod at nogen får et tilbud, eller overhovedet beskæftiger sig med mænds sundhed?

Michael Bruus

Taler De Mand?

Svaret må efterhånden være klart for selv den langsomste hjerne, det gør de ikke.
Tilbuddet til mænd bliver i kommentarsporet afvist af mændene, medens kvinderne hylder det, hvem taler det så til?
Ja, rigtig gætte, det taler til kvinder, tilbuddet taler kvinde og ikke mand.

Tilbud til mænd ser helt anderledes ud og taler til en helt anden del af personligheden.

Inger Sundsvald

Der er altså mænd i kommentatorsporet som ikke er mænd, når de går ind for sådan et center?

Josephine Lehaff

Michael: Hvordan ville et forslag til mænd se ud?

Anne Rasmussen

Michael Bruus: Jeg fatter simpelthen ikke, hvad du snakker om - hverken på kvindsk eller mandsk eller gennem Googltranslate. Er du imod et forskningscenter for mandesygdomme fordi du af besynderlige og uransaglige årsager mener at det er for kvinder? Eller er det fordi der er kvinder her, der støtter det, at du er imod det, sådan bare af principielle årsager? Eller hvad?

Kristian Rikard

Kvinders middellevetid har for alle befolkninger og alle tider ALTID været højere end mændenes!

Inger Sundsvald

Måske kan man ligefrem konkludere, at kvinder altid og til alle tider har ”indrettet hele systemet til dem og efter deres behov”, så mændene og deres behov helt er blevet glemt?

ulrik mortensen

Bäste Roger, læs følgende: http://www.seksualpolitik.dk/tema-sverige.html
hvor der bl.a. står: "Justitiekansler og undersøgelsesleder Anna Skarhed fortæller desuden, at prostitutionen ikke er faldet siden lovens indførsel i 1999 og at trafficking er steget".
At der kommet mere prostitution og trafficking i Sverige er desuden dokumenteret i rapporten "Slutredovisning, prostitution och människohandel (Final Report, Prostitution and Trafficking)" fra 2010, se tabel s.45 i ovenstående link.

Inger Sundsvald
Inger Sundsvald

Ja, det er liberalismen når den er værst. Alle skal have ret til at gå i hundene, hvis det passer dem, og man har ingen skrupler over at skræve over dem i rendestenen. De skal fandeme ikke have nogle af deres skattekroner.

Sider