Læsetid: 4 min.

’Jeg er ikke stærk nok til at blive kaldt klam af et barn’

Halvdelen af bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i Danmark føler sig ikke trygge ved at tale om deres privatliv på arbejdet. Den anderledes seksuelle orientering og kønsidentitet forties ud fra en forestilling om, at vi er et åbent og tolerant folkefærd
Halvdelen af bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i Danmark føler sig ikke trygge ved at tale om deres privatliv på arbejdet. Den anderledes seksuelle orientering og kønsidentitet forties ud fra en forestilling om, at vi er et åbent og tolerant folkefærd

Rasmus Fly Filbert

24. august 2013

Læreren Tine er ked af, at hun ikke kan være en rollemodel for eleverne, især for dem, der som hun selv har en anderledes seksualitet. Tine tænker på det hver dag, og det går hende på, at hun frygter udflugter med klassen, fordi de tit lægger op til personlige spørgsmål. En af pigerne har et par gange spurgt, om hun har en kæreste. Hun svarede bare ja og var lettet, da ingen spurgte yderligere ind til det.

»Jeg vil inderligt gerne være et godt eksempel for andre og vise Danmark, at ’vi’ som minoritet ikke har det så nemt, som folk typisk antager,« siger hun og beklager, at hun endnu ikke har fundet mod til at fortælle om sin seksualitet på den skole, hvor hun har arbejdet i to år.

»Jeg er ikke stærk nok til at blive kaldt ’klam’ af et barn på syv,« siger hun.

Det er ikke kun blandt skolelærere, at frygten for at springe ud er stor. En ny undersøgelse blandt 93.079 respondenter foretaget af EU’s agentur for Grundlæggende Rettigheder viser, at syv ud af 10 biseksuelle og transpersoner i EU-landene sjældent eller aldrig har været åbne omkring deres seksualitet og kønsidentitet på arbejdspladsen.

’Bøsserøv’ i skolegården

Samme undersøgelse viser, at mere end otte ud af ti skoleelever under 18 år kan berette om diskrimination i skolerne. Det overrasker ikke Vivi Jelstrup, som er forperson for Landsforeningen for Lesbiske, Bøsser, Biseksuelle og Transpersoner.

»Jeg tror ikke, at det er tilfældigt, at det hyppigst brugte skældsord i danske skolegårde er ’bøsserøv’,« siger Vivi Jelstrup. Hun får ofte henvendelser fra mennesker, der har oplevet negative konsekvenser ved at springe ud på deres arbejdsplads.

»En af vores aktive i foreningen er lærer. Da hun sprang ud som lesbisk efter at have levet med en mand i mange år, oplevede hun, at folk på lærerværelset stoppede med at spørge ind til, hvad hun havde lavet i weekenden. Som om det var mystisk og noget, de ikke kunne forholde sig til. Lærerne blev berøringsangste,« fortæller Vivi Jelstrup, der har oplevet det samme som biseksuel lærer.

»Jeg kan genkende det. At folk tier stille. Folk spørger ikke, hvordan det går. Det er et problem, hvis man ikke kan have en almindelig omgangsform med sine kolleger.«

Rikke Voergård-Olesen fra Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi på Syddansk Universitet har forsket i den heteronormative verden. En verden, hvor kun heteroseksualiteten bliver opfattet som normalen. Hun har erfaret, at ikkeheteroseksuelle ofte bliver mødt med akavede eller fjendtlige reaktioner, når de springer ud.

»På den baggrund er det ikke mærkeligt, at der ikke er større ikkeheteroseksuel åbenhed i dansk arbejdsliv,« siger hun.

Putins hold kæft-bolsje

Åbenhed er den eneste måde at løse problemet på, mener Mads Ananda Lodahl. Han er uddannet lærer og sexolog og arbejder som forfatter og foredragsholder og tager rundt på uddannelsesinstitutioner og informerer om anderledes køn og seksualitet.

»Det er ikke så mærkeligt, at folk er fordomsfulde og diskriminerende over for minoriteter. Der er ingen steder med en obligatorisk, respektfuld og nuanceret præsentation af minoriteter. Hvis man som et rumvæsen kom til folkeskolen, ville man tænke, at verden kun bestod af hvide, heteroseksuelle personer,« siger Mads Ananda Lodahl.

I disse dage er der stort fokus på den nye russiske lovgivning, som ulovliggør homoseksuel propaganda. Mads Ananda Lodahl håber, at noget af opmærksomheden mod LGBT’eres rettigheder vil smitte af i Danmark.

»Det kan gå begge veje. Det kan spille ind i den der forestilling om, at vi har det åh så godt i Danmark sammenlignet med lande som Rusland og Iran. Altså en ny form for hold kæft-bolsje,« siger han og fortsætter:

»Men det kan også være, at man ser på Rusland og fornemmer lighederne med Danmark. Ansvaret for undertrykkelsen ligger altid hos undertrykkeren. Der er jo nok en grund til, at så få LGBT’ere springer ud.«

Mads Ananda Lodahl tror, at vi som danskere har en forestilling om, at vi er et frisindet folkefærd, der altid har været på forkant med udviklingen.

»Sådan var vi måske for 40 år siden, men opfattelsen hænger ved. I Danmark har vi en tendens til at lukke munden på minoriteter, når de taler om ting, som er svære. Vi har begreber som ’tudefjæs’ og ’offer-mentalitet’,« siger han.

»Bare fordi vi ikke hører om det, er det ikke bevis for, at det ikke findes. Diskrimination kan også være, at man ikke bliver italesat.«

Læreren Tine savner beskrivelse af menneskene bag LGBT-benævnelserne: »For mig at se ligger problemløsningen hos medierne og forældrene. Medierne viser kun sjældent lesbiske og bøsser som ganske almindelige mennesker. Mit liv er ikke spor anderledes. Kun når jeg fortæller om min seksualitet.«

Tine er et opdigtet navn. Hendes identitet er redaktionen bekendt. En brevudveksling om at springe ud mellem Mads Ananda Lodahl og Tine kan læses på www.almindelig.com

Opdatering:

Artiklen er blevet opdateret og rettet. Det fremgik af artiklen, at syv ud af ti homoseksulle, biseksuelle og transpersoner aldrig eller sjældent har været åbne omkring deres seksualitet eller kønsidentitet. DEtte var forkert og er blevet rettet. Det er kun de biseksuelle og transpersonerne dette gælder for. En dansk undersøgelse viser dog, at det også er tilfældet blandt homoseksuelle. En undersøgelse foretaget
af non-profit organisationen Q-Factor viser, at 50 procent af både homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner på danske arbejdspladser ikke er åbne omkring deres seksualitet og kønsidentitet.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Falkesgaard
  • Per Torbensen
  • Mads Ananda Lodahl
  • Viggo Okholm
  • Stig Bøg
  • Jesper Wendt
  • Eddie Nielsen
  • Steffen Gliese
Jens Falkesgaard, Per Torbensen, Mads Ananda Lodahl, Viggo Okholm, Stig Bøg, Jesper Wendt, Eddie Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Da jeg var yngre, betød det virkelig meget at springe ud; men nu hæger jeg mere om privatlivets fred. Det er både et spørgsmål om modenhed - mindre behov for at udæske de bornerte - og puritanismen i tiden, der simpelthen lægger en dæmper på udfoldelserne i det københavnske natteliv. Man må prise sig lykkelig for, at mere løsslupne byer ikke er for langt væk.

Tanja Jokumsen

"Tudefjæs" og "offer-mentalitet". Hmmm... sært nok finder jeg ét af disse ord ret så rammende, når jeg skal udtrykke mintanker i forbindelse med denne artikel. Og det er ikke "tudefjæs".

I takt med at der kommer mere og mere fokus på homoseksuelles rettigheder i udlandet, er det som om man skal oppe sig herhjemme. "Vi" har det også svært. "Vi" er også ofre.
Ord som "homofobi" og "hatecrime" flyver i flæng hen over café-bordene rundt om i homo-Danmark, som om verden ramler. Det eksisterer, ja. Men verden er blevet sort/hvid. Hvis en bøsse får bank er det, fordi han er bøsse. Man vil end ikke tænke tanken at han har fået bank, ene og alene fordi han var til stede. Og bøsserøv ER netop ét af de mest brugte skældsord, så det er noget af det første som bliver slynget ud, når der er øretæver i luften.
Og når nogen har udtalt sig i en negativ retning omkring homoseksuelle, er man homofob. Basta.

Jeg ser det ikke som at skammen over at være homoseksuel nødvendigvis kommer udefra. Den kommer i aller højeste grad også inde fra. Hvis en person ligefrem er bange for, at hendes elver på 7 spørger mere ind til hendes kæreste, så udtrykker hun da i dén grad en skam over, at være som hun er.
Jeg forstår ikke forventningen om, at styrken skal komme udefra. Hvis man ikke er tilpas i sin egen krop og sjæl, kan man heller ikke forvente at andre skal være det, når de skal navigere i ens person.

Det er muligt at jeg er for tykpandet til nogensinde at have set det, men jeg har da ved Gud aldrig oplevet én eneste kollega løfte et øjenbryn, når jeg berettede om weekendens eller hverdagens hændelser med kæresten. Og jeg er aldrig blevet antastet på grund af min seksualitet. Til gengæld har min provokerende kæft fået mig på gyngende grund ind imellem.

Christian Harder, Anders Jensen, Lone Christensen, Frida Henningsen, Carsten Mortensen, Hugo Pieterse, John Vedsegaard, Pernille Tryel, Thomas Østergaard og Christian Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror man skal skille tingene ad, mænd og kvinders problemer i denne sammenhæng, er, af lidt forskellig karakter.

Selvom en kvinde er homoseksuel, vil det stadig være uhørt at klappe hende en, omvendt, er manden der klappede bøsserøven i gulvet, en helt blandt ligesindede.

Indsatsen er ikke helt den samme, inden man springer ud som Rambo.

Jesper Bærentsen, Henrik Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, lesbiske har gennemgående været ret usynlige; derfor var det en stor glæde at se så mange til demonstrationen i tirsdags. Det er vel trods alt alligevel et vist frihedstegn, at 10.000 stiller op under ganske massiv mediedækning.

At Tine er skamfuld over sin egen seksualitet er da sørgeligt, men det er altså hendes problem, og ikke alle andres.
Man kan også spørge hvorfor det er så vigtig for hende at fortælle om sine seksuelle præferencer, langt de fleste mennesker holder disse ting i privaten, og gudskelov for det.

olivier goulin, Jakob Clemen, Hugo Pieterse, Thomas Østergaard, Christian Pedersen, Brian Pietersen, Per Torbensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ehmn.. og homoseksuelle har ingen fordomme om mennesker, som lever som singler? Og transseksuelle har ingen fordomme om mennesker, som har opgivet (i det mindste i en periode)at have et sexliv overhovedet?

Holdnuop !

Alle mennesker har fordomme mod hinanden.
Det bedste man kan gøre i den anledning er at erkende, at det er fordomme, og så lade være at være så helvedes berøringssky eller forlange spciel opmærksomhed.

Spørg, hvis du er nysgerrig.
Og hvis man er skideligeglad med hvem eller hvor mange ens kollega deler krop med i fritiden, så lad vær at spørge, hvis bare de passer sit arbejde.

Carsten Munk, Martin Lund, Nic Pedersen, Hugo Pieterse, Lars B. Jensen, Christian Pedersen, Per Torbensen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Lise Lotte Rahbek, det bedste, man kan gøre, er at bekæmpe de fordomme, man måtte have. Og alle har krav på speciel opmærksomhed, som du kalder det. Denne repressive tolerance var vi faktisk kommet over, men desværre er den altså kommet igen.

Fremgik det ikke, at hun ikke ønskede kontakten, netop, fordi det er hendes problem, at normativet rent faktisk nedbrydes i den proces.

Det vigtige er ikke at tale om, men at udvise forståelse og accept, mennesker er primitive flokdyr, og færdes gerne med ligesindede.

Når man så isolerer segmenter, må det påkalde friktion. Læs, separatisme. Nu er det ikke baskere, men princippet afviger ikke, her er der tale om de svage led på kæden i et konformt kulturkatalog.

Inkvisitionen hørte aldrig op, bønnerne gjorde.

Bjørn Suadicani

Jeg forstår ikke, hvorfor en lærer blander sin sexualitet ind i sit arbejde og hvorfor hun udsætter sig for en situation, hvor hun kan kaldes "klam". Hun må have oplyst sine elever om sin sexualitet. Det er uacceptabelt. Uvedkommende. Uprofessionelt. Klamt. Uanset hvilke sexuelle præferencer hun har. Det er totalt uintreressant for eleverne og har intet med hendes undervisningsgerning at gøre. Hvad rager det eleverne! Hvad rager det os! Lev dit liv!!! Og gør det privat. Det er OK! At blande omgivelserne ind i dit sexualliv er både dumt , klamt og uvedkommende uanset præferencer. DET ER PRIVAT!

Tag dig sammen, Tine, lad være at klynke og bliv voksen!

Michael Kongstad Nielsen

Nej, jeg synes nu ikke den opdigtede Tine skal lade sin seksuelle observans være anfægtet af børns mening om hende, det er vel ikke børnene, der skal bestemme hendes seksualitet.

Når man læser overskriften kan man spørge sig selv: Er det overhoved en god ide at fungere som folkeskolelære hvis man er bange for børn?

Steffen Gliese

Nogle gode eksempler på, at den såkaldte normalitet forbeholder sig retten til at udbrede sine egne forestillinger uden skygge af refleksion.

Steffen Gliese

Mon ikke, Martin Lund, det snarere er børnenes forældre, den er gal med? Denne debat tyder på, at den pgl. lærer har al mulig grund til sin bekymring.

Rasmus Kongshøj, Majbritt Nielsen, Ingrid Uma og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

For det meste og i de fleste tilfælde, kan det godt betale sig blot at være den man er ,
uden at blamere sig om dette.

I mit barndomshjem kom der flere bøsse par til middag og til andre begivenheder,min kære fader havde en god social forståelse for alle mulige mennesker og var så fordomsfri som man nu engang kan blive og være.

Der kom Ole og Poul-Henry og Egon og Hasse og Foldorf og Hasse og Michael og flere andre og det var rart hyggeligt og dejligt.

Nogle gange også lidt anstrengt,når Ole rejste sig op ,og udtalte Jeg er Bøsse og stolt af dette i et selskab med tanter og onkler og hele den pukkel rykkede familie.

Min far blev nogle gange ret så træt i sit ansigt og udtalte blot,selskabet har nok gættet din orientering hvor vil du hen med dette.

Det eneste som kunne trætte vores familie var at de altid skulle pointerer deres seksuelle orientering ud over almindelig samtale,men de fik måske luft for deres egen usikkerhed eller frustration over deres valg-hvem ved.

Min fars replik var ofte den:at familien er smukkest når den hænger på væggen,tiden var selvfølgelig også en anden.

I min omgangskreds er der alle orienteringer og vil ikke undvære nogle af dem.

olivier goulin, Martin Lund, Tanja Jokumsen, Carsten Mortensen, Hugo Pieterse og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Peter Hansen

Folkeskolen er åbenlyst plaget af uopdragne børn, men frem for at forvente at alle landets halve million elever snarest lærer at opføre sig ordentligt, så kunne læreren, undskyld udtrykket - tage det som en mand - hvis hun virkelig ønsker at fortælle sine elever om sine seksuelle præferencer. Men det er hun for skamfuld til, og derfor burde hun måske holde den slags information i familien. Akkurat som langt de fleste andre gør.

I øvrigt mener jeg at det er helt naturligt at børn reagerer og griner, som i bund og grund er en forsvarsreaktion, når de bliver præsenteret for sex og kønsliv, som for dem er nyt og dermed lidt farligt.
Specielt hvis det er dem påtvunget at lytte til.

Christian Harder, Carsten Munk, Nic Pedersen, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sært som tilsyneladende alle har en mening om noget, der dybest set ikke angår dem, ikke rager dem en papskid og ikke burde får dem til at løfte så meget som et øjenbryn. Her er laissez-faire holdninger der vel dybest set bare udtrykker en drøm om kun at historier om "Den Hjælpeløse kvinde og Prinsen på den skide hest", og her er rasende liguster-fascisme der insisterer på retten til IKKE at høre om noget som helst andet end hvad TV2 har på sendefladen. Flot, og virkelig nuanceret ! Der er sågar holdninger om at hvis man er bange for børn - og forældrenes facebookgrupper der lyncher det de ikke kan lide (stort og småt!) - så skal man sige op og finde sig et job der indebærer at gå med brun pose over hovedet, i hvert fald i åbningstiden.
Bøsserøv ER det mest anvendte skældsord i skolegården, simpelthen fordi langt de fleste idiotiske forældre sidder og griner lummert over (flove) bøssevitser, HVER gang der komme en på skærmen. Voksne mennesker der går til fodbold hører det, bruger det og udbreder det - og så er der slåskamp og lålålålå i gaderne bagefter - Heja, Heja, Heja!. Bøsserøv stempler et barn som UDE af fællesskabet, ganske som det er intentionen (med ordet) og har været det lige siden det omkring år 1000 blev kriminaliseret (ganske voldsomt: Pave Gregor var ikke ked af det og viste sig ualmindeligt radikal) at være andet end børne-producerende, kristen og indordnet det religiøse fællesskab. Denne udskillelses-mekanisme var livskraftig og nyttig, og fungerer upåklageligt den dag i dag. Vi - de oplyste, hvide vest-europæerere - lever altså stadig i mentalt middelalderen, uden udsigt til opklaring og større tolerance: Tværtimod så tiltager homofobien i krisetider, og der er lovlig klapjagt på dem der skiller sig ud fra fællesskabet, både i skolegården og på avisernes debatsider. Shame! Hate-crime ER virkelighed, og homofobi er IKKE en sygdom; homofober er simpelthen bare skolegårdens røvhuller der er blevet "voksne".

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Steffen Nielsen, Hanne Ribens, June Beltoft, Ingrid Uma, Steffen Gliese og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Den bedste måde at forebygge diskrimination og nedvurdering vendt mod seksuelle minoriteter (også inklusive biseksuelle) er formentlig fuldstændig åbenhed også i skolerne og undervisningen, dels om, hvorved disse mennesker henholdsvis konkret adskiller sig fra "det normale" dels i hvor høj grad de "er som alle andre" (eller måske endda ligefrem "bedre" i visse henseender). Hvor meget beror på arv, genetik og biologi, og hvor meget beror på psykologi og kulturelle trends? Det bør man vide noget faktuelt om i stedet for at danne sig eller tilslutte sig allehånde hjemmestrikkede forestillinger, f.eks. i retning af at homoseksualit er "perverst", en slags (eventuelt smitsom) "sygdom" (helbredelig eller uhelbrdelig) eller en beklagelig "defekt".

Jens Falkesgaard, Hanne Ribens og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det må nu ikke altid være så let. Godt nok har vi friere former i dag,men som alle ved tager accept af forandringer lang tid, og det er altså ikke så mange år siden at det at være på det "forkerte" hold var et problem.
Børn spørger ind af ren nysgerrighed og jeg forstår godt det kan være svært at svare klart.Jeg kan tage mit eget eksempel; jeg var pædagog gennem rigtigt mange år,men jeg var en af dem som havde tandlægeskræk som barn/ung og da jeg ikke havde lært tandhygiejne ordentligt ude på bøhlandet,måtte jeg lade hele munden rydde, det blev et krav fra det danske forsvar i 1965,ellers havde det været hjemsendelse og genindkaldelse uden kompensation for de tre måneder,jeg havde været inde. Jeg fik et billigt gebis og tænder som ikke var helt hvide. Nu kommer pointen:mange børn har spurgt,hvorfor er dine tænder gule Viggo: ja fordi jeg ikke har været god til at børste tænder, de har aldrig fået det korrekte svar.

Altså modet skal komme indefra og hvornår er man anderledes?
Det burde være sådan at børn burde vide at mennesker er forskellige på mange områder og det er ikke altid eget valg.Men reaktionerne bør vel blive Nå sådan og så snakker man videre helt uden skelen til seksualitet,farve,tro eller kropsstatus/tynd,tyk o.s.v. hvornår når vi så langt?
Personligt har jeg da selv en smule skepsis omkring hvorfor at de homoseksuelle har så megen behov for at have deres egen parader,cafeer m.v.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Det er meget interessant at læse folks forestillinger om, hvordan børn opfører sig i skolen - og forestillingerne om, hvad en lærer mener med at tale om sine seksuelle preferencer ...
Det er naturligvis klogt af en lærer at holde privatlivet for sig og arbejdslivet for sig. Men at være lærer for en gruppe børn indebærer også frikvarterssamkvem, og samtaler på vej det ene eller det andet sted hen.
Blandt de første spørgsmål, en ny gruppe børn stiller til en ukendt lærer, er: "Har du børn?" - "Er du gift?" - "Har du en kæreste?" - "Hvad hedder han/hun?" - og i det sidste spørgsmå¨l vælger de altid pronomen ud fra heteroseksuelle normer.
En homoseksuel lærer kan så vælge at svare ærligt eller at lyve; begge dele kan give vanskeligheder. Det er faktisk altid uklogt at lyve, og opdagelsesrisikoen er tremmelig høj - men at definere sig selv som medlem af et homoseksuelt mindretal overfor en klasse, man ikke har et forhold til, kræver styrke til at høre børn bruge fordomsfyldte skældsord.
Bøsserøv og lebbe er stadig skældsord i de fleste folkeskoleklasser. Angsten for at afvige er større hos børn end hos voksne - og trangen til at genere en ny og ukendt lærer kan være ganske stor i visse klasser.
Problemet opstår altså ikke kun, hvis en lærer påtvinger eleverne beretninger om sit seksualliv, som nogle debattører synes at mene. Det opstår uundgåeligt, fordi børn også i skolen udviser almen menneskelig nysgerrighed, og fordi de i vore dage har hørt meget om seksualliv og ikke er så hæmmede, som vi var, da jeg var barn.
Mit råd fra mig som gammel lærer (ganske vist ikke homoseksuel) til Tine vil være at svare ærligt i de klasser, hun har et godt forhold til - når emnet falder naturligt, og der er rum til det. Det vil naturligvis rygtes på skolen, og enkelte elever vil misbruge det for at genere dig - men ellers finder de nok noget andet at genere dig med. En dag vil du nok også ønske at få et barn - og der vil du møde spørgsmålene igen.
Hvis du mødes af spørgsmål i chikanerende tone, evt. fra elever, du passerer på gangen, så kan du evt. svare, som jeg for mange år siden gjorde, når elever lagde ud med "Hvad så - er du socialist?" (fra disse elevers side var spørgsmålet helt synonymt med : "Hvad så - er du et dumt svin?"): "Det er et privat spørgsmål, som jeg kun diskuterer med klasser, jeg har det fornuftigt med, og hvor det kan ske i en ordentlig tone".
Erfaringsmæssigt er det en god idé at være åben over for børns spørgsmål - men ikke at gå længere, end situationen er til. Ved at være åben om kontroversielle emner medvirker du også til at gøre tilværelsen nemmere for ligesindede. En gammel kollega var åben om, at hans lejlighedsvise sygefravær skyldtes det, man dengang kaldte manio-depressivitet og har derved afgjort hjulpet mange elever, der senere mødte den sygdom - men det kræver nok endnu større styrke end i dag at springe ud som lesbisk.
Der er mange ting, der er vanskelige for lærere; det er et vilkår i jobbet at man er nødt til at udlevere en del af sin personlighed - og når jeg læser visse af ovenstående indlægs udsagn, såsom: "Er det overhoved en god ide at fungere som folkeskolelære hvis man er bange for børn?" som svar på en lærers bekymringer, forstår jeg, at tolerancen overfor lærere ikke er på vej til at blive større ...

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Brian Pietersen, Søren Gundelach, Grethe Preisler, Majbritt Nielsen, Lone Christensen, Hanne Ribens, June Beltoft, Steffen Gliese, Niels Mosbak, Viggo Okholm, Ingrid Uma og claus maack anbefalede denne kommentar

Tolerance er IKKE en demokratisk konstant, men derimod en mobil grænse der hele tiden skal presses imod, for at vi ikke atter skal opsluges af middelalderlig formørkelse og småborgerlig bornerthed. DERFOR er der brug for parader og synlighed - det har intet at gøre med at "ville ses" på baggrund af et narcissistisk motiv om "fifteen minutes of fame".

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Lone Christensen, June Beltoft, Steffen Gliese og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar
Hugo Pieterse

@Per Hansen

"Nej, Lise Lotte Rahbek, det bedste, man kan gøre, er at bekæmpe de fordomme, man måtte have."

Hvad er en "fordom" Per Hansen?

Jeg ser dette ord misbrugt på daglig basis med det formål at diskreditere selvstændig tankevirksomhed, egne observationer og selvstændige meninger. Med andre ord, til at fortælle folk at deres egne observationer, oplevelser og tanker er ugyldige, og at de i stedet for bør acceptere andre "fordomme", f.eks. at det at afholde homoparader hvor halvnøgne eksibitionister reklamerer for deres livsstil er en "umistelig menneskeret" og nøget "vi alle sammen" skal kæmpe for.

Når man snakker flokmentalitet, så er den da mest tydeligt blandt forkæmpere for den nye homo-med-variationer-ad-libitum-bevægelse end blandt almindelige borgere, som stadigvæk har så meget kontakt med deres egne tanker og følelser og som stadigvæk har så meget selvtillid at de stadigvæk tør sige fra overfor denne bevægelse, der som så mange andre tilsyneladende spontant opståede "bevægelser", bliver understøttet økonomisk af politiske aktører som George Soros, som hilser enhver mulighed velkommen til at opsplitte samfund i atomer og fraktioner, så han kan tromle sin egen dagsorden igennem. Også EU har forstået hvordan man bedst kontrollerer undersåtterne. Ved at splitte dem op i alskens "minoritetsgrupper", der skal have "særlige hensyn".

jens peter hansen

Er det ikke den enkeltes ret at bestemme til hvem man vil fortælle om sin seksuelle orientering ? Bøsserøv og lebber er skældsord som vel ikke er værre end luder, pikslikker og mother fucker som alle lærere kan blive betegnet som. Langt de fleste elever ved naturligvis hvilken seksuel orientering deres lærer har, uden at disse bliver hånet. Om og hvornår man vil fortælle om man har en kone, mand og børn må den enkelte vel selv om. Skal eleverne også indblandes i lærerens problemer i privatlivet, skilsmisser, alkoholisme og økonomi i ruiner ?

Carsten Munk, Carsten Mortensen og Hugo Pieterse anbefalede denne kommentar

-Man kan selvfølgelig også bare blive hjemme, lige den dag der er parade - og så lade være med at se nyhederne, hvis man virkelig finder bøsser og lesbiske og transpersoner og livsglæde og udtryk for samme så væmmeligt og anstødeligt. Det er jo et frit land....

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, June Beltoft, Ingrid Uma og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hugo Pieterse

Gilad Atzmon har skrevet en interessant artikel som bl.a. kommer ind på hvordan de nye "Queer" og "LGBT" bevægelser udnyttes til helt andre politiske formål af bl.a. folk som Soros. Israel/Palestine and the Queer International – A Book Review by Gilad Atzmon
http://kortlink.dk/gilad/csvg

Steffen Gliese

Beklager, Hugo Pieterse, der er ikke tale om at kunne tænke selv, der er tale om at afstå fra tænke og synke hen i dybeste uvidenhed og de mest primitive dele af menneskehjernen. Det kan man selvfølgelig godt hylde, men i vor tid er man så nok at betragte som socialdarwinist, et foragteligt tankesæt baseret på ren behagelighed og mangel på almindelig socialisation i et moderne samfund.

Kære Viggo Okholm, sagen er jo den kedelige, at det er blevet sværere for mennesker at afvige fra en mere og mere stramt formuleret konformisme i løbet af de seneste 10-12 år. Hvad og hvordan det er gået så galt, er lidt et mysterium - det gik faktisk hastigt i den rigtige retning, og på sin vis siger statistikkerne jo, at det ser stadig bedre ud; men måske er det stadig en kamp for at binde folk i stramme tøjler, frem for at frisætte, a la "nu kan de blive gift, så skal de ikke rende rundt og bolle i parkerne ved nattetide".

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Lars B. Jensen

Ud over at give Lise Lotte Rahbek ret i at vi alle har fordomme., vil jeg gerne påpege hvordan ens seksualitet kan påvirke ens troværdighed. Se f. eks. denne tråd hvor Manning omtales som en galning fordi han indrømmer at han er transseksuel.

http://www.information.dk/telegram/469792

Carsten Mortensen

Som overskriften siger: "Jeg er ikke.......osv" .....
Næe....men er det ikke et vilkår vi alle lever under, - at vi muligvis ikke pt er stærke nok til dit eller dat?
Det kan vel ikke blive andres ansvar?
Det er en proces alle må igennem, at turde være den vi er......bøsse, single, grim, handicappet eller hvad pokker der nu tynger.

Steffen Gliese

Jo, Jens Peter Hansen, i de konkrete situationer er bøsserøv og lebber selvfølgelig værre end de andre fiktive håneord - fordi læreren i sin seksualitet konkret nedgøres, mens de andre ord netop udmærker sig ved at være almene og uden egentlig brod: uanset om læreren dyrker oralsex eller ej, så bijobber hun næppe som prostitueret eller står i erotisk forhold til sit kvindelige ophav.

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tværtimod, Carsten Mortensen, er det et fælles ansvar at sikre, at vi kan være her allesammen.

Rasmus Kongshøj, Brian Pietersen, Ingrid Uma og June Beltoft anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvis man som et rumvæsen kom til folkeskolen, ville man tænke, at verden kun bestod af hvide, heteroseksuelle personer,« siger Mads Ananda Lodahl.

Øh, den folkeskole jeg forlod for to år siden havde 4 udsprungne bøsser og to lesbiske. Fem lærere var af anden etnisk herkomst end dansk. Halvdelen af eleverne var af anden etnisk oprindelse ens end dansk. Bøsserøv og luder kunne høres hver dag. Velkommen til virkeligheden Mads. Jo,det var lettere at springe ud for nogle år siden og det er i alle tilfælde ikke blevet lettere med mange elever med mellemøstlig baggrund, men at skolen skulle fremstå som foredragsholderen gerne vil have det til at fremstå er simpelthen forkert.

Michael Bruus

Medmindre jeg selv opsøger en seksuel kontakt, vil jeg egentlig helst være fri for at blive blandet ind i andres seksualitet. Og her syntes jeg det kniber i samspillet med bøsser og lesbiskes "reklame" for deres seksualitet.
"reklame" er det bedste ord der lige faldt mig ind, at det ikke er dekkende er jeg fuldt bevist om derfor"".
Min far var homoseksuel og konens tante er lesbisk, jeg har venner og kollegaer af samme og andre seksuelle observanser, så det er ikke selve seksualiteten der er fremmet eller uønsket for mig, det er indblandingen jeg har det svært med og jeg tænker at andre måske kan have det lidt på samme måde.

Hugo Pieterse, Christian Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jens Peter Hansen, der er trods alt nok forskel på en skole som den i København, du havde dit virke i, og så blot en københavnerforstadsskole, for ikke at tale om skoler i Slagelse eller Vestjylland (hvor der dog retfærdigvis kan være bemærkelsesværdigt højt til loftet).
Men det store mysterium er, hvorfor det er gået så meget tilbage med den højt besungne danske frihedstrang - for ikke at tale om den danske humor, der simpelthen synes ikke at være blevet bragt videre til de yngre generationer. Jeg kan ikke forestille mig et større kulturtab end den latterlige alvorstyngde og dermed forbundne selvhøjtidelighed, vi er kommet til at lide under.

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Michael Bruus, du skal bare lige vende problemstillingen: bøsser og lesbiske konfronteres døgnet rundt med andres anderledes seksualitet.

Steffen Gliese

Putin er for øvrigt helt med på at kalde det "reklame", det er det, han har lovgivet imod.

Michael Bruus

Peter Hansen
Hej Peter.

Jeg kan nogen gange have oplevelsen af, at der i bøsse og lesbiske kontakten opstår et krav til mig om at jeg skal accepter deres seksualitet for dem.
Hvilket jo er en umulige opgave.

Børge Rahbech Jensen

Klam som en pædofil eller som en ældre, enlig heteroseksuel mand, der kræver unge pigers opmærksomhed?
Jeg forstår udmærket, mange homoseksuelle ikke vil snakke om deres privatliv, når homoseksualitet nu kaldes LGBT, og er bedst kendt for parader, regnbuefarvede flag, kreative jobs, stor købekraft, en bestemt musiksmag og en selvpromoverende livsstil. Lesbiske er bedst kendt fra pornofilm, mens bøsser er bedst kendt for at kunne lide Kylie Minogue og arbejde som enten frisører el. tøjdesignere. Transseksuelle er kendte for at være mænd, der går i kjoler el.lign., og antages at være homoseksuelle. Sjovt nok kaldes kvinder, der går i bukser, ikke transseksuelle. Hvis et homoseksuelt par går hånd i hånd og holder sit sexliv for sig selv, har de en heteroseksuel adfærd. Mange homoseksuelle par er nærtagende i forhold til opmærksomhed, når de fx. går i byen sammen, men det er mange enlige heteroseksuelle også, når de går i byen alene.

Min opfattelse er, at langt de fleste fordomme om LGBTer kommer fra LGBTerne selv, og mange af de, der ikke kommer fra LGBTerne selv, bliver ikke imødegået. Efterhånden er LGBT mest en politisk overbevisning, som indeholder stort set alt, der er sjovt og spændende, mens heteroseksuelle forbindes med alt, der er kedeligt og traditionelt. Biseksualitet giver mulighed for begge dele. Sjovt nok er der meget lidt seksualtet i ordene bag LGBT.

Hugo Pieterse

@Peter Hansen

Du af alle burde da netop hylde de mest primitive dele af menneskehjernen. Det er trods alt især indefor din branche at man hengiver sig til dem. Eller er afvigersex et spørgsmål om rationelle tanker?

'Et foragteligt tankesæt baseret på rent behagelighed'

Jeg vil da mene at det f.eks. netop karakteriserer mange nybøsser. Det med kvinder er for besværlig, og som homo kan man få sex hele tiden ved bare at gå en tur i Ørstedparken.

'den dybeste uvidenhed'

Angående hvad? Angående de nyeste 'queerteorier', som stempler alle sygelige men for nogle behagelige og tiltrækkende perversiteter som noget smukt som vi skal have dens største respekt for? Hvorfor tror du vorherre har udstyret os med en lugtesans? Nå ja, han var jo også en fordomsfuld socialdarwinist!

Folk som dig får mig til at ønske nyrussisk lovgivning på området, som erstatning for den gammelrussiske lovgivning som dine ideologiske venner har indført, og som pådutter almindelige mennesker respekt for aktiviteter og interesser som langt de fleste mennesker ikke ønsker at vide nærmere om, og som de heller ikke ønsker deres børn skal belemres med i skolen.

Dennis Laursen

Mon ikke fortællingen om de tolerante danskere, i virkeligheden er en skinfortælling, der skal dække over, at danskere er omtrent lige så tolerante som en ungarsk Jobbik-tilhænger?

Dennis Laursen

Selvfølgelig bliver børnene i folkeskolen ikke præsenteret for mangfoldighed. Den danske folkeskole er en maoistisk træningslejr, hvor alt, hvad der skiller sig ud, bliver undertrykt og mobbet. Og folkeskolelærerne gør jo intet, for at stoppe mobningen. Om det skyldes ligegyldighed, eller at de reelt ingen magt har, er jo så det store spørgsmål. Men når man ser på den danske folkeskole, kan man godt anledes til at tro, at den faktiske magt ligger hos skolens stærke, populære - og oftest mest ondskabsfulde - elever.
Hvis du er elev i den danske folkeskole, og hvis du er homoseksuel, handicappet, klog, grim, har nørdede interesser, eller på anden måde har en adfærd, der afviger fra at det normative, ved enten at være en skrigende make-up dukke, med et Justin Bieber cover til iPhonen, eller en bandende, overfladisk alfahan, bliver du mobbet, chikaneret, truet og udsat for vold, i en grad, at det er utroligt, at der er nogen der overlever dette helvede - og har sin personlighed intakt (selvom mange også mister den, i ren overlevelse).
Jeg frygter også lidt, for alle de autister, der nu skal "inkluderes" i den danske folkeskole. Nu får folkeskolens ledende teenagere et helt nyt kuld ofre. Jeg var jo selv, som asperger, beskyttet, ved at gå i specialskole det meste af min folkeskoletid. Og her var tolerancen langt større, end den er i de normale folkeskoler, hvorfor jeg som sagt frygter for autister, og andre med handicap, der skal "inkluderes" i folkeskolerne.

Hugo Pieterse, Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Lone Christensen, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dennis Laursen

Jeg tror også, at det er forskelligt, afhængig af hvor man er homoseksuel lærer. Hvis du springer ud som homoseksuel lærer, i en folkeskole i en white trash ghetto på Vestegnen, eller på en af Nørrebros hvide, elitære privatskoler, er der signifikant større chance for at blive trukket igennem af pøblens destruktive og ondskabsfulde adfærd, end hvis du er lærer i en folkeskole, med tolerante mennesker.

"Hvordan vil forældre af indremissionsk eller stram islamisk tro reagere, hvis barnet kommer hjem og fortæller, at læreren har erklæret sig som homoseksuel" (fra dagens leder i avisen)
Ja. Men en tredje, nok endnu mere relevant gruppe at nævne, er det DF- og Venstrestemmende white trash segment på Vestegnen. Jeg tror faktisk, det er her på Vestegnen, at homoseksuelle har det absolut sværest, her i landet.

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ah, Dennis Baggers Laursen, man skal heller ikke male fanden på væggen - modtagelsen og deltagelsen i tirsdagens demonstration imod de russiske homofobilove var en uhyre positiv oplevelse med mange opmarcherede tilskuere, der positivt tilkendegav deres støtte.
Der er desværre ikke så meget tvivl om, at det enorme tilbageslag, som LBL oplevede i 90erne, har medført en svækkelse af hele kønsdebatten og den dermed forbundne frihed, og som homoby er København, for ikke at tale om de tre næststørste byer, en skygge af sig selv, og mulighederne for en genrejsning synes ikke at være nær så gode her som i andre dele af Europa.
Til tankerne omkring prides m.m. kan man kun påpege, at den heteroseksuelle majoritet jo fejrer sig selv i ét væk.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Dennis Laursen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Børge Rahbech, men det er jo ikke folkelige arrangementer (bortset fra evt. prides) - Berlins har for størstedelen karakter af folkefester, mange udendørs.
Nu er Berlin jo så også noget helt for sig og har været det stort set siden Frederik den Store; men der var faktisk år i 80erne og godt ind i 90erne, hvor også København gjorde sig gældende som især bøsse-lesbisk turistmagnet. Omslaget synes at være kommet efter Kulturbyåret, hvad der så end kan være årsagen til det.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Til Jens Peter Hansen:
"Skal eleverne også indblandes i lærerens problemer i privatlivet, skilsmisser, alkoholisme og økonomi i ruiner ?"
Der er ikke nogen som helst tvivl om, at en lærers provatliv risikerer at blive endevendt på det lokale bytorv - på et løst grundlag eller et mere fast, efter hvordan der nu er oplysningsniveau til det ,,,
Det er ganske almindeligt, at lærere oplyser om f.eks. skilsmisse; det er rimeligt at svare på i forbindelse med f.eks. boligskifte.Alkoholisme er så stort et problem i forbindelse med undervisning, at man næppe kan forvente at beholde sit job, med mindre man man gør noget effektivt ved det - at fortælle personligt om tørlagt alkoholisme vil jeg mene var en rigtig god idé i en ældre klasse, hvor det faldt naturligt ind.
Lærere må indse, at jobbet ikke kan holdes frit fra alle oplysninger om privatliv, og derefter tage beslutning om, hvor deres personlige grænser ligger, og hvordan de vil opretholde dem. Evt. justere disse beslutninger efter vilkårene.
Offentligheden - herunder forældre til skolebørn - kunne så evt. overveje nødvendigheden af at få deres personlige tolerance til også at omfatte deres børns lærere.
Hvis det er den almindelige opfattelse, at alt det der er lærernes eget problem, og at de er for svage, hvis de ikke kan klare mosten - så forudser jeg mere hykleri og mindre tolerance i skolen i fremtiden.

Jens Falkesgaard, Karsten Aaen, Lone Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Finn Pedersen

Det uheldige ved homoseksuelle er, at deres tanker om omverdens dagligtale om deres forhold, straks henledes til det seksuelle, og desværre forholder det sig ofte sådan, og at folk glemmer at se på det personlige aspekt. I modsætning til heteroseksuelle, hvor samværet mellem ligestillede sjældent berører deres indbyrdes seksualitet, men hvor det personlige aspekt indgår, når der snakkes om privatlivet.

Så kan man så stille sig det spørgsmål om folk er så fordomsfrie, ved minoriteter, som mange selv gerne vil give udtryk for, eller man stadig hænger i den gamle fordom, at “lige børn leger bedst“.

Steffen Gliese

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, jeg vil faktisk trække dine pointer endnu længere: børn skal i skolen også lære det almene og diverse i samfundet at kende. Læreren er den person, der ikke er forældrene, og dermed bliver hun/han bærer og formidler af samfundets mangfoldighed, ikke blot igennem pensum, men netop også som en konkret anden, traditionelt en konkret anden med autoritet, hvilket vi jo så desværre mere eller mindre har mistet.
Der synes i vid udstrækning at herske en opfattelse af, at man selv kan vælge, hvad man vil mødes og udsættes for i livet; men sådan spiller klaveret heldigvis ikke, og vi må alle acceptere det besværlige faktum, at vi alle tilhører minoriteter af forskellig art - den mindste så lille som bestående af én enkelt.

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Sex er et kontroversielt emne og ikke blot en emne som alle mulige andre emner. Seksualitet spænder fra det mest traditionelle, hvor man boller sin egen hånd, til så avanceret perversiteter at man næsten ikke kan begribe det. Folk skal naturligvis have lov til at dyrke den sex de lyster så længe der ikke er tvang eller pression involveret. Men at forlange at alle mennesker og i særdeleshed ikke kønsmodne børn skal kunne rumme alt dette er sku sygt.

Man kan fint leve sin seksualitet ud, uden først at blive kørt rundt afklædt på toppen af en åben lastbil.

Steffen Gliese

Det er vel mest interessant, når det kommer til stykket, hvor al denne seksualskræk kommer fra - der var jo engang, hvor København havde et mægtigt karneval i Pinsen.

Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Per Torbensen og Thora Hvidtfeldt Rasmussen anbefalede denne kommentar

Sider