Nyhed
Læsetid: 6 min.

Alle partier bejler til arbejderen

Det er efterhånden svært at nævne et parti, som ikke på et tidspunkt har påberåbt sig at være det ’sande arbejderparti’. Især oppositionspartierne smykker sig flittigt med titlen i håbet om, at fortidens stemmemønstre kan brydes
Allan Jensen, 61, er specialarbejder på maskinfabrikken Lemvigh-Müller på Københavns vestegn. Han har været medlem af Socialdemokraterne de seneste 24 år og synes, Liberal Alliance ’synger falsk’, når de påberåber sig at være et arbejderparti.

Allan Jensen, 61, er specialarbejder på maskinfabrikken Lemvigh-Müller på Københavns vestegn. Han har været medlem af Socialdemokraterne de seneste 24 år og synes, Liberal Alliance ’synger falsk’, når de påberåber sig at være et arbejderparti.

Indland
13. august 2013

Der er ingen, der ikke vil være et arbejderparti. Arbejderen, hvem han så end er, er i høj kurs hen over hele det politiske spektrum. Ikke som dengang der var orden på den politiske skala, og partierne afspejlede samfundets klasser. Stod du i Carlsbergs ølhal, var du arbejder, og krydset blev sat ved Socialdemokratiet eller et af de andre venstrefløjspartier. Du skænkede ikke Venstre en tanke, og Venstre skænkede ikke dig en tanke.

I dag er der kamp om arbejdernes gunst. I hvert fald hvis man er i opposition til den siddende regering. Senest kunne Libaral Allicances leder, Anders Samuelsen, i Politiken bekendtgøre, at Liberal Alliance nu er Danmarks ’sande arbejderparti’. Det skete i et debatindlæg under overskriften »Derfor er Liberal Alliance også et arbejderparti«, hvor partilederen med citater fra »Internationale« og »Danmark for folket« lod forstå, at partibogstaverne LA i virkeligheden står for LiberaltArbejderparti og er »helt på linje med det bedste i den danske arbejdertradition«.

Også Venstre og Dansk Folkeparti har anvendt arbejderpartiretorikken og slået sig op på at være bedst til at varetage netop arbejdernes interesser. For godt to år siden hævdede Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, i et opsigtsvækkende interview i Berlingske, at Venstre er det 21. århundredes arbejderparti, »fordi vi påskønner den dansker, som yder en indsats. Den politik, som skaber den nære tryghed og gør det muligt for familien at disponere i tillid til, at de ikke bliver overrasket af skatter og gebyrer«.

Når både Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forsøger at appellere til arbejderen, bunder det i en bevidst strategi, vurderer lektor og valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager, der stod bag den store undersøgelse »Krisevalg« af valget i 2011.

»Partierne har en fornemmelse af, at der er stemmer i det. Det giver dem en mulighed for at nærme sig nogle vælgergrupper, de ellers ville have sværere ved at få i tale,« siger han. Og selv om de borgerlige partier dermed forsøger at tilnærme sig vælgere, der ikke opfatter sig selv som liberale, er det »et udmærket sted at gå på jagt efter vælgere«, mener Rune Stubager.

»Partierne forsøger at lade være med at lade sig binde af historie og traditioner og satser på, at vælgerne heller ikke gør det. Og arbejdergruppen har i stort tal vist, at den ikke er bundet af traditioner.«

Ingen arbejderpartier længere

Selv om Socialdemokraterne traditionelt er forbundet med arbejderbevægelsen, findes der i dag tre forskellige definitioner på danske arbejderpartier, siger Rune Stubager. Ifølge den første definition kendetegnes et arbejderparti ved at have mange – måske endda flertallet – af det samlede antal arbejderstemmer. Den anden definition går på, at et arbejderparti er kendetegnet ved, at hovedparten af dets vælgere er arbejdere. Og endelig er der den tredje definition, som karakteriserer et arbejderparti derved, at det fører en politik, som er i arbejdernes interesse. Hvis man kan blive enig om, hvad der ligger i begrebet arbejder, kan de to første definitioner fastlægges nogenlunde objektivt, fortæller Rune Stubager. Men den tredje er åben for forskellige fortolkninger, og det giver muligheder:

»Dermed kan ethvert parti påberåbe sig, at det varetager arbejdernes sande interesser,« siger Rune Stubager med henvisning til Liberal Alliance.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at S og SF ikke længere har fat i arbejderstemmerne. Det har de sidste mange målinger mere end antydet. I maj i år viste en Megafon-måling, at blandt ufaglærte ville 60 procent stemme på Venstre og Dansk Folkeparti. Blandt faglærte var tallet oppe på 63 procent.

Alligevel får oppositionspartiernes flittige flirt med arbejderne ikke regeringspartierne til at tage teten.

»Det er kun de borgerlige partier, der bruger ordet ’arbejderparti’ i dag,« siger professor i historie ved Roskilde Universitetscenter, Claus Bryld, som har beskæftiget sig indgående med arbejderbevægelsens historie.

For Socialdemokratiets part skyldes det, at partiet har den opfattelse, at det har været med til at løfte arbejderne op til at være blevet middelklasse. Derfor vil man ikke længere bruge begreberne arbejdere og arbejderklasse.

»Men det er ikke særlig smart af dem, fordi det efterlader et frirum til de borgerlige partier,« siger Claus bryld.

Han undrer sig over, at arbejderen fylder så meget i den politiske retorik. Den øgede levestandard for den almindelige lønmodtager har nemlig betydet, at de nu »ikke længere opfatter sig selv som arbejdere«. Dermed udvandes begrebet arbejderparti også:

»Hvis man ser objektivt på partierne – hvem der er medlemmer, og hvem der stemmer på dem – kan man ikke tale om egentlige arbejderpartier længere,« siger Claus Bryld.

Mudret billede

Alligevel mener partileder Anders Samuelsen, at Liberal Alliance er det parti, der »kommer nærmest på at være et arbejderparti«. Det skyldes, at partiet ønsker at sikre grundlæggende velfærd, vil fastholde arbejdspladser i Danmark og foreslår at fordoble bundfradraget for alle i arbejde.

»Dermed bliver der også en større forskel på, om man er i arbejde eller ej. Så på stort set alle parametre leverer vi den vare, som de andre partier ikke leverer,« siger Anders Samuelsen.

Og netop bundfradraget er der måske noget om, for ifølge Aalborg-professor Jørgen Goul Andersen har et lignende forslag været stillet af Danmarks Kommunistiske Parti. Billedet bliver dog mere mudret, når man kan konstatere, at også Mogens Glistrups Fremskridtsparti nåede at stille forslag om at hæve bundfradraget. Liberal Alliances forslag har altså tidligere haft appel fra den yderste venstrefløj til det yderste højre. Men det er måske ikke så underligt, al den stund at der ifølge Anders Samuelsen ikke skulle være en modsætning imellem at være arbejder og lønmodtager.

»Alle danskere er generelt lønmodtagere. Selv de, der er direktører i de største virksomheder, er lønmodtagere. Alle fra tomatplukkeren på et gartneri på Fyn og op til direktøren i vores virksomheder er jo reelt ansatte. Og alle er nogen, der i bund og grund kæmper for at få råd til smør på brødet.«

Men det giver professor Claus Bryld ikke meget for.

»Formelt er det rigtigt, men reelt holder det ikke,« siger han og påpager, at selv om direktører og lønmodtagere strukturelt set tilhører samme gruppe, »er deres levestandard vidt forskellig«.

’Forsøg på at kapre stemmer’

Professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock undrer sig over oppositionspartiernes forsøg på at sætte mærkatet ’arbejderparti’ på sig selv. Den retorik har det nemlig med at klinge lettere hult i befolkningens ører, mener han:

»Det er et interessant paradoks, at oppositionspartierne er så ivrige efter at kalde sig arbejderpartier, samtidig med at det ikke er en særlig stor del af befolkningen, der ville kategorisere sig selv som arbejdere,« siger Christian Kock.

Ifølge retorikprofessoren er det mere logisk, at regeringspartierne afholder sig fra at anvende arbejderretorikken. Men hos Socialdemokraterne mener kulturordfører Mogens Jensen ikke, at det skal ses som et udtryk for, at partiet ikke længere taler til arbejderne.

»Jeg tror, at danskerne sagtens selv kan finde ud af, hvem der repræsenterer arbejderne, og hvem der ikke gør. Socialdemokratiet rummer jo i dag mange andre grupper end det, vi kan kalde den traditionelle arbejderklasse. Og det har heller aldrig været en særlig målsætning for Socialdemokratiet kun at skulle repræsentere én bestemt klasse i samfundet. Vi er et parti for den almindelige dansker,« siger han.

Det vækker undren hos ordføreren, at oppositionen nu gør tilnærmelser til arbejderne.

»Jeg kan ikke selv genkende billedet af Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti som arbejderpartier, og jeg opfatter det, der sker hos de tre partier, som et klart forsøg på at kapre vælgere fra Socialdemokraterne ved at udgive sig for at være noget, som jeg i hvert fald ikke opfatter, de er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En politikers ansøgning om arbejde.

Eller:

Folk og fæ

Vores partier ville stå sig bedre ved i højere grad at være ideal- end marketingorienterede. Hvad er "det gode samfund" og hvordan skaber vi det?

Der er ingen grund til at tro, at såkaldte "arbejdere" qua at de er arbejdere skulle have en anden opfattelse af, hvad det gode samfund er, end akademikeren, butiksindehaveren, tandlægen eller tømrermesteren qua hvad de nu en gang "er".

Ethvert parti og enhver politiker vil stå sig bedst ved ikke at undervurdere vælgeren.

Kristian Rikard, Claus Jørgensen og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Michael Gudnaes

Man skulle ellers tro det var den ultimative tabersag at henvende sig til 'arbejderen', for han findes jo ikke i dag - i hvert fald er der langt mellem danskere som er parate til at betegne sig selv som arbejder. I stedet har de en lang række af uforståelige titler som man måske ligefrem har opfundet for at afvæbne den politiske arbejderbevægelse.

Ja, mennesket vil bedrages. Også arbejderen.

Michael Sørensen, Torben Nielsen, Verner Nielsen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Claus Jørgensen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Det er pudsigt, fordi partierne fører arbejdsgiverpolitik. Der ligger noget i det.

Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Jack Jönsson, Claus Jørgensen, Kim Houmøller, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

For arbejderen betyder det noget at være ombejlet. Hans løn er forlængst blevet så stor, at han økonomisk er i middelklassen; men alt det, der hører til social opstigning, har skolen ikke kunnet give ham, og det lider samfundet under i sammenhængskraft og værdidyrkelse. Det gik ellers så godt, før tv-monopolet blev brudt og folk fik adgang til et medie, der ikke udfordrede dem intellektuelt, men tværtimod passiviserede.

Kim Houmøller

Lad demokratiet sejle sin egen sø. Vore folkevalgte er netop kun valgt, fordi de plejer egne interesser. En parodi på et demokrati. Trist men sandt!

Så vidt jeg husker stemte P.H. altid blankt ved folketingsvalg. Han havde om nogen gennemskuet hele dette cirkus. Det var før E.U. bestemte 80% af den førte politik. Vælgerne er stemmekvæg og intet andet!

I 2014 ønsker de samme politikere, vi skal afgive endnu mere magt til E.U.
Husk at stemme nej!

John Vedsegaard, lars abildgaard, Jørn Petersen, John Victor Lorck, Søren Roepstorff, Rasmus Kongshøj og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Henrik, vores socialdemokratiske statsminister har hos Clement forklaret sammenhængen i et sjældent anfald af klarsyn, at hvad der er godt for arbejdsgiveren, er godt for arbejderen, den med samfundskagen. Jeg er enig med hende, men for en socialdemokrat er det da problematisk sådan at aflyse klassekampen.

Henriette Bøhne

Ja, det er problematisk, at vores socialdemokratiske statsminister aflyser klassekampen, for den er lige så aktuel som den altid har været.

Der statsministeren gør sig til fortaler for hos Clement er Trickle-Down teorien, altså at når man gør kapitalisten rigere, så drypper det også en smule på arbejderen og de fattige.

Det kan man så være enig i eller ej, men det skader nok ikke at se lidt på USA, hvor den teori har virket strålende...

*ironi kan forekomme*

Henrik Klausen, Jørn Petersen, John Victor Lorck, Søren Roepstorff, Verner Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er anlægsgartner pg jeg opfatter mig selv som arbejder fordi:

Jeg bruger mine hænder.
Jeg bruger mit hoved.
Jeg producerer noget.
Jeg er dækket af områdeoverenskomst.
Jeg er slidt i skulderen, knæet, håndleddet og min ryg.

LA kan imo. Oversættes til Langt ude Anders. De mennesker der tror på at han har et arbejderparti tager fejl.

LA underminerer lige præcis mine vilkår med forringelser på netop alle de ydelser jeg får brug for indenfor 10 år måske mindre.
Iøvrigt kæmper de imod min forening der netop varetager mine interesser som værende ferie, løn, arbejdsforhold osv.
Venstre behøver jeg vel ikke sige noget om de vil sænke skatten, men jeg vil gerne betale den, så der er råd tiæ de førnævnte ydelser som begge partier mener jeg sagtens kan være foruden.

John Vedsegaard, lars abildgaard, Carsten Munk, Jørn Petersen, Niels Duus Nielsen, John Victor Lorck, Søren Roepstorff, Torben Nielsen, Verner Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Jeg tror det er omsonst at bejle til arbejderen med ord alene, arbejderen operere i handlinger og resultater og vil i meget stor udstrækning blot ryste på hoved af de mange tomme og luftige ord.

Lise Lotte Rahbek

Jeg har for ganske nylig oplevet en arbejdsdag fra nogle ganske almindelige arbejdere i lavtløns-kategorien..
De er revnende ligeglad med politikere, og hvem af dem der siger de er arbejderpartier.
Det interesserer dem ikke.
Det interesserer dem om de får deres løn, om der er diesel på bilen, om der er råd til at købe det, de har brug for, og at de har kolleger, som de kan stole på.

Politikere lever i deres egen verden.
Den verden ligger MEGET langt fra arbejdernes.

Heinrich R. Jørgensen, John Vedsegaard, Kim Houmøller, Per Torbensen, lars abildgaard, Niels Duus Nielsen, John Victor Lorck, Søren Roepstorff, Torben Nielsen, Jakob E, Verner Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Lise Lotte Rahbek, det er arbejdernes verden, der ligger meget langt fra det, der nu er majoriteten i samfundet. Og hvis de ikke opper sig og holder op med at gå op i diesel på bilen og bilens størrelse og i stedet vender sig imod fællesskabet og påtager sig deres del af det fælles ansvar, vil deres vilkår kun blive dårligere.
Et godt eksempel: der er mange bogligt svage, der har valgt en praktisk uddannelse, eller som aldrig har overvejet andet, især i de ældre generationer; men der er ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at læse bøger i dag, disse besværligheder til trods: https://ereolen.dk/

Lise Lotte Rahbek

Peter Hansen

Nu taler jeg med min oplevelse i meget frisk erindring, og det farver mit synspunkt.
Men nu med disse forbehold:
Nej - disse mennesker ville ikke læse en bog.
Det findes ikke i deres verden at have energioverskud til at sætte sig ind i bøgernes tankeverden. De har nok at gøre med at sørge for, at der går penge ind på kontoen til d.1 i måneden - eller at de får dem i hånden uden generende moms-mellemkomst. Der findes masser af større og mindre småprojekter af praktisk art i samfundet, som kan finde vej til villig arbejdskraft, som ikke kæfter for meget op om sikkerhed og fagforeninger. Og det gør disse folk ikke. De overlever.
Der findes bajere, hvis de har brug for at slappe af. Konen og ungerne skal jo også have lidt lommepenge og lidt opmærksomhed. Og så er der værkstedet, hvor de kan bruge tiden på at lave stumper, som de så kan sælge videre til andre i deres netværk.

Parallelsamfund.
Politikerne har deres cirkler, lavlønnede arbejdere har deres og bogfolket har igen nogle andre.
Det er besynderligt, at der overhovedet kan tales om et 'fællesskab'

Heinrich R. Jørgensen, Henrik Klausen, Niels Duus Nielsen, John Victor Lorck, Søren Roepstorff, Torben Nielsen, Kristian Rikard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Opposition? ?......hvem er det?
Udover en håndfuld forkølede Information læsere.

Peter B. Jensen

Det er vist ikke arbejderen, men den arbejdende, som der bejles til. Jeg tror ikke at partierne tænker arbejderen som kontrast til ejer eller arbejdsgiver, men til den arbejdsløse.
Kun med den definition kan jeg få resten af deres eksklusive politik til at falde på plads som arbejdervenlig.

Og det er næppe et tilfælde at de har kuppet et ord knyttet til underklasse og socialister. På den måde skaber de begrebsforvirring og stjæler associationer, ganske som det tidligere er sket for liberale.

Per Torbensen, Leif Højgaard, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lise Lotte Rahbek, de har gået i skole i minimum ni år.

Steffen Gliese

Der tales altid så varmt om det danske fleksible arbejdsmarked; men jeg synes nu bedst om, at folk har sikkerhed i ansættelsen og ved, hvad de kan regne med måned for måned, år for år.

Niels Duus Nielsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Peter Hansen

Det er ikke et spørgsmål om kundskab.
Virkeligheden konstrueres socialt.
Hvis ingen i omgangskredsen/kollegakredsen/familien bruger bøger,
men tv og alkohol,
så skal der store ressourcer til at danne egen, afvigende adfærd.

Prøv du at holde op med at læse bøger,
og gå den modsatte vej til at forbruge hårdt fysisk arbejde, tv og bajere,
og mærk udstødelsen fra dit netværk. ;-)

Henriette Bøhne

På klassesamfund.dk kan man læse Arbejderbevægelsens Erhversråds bud på klassefordelingen i Danmark.

Jeg tilhører selv arbejderklassen, har været SoSu-assistent i snart 20 år. Jeg er en uddøende race i den ansættelse, jeg har i Region Hovedstaden, man har besluttet at mine kvalifikationer ikke længere rækker - eller måske handler det mere om, at der nogle år har været arbejdsløshed blandt sygeplejersker og eliten hytter jo som bekendt sine egne.

Arbejderklassen i Dk er faktisk ganske stor og vi er ikke nødvendigvis alle dumme og uinteresserede i politik. Men politik er blevet en beskæftigelse for eliten, politiker læser man til på universitetet og ganske mange føler en stor magtesløshed overfor et system, hvor eliten lettest kommer til orde.

Jeg lever på en helt, helt anden planet end langt de fleste af vore politikere, men jeg debatterer stadig og forsøger at videreuddannne mig, selv om det nu og da forekommer omsonst.

Flemming Scheel Andersen, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Arbejder og arbejder parti er forældede begreber - økonomisk set.
Det reelle er lønmodtager. Men da lønnen er vidt forskellig, må betegnelsen rettelig være lavtlønsparti.
Endvidere er lavtlønsmodtagere ikke kun dem, der er ansatte, men også dem der får deres "løn" på anden vis. Altså "arbejder" er økonomisk set lig med mennesker med samfundets laveste levegrundlag.
Lad os antage at bundfradraget, som LA foreslår, svarede til laveste "indkomst", røg denne gruppe helt ud af skattesystemet.
Hvad har vi så ? Basisindkomstsamfundet (borgerløn) - keine hexerei.

Med LA`s modstand mod statsvældet og regeltyranniet, får partiet, med Basisindkomstens indførelse, foræret en opfyldelse af en god del af partiprogrammet, herunder at opfylde dette, citat fra arbejdsprogrammet : "Borgere der ikke kan forsørge sig selv, bør sikres en ordentlig levestandard, der flugter med samfundets levestandard ".
Interesserede kan endvidere læse LA`s principprogram - 5 principper.

LA - Danmarks Borgerlønsparti.
Det har LA sikkert ikke selv set. Men nu ved de det, hvis de læser her.
Enhver kan jo inspireres til at se lyset.

Henriette Bøhne

Ps: selv om vores husstand tilhører arbejderklassen, forbruger vi hverken alkohol eller særligt meget tv. Vi har heller ikke falske øjenvipper og kamphund, som man kunne læse ovre på Julia Lahmes blog var et særegent kendetegn for arbejderklassen og begrundelse for, at nogle speltmødre ikke ønsker at deres børn går i institution med arbejderklassens børn. Netværk er jo vigtigt.

Carsten Munk, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lise Lotte - rigtig og realistisk beskrivelse af danskerne.
Men husk nu, at der er stemmer, der skal fiskes.

Michael Bruus

Danmark er ved at få to helt nye klasser, en herskende klase som er gået via uddannelsessystemet og statskundskab lige ind i politik, uden at få nogen levet erfaring med samfundet uden for disse systemer udover et perifert møde.
Og en helt ny underklasse som er opstået som følge af afkortet dagpengeperiode og forregnelser på kontanthjælpsområdet i en krisetid.
Den sidse gruppe er hovedsageligt helt almindelig arbejde, som af den ene eller anden grund er faldet ud af det ene system og ned i det andet. Dette er sket med såvel højre som venstrefløjens herskende klasse velvilje, så et hvert forsøg på at bejle til arbejderen er strandet og grundstød længe inden det overhoved er søsat.

At denne polarisering vil få voldsomt afsmittende effekt på fremtidige valgresultater virker meget nærliggende.

Lise Lotte Rahbek

Henriette Bøhne

Jeg håber du og andre som læste mine kommentarer opfangede, at jeg fortalte om en bestemt gruppe arbejdere, jeg havde brugt tid sammen med.

Jeg forsøger ikke at beskrive alle arbejdere som værende ens.
Det ville være absurd.
Lige så absurd som politikernes forsøg på at bejle til en særlig arbejdervælgergruppe.

Michael Bruus - Jeg vil tilføje til dette : De unge søger gennem valg af uddannelse ind i den herskende klasse. Østeuropæerne klarer resten.
Herskab og Tjenestefolk.

Steffen Gliese

Der er kommet en meget uheldig tendens, til at den relative ensartethed blandt arbejdende i samfundet af den skrantende middelklasse forsøges saboteret, så den kan skille sig ud og opnå en særskilt position. Det er selvsagt uantageligt for det homogene danske samfund, men hvis en kæp skal stikkes i hjulet, må folk bekende sig til det politiske fælleskab og benytte sig af de muligheder for indflydelse, vi stadig har - og ikke falde for mediernes stjernedyrkelse.

John Vedsegaard, Leif Højgaard og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Lise-Lotte Rahbæk,

Jeg syntes ikke helt det lød sådan, men tak for opklaringen :-)

Michael Bruus

Leo Nygaard

ja, der er noget om det.

Michael Borregaard

Hele diskussionen om arbejderparti eller ej er mest af alt et kuriosum i debatten. Skal der diskuteres noget burde det være en diskussion af periodens pauperisme - fordelingen af tidens klassekreditter. Eller som den østrigske psykolog Viktor Frankl har udtrykt det, “At være menneske peger altid eller er altid rettet mod noget andet end sig selv eller mod nogen andre end sig selv. Kun den, der realiserer noget andet end sig selv, kan realisere sig selv”.

Heinrich R. Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Interessant feltstudie, Lise Lotte.

Torben Nielsen

Egentlig udtrykkes en gammel og kendt sandhed. Jo vanskeligere livsvikår, jo mindre åndsliv.

Det omvendte gælder også. F.eks.

I den rige athenske bystat.

Hos aboriginerne i Australien.

Lise Lotte Rahbek

Torben Nielsen

Interessant kan jeg love dig for, at det var.
Og godt at få jordforbindelse af.

Jeg er glad for, jeg fik chancen, selvom det også rystede mig, hvor store huller der er i demokratiets formodede deltagelse af alle samfundsgrupper.

LA er vel efterhånden det eneste parti, som foralvor vil gøre noget for skabelsen af job igennem bedre rammebetingelser for borgere og virksomheder igennem lavere skatter og afgifter.

De 3 socaldemokratier S,V og DF er de største forhindringer igennem bevarelser af status Quo.

Men sådan er demokratiet jo ikke mindst når vælgerne er dopet i søvn af velfærdsnarkoens svøbe

Leif Højgaard

Danmarks problem er, at der er 'for lavt til loftet'.

Heinrich R. Jørgensen, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Lavt til loftet??

Huse er bygget af arbejdere, men tegningerne er mest lavet af arkitekter og ingeniører

Et kendt problem på byggepladser

Gorm Petersen

Wikipedia skriver:

"Aktuelt var flagskibet i en mediestrategi (A-pressen), som LO finansierede for at give den borgerlige presse et kvalificeret modspil."

GP:

Hvad blev der af det kvalificerede modspil til den borgerlige presse ?

Aktuelt ligger ikke længere side om side med BT og Ekstrabladet til gratis gennemsyn i kantiner, skurvogne og grill-barer. BT agiterer for VK mens Ekstrabledet (Bent Falbert) fandt på at kalde DF for "Socialdemokratiet Classic".

Dagbladet Politiken følger VKR fordelingspolitisk.

Centrum-venstre har ingen talerør arbejderen gider læse.

Dagbladet Information er nødt til at tage hensyn til det “brune” overklasse-segment (hvis folket ikke kan få brød, kan det vel bare spise kage). De fornægter deres egen egoisme, og ofrer gerne arbejdsmandens velbefindende, hvis de kan få lidt finkultur til gengæld.

Disse Marie-Antoinette vælgere zapper mellem Radikale og Konservative (Hedegård fløjen).

De er ret godt beskrevet i Lars Olsens "Eliternes triumf".

Berlusconi har lært italienerne , at før der er presse-pluralisme, kan der ikke komme politisk pluralisme. Murdoch/Blair har givet englænderne samme lektie.

Hvornår lærer danskerne det ?.

Valget var meget tæt på at være et genvalg af VKO-regeringen, og som Goul Andersen sagde: “Det er enestående omstændighederne taget i betragtning. At samme regering har regeret med absolut flertal i 10 år, og i medierne reelt har kunnet undgå at få medskyld for krisen"

Man skal altså være særdeles gode venner med pressen, for at DET kan lade sig gøre.

Heinrich R. Jørgensen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar