Læsetid: 2 min.

Efter en stærk start: Hvad kan kampagnen for den grønne omstilling?

Det myldrer af projekter, ideer og interesse for at fremme bæredygtigheden. På bare fire dage er 64 projekter tilmeldt voresomstilling.dk. Men hvad er perspektiverne, mulighederne og barriererne for at lade dette vokse? Send os dine tanker
22. august 2013

Så er vi godt fire dage inde i kampagnen Hvad gør vi nu? Vores omstilling til et bæredygtigt samfund. Forhåbentlig begyndelsen på en lang rejse, der ikke slutter, når fællesinitiativet mellem DR og Information kulminerer den 13. september, men lever videre og udvikler sig i mange retninger, så langt øjet rækker.

Efter en meget opmuntrende start i DR-Byen i mandags med 250 entusiastiske projektmagere og andre er der i skrivende stund omkring 64 tilmeldte projekter. De rækker fra have- og fødevareinitiativer i de store byer over diverse bytte- og genbrugsprojekter til omstillingsbyer og grøn by- og boligplanlægning.

Der er også bæredygtige fiskerlaug, undervisningsprojekter og socialøkonomiske vrksomheder på listen. Vi ved, at der eksisterer masser af spændende kommunale initiativer, og at en række små og store virksomheder er i gang med omstillingstiltag, der rækker ud over blot at lave grønne produkter – dem vil vi også rigtig gerne have med i denne buket af nye ideer og handlinger. Én grundtanke med hele kampagnen er jo at bygge bro og knytte forbindelser mellem de forskellige aktører i samfundet.

Det spændende og endnu uvisse er, hvor dette peger hen? Hvad kan kampagnen sætte i gang af nye samarbejder? Hvor mange inspireres til at kopiere eller videreudvikle spirerne til nye produktions- og forbrugsformer, nye måder at leve på, nye måder at forvalte økonomien på? Kan der skabes nye diskussioner og synergier mellem folk i byen og på landet, mellem virksomheder og forbrugere, mellem myndigheder og borgere? Vil der opstå samarbejder mellem grønne praktikere og forskere med forstand på ren teknologi, økologisk økonomi, bæredygtig pædagogik etc.?

Her på stedet er vi fulde af både forventninger og spørgsmål. Vi vil meget gerne høre, hvad andre tænker om perspektiverne i denne kampagne. Hvad giver den folk? Nytter det? Oplever man lokale reaktioner? Hvordan kan det udvikle sig? Hvordan når projekterne, indsigten og holdningerne længere ud? Hvad er barriererne og mulighederne?

Hermed en opfordring til at tænke højt. Skriv hvad du har på hjerte om kampagnen, enkeltprojekter, dine egne ønsker og bekymringer, de konkrete tiltag og de store visioner. Brug kommentarfeltet nedenfor.

Venlig hilsen
Jørgen Steen Nielsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Utrolig spændende at høre om Thorup strand Kystfiskerlaug.
For mig er det ganske nyt, at det store problem ikke er fiskemængderne, men fangstmetoden.
Var det ikke en ide for information og lauget sammen at stable en støtteforening på benene? Så kunne privatpersoner, foreninger og evt. fonde bidrage til et bæredygtigt fiskeri.
Med venlig hilsen
Peter Reiter

John Fredsted

"Men hvad er perspektiverne, mulighederne og barriererne for at lade dette vokse? Send os dine tanker."

Alt imens de på DR P4 pipper løs om den store omstilling, så sender de for eksempel på DR1 i primetime udsendelsen "Danmarks skønneste hjem", hvor der ligesom sendes signalet om, at dekadent-svulstige hjem, hvor der ikke mangler noget isenkram, nogen hvidevare, eller noget som helst andet (det skulle da lige være ydmyghed, beskedenhed og visdom), er respektable, ja, ligefrem værd at præmiere, som om ejerne havde noget at være stolte af. Ikke bare er det skizofrent inkompetent (det er sikkert heller ikke DR's formål at være konsistent, men kun at tiltrække flest mulige seere), det sår, formoder jeg, også i rigtig mange hjernekasser landet over fikse ideer om, hvordan det allerede pandemisk udbredte 'overartikulerede redebyggeri' kan gøres endnu mere urimelig. Jeg er helt og aldeles ude af stand til at tage det seriøst længere.