Læsetid: 2 min.

Fuld fart på den grønne omstilling

På 14 dage har Dagbladet Information og Danmarks Radio i alt modtaget 380 initiativer til at gøre Danmark mere bæredygtigt
’ Til trods for den økonomiske krise vil folk gerne være med til at tænke i nye måder at producere og forbruge på, og det er meget opløftende,’ siger miljøminister Ida Auken (SF).

Torkil Adsersen

3. september 2013

Under denne sommers Folkemøde på Bornholm sagde EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, at den grønne omstilling kun kan lykkes, hvis borgerne er med og presser politikerne. Omstillingen skal komme nedefra.

»I sidste ende lykkes alt det her ikke, hvis ikke der er nogle borgere, der i deres daglige liv og praksis prøver at tænke anderledes,« sagde klimakommissæren, da hun diskuterede omstilling på et møde arrangeret af Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Og det gør danskerne tilsyneladende. Foreninger, landsbyer, boligselskaber, erhvervsdrivende og ildsjæle har på blot to uger præsenteret 380 igangværende initiativer, der alle har det formål at gøre Danmark til et mere bæredygtigt samfund. Det glæder naturligvis den danske miljøminister.

»Jeg bliver utrolig glad og begejstret over, at så mange danskere har involveret sig. Det viser også, at der er stor opbakning til den grønne omstilling, og at rigtig mange mennesker er begyndt at tænke med i det her,« siger miljøminister Ida Auken (SF) og fortsætter: »Og jeg vil også sige, at det er nødvendigt, at folk er med, for det er nogle meget store forandringer, vi skal i gang med.«

Folket er med

Af de 380 indkomne initiativer har 105 fokus på fødevarer – enten forstået som en mere bæredygtig produktion af fødevarer eller som initiativer til at mindske spild af mad. Andre 82 initiativer handler om at genanvende ressourcerne bedre. Det passer godt ind i miljøministerens planer. Indenfor kort tid præsenterer hun sin kommende ressourcestrategi, hvor danskerne skal lære at se affald som en ressource og producere på en mere bæredygtig måde. Senere følger en strategi for, hvordan det danske samfund kan udvikle nye forretningsmodeller, der understøtter en højere grad af genanvendelse.

»Jeg synes, at det viser, at der er et momentum. Til trods for den økonomiske krise vil folk gerne være med til at tænke i nye måder at producere og forbruge på, og det er meget opløftende,« siger Ida Auken, der mener, at det måske netop er på grund af den økonomiske krise, at danskerne har fået øjnene op for, hvordan vi bruger vores ressourcer.

»Derfor tænker vi nok mere over, hvordan vi får mest muligt ud af vores ressourcer. Og det er godt, for der er brug for et mere langsigtet perspektiv på vores ressourcer, så vi ikke blot skaber flere problemer for os selv.«

Kampagnen fortsætter

Men selv om mange danskere engagerer sig i den grønne omstilling, skal det politiske niveau følge med. Og det, lover Ida Auken, vil ske.

»Der er behov for initiativer både på stor og lille skala. Der er brug for politiske visioner, der skaber nogle mere strukturelle forandringer, som folk kan handle efter. Og så er der brug for et pres nedefra. Vi skal rykke på alle niveauer på én gang, og vi kan ikke bare side og vente på hinanden. Så det er fantastisk at se, at folk virkelig gør noget.«

Og det er ikke for sent. Selv om tilmeldingen til konkurrencedelen af kampagnen ’Hvad gør vi nu’ er lukket, kan alle fortsat melde deres projekter ind på hjemmesiden voresomstilling.dk. Den lukker nemlig ikke. Den skal være Danmarks største database for den grønne omstilling.

Serie

Seneste artikler

 • 'Drop silotænkningen og fjern barriererne'

  20. september 2013
  Det er Henrik Kærgaards arbejde at være på tværs. Han er begejstret for de mange projekter i voresomstilling.dk, men de er endnu små, og spirerne til noget nyt og vigtigt kan blive kvalt, hvis ikke stat og kommuner bakker op og gør op med vanetænkning og bureaukrati
 • ’Det nytter ikke noget at læne sig tilbage’

  17. september 2013
  I Aarhus har de mange grønne ildsjæle. En af dem er Jonatan Marcussen, som gerne vil bane vej for Aarhus’ og måske Danmarks første udendørs plantevæg, hvor et mylder af plantearter skal medvirke til at opsuge regnvand, rense luften, indfange CO2 og forgrønne byen
 • Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt?

  16. september 2013
  Danskerne har kastet sig over byhaver, fødevarefællesskaber og kampagner mod madspild. Men kan de mange små projekter rundt om i landet medføre et skærpet fokus på, at der er noget galt med fødevareproduktionen?
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels-Simon Larsen
Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Tillykke med det flotte resultat 380 forslag, og det er også godt, at det fortsætter som database. Det beviser, at der er en voldsom grøde i bunden af samfundet. Det er alle de små tiltag, der er det mest livsbekræftende. Sikke en underskov af opfindsomhed.