Nyhed
Læsetid: 3 min.

Lønnedgang er intet columbusæg

En lønnedgang kan være begyndelsen til enden eller en smart investering. Men den kan aldrig stå alene
Medarbejderne hos Danish Crown har indvilget i en midlertidig lønnedgang – til gengæld må virksomheden ikke fyre folk. Arkiv

Liselotte Sabro

Indland
6. september 2013

Når medarbejderne i en virksomhed går med til besparelser på deres løn, kan det betyde en af to ting: I krisetider kan en virksomhed, der konkurrerer på teknologi og et højt niveau af viden, stive sig af ved hjælp af en midlertidig stramning af lønniveauet. For en virksomhed, som konkurrerer mere direkte på lønniveauet med andre virksomheder, kan en lønnedgang være en af de sidste krampetrækninger, inden arbejdspladserne forsvinder.

Det forklarer Jørgen Stamhus, lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet. I hans øjne ligner de nyligt bebudede besparelser blandt medarbejderne i Danish Crown mere det sidste scenario end det første.

»Der er nogle brancher, der er så hårdt udsat for konkurrence, at selv lønnedgange ikke kan stoppe udviklingen. Så i brancher, hvor lønnen er så afgørende et konkurrenceparameter, og det ikke drejer sig om ny teknologi og produktkvalitet, leveringssikkerhed og kundetilpasning, der kan det nemt blive som at tisse i bukserne for at holde varmen. De kæmper en hård kamp,« siger Jørgen Stamhus.

Lønpresset øges

Medarbejderne i Danish Crown har foreslået at investere 600 millioner kroner af deres egen løn i opførelsen af nye slagtesvinestalde over en periode på fire år. Herefter vil de vende tilbage til deres nuværende løn-niveau. Ledelsen vil i samme periode forpligte sig til ikke at fyre medarbejdere.

Det er altså en midlertidig lønnedgang, som skal styrke produktionen hos Danish Crown. Men under alle omstændigheder kommer slagterierne til at mærke et øget lønpres fra omverdenen, mener Jørgen Stamhus.

»Man kan ikke med lønnedgange vende beskæftigelsesudviklingen i branchen. Der er man oppe mod for stærke kræfter. Udviklingen går mod lavere løn og lavere beskæftigelse,« siger han.

Selv hvis der kommer til at blæse mildere økonomiske vinde, vil der ikke blive tale om en »lønfest« på længere sigt. Konkurrencen fra udlandet er kommet for at blive, og for nogle virksomheder vil det betyde, at man fortsat må skære i lønninger, mener Jørgen Stamhus.

Det er første gang, at Fødevareforbundet (NNF), som organiserer ansatte inden for fødevarebranchen, bakker op om en nedgang i de ansattes løn. Ifølge formand Ole Wehlast skyldes undtagelsen, at medarbejdernes job er sikret undervejs, og at pengene bliver brugt på investeringer og ikke besparelser.

»Vi kan ikke konkurrere på lønnen, lige meget hvad vi gør, fordi der er ikke nogen i Danmark, der kommer til at arbejde for 50 kroner i timen under nogen omstændigheder. Og heller ikke med Fødevareforbundets godkendelse. Det tager vi stærkt afstand fra. Der hvor virksomhederne kan overleve, det er ved at lave et ordentligt produkt, som de kan sælge dyrere end de andre lande,« siger Ole Wehlast.

»Omkostningerne ved at leve i Danmark er jo også større end i mange af de lande, vi ellers sammenligner os med. Derfor er det naturligt, at lønnen er højere,« mener han.

Omkostningerne skal ned

Hos brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer ser man netop det faktum som en del af et større problem. Ifølge formand Martin Merrild sakker Danmark bagud på konkurrenceevnen. Derfor er det nødvendigt med ikke bare lavere lønninger, men lavere afgifter og leveomkostninger i det hele taget. »Jeg tror ikke på, at vi løfter hinanden ud af dyndet ved at forringe hinandens forbrugsevne og levestandard. Men vi skal reducere virksomhedernes generelle omkostninger. Samtidig skal vi reducere almindelige menneskers leveomkostninger. Og der er skatten jo en meget væsentlig del af det,« mener formanden.

Sidste efterår gennemgik en anden stor virksomhed en omfattende sparerunde. Flyselskabet SAS har skåret ned ad flere omgange på grund af konkurrence fra nye lavprisselskaber, og senest accepterede kabinepersonalet endnu en lønnedgang. Formanden for kabinepersonalet, Helge Thuesen, betegner aftalen som at vælge mellem »pest eller kolera«.

»Vi var presset til det. Folk vil have billige billetter, og alt andet er de ligeglade med,« siger han.

»Så længe de lande, du sammenligner dig med, holder deres omkostninger nede rent lønmæssigt, så er der ulige konkurrence.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristoffer Larsen

Samtidig skal vi reducere almindelige menneskers leveomkostninger. Og der er skatten jo en meget væsentlig del af det,« mener formanden.

Men nu falder lønnen ikke hvis skatten sænkes og i øvrigt er det hamrende dyrt at sænke personskatten. Danmark må satse helt anderledes. Sats på forskning og markant lavere selskabsskat og drop de brancher der alligevel vil dø, herunder kyllingeslagterierne.

Kristoffer.

Det nytter blot at satse på forskning. Der er 100000vis af mennesker på arbejdsmarkedet, som aldrig kommer til at få forsknings kompetancer.

Lave selskabsskat gør ikke virksomhedernes omkostninger lavere.

En anden mulgihed var at kigge på skattefrihed for "lave" indkomster på 70-80 i timen for fuldtidsarbejde. Det ville for alvor kunne lægge en god bund for 10000vis af service jobs, mennesker ville komme i arbejde og staten vil spare kassen på omk. til arbejdslæse.

Afgifter på el, vand, NOX trækker bestemt også i den forkerte retning.

Hvis man skar 100 mia på de offentlige budgetter, så kunne der immervæk lettes rigtigt mange steder til gavn for både borgere og virksomheder.

Michael Kongstad Nielsen

Men vi har ikke brug for flere slagtesvin i Danmark. Vi producerer allerede 25 millioner årligt. For hver dansker fem svin, kan man sige. Så ideen med nye stalde og flere slagtesvin er desværre meget dårlig for Danmarks natur, miljø, biodiversitet og co2-udledning.
http://www.lf.dk/Aktuelt/Nyheder/2010/Juli/smaagriseeksport.aspx

morten Hansen, Vibeke Rasmussen, Mikkel Nielsen, Henning Pedersen, Thorbjørn Thiesen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Filo Butcher, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Alan Strandbygaard, lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Per Nielsen

Det er landet som sådan der skal satse på forskning, uddannelse og udvikling. Sammen med en lav selskabsskat kan det skabe grundlaget for store klynger af virksomheder med høj værditilvækst. Dertil skal der fortsat investeres i bedre infrastruktur. Selskabsskat er iøvrigt en omkostning som andre og her kan Danmark skabe en komparativ fordel overfor f.eks. Tyskland. Så må de rode med deres minijobs og ældrefattigdom. Den vej skal Danmark ikke.

Man kan ikke sænke skatten så meget i bunden som du skriver. Bare det, at øge beskæftigelsesfradraget så det giver 500 kr. om måneden for en med en indkomst på 250.000 koster statskassen 5,7 mia.

Afgifter på vand, el m.m. er erhvervenes betaling for klimabelastningen og skal ikke sænkes. De overvæltes endvidere for en stor dels vedkommende i priserne på produkterne og betales dermed af forbrugerne. Danske virksomheder er dertil ikke specielt energiintensive og der er endvidere en lang række refusionsordninger. Alene handel og service får refusion på over en mia.

Philip B. Johnsen

Det forekommer mig bemærkelsesværdigt, når vi ved finanssektoren globalt og nationalt, som eksperter finanser, sidder på det økonomiske ansvar for finanskrisen, forårsaget af manglende evne inden for disciplinerne finansiering og almindeligt købmandskab, og de der af følgende reducerede afsætnings muligheder i Europa, og en global økonomisk skrøbelighed, at man ikke finder det indlysende, at en vigtig brik i vejen ud af det moras vi befinder os i, kan findes ved, at sikre sig en bedre kvalificeret, effektiv, brugbar og samfunds gavnlig fremtidig finanssektor.

Danmark har mulighed for et forspring, ved at vise mod til forandring, Danmark bør søge nye arbejdspladser og skattebetalende borgere, blandt andet ved, at sikre kvalifikationerne er til stede i finanssektoren til, at forhindre Stein Bagger for tredje gang får starthjælp af Danske Bank til ny virksomhed, men langt vigtigere ved, at sikre alle de samfundsgavnlige, job givende initiativer finder finansiering.

De etablerede danske og danske / multinationale produktionsvirksomheder, vil typisk foretage investeringer til nærområdet af markederne, hvor der er stigende afsætnings muligheder og varig vækst, for at optimere virksomhedernes mulighed for hurtig omstilling og leverance, sådan er vilkårene i en globaliseret verden med sultne aktionærer, det er derfor bydende nødvendig, at se på forholdene for nyskabende kræfter, hvis store problem i dag, er en ukvalificeret finanssektor, hvor de derfor ikke finder finansiering.

Kristoffer Larsen

Philip B. Johnsen

De danske finansinstitutter er i stor grad zombibanker efter boligboblen.

Philip B. Johnsen

Sandt Kristoffer Larsen og klogere mennesker end jeg, skal finde ud af om man kan realisere det, men jeg mener, at vide problemet er der, så er der vel også en løsning.

Kristian Rikard

Kristoffer Larsen.
Du skriver, at De danske finansinstitutter er i stor grad zombibanker efter boligboblen. Det er muligt du har ret, men jeg forstår det ikke helt?

Per Nielsen....

Hvis man skar 100 mia....så ville vi have fjernet enhver sammenhængskraft i samfundet. Vi ville have svigtet alle andre end den øverste procent. Vi ville så have skabt en masse bestående af 99%, som var parate til at slagte magthaverne. Forstår du virkelig ikke, at velfærdssamfundet er en styrke? Forstår du ikke, at det du igen og igen udråber til at være "verdens dyreste offentlige sektor" i bedste LA-stil faktisk er én af de vigtigste grunde til, at vi har klaret krisen SÅ meget bedre end de fleste andre lande? Du høvler de samme floskler af igen og igen, og jeg tør godt hævde, at du ikke har tænkt sagen godt igennem. Du fraregner konsekvent empiriske data, rå viden osv osv...Hvorfor skulle sådan en som mig tage dig og dine seriøst? Jeg researcher mine ting, jeg læser mere end LA's partiprogram og så har jeg den trælse kvalitet, at jeg kan lægge to og to sammen og ramme lige omkring fire....og undskyld mit fransk, men....det er ikke LA's skarpe side..og dermed heller ikke tilhængernes skarpe side. Tænk selv! Smid parti-programmet væk...og tænk! Regn! Forstå! Kan du de ting, så er der nul chance for, at du hænger fast i LA...

morten Hansen, Mikkel Nielsen, Henning Pedersen, Thorbjørn Thiesen, Anders Kristensen, Peter Nielsen, Rasmus Kongshøj, Filo Butcher, Lise Lotte Rahbek og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Frida Henningsen

@Tue
Blot så jeg forstår, så har du og dine patent på den gennemtænkte analyse ??
Kan du måske i et øjebliks klarsyn oppe i elfenbestårnet fornemme det groteske i at hævde, at dem, man er uenig med, bare ikke ejer evnen til at regne og analysere ?

Jesper Frimann Ljungberg og Jeanne Kruse anbefalede denne kommentar

Af dyreetiske årsager bør landevejstransport af levende dyr længere end 4 timer
forbydes, subsidiært skal transporttid skrives på kødpakkerne til forbrugerne. KØB ØKOLOGISK.
http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/anbefalet-af-dyrenes-beskyttelse

En fjerdedel af hvert kuld pattegrise dør - det højeste tal i verden.

http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/sites/default/files/landbrugsdyr/svin/S...

Jesper Frimann Ljungberg, morten Hansen, Vibeke Rasmussen, Mikkel Nielsen, Henning Pedersen, Thorbjørn Thiesen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Jeanne Kruse, Filo Butcher, Lise Lotte Rahbek og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Lønnedgang er intet columbusæg. Nej, men kunne det være nedsat arbejdstid var det?

morten Hansen, Mikkel Nielsen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Tue.

Undskyld mit franske. Men du er ful af l---

Med den nuværende kurs svigter vi 100% af danskerne.

Jeg er ligeglad med den 1%, de klarer sig altid.

Hvis besparelser sker igennem fastfrysninger over hele linien i den offentlige sektorer, så bliver konsekvenserne for den enkelte meget meget begrænsede

Jeg benægter IKKE at den danske offentlige sektor er en agøremde forudsætning for DK.
Men det er bestemt IKKE det samme som at sige, at regningen skal have den nuværende størrelse. Pissedyr er ikke automatisk lig med pissegodt.

Og derudover så skal indtægter og udgifter altså balancer, men det er jo nok min gammeldags holdning.

Yderligere så er vi ekstremt presset på konkurrencevne internt i DK som eksternt af meget høje skatter og afgifter.

Det mener jeg vi skal have ændret markant på, derfor beskæringer af de offentlige udgifter.

Jeg er bestemt IKKE enig med LA i alt. Lad mig nævne 2 eksempler selskabsskatten og fjernelse af reg. afgifter på biler.

Men kom dog med dine egne forslag til de udfordringer vi står overfor igennem globalisering, kapitalisering, EU etc.

Blot at sige, at de som synes tingene burde være anderledes ikke kan lægge 2 og 2 sammen. Det er sgu for svagt argument

Bill.

For min skyld kan man sagtens skrive transporttid på madvarerne. Jeg vover påstanden, at det rager forbrugerne en høstblomst.

Michael Kongstad Nielsen hvorfor bruger du tal fra 2010 når der ligger tal fra 2013, som siger at det kun er 18,9 mil slagtesvin i Danmark eller ca 2/3 af det du siger.

jeg tro heller ikke på det de har gang i for det giver ikke en beder pris til landmanden, han forsætte med at få den lave pris så det beder kan betale sig at sende smågrise til udlandet. vi skal have nogen af alle de afgifter og gebyrer ned det er det som kan hjælpe eller fundet en anden måde hvordan det kan blive gjort billiger med at få slagte dyr i Danmark så der kan kommer flere penge i at lave slagte svin.

http://www.lf.dk/Aktuelt/Nyheder/2013/Marts/Danske_slagtesvin_slaaet_til...

Bill Atkins hvis man går efter dødlighed skal man holde sig langt væk fra økologi den er på 33% eller hver 3 gris død. eller man kan også siger ca 50 større end hos dem som går inde.

http://www.maskinbladet.dk/artikel/behov-saerlig-indsats-i-okologisk-svi...

Lise Lotte Rahbek

Bill Atkins

Ja. Transporten og den alt alt for billige pris på transport af alt, lige fra levende grise til tekstiler, kemikalier og kunstgødning er årsag til meget skidt, centralisering og mangel på tankevirksomhed.

morten Hansen, Thorbjørn Thiesen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Filo Butcher og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

jeg kan kun støtte dig i at slagte dyr skal til det slagteri som ligge tættes på hvor dyret er opvokset.

smågris har jeg ikke noget problem med at sende rundt i EU, der er jo vand og mad på de biler som køre til udlandet, og hvis dyret ikke kommer frem i perfekt stand, vil modtager jo ikke betale så det kan ikke betale sig ikke at gøre arbejdet ordenligt.
men du kan selvfølgelig altid finde nogen som ikke gør deres arbejde ordenligt, når de køre med dyr.

Lise Lotte Rahbek

Kaare Thomsen

Hvorfor i alverden skulle man dog holde sig fra økologiske svin, fordi nogle af smågrisene dør af - om jeg så m sige - naturlige årsager??

Fra dit link: " I økologisk produktion farer soen i hytter på friland, hvilket gør det vanskeligt at overvåge faringen og den tidlige diegivningsperiode og dermed gribe ind, hvis der er grise, som har behov for hjælp. Endelig er de økologiske pattegrise stærkt udsatte for naturens farer i form af ræve og rovfugle."

morten Hansen, Vibeke Rasmussen, lars abildgaard, Flemming Scheel Andersen, Jeanne Kruse og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Tilbage til pointen: nej, lønnedgang er intet columbusæg i sig selv, men Danish Crown er jo et godt eksempel på et sundt samarbejde mellem ledelse, medarbejdere og fagforeninger. Særligt tager jeg hatten af for den lokale fagforening, der her smider betonsocialismen fra sig og i stedet udviser fremsynethed og indgår i et langsigtet samarbejde om dét, det handler om: at bevare og styrke en sund virksomhed.

Kristoffer Larsen

Kristian Rikard

Jeg henviser til de kreditklemmer virksomhederne møder i banker og kreditinstitutioner, fordi disse har eksponeret sig for meget mod boligmarkedet i nullerne og nu skal polstre sig og primært går efter de mest sikre forretninger. Bankerne skal dertil polstre sig som følge af internationale krav og fordi ratingbureauerne kræver det.

Ja, hellere en glad gris med et frit og farefuldt liv end et liv, som fikseret zombiegris i en svinebås..

Vibeke Rasmussen, lars abildgaard, Peter Nielsen, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Wøbbe, transporttiden på landevejene er absolut en afgørende faktor i truslen om udflytning af Danish Crown...

Kristoffer, ja, svineavlerne skulle aldrig have lukket finansinvestorerne ind, men beholdt Danish Crown som andelsvirksomhed...

Ups, jeg kan se (http://politiken.dk/oekonomi/arbejdsmarked/ECE2068901/kontroversielt-for...) at medarbejderne alligevel ikke synes, ideen er så god.

Nå, det lød ellers i mine ører som en solstrålehistorie :-)

@Bill: det var ikke for at underkende diskussionen om transporttider, jeg skrev "tilbage til pointen" - det var bare for at skifte spor tilbage til selve artiklen. Når det er sagt, så ser jeg bare transporttiden som en præmis for virksomheden, som den må agere i forhold til. Jeg ser intet strukturelt problem her.

Flemming Scheel Andersen

Hvorfor tillader vi overhovedet er transporttid på 4 timer 6 timer eller 8 timer??
Alle undersøgelser viser at dyrene stresses (lider) unødigt, det alene giver baggrund for et forbud.
Kvaliteten af det kød der kommer fra stressede dyr er af langt ringere kvalitet.

Der er ikke brug for flere mærker, der er brug for nogle mennesker der tør regere, når de lader sig vælge.

I den aktuelle sag giver medarbejderne en del af deres løn til investering i dansk produktion af slagtesvin. Det vil give en større produktion, men situationen er, at mange svineproducenter sender deres svin til slagtning i Tyskland fordi de der kan opnå en højere pris, p.t. en krone pr. kg eller kr. 40 pr. gris.
Problemet er derfor, at Danish Crown skal give en højere pris end de gør i dag for at holde slagtningerne i Danmark. Jeg kender ikke deres kalkulationer, men tilsyneladende kan de ikke give mere end de giver i dag.
I gamle dage kunne man devaluere sig ud af stigende omkostninger, det kan man ikke i dag. Men man kan foretage en intern devaluering ved at sætte lønnen ned med kr. 5.000 om måneden og tilsvarende med skatten, så slutresultatet bliver som før. Det giver provenutab på kr. 60.000 pr. medarbejder, men hvis det kan medføre at afregningsprisen kan sættes op, stopper man dermed eksporten at slagtesvin til Tyskland og det giver flere slagtninger i Danmark – flere arbejdspladser. Det koster samfundet omkring kr. 160.000 netto for en person på dagpenge. Så samfundet vil faktisk tjene på en sådan ordning.

@Per Nielsen, du vil tilsyneladende skære samfundet ned til en standard der matcher dine egene krav til dit eget forbrugsmønster - discount og billigst muligt.

Men fremtiden er at satse på sofistikerede produkter, der passer ind i det moderne tænkende menneskes opfattelse af sig selv, som en miljøbevidst forbruger, der køber veldesignede veldokumenterede produkter, som B&O, LEGO og IKEA osv.

Hvor tror du designerne, industrikunstnerne, arkitekterne, ingeniørerne og de kreative ønsker at bo?

I dit discount samfund

eller i et samfund, der fungerer retfærdigt og menneskeligt, i smukke omgivelser med en veltilrettelagt offentlig sektor, der servicerer på alle niveauer med et erhvervsliv der rummer alle samfundsgrupper.

Kristoffer Larsen

Men man kan foretage en intern devaluering ved at sætte lønnen ned med kr. 5.000 om måneden og tilsvarende med skatten, så slutresultatet bliver som før.

Men den sammehæng findes ikke. Lønnen afhænger af efterspørgslen på hele arbejdsmarkedet og endvidere ville det koste en herregård at sænke skatten så meget. Derimod kan man tolke selskabsskattelettelsen som en intern devaluering der tager toppen af de merstigninger lønningerne i Danmark har haft i.f.t. vores handelspartnere.

Lise Lotte Rahbek og Bill Atkins

Bill Atkins : #####En fjerdedel af hvert kuld pattegrise dør - det højeste tal i verden###

i sit indlæg og henviser til noget fra DB, som syntes at der er forkasteligt at 25 % død et sted men støtte at 33 % død et andet sted. jeg vil kalde det dobbelt moral. af værste skuffe.

det er derfor jeg opfodrer Bill til at holde sig langt væk fra økologi, troede ved en fejl han havde noget i mod at grise døde.

det vil så sige hvis man død lykkeligt så betyder det ikke noget at dø, som lille gris. er det det i siger Lotte og Bill.

jeg kan sige som landmand, det værste jeg ved er at en gris død før tid, eller må lide, det er nok også derfor jeg har det system jeg har. ps ved mig er det. kun 7 % der død fra fødsel til fravænning.

Kaare: jeg kan sige som landmand, det værste jeg ved er at en gris død før tid, eller må lide, det er nok også derfor jeg har det system jeg har. ps ved mig er det. kun 7 % der død fra fødsel til fravænning.

Ja, men så er det jo en fornøjelse at være landmand - om jeg forstår hvorfor de store svineavlere vil være større og større... de halvtreds øre pr kilo svinekød der kan tjenes ved at reducere pladsen et ekstra nøk, er jo ingen ting i forhold til den etik og faglige stolthed der samtidig kastes på møddingen.

PS
Dobbeltmoralen skyldes det livssyn at et frit liv, er bedre end et liv in the Pig Matrix

Lise Lotte Rahbek

Kaare Thomsen

Du er ligeglad med, hvordan og af hvad, pattegrisene dør?
Så er vi uenige,
og hvis du bliver lykkeligere af at kalde mig dobbeltmoralsk, så fred med det.

Så vidt jeg har læst mig til, så dør hovedparten af pattegrisene af;
at soen føder flere grise,
end hun har patter til.
Og så er der en frygtelig masse smågrise, som dør af diarre, som man ikke kender årsagen til. Hvis du har større viden om det, så må du jo oplyse om det, istedet for at sidde og svinge omkring dig med moralske fordømmelser.

Jeg bryder mig nok lige så lidt om at smågrise dør, som du gør.
Men det vil ikke desto mindre fortsætte, medmindre man skrider ind og finder ud af at sørge for, at der er patter nok til pattegrisene,
og at grisene ikke dør af diarre.
http://www.maskinbladet.dk/svinebrug/artikel/clausen-forkert-fokus-i-kam...

Men tilbage til slagteriarbejderne og lønnedgangen,
som i al fald ikke hjælper på pattegrises dødelighed.

Bill

Er ked af, at skulle informerer dig om, at vi ikke alle kan være designere, ingeniører, kreative, etc.

Der er faktisk millioner af mennesker i DK, som ikke tilhører det radikale vælger segment.

Mennesker som det vil koste kassen ikke at have job til.

Derfor er industrisamfundet for mig stadig uhyggelig vigtigt i fremtiden.

Hvis det at f.eks. fastfryse alle offentlige lønninger og overførselsindkomster i 2-3 år, fjerne efterferie og seniorjobforkælelse gør os til et discount samfund, så fint med mig.

Hvor mange har iøvrigt råd til at købe B & O endsigere prioterer at have råd.
Det samme med økologi, grøn energi, etc. etc.

Erhvervslivet er ikke sat i verden for at rumme alle samfundsgrupper, men for at tjene penge. Tror du jeg som aktionær er interesseret i rummelighed, med mindre det giver + på bundlinien. NEJ

Retfærdigt og menneskeligt er elastik i metermål og helt afhænig af øjnene som ser.

Det er da yderst smukt at du og andre "hellige" drømmer om en anden verden, men indtil resten af verden er med på den ide. Så kæmpes kampen i den nuværende verden, det burde selv du kunne forstå.

Flemming

Hvad er din definition af langt ringere kvalitet ??
Vi er med i Eu og som sådan underlagt fællesskabets regler. Er man utilfreds, må man arbejde for ændring eller melde sig ud

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

"Hvad er din definition af langt ringere kvalitet ??"

Hvad er det du ikke kan forstå ved det udsagn?? I mine øjne ganske almindeligt dansk. Ringe = dårligt, bare en smule mere diplomatisk for ikke at støde nogen unødvendigt. Kvalitet for kød er f. eks. at det ikke p.g.a. stress er totalt sejt, saftfattigt og uspiseligt. Kvalitet kan jo også være så meget andet, men du kan jo selv sætte dig en smule ind i tingene.

"Vi er med i Eu og som sådan underlagt fællesskabets regler. Er man utilfreds, må man arbejde for ændring eller melde sig ud"

Det har du da ret i, så det kan nok den dummeste selv finde ud af. Din kommentar er totalt overflødig.
Men mens vi er i EU kan vi jo som alle andre lande udnytte de regler og muligheder der er for at indrette vort eget land, som vi vil og sikre at det vi propper i spalten har en smule større kvalitet end den absolut dårligste, hvilket jo er EUs fællesnævner.
Og det er der , heldigvis , stadig mulighed for, hvis ikke man vælger den dummeste mulighed altid per refleks, hvilket nogle mennesker har en tendens til.

Michael Kongstad Nielsen

Kaare Thomsen - beklager, det var de første tal, jeg faldt over, og de er altså ikke helt aktuelle, men viser dog noget om det overordnede omfang. Undrer mig stadig, at Danmark producerer 19 millioner stk. slagtesvin om året, men tallet er altså faldet. Vi producerer dog ikke færre svin end før, det er kun antallet af svin, der slagtes i Danmark, der er faldet.

Hvorfor nu det? Så vidt jeg forstår det skyldes det, at det bedre kan betale sig at producere smågrise, der inden de er10 uger gamle sælges levende og køres til udlandet, mest Tyskland. Derved slipper landmændene for de ekstra krav, der er til staldanlæg og produktion for grise over 10 uger og indtil slagtning, hvilket vist bl.a. er overbrusningsanlæg til regulering af kropstemperatur m.m.
https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=145383

Jeg går ud fra, at smågrisene lever videre i udenlandske stalde, da de vel ikke slagtes allerede så tidligt? Ret mig meget gerne, hvis det er fejlagtigt. Hvorfor er kravene til tyske stalde og svineproduktion mindre belastende for økonomien, end de danske? Man skulle tro, EU havde en hånd med ind over her også. Men hvis danske standarder til dyrevelfærd og dyreværn er højere end i Tyskland, kan vi kun være glade for det, og så skulle denne forskal vel kunne afspejles i både pris og kvalitet, så konkurrencedygtigheden er sikret.

Men igen: - er det rimeligt, at der produceres så mange svin i lille Danmark? Et klip fra Gyldendals Encyklopædi :
"Siden 2. Verdenskrig er antallet af svin i Danmark øget fra 1,8 mio. til ca. 12 mio. Samtidig er antallet af landbrugsbedrifter, hvor der produceres svin, faldet fra 200.000 til 4600."
Produktionen bliver ofte sammenlignet med "industri", faktisk var det den nye erhvervsminister Sass der i betragtninger om at bevare industriarbejdspladser henviste til landbruget. Når man tænker på de miljømæssige problemer, produktionen afstedkommer, herunder ved indkøb af foder fra Sydamerika mv., er det et spørgsmål, om man bare hovedløst skal fortsætte væksten i denne svineproduktion.

Hellere tror jeg på, at dansk ekspertise og erfaring osv. kunne udnyttes i en overgang til mere økologisk produktion, som der givet vil komme mere efterspørgsel efter, også på eksportmarkederne (også i Østen), og som jo er langt mere i tråd med naturen.
Her er et lille indslag fra Århus Universitet om økologisk svineproduktion på friland:
http://www.youtube.com/watch?v=EdkRRCNaniM

Flemming
Det er jo helt og aldeles op til den enkelte forbruger, at afgøre "kvaliteten".
Tilbage til:
Kunden er konge
Det er mig som kunde, som afgøre kvaliteten op imod prisen og ikke miindst den forventning, jeg har til forholdet mellem kvalitet og pris.

Hvem har udnævnt dig til smagsdommer ??

Jeg har spist udenlandske fødevarer og produkter i mange år. Jeg er endnu ikke blevet skuffet. Og jo selvføgleig er der forskel. Men det er jo det pragtfulde, det er op til mig som forbruger at vælge

Derudover så betvivler jeg problemets størrelse, idet det primært er smågrise, som jeg har forstået det, som transporteres til Tyskland. Dvs. de opfedes lokalt og slagtes lokalt. Dvs. nok ikke over 4 timer.

Michael Kongstad.

Hvis økologi samlet set for landmanden er en god forretning, så vil vedkommende nok alt andet lige forfølge denne forretnings mulighed.

Simon Olmo Larsen

Nej det er ikke noget Colombusæg, bare spørg lokalpolitikerne!

"Løndumping" i byrådene:

http://www.avisen.dk/blogs/jakobellekj%c3%a6r/loendumping-i-byraadene_42...

Thorbjørn Thiesen

Der er blevet diskuteret meget svinevelfærd i kommentarerne, men er det ike slagteriarbejdernes velfærd det drejer sig om?

Det første der faldt mig ind, da jeg hørte om det var: Det her er en Albert Arnesen, dermed referere jeg til Damernes Magasin i Korsbæk, hvor førstemanden blev gjort til kompagnon og dermed gik ned sammen med den uansvarlige og uduelige indehaver af forretningen.

Mit forslag ville være at de danske slagterrier finder en måde at afregne på, så de danske svineavler ikke har noget incitament, til sende slagtesvinene ud på en lang og brændstofkrævende køretur. Det virker også tumpet på mig at man vil øge svineproduktionen, når svineavlerne ikke kan komme af med det ekstra gylle.
Desuden er innovationen for lav i flæske industrien.

Flemming Scheel Andersen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Medarbejderne i Danish Crown har foreslået at investere 600 millioner kroner af deres egen løn i opførelsen af nye slagtesvinestalde over en periode på fire år. Herefter vil de vende tilbage til deres nuværende løn-niveau. Ledelsen vil i samme periode forpligte sig til ikke at fyre medarbejdere."

Men er det ikke sandsynligt, hvis en mia. Investering i opførelsen af nye slagtesvinestalde, var løsningen på problemet, så ville Danish Crown rejses fuld finansiering sammen med landmændene?

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Det er op til dig, som forbruger at bestemme hvad du fylder dig med, INDEN for de muligheder samfundet har bestemt at du skal tilbydes som mindstemål.

D.V.S. at vi som samfund sagtens kan vedtage at kød fra dyrefjendske transporter er underlødig føde, ligesom vi har bestemt og fastsat grænser for drikkevand uanset om det kommer fra et vandværk eller din private boring.
Og det mener jeg er i vor samfundsmæssige og dyrevelfærdsmæssige interesse, alt andet er tyndt hykleri. Kødet kan så i god kvalitet fragtes til dem der ønsker det.

Og nej det er bestemt ikke kun smågrise der transporteres ofte i dagevis, med indlagte pauser til drikke, hvile og føde.
Der af er problemet jo opstået med de manglende slagtesvin. Hvis de ikke blev transporteret ud af landet men blev slagtet her så var diskussionen overflødig.
Produktionen af svin er mig bekendt ikke faldet her i landet, men steget.

Selv udtjente grisesøer, med liggesår, brækkede ben og andre skader, transporteres glad ned i midtyskland, fordi der kan opnås en merpris på 15 øre for disse udtjente vrag, til store lidelser for dyrene.
Og det er ikke noget jeg tror, men noget jeg har set ved mere end en lejlighed.
Det var faktisk denne uhumske trafik der startede hele transporthysteriet og det har skabt et par store transportfirmaer, på dette, undskyld) svineri.

Det er ikke en behandling af dyr vi på nogen måde kan forsvare, fordi tobenede svin gerne vil have kødet lidt billigere. Og kan denne kundekonge ikke få nok, så må samfundet regulere, også her.

Området er betændt og trænger til oprydning, at det så kan gavne danske arbejdspladser kan du jo kun være tilfreds med, hvis ikke hele din omsorg for arbejdspladser er hykleri, hvad jeg da ikke håber???

Philip B. Johnsen

Tak Flemming Scheel Andersen, for at påminde om de forfærdelige grusomheder, man ser fra tid til anden, det er en vigtig del af denne sag, det må stoppes.

jeg håber inderligt, at når regeringen vælges at satse på øget konkurence mellem danske producenter, så priserne kan falde, i håbet om at danskerne så skal øge forbruget, at kvaliteten følger med prisen, så vi ikke ender med, at skabe mindre dyrevelfærd, eller lignende problemer.

Per, det jeg peger på i min kritik af dit discount-samfund, er at industrisamfundet i Danmark skal overleve på de eftertragtede produkter - de produkter hver lønandelen er af mindre betydning - og ikke ved at konkurrere på de produkter enhver samlebåndsproduktion i østen kan spytte ud i lange baner, og til den ende af produktionen, har vi brug for at samarbejde med de kreative i samfundet, evt. tiltrække de iderige ved at tilbyde et lækkert samfund alle kan bakke op om - at så kapitalisterne ikke kan se alt guldet for bar grådighed, det må vi jo gøre noget ved - evt. nationalisere Danish Crown og melde ud at virksomheden skal ligge inden for landets grænser af dyreetiske hensyn.

Flemming

Uanset, hvor jeg søger på nettet. Så skrives der om smågrise eksport til Tyskland, som efterflg. slagtes. Det er jo netop det, som skaber problemet idet de opfede svin efterflg. slagtes i Tyskland og IKKE i DK. Men det kunne være interessant om Kaara Thomsen kunne svare på hvordan fordelingen er mellem smågrise som efterflg. opfedes og grise som køres direkte til slagtning

Derudover så vil jeg som forbruger jo stadig kunne købe grisekød produceret i udlandet. Idet dansk produceret alt andet lige vil være dyrere. Og jeg vil tvivle meget på, at kan forhindre svinekød fra andre EU lande adgang til DK. Isåfald vil jeg anse det som en teknisk handels hindring.

Bill

Uanset lønandelen, så har den en betydning. Hvad er det, du tror vi kan lave markant bedre, mereværdimæssigt, end f.eks tyskere. Kom nu ud af glasboblen. Vi er IKKE så meget bedre end alle andre.

Din våde drømme om nationalisering af virksomheder må gemme til lokalmøder i EL.

Per du ved ikke ret meget ud over det du tror; prøv at google: lønandelen af produktionen

udfra et forretningsmæssigt perspektiv nævnes, at lønandelen i produktionen af vindmøller er ret lav – under 5 pct.
Stor succes med fuldautomatisk montagelinie reducerer lønandelen i produktionen til under 10%.
osv osv osv

Per, der er forskellige syn på tilværelsen. Hvor jeg foretrækker gode billige økologiske enkle basisprodukter i hverdagen, og så en sjælden gang noget rigtigt lækkert, er der andre der foretrækker masser af gelatine, farve- og smagsstoffer, sukker og fedt - er det de sidste vi skal indrette vores infrastruktur og skattesystem efter?

Og det med at nationaliserer Danish Crown er ikke så utænkeligt som du tror. Nedlæggelsen af virksomheden i Danmark vil efterlade et produktionsapparat som DC af konkurrencemæssige hensyn vil lade køre på aller laveste vågeblus - det kan almenvældet absolut ikke være tjent med, og staten bør under hensyn til de argumenter som Lars Hareskov 06. september, 2013 - 09:49 # redegør for, nationaliserer produktionsapparatet, genansætte slagterne og lukke for de uetiske dyretransporter .

Michael Kongstad Nielsen

Per Nielsen (11.23) - du siger:
"Hvis økologi samlet set for landmanden er en god forretning, så vil vedkommende nok alt andet lige forfølge denne forretnings mulighed.".

Det gør han også. 7 % af det danske landbrugsareal er økologisk. Der er ca. 3000 bedrifter på tilsammen ca. 150.000 ha. Det samlede salg af økologiske landbrugsprodukter er ca. 5 milliarder kr.
http://www.ecoweb.dk/tal/2ba.htm

Regeringen går ind for en fordobling inden 2020. Danmarks Naturfredningsforening har forslag til, hvordan vi kommer op på 100 % økologisk landbrug, intet mindre.
http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=20544&gclid=COS49ubqtrkCFVB8cAodoh8ARA

Nu er det nok sådan med økologi som med så meget andet, ar hvis man vil følge den "forretningsmulighed", skal man nok have hjertet med i det også. Dertil kommer et vist mod, en tro må at markedet vil efterspørge, evne til at udvikle, markedsføre, anvende nyeste forskningsresultater osv. osv.

alexander andersen

luk militæret, skyd alle millitær og oliemilliarder i hospitaler og forskning. så kan vi (med god samvittighed) deltage i alle krige, og hvis vi bliver elitære nok tage overpris for at behandle rige udlændinge.

Devaluer euroen med 20 pct. og vi går alle ned i realindkomst solidarisk over en kam.

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Uanset hvordan du vender og drejer dig, så har du røbet sider af din personlighed, som gør at det aldrig nogensinde vil være nødvendigt for mig at lyve for dig.
Du vi simpelthen aldrig nogensinde være umagen værd.
Så du kan roligt stole på mine udsagn, men hvis du har lyst til ikke at stole på dem , er det mig splintrende ligegyldigt.
Om du vælger Kaare dit eller dat eller vorherres udsagn frem for mit rager mig en høstblomst.

Men slagtesvin og søer fragtes nu engang under frygtelige forhold i lang tid , for at du skal spare en lille smule i indkøb, så forhold dig dog som et voksent, helt og tænkende menneske til det forhold og stop dine evindelige søforklaringer og tag dit ansvar som forbrugerkonge på dig eller mist anseelse.

Du kan jo så fylde dit hoved med dyrs unødige lidelser alt det du vil og påkalde dig alle de handelshindringer og bortforklaringer af fakta du nu fornøjer dig med, men ændre virkeligheder kan du ikke.
Den verden vi lever i er et spejl af vores vilje til at tingene sker, og som jeg ser det, så har du som konge større ansvar for skamløs udnyttelse, udpining og ligegyldighed end de fleste andre.
Velbekomme.

Flemming

At du finder dyretransporter umenneskelige, det er din hovedpine.

Der forefindes regler på området forfattet af EU, såvidt jeg husker.
Er du eller andre utilfredse med disse, så man I jo arbejde for ændringer af disse.

En forbruger tager ansvar, de er blot et spørgsmål, hvad de tager ansvar for.

Jeg fylder aldrig mit hoved med dyrs lidelser.

Virkeligheden er jo lige netop det, vi som forbrugere gør den til.

Hvis flertallet af forbrugerne er enig med dig, så så udbuddet og ikke mindst salget jo nok noget anderledes ud.

Det minder mig om, når der spørges hvilke æg forbrugere køber. Alle køber de "rigige" æg, men når salget opgøres, så er resultatet modsat.

Hvis du vil fakta, så kig for helvede på, hvad der bliver solgt. IKKE hvad du godt kunne tænke dig, der blev solgt. Det er virkeligheden.

Michael.

Tro hører til i kirken, kreditforeninger, banker og foderstoffer vil se resultater og kolde kontanter.

Jeg tror personeligt også at økologi vil vinde mere frem ikke mindst til eksport og nok også herhjemme. MEN !!det behøver i min optik ikke betyde, at alle skal leve økologisk.

Der vil helst sikkert i mange mange år fremover være et marked for "industrimad" ikke miindst set i lyset af den benhårde konkurrence igennem globalisering. Det tvinger mennesker til at prioterer endnu mere end tilfældet er idag.

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Du tør ikke se virkeligheden i øjnene , men skjuler dig bag dine floskler om at du er en forbruger og derfor tror du at du kan undgå at tage stilling til rigtigt og forkert.

Tidligere har andre prøvet at smøre moralske spørgsmål og stillingtagen af på andre med undskyldningen om at de var under ordre, den gik heller ikke.

Alle uden undtagelse ved udmærket, når de begår noget forkert, men sjældent har man sikkerhed for at gøre det helt rigtige, men at undgå at prøve at gøre det rigtige endsige turede tage stilling, efterlader kun et fattigt indtryk af blind fornægtelse.

Da jeg har valgt at tro på at du virkelig findes i hele din herlighed, vil jeg aldrig mere bruge et sekund på dig.

Held og lykke

Per: kreditforeninger, banker og foderstoffer vil se resultater og kolde kontanter.

Det er derfor Danish Crown skulle have forsat med at være en andelsforening. Kravet om at overgå til aktieselskab banede vejen for de store miljøsvinende svineavleres hævn over det danske samfund, som ikke ville have deres overproduktion af gylle hældt i grundvandet, og de danske slagteriarbejdere, som ville have en ordentlig løn - da de er de hurtigste i verden til det de gør.

En nationalisering af virksomheden og en tvangsomlægning til andelsslagteri, det vil være en passende svar til de svinebønder der har fået kapitalistmanerer...

Sider