Læsetid: 8 min.

'Drop silotænkningen og fjern barriererne'

Det er Henrik Kærgaards arbejde at være på tværs. Han er begejstret for de mange projekter i voresomstilling.dk, men de er endnu små, og spirerne til noget nyt og vigtigt kan blive kvalt, hvis ikke stat og kommuner bakker op og gør op med vanetænkning og bureaukrati
Henrik Kærgaard har dyb respekt for den enorme frivillige indsats, som mange af de grønne projekter i omstillings-kampagnen repræsenterer, her blandt de aktive i Odense Fødevarefællesskab, en af de ni vindere blandt de næsten 400 registrerede projekter. Men hvis indsatsen virkelig skal batte og ildsjælene opretholde gejsten, må det offentlige træde til med opbakning, vejledning og penge, mener han.

Mette Dahlquist

20. september 2013

Henrik Kærgaard er kommet i godt humør af at være del af det såkaldte omstillingspanel på ca. 40 fagfolk, der har gransket de 380 tilmeldte projekter til konkurrencedelen af Informations og DR’s fælleskampagne voresomstilling.dk.

»Det har været meget stimulerendeat se, hvor meget der rent faktisk gøres af alle mulige mennesker overalt i det danske land. Jeg har screenet den samlede portefølje, og det er helt klart en produktiv oplevelse – i flere tilfælde også overraskende og sjov,« siger Kærgaard.

Han er civilingeniør af fag, i dag såkaldt ’udviklingschef på tværs’ hos den store rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, der med 1.350 ansatte løser opgaver i ind- og udland om miljø, klima, energi, byggeri, infrastruktur og meget andet. Henrik Kærgaard har været med i mange år og arbejdet tæt på mange danske kommuner, virksomheder, statslige myndigheder og organisationer.

At være ’udviklingschef på tværs’ kan ind imellem også betyde, at man kommer på tværs af både vanetænkning og den gode stemning. Midt i glæden over den nye grønne entusiasme blandt danskerne hejser Kærgaard således et advarselsflag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maja Yhde
  • John Fredsted
  • Niels-Simon Larsen
Maja Yhde, John Fredsted og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Tak til Jørgen for dette vigtige interview.
Svag stat giver stærke borgerinitiativer. I den stærke stat (Danmark) render borgerne nærmest i vejen for administrationen.

De mange initiativer fra neden skal have tid til at brede sig. Grupperne skal også have tid til at gennemleve deres kriser, for det drejer sig ikke bare om noget, der skal op at stå. Det er borgere, der skal lære at samarbejde, og hvor den enkelte skal lære noget om sig selv. Det tager lang tid.

Det drejer sig også om en politisk omvendelse fra forbrug til menneskelig udvikling. Der skal nemlig oparbejdes en politisk styrke i befolkningen i retning af grøn bevidsthed. Den enkelte borger skal gøre op med sin afhængighed at materialismen og skabe sig en ny horisont, et nyt livsperspektiv. Det tager tid.

Der bliver nu arbejdet på mange fronter, og de skal alle have deres 5 min. i medierne, men der er virkelig gjort et tigerspring med voresomstilling.dk

Niels-Simon Larsen

Jeg må nok sige, at jeg undrer mig over, hvor alle de friske og kritiske debattører er henne i disse omstillingstider.
Sidder I derhjemme og savner nogen at slå løs på? Jørgen har sgu da gennem ild og vand for vores skyld, så hvorfor ikke give ham et klap på skulderen?
Jeg forstår det ikke. Måske synes I, der er for meget halleluja over det, men når der nu er grund til at bruge ordet, hvorfor så ikke gøre det? Ordet er måske faldet ud af ordbogen? Hvad så med hurra, findes det heller ikke mere? Jeg synes fa’me, at det er noget værre hængemuleri, I leverer ved at blive væk.

@Niels-Simon: Jeg føler mig egentlig med rette ramt af din kritik (og det er ikke ment bebrejdende), få som jeg var inde på i Ejvinds tråd, så har jeg glimret ret massivt med mit fravær under forløbet af voresomstilling.dk. Jeg har måttet spørge mig selv, hvorfor fanden jeg ikke er i stand til at glæde mig, at råbe hurra.

Niels-Simon Larsen

@John: Jeg har skudt med spredehagl, men jeg vedkender mig at være på krigsstien.
Jeg kender flere af dem, der har bidraget til voresomstilling.dk, og jeg er også selv med i et par stykker, så jeg brænder for sagen - og så bliver man gerne lidt mere ilter.

En anden ting, som jeg synes, at vi debattører skulle tænke over er, om vi ikke er lidt for godt opdraget i at finde kritikpunkter og lidt for dårlige til at finde de gode ting frem, der trods alt er. Vores 'opdragelse' stammer helt tilbage fra gamle Marx' dage eller endnu længere. Man kom med en helt berettiget kritik, men det, man kunne sætte i stedet, var ikke meget bedre end det, man havde revet ned. Tænk på utopierne. Hvad var kvindens stilling i dem, børnenes, dem der ikke kunne klare sig selv? Der er ikke mange billeder af fremtidssamfundet at hænge op på væggen. Jeg havde forresten et billede af en kinesisk folkekommune, som jeg holdt meget af. Det har jeg for længst taget ned. Har vi overhovedet positive billeder af fremtiden? Jeg har ikke. Derfor er jeg så glad for, at folk praktiserer fremtiden nu, med deres hænder oven i købet. Det er måske derfor, mange akademikere ikke kan/vil være med.
Jeg læste om nogen, der havde fået penge til et projekt "Fra bund til mund". Det drejede sig om at finde noget på havbunden, der kunne spises, skaldyr og tang, foruden fisk som man ville skyde med harpun. Nogle vil grine ad det og spørge, hvor arbejderen er henne i det? Jeg synes bare, at det er vidunderligt med al den fantasi, der nu hilses velkommen. Omsider!
Jeg bebrejder ikke dig noget. Din holdning er klar, og du holder ud. Der er måske ikke så mange, der er enig med dig, men dem om det.