Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Det er naivt at tro, at partierne til højre for midten vil hjælpe os’

Han vil gå i flæsket på EU for at stoppe social dumping, alt imens medlemmerne fortsætter med at melde sig ud af hans forbund. Per Christensen er ny forbundsformand i 3F
Per Christensen –eller Per Cement, som han kaldes – blev i går valgt til ny formand for 3F. ’Man taler meget om, at vi har mistet indflydelse og respekt og hvad ved jeg. Hvis det er rigtigt så skal vi simpelthen have reetableret 3F,’ siger han.

Per Christensen –eller Per Cement, som han kaldes – blev i går valgt til ny formand for 3F. ’Man taler meget om, at vi har mistet indflydelse og respekt og hvad ved jeg. Hvis det er rigtigt så skal vi simpelthen have reetableret 3F,’ siger han.

Henning Bagger

Indland
18. september 2013

De 866 delegerede på 3F’s kongres i Aalborg valgte i går 56-årige Per Christensen fra Aalborg – blandt venner kendt som Per Cement – til ny forbundsformand for 3F’s 350.000 medlemmer. Det bliver ingen loppetjans. Faldende medlemstal, arbejdspladser, der rykker til udlandet og kiksede trepartforhandlinger tegner et billede af en fagbevægelse foran store udfordringer. Så er der stadig brug for den danske fagbevægelse? Per Christensen er ikke i tvivl.

»Man kan bare kigge på de rumænere og polakker, der er i Danmark, og se, hvilke forhold de arbejder under, hvilke lønninger de har, så er svaret fuldstændig ligefremt: Vi vil ikke ende dér. Vi har bygget et samfund op, som bygger på, at få har for meget og færre for lidt. Det er helt grundlæggende derfor, vi er her,« erklærer Per Christensen med reference til Grundtvigs berømte udgangsord fra salmen »Langt højere bjerge så vide på jord«.

»Vi skal have genvundet den sociale legitimitet, så vi behandler hinanden ordentligt,« siger Per Christensen.

Gu kan vi sige nej

Den nye 3F-formand beskriver, at der i Danmark findes udenlandske arbejdere, der »lever under slavelignende forhold«, bliver »lukket nede i små kælderrum«, og »stort set ikke får noget at spise«.

»Jeg vil ikke finde mig i det,« siger han og opfordrer til en kritisk stillingtagen til de EU-regler, der øger liberaliseringen af arbejdsmarkedet og skaber grobund for social dumping.

»Lad mig minde om, at EU også bygger på politik. Jeg vil ikke finde mig, i at det danske velfærdssystem bliver eroderet, og jeg vil gå i flæsket på alle forordninger, elementer og tendenser, som trækker i en forkert retning,« siger han.

– Det kan jo være ligesom at pisse imod vinden. Man kan vel ikke være med i EU og så sige nej til de forordninger, der kommer?

»Selvfølgelig kan man det. EU er et helt almindeligt politisk system ligesom det danske folketing, og EU er også påvirkelig. Det er, som om EU i nogens terminologi er noget, man ikke kan røre ved. ’Uh, vi kan ikke sige nej’. Gu kan vi sige nej,« mener Per Christensen.

Medlemmerne smutter

10.000-15.000 medlemmer. Så mange vender hvert år ryggen til 3F, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. Men selv om medlemskurven har været stabilt faldende i en årrække, tror Per Christensen på, at nedgangen kan vendes. Udviklingen skyldes bl.a., at få unge søger ind i de fag, som 3F’s overenskomster dækker, og at medlemsskaren generelt »ligger i den sidste ende af deres erhvervskarriere«, som han formulerer det.

»Der er mange gode forklaringer, men jeg vil ikke negligere, at nogle også vælger os fra,« erkender Per Christensen.

Det kan skyldes, at 3F ikke har været gode nok til at fortælle, hvad medlemmerne får for kontingentet, mener han.

»Ingen kan sætte værdi på, at en tillidsrepræsentanter hjælper et medlem, der er blevet fyret, at der er et ordentligt arbejdsmiljø, at vores folk skubber nogle af kollegerne af sted på uddannelse, eller hver gang vores folk sidder i uddannelsesudvalg på AMU-centre og tekniske skoler. Jeg kunne blive ved. Vi skal være bedre til at kommunikere og agere på en måde, så vi bliver attraktive,« siger han.

– Mange, der har meldt sig ud, har været vrede over den mere eller mindre direkte støtte, som I giver til venstrefløjen, fordi mange medlemmer ikke længere identificerer sig med de røde. Hvad tænker du om det?

»Jeg har respekt for, at nogle mener noget andet politisk end mig. 3F er ikke et politisk parti. Men det er naivt at tro, at partierne til højre for midten vil hjælpe os med nogle af de sager, vi har fremme. Man kan bare se på Venstres forslag til finansloven, der betyder 30.000 færre offentligt ansatte,« siger Per Christensen.

»Vi har en regering, som i den grad satser på at skabe investeringer, hvilket jeg er rigtig, rigtig stolt af. Og jeg er stolt over, at denne regering efter 10 års tørke sætter ind over for social dumping,« siger han.

Trods kritikken af blå blok vil han møde op til fremtidige trepartsforhandlinger – uanset regeringens farve.

»Hvis en blå regeringen nogensinde skulle komme tilbage – Gud bedre det – og invitere os til forhandlingsbordet, så vil jeg sider dér. Jeg vil være der, hvor 3F’s interesser bliver fremmet,« fortæller han.

»Man taler meget om, at vi har mistet indflydelse og respekt, og hvad ved jeg. Hvis det er rigtigt, så skal vi simpelthen have reetableret 3F. Der er ingen, der skal snakke arbejdsmarkedspolitik og uddannelsespolitik og i det hele taget elementer, hvor 3F’ernes hverdagsliv er involveret, uden at de tænker: ’Hov, vi skal da have inddraget 3F’,« siger Per Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg håber virkelig, at 3F får vendt skuden og får medvind i sejlene. Der er brug for det.

Brian Pietersen, Carsten Munk, Jan Kønig, Rasmus Kongshøj, Lene Christensen, lars abildgaard, Tue Romanow, Andreas Trägårdh, Janus Agerbo og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hm.
Jaja, ord har vi hørt mange af de sidste år.
Det bliver man ikke mæt af.
Det er ikke nok at være god til at kommunikere. Man skal også være i stand til at stille forventninger op, som man rent praktisk indfrier.

Tiden vil vise, om manden kan mere end tale.

Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Han kunne jo starte med at ligne en 3F-er. Smid jakken og slipset, hvorfor skal han ligne en kapitalist? Endvidere - er han blevet jurist siden han blev juridisk chef i SID i 1995? I øvrigt, husk at enkeltstående mænd i topposter ikke gør nogen forandring, selvom Information og de andre medier elsker at dyrke dem.

Brian Pietersen, Jan Kønig, Rasmus Kongshøj, morten andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Hvad vil du gøre, Per Christensen?

Der er i dag kun et parti til venstre for midten. Det store har netop lavet et historisk hop der aldrig er set mage til før i danmarkshistorien.

Socialdemokraterne hoppede endda halvanden skridt, og endte et stykke længere end Venstre.

Vi har set enkelte partihoppere ind i mellem. Karen-Vendekåbe, Nasse Khader etc. Men vi har aldrig oplevet et parti blive kuppet af neoliberale teknokrater og hive et helt parti med sig over på den anden side af Folketingssalen. Det er aldrig sket før.

Holder du fast i at støtte Socialdemokratiet med dens nuværende ledelse, så begår du den største fejl af alle.

PS. Et fagforbunds opgave er ikke at skaffe arbejdspladser, men at sikre menneskelige og retfærdige forhold på dem.

Michael Galanakis, Brian Pietersen, Kjeld Hansen, John Christensen, Hans Larsen, Rasmus Kongshøj, Lene Christensen, morten andersen, Kim Houmøller, lars abildgaard og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

’Det er naivt at tro, at partierne til højre for midten vil hjælpe os’

Nej, det er børnelærdom. Hvad der derimod er naivt, er at tro, at den siddende regering vil hjælpe jer.

Kjeld Hansen, Carsten Munk, Jens Kofoed, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Anders Kristensen, Aleksander Laursen, Lene Christensen, morten andersen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, John Christensen, Kim Houmøller, lars abildgaard, Tue Romanow, Andreas Trägårdh og Morten Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Det sædvanlige pamperævl.

Andreas Trägårdh

3F svigtede dem uden for fagene, de arbejdsløse tilbage i 80erne. Det satte lavinen i gang. Det er der der skal sættes ind. 3F vær solidarisk med de ufaglærte arbejdsløse.

Brian Pietersen, Jens Kofoed, Alan Strandbygaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Frida Henningsen

Måske 3F blot skulle starte med at hjælpe sig selv og finde ud, hvorfor deres projekt er ved at kuldsejle og miste al opbakning hos den yngre generation i stedet for at bekymre sig om dette eller hint politiske parti kan hjælpe dem !

John Christensen

Den store medlemsflugt indenfor LO-forbundene begyndte så vidt jeg kan datere den, med Nyrup regeringens - indførelse af det seperate bidrag til efterlønnen, oveni a-kassebidraget.
Det var i 1998/1999.

Derved kom et LO-forbunds samlede månedlige medlemskontingent op over de MAGISKE 1.000,-kr. om måneden.

I 2013 ser det ca. sådan her ud:
467,-kr. til efterløn, 326,-kr. statsbidrag til arbejdsløshedsforsikring, plus administrationsbidrag fra 66,- 150,-kr.
Her oveni kommer så kontingent for det faglige medlemsskab afdeling/forbund/LO på typisk ialt ca. 400,- - 500,-kr. om måneden.

Altså et spænd i det samlede kontingent imellem 1251,-kr. - 1443,-kr. om måneden.

Det blev altså så dyrt at mange begyndte at vælge det fra, af økonomiske grunde, ud fra en betragtning om "hvad får jeg for de penge?"

Faglig tryghed og arbejdsløshedsforsikring var dengang to sider af samme sag.

Nu er det blevet populært i markedsførring især i radiokalnaler og TV-reklamer at kalde sig "fagforening", blot man har en jurist ansat, og er villig til at rejse et civilt søgsmål ved urimelig opsigelse. Bullshit!

Hvad koster det at vedligeholde overenskomstsystemet som er en hjørnesten i fagbevægelsen?

Spidsen af en jetjager hvis i spørger Simon Thøgern fra HK.
Han har faktisk ret, det er temmeligt dyrt og ressourcekrævende.
Er der noget alternativ, jeg tror det ikke - her og nu.
Man kunne kræve at arbejdsgiverne betalte en større del, men det er vist svært nok at indgå nye overenskomster allerede.

Medlemmerne er åbenbart ikke villige til at betale hele pakken længere!
Det viser udviklingen, målt på de sidste 10-15 år.

Javel...., men husk så også på, at vi har oplevet en tid hvor middelklassen troede de kunne gå på vandet, og bare optage (endnu) et lån i friværdien hvis det var nødvendigt osv.
Pensionen skulle være værdistigning i sommerhuset mv., og behøvede derfor ikke være del af ansættelsesgrundlaget. Smart, ja......lidt for smart.

"Jeg vil ikke støtte et bestemt politisk parti, eller partier af en bestemt farve", blev hammeren i mediebilledet.

"De regide arbejdstidsregler i overenskomsterne passer ikke med mit liv, og jeg vil hellere stå frit"

Det var nærmest trendsættende at udtrykke sig om individualismens lyksagligheder i Nullerne.

Nu hvor kryppen er tom, skal der såmænd nok være grundlag for at rigtige fagforeninger kan få ny vind i sejlene.
Det kræver efter min mening fortsat - et endeligt opgør med pamperiet.
3F hævede interne regler for pensionering af forbundsvalgte tillidfolk, men det var så også det.

Det er ikke nogen let opgave at komme pamperiet til livs, for de demokratisk valgte tillidsfolk har jo den baggrund med i jobbet, som de nu engang har - og må derfor tilkøbe en lang række kompetencer for at kunne matche arbejdsgiverne (modparten) - som også presses på økonomien, men som jo "bare" kan tage af det overskud som - vi har skabt! Til at finansiere deres virke.
Brugen af konsulenter og maghoni bør dog begrænses mest muligt, og tænk selv istedet for.
Det kunne ske ved at diskutere og debattere visioner mv. helt åbent, og ikke igennem stramt topstyrede løsninger.

Jeg holder uendeligt meget af 3Fsom faglig organisation, der rummer en uendelig række af fag og faglige arbejdsområder, og jeg så faktisk gerne - at de helt og holdent overtog LO´s rolle.

Så er de sparet væk - vupti.

Desværre mener 3F så, at de offentligt ansatte skal stå i deres egen faglige organisation.

Det ville ellers være en umanerlig god idé blot at have én fagforening, nemlig 3F.

Privatansatte og offentligt ansatte har i bund og grund præcis de samme grundlæggende interesser!

I grunden en skam at den nye formand Per Christensen ikke fik en modkandidat på kongressen, og derved faktisk blev kåret, snarere end rigtigt valgt.

Ikke at jeg synes at Jan Villadsen var en bedre kandidat, jeg kender ham faktisk ikke rigtig.
Tankevækkende, at det var hans kandidatur til formandsposten, der fik P. E. S. Chr. til at trække sig.
Hvor efter resten af forbundshuset og deres støtter kunne opstille den jyde der kunne samle de delegerede om deres linje. En i offentligheden ukendt aktør (?)

At Søren Heissel er valgt som ny forbundssekretær er en progressiv beslutning, der gør mig glad.
Han er en mand med god karakter, og en mand som kan både organsiere og kommunikere.
Jow jow - 3F styrer!

Danmark har kun brug for 1 fagforening, som til gengæld skal virke gennem DIREKTE demokrati, tak.

Cement Per?
Hmmm.....cement er kun en af ingredienser i beton!

Eftertanke:
En faglig organisation som giver køb på KOLLEKTIVE løn- og arbejdstidsaftaler har den overhovedet bogen berettigelse?

Individuel løn og arbejdstid, jobløn, mv. er GIFT for fællesskabet, og svækker uundgåeligt fagforeningens styrke.

Uden fællesskab ingen grund til at holde fast i FAGBEVÆGELSEN - så er det sagt.

STOR Tak til slagteriarbejderne for ikke at gå med på "nedskruning af lønnen".
Vores løn skal jo gerne modsvare vores leveomkostninger, også i fremtiden - ellers lukker det hele da ned?

Siden Arbejderbevægelsens spæde barndom, har kontingent til fagforening udgjort - rundt regnet 1 timeløn om ugen, og det er fortsat gældende indenfor LO-området.

I håbet om at det må gå godt for 3F fremover, ønsker jeg at der må skabes fora for forskellige aktiviteter der på ny kan engagere almindelige mennesker i at forsvare deres rettigheder, og arbejde for udvikling af et mere retfærdigt og solidarisk samfund.i Dannevang.

Det irrirterer mig i den grad, at man ikke kender andre end forbundsformands FIGUREN, via medierne.
3F kunne til en start forsøge sig med en mediestrategi hvor rigtig levende tilidsfolk fra andre niveauer i organisationen kom til orde i mediebilledet.
Det sker nok ikke - det kan forbundshuset jo ikke helt (politisk) styre!

3F har virkelig mange rigtig gode tillidsfolk, lad os dog lære dem at kende, tak.

Vi har dog lige set et par stykker fra Danish Crown - fordi de sammen med virksomhedens ledelse foreslog lønnedgang, så kunne de få taletid!
Det er da tankevækkende?

På linje med, at medierne kun har positiv omtale af faglige organisationer, når det er i det hedengangne kommunistiske Polen, eller her og nu Vietnam.
Ellers ikke ret meget positiv omtale.

Brian Pietersen, Erik Jensen , Jan Pedersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Den danske arbejdsmarkedsmodel forudsætter velorganiserede parter på arbejdsmarkedet.

Et hensygnende 3F ville ikke være i nogens interesse - så lad os håbe, det lykkes at "vende skuden".

M h t social dumping , udflytning af arbejdspladser, konkurrence fra billigere produkter på vores eksportmarkeder o s v - så er Danmark og ALLE ANDRE VELSTILLEDE LANDE i samme båd.

Befolkningerne og politikerne i de "fattige lande" har kun ringe forståelse for vores situation.

Det vi kalder "social dumping" og unfair konkurrence på lønniveauer anses af de "fattige lande" som som en "søforklaring", der skal undskylde de rigere landes protektionisme o s v.

Vores og andre velhavende landes velfærdssystemer og levestandarder er under pres af konkurrencen på globalt plan , og eftersom hovedparten af verdens befolkninger er dårligere stillet , så vil der næppe være nogen som helst "global forståelse" for vores problemer med at fastholde levestandard, sociale goder o s v.

Det bliver besværligt , og i sidste ende vil EU's protektionisme til beskyttelse af medlemslandene blive endnu mere udtalt.

Niels Engelsted

Jeg tror, at de gode mennesker og deres forbund trives bedst i perioder, hvor samfundet og fællesskabet bygges op, og ikke i perioder som denne, hvor de rives ned.

Brian Pietersen

giver ingen mening for mig at man ikke reagerer når tingene rives ned, det er der man skal stå sammen og kæmpe... men det er i en eller anden form for afmagt man får af at se for meget tv.. eller ??