Læsetid: 6 min.

’Vores økonomi er en zombie’

Økonomien har stirret sig blind på sig selv. Derfor er det nødvendigt, at andre blander sig og stiller de dumme, simple spørgsmål, siger den bogaktuelle sociolog Ole Bjerg. For det er dem, der skal få vores økonomi til at genopstå som levedygtig
Ole Bjerg har valgt at se på økonomien som et uforstående barn og stille alle de dumme spørgsmål i sin nye bog ’Gode penge – et kontant svar på finanskrisen’. Konklusionen, han når frem til er ikke optimistisk.

Ole Bjerg har valgt at se på økonomien som et uforstående barn og stille alle de dumme spørgsmål i sin nye bog ’Gode penge – et kontant svar på finanskrisen’. Konklusionen, han når frem til er ikke optimistisk.

Tor Birk Trads

27. august 2013

Han har meget fidus til Henrik Sass Larsen. Ikke fordi han altid er politisk enig med ham – faktisk langt fra – men fordi Henrik Sass’ to unævnelige mandlige bløddele er store nok til, at han tør lave politik, siger Ole Bjerg. Politik i dets egentlige forstand, understreger sociologen.

»Vi hører så ofte, at politik er det muliges kunst. Det er noget vrøvl. Politik handler om hele tiden at flytte grænsen for det mulige. At gøre det, der måske var umuligt i dag, muligt i morgen. Og det er der få, der gør. Derfor blev jeg så glad, da jeg hørte at Sass var tilbage.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Rasmus Hougaard Nielsen
  • Benno Hansen
  • Kim Øverup
  • Jan Wolfram Thiemann
Rasmus Hougaard Nielsen, Benno Hansen, Kim Øverup og Jan Wolfram Thiemann anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen:

Hehe... det er vist en af dem, hvor man opfordres til selv at læse bogen for at finde ud af, hvorfor der ikke er noget, der hænger sammen.

John Christensen

Så er det jo godt, at der er et arrangement i Cinemateket i morgen den 28. august 2013 med forfatteren, hvor i 2 her over (NHN og CJ) eventuelt kan sørge for at få skabt den manglende sammenhæng. :-)

Støt dog hver og én af de intellektuelle som, går imod trenden i vores moderne samfund om - bare at mele sin egen kage.

Som bare bevidstløst gentager dogmer og teorier som allerede er kørt af sporet eller i hegnet.

Den selvregulerende kapitalisme f.eks, virker jo ikke - når markederne ikke er frie. Det bliver markederne heller aldrig fremover!

De økonomiske Love virker heller ikke i en Valutaunion, som eksisterer i et IKKE "Optimalt valutaområde".

Det er muligvis ikke nyt, eller hele sandheden, det som Ole Bjerg her skriver om - det kan jeg fornemme på kommentarerne her over.

Jeg havde glæde af at læse artiklen fra ham, fordi jeg ikke selv er urimeligt langvarigt uddannet, og derfor får forstand af de ting som rør sig i medierne.

Hvad er penge, er i bund og grund næsten ligeså banalt som at spørge - hvad er en vare.
Det kom der da ret mange videnskabelige skrifter ud af. Der brygges fortsat på svaret. Spørgsmålet skabte fundament for historiens største politikse bevægelse. Arbejderbevægelsen.

Alt for mange gode økonomer (og andre samfundskyndige) frygter så meget for eget job og fremtidige muligheder - for at fastholde egne privilegier, at de blot tier for ikke at ryge i bad standing.

Faktisk rart når nogen som Ole Bjerg her, prøver at gøre tingene simple, frem for at tale til folk gennem indforståetheder og ordflom (som evt. skal være "tags", der viser hvor de har læst eller bare signalere hvor kloge de er).

I samme åndedrag tak til Jesper Jespersen for endnu engang, at sige tingene som de er - i dagens avis, når det kommer til vores handlemuligheder i Finanspolitikken.

Jeg har læst hans borg "Euroen hvad gik galt, og hvaodan kommer vi videre" et par gange forfra og bagfra - inden jeg var i stand til at tage analysen til mig, men det var en lise for mig.

Fedt, at vi trods alt har universitets økonomer, som ikke er indhyllet i magtens absurde spil, sådan som det nærmest er reglen i USA og andre steder.

Det at man sætter Citybanks tidligere direktør til at stå i spidsen for ATP - var f.eks. også en øjenåbner for mig. Tak for den vinkel.
Ræven vogter som altid gæssene. Det er jo heller ikke nyt.

ATP reddede Danske Bank, ved at låne indskydernes penge ud i en risikabel aktion, så det skal jo gerne ties ihjel.
Nu har ATP en direktør, som om ikke andet - så ved han dog det.

Steen Thaulow Olsen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Kim Øverup, Jan Wolfram Thiemann, Niels Engelsted, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis Sass Larsen er helten med den hvide hat i politik... så gider jeg ikk læse bogen bag denne cliffhanger-anmeldelse.

Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Tjah, Ole Bjerg synes også, det giver anledning til optimisme, at man kan få kongres og befolkning til at gå i krig på en løgn.

Niels Engelsted

Iøvrigt...hvis det er sandt, at Berlingske er sat til salg, og gerne i bidder, så kunne man foreslå, at Information forsøgte at få fat i deres økonomiske journalister, som er de eneste i Danmark, der har forsøgt at afdække Danske Banks faktiske situation og de politiske kabaler. Artiklerne har været både velskrevne, lettilgængelige og øjenåbnende.

Og hvis man alligevel har pungen oppe, så ville deres udenrigspolitiske sektion også kunne afhjælpe visse svagheder i Information, f.eks. er det øjenåbnende, når man kan læse dette i sammenhæng med Syrien: http://www.business.dk/global/saudi-arabien-frister-rusland-med-oliestud...

Rasmus Kongshøj, Bill Atkins, HC Grau Nielsen, Jan Wolfram Thiemann og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Nogle af jer, der kommenterer, skal lige læse tredjesidste citat igen. Han siger IKKE, han vil bombe lande for økonomiens skyld. Han siger bare, det er utroligt, hvad politikere kan få samfundet til.

Men bortset fra det, så skød våbenproducenternes aktiekurser i vejet efter Obama og Kerrys udtalelser om Syrien denne uge. Men det er en anden historie.

Martin Sørensen

England har en folkebevægelse for gode penge,

http://www.positivemoney.org/

jeg vil gerne være del af en dansk folkebevægelse med samme foremål.

og jeg kan se på mange kommentatore at de ikke tror på at det er sådan men det er sådan og uanset om man kan lide dette faktum så er det sådan, bankerne laver ca 94% af vores penge, og det er dybt udemokratisk og forkert. tænk hvor meget vi kunne finansere hvis vi ændrede dette faktum og krævede 100% solvens for bankerne, hvilket der faktisk må være et helt fair og rimeligt krav.