Læsetid: 5 min.

’Der vil altid være et embedsværk, der fylder rummet ud’

Mogens Lykketoft og Anders Eldrup blev kendt for deres tætte parløb i 1990’erne. Et næsten perfekt makkerskab, der udviklede Finansministeriet til det centrale ministerium, det er i dag. Det kunne kun lade sig gøre, fordi de var ’inde i hinandens hjerner’, fortæller Mogens Lykketoft
Da Mogens Lykketoft var finansminister, udfordrede han gerne og ofte embedsværket, som han mente skulle opfordres til at komme med alternative løsninger på tidens problemer.

Sigrid Nygaard

21. september 2013

Mogens Lykketoft er en af de få, der er blevet inviteret til at tale for departementschefskredsen. Årligt afholder departementscheferne et ministerfrit vinterseminar på det midtsjællandske slot Skjoldenæsholm, og her bliver særligt udvalgte inviteret til at tale. Og selv om det er længe siden nu, ønsker Mogens Lykketoft alligevel ikke at fortælle, hvad hans tale handlede om.

»Men det har jo ganske givet omhandlet forholdet mellem ministre og topembedsmænd,« siger den nuværende formand for Folketinget på sit kontor på Christiansborg. Det har den størrelse, et formandskontor skal have, og på de mørke vægge hænger moderne kunst.

Mogens Lykketoft var finansminister under Nyrup op igennem 1990’erne, hvor han overtog posten efter den konservative Henning Dyremose, der ved en tilkæmpet munter overdragelsesreception ønskede sin efterfølger »nogle muntre måneder« i ministeriet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og sådan ville Mogens Lykketoft sidde og bestemme alt hvad der skete i DK i 1990ene, den der har ansvaret for økonomien bestemmer nemlig stort set alt i det her land. Mogens Lykketoft og Poul Nyrup overtog i en tid, hvor der var dobbelt så mange arbejdsløse som i dag (cirka 340.000 personer). Og de satte gang i den aktive arbejdsmarkedspolitik, som sparkede gang i væksten i DK, dels 1) uddanne folk til de sektorer, hvor der mangler/kommer til at mangle arbejdskraft, dels 2) sige til folk at de skal arbejde for deres dagpenge (dette blev dog allerede besluttet under Schlüter-regeringen i 1991-1992).

Problemet for tyve år siden som i dag er jo dette, ikke sandt:

Mangel på kvalificeret arbejdskraft....

Økonomi er en lillebitte hjælpedisciplin, som har fået alt for stor betydning i forhold til det, der egentlig betyder noget: hvad man laver af praktisk, nødvendigt og lystfyldt arbejde.

Carsten Mortensen, Lars B. Jensen, Karsten Aaen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Når nu Information ikke kunne få departementscheferne til at danse "vild med dans", er det en trøst, at regnedrengen over dem alle, Mogens Lykketoft, gladelig stiller op til interview. Generelt burde Finansministeriet ikke spille så central en rolle, det burde være politisk koordineret i stedet for, gennem koordinationsudvalg, økonomiudvalg etc. Finansministeriet burde holde sig til finanserne, mens fagministerierne burde have frihed inden for eget budget.

Anders Eldrup var jo også en regnedreng, og han tog fem af de bedste underregnedrenge med sig til DONG, så de endte med guld og kors og bånd på alle sammen. DONG burde vel ledes af fagfolk, der ved noget om olie og naturgas, samt vind og vedvarende energi, så måske var Eldrup ligeså fejlplaceret, som Danske Banks direktør var det.

Ole Chemnitz Larsen

Største skandale i Danmark

målt på lovbrud, herunder lovbrud, der som udgangspunkt er strafbare,

stod Mogens Lykketoft bag som finansminister,

nemlig Kontrollørkorpset i Skatteministerier,

hvori indgår mindst 2500 lovbrud, herunder afpresning via trusler om store dummebøder, bortskaffelse af de brudte lovbestemmelser fra sagerne, svarende til bortskaffelse af beviser for lovbrud, grundløse skattesager mod de forurettede borgere osv.

Carsten Koch og Ole Stavad var de direkte ansvarlige som skatteministre.

Skandalen blev blandt andet skjult ved at begge skatteministre misinformere Folketinget.

Alt fremgår af officielle dokumenter og kernen af gældende ret, der er enkel.

De forurettede er de små, især kvinder

De forurettede er de små, især kvinder, der retsløse.

Marianne Christensen

Da blev den danske velfærdsmodel ødelagt.

Der er kun en vej frem. Vi starter forfra med andelssparekasser, andelsmejerier, andelsslagterier.

Hvorfor i al verden skal arbejdet udføres i langbordistan, hvis det kan udføres i dk. Transport af varer forurener og burde erlægges en voldsom afgift. Får fra NEw Zealand??

Når der kan betale sig frem for at få fårene herhjemmefra, fra Island eller fra Wales er der noget grundlæggende galt. Det forurener, og i grisenes tilfælde er det dyrplageri at de skal slagtes i den anden ende af Europa for så at transporteres tilbage til dk i frossen
Tilstand.

Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Det ulovlige rum i den demokratiske retsstat

"Der vil altid være et embedsværk, der fylder rummet ud."

Præcist.

Og når der er skabt et rum af ulovlighed på ulovlighed, så dækkes der over det ulovlige rum med nye ulovligerheder osv.

Kontrollørkorpset i Skatteministeriet og dets afledte effekter er en faktuel dokumentation af det ulovlige rum bare vokser og vokser.

Svarende blandt andet til, at fælleskassen finansierer det ulovlige rum til ulovlig fordel for de ansvarlige myndighedspersoner, hvori indgår en del kendte navne.

Navne, hvoraf en del officielt fremstår som den demokratiske retsstats fremmeste tjenere.

Michael Kongstad Nielsen

Rent juridisk er det sådan, at hvor embedsværket "fylder rummet ud", gør de det altid på ministerens vegne. Når der træffes afgørelser, sker det efter bemyndigelse fra ministeren. Så embedsværket ikke en frit svævende magt, men ministerens højre arm. Eventuelle fejl er ministerens fejl.
Med hensyn til svage ministre, er det jo ikke embedsværkets skyld, at de findes, men statsministerens eller hendes koalitionspartneres skyld, at partierne eller deres formænd m/k udnævner svage ministre, der bliver udvalgt efter andre kriterier end faglige kvalifikationer.

Ole Chemnitz Larsen

Hvis rummet først er fyldt op med ulovligheder, så han den næste grundlæggende 2 muligheder:

Afslører det ulovlige rum, som myndighedspersonen har pligt til.

Dække over det ulovlige rum via pligtforsømmelse samt eventuelt aktivt misbrug af embedet, svarende til at udvide det ulovlige rum.