Nyhed
Læsetid: 4 min.

Omstillingen handler om noget at være stolt af

Blandt de ni vindere af DR’s og vores grønne omstillingskonkurrence betones det, hvordan deltagelse skaber selvtillid, ny inspiration og fællesskab
Jan Olsen (t.v.) og Johnny Olsen fisker ud for Thorupsstrand i Jammerbugten. Deres bæredygtige fiskeri er også et af de vindende omstillingsprojekter, idet det bl.a. foregår skånsomt med garn og vod, ikke med tunge ødelæggende bundtrawl. Foto: Tor Birk Trads

Jan Olsen (t.v.) og Johnny Olsen fisker ud for Thorupsstrand i Jammerbugten. Deres bæredygtige fiskeri er også et af de vindende omstillingsprojekter, idet det bl.a. foregår skånsomt med garn og vod, ikke med tunge ødelæggende bundtrawl. Foto: Tor Birk Trads

Indland
18. september 2013

Et bæredygtigt og skånsomt kystfiskeri ved Thorupstrand i det nordjyske. En ressource-symbiose mellem store industrivirksomheder i Kalundborg. Et økologisk fødevarefællesskab i Odense. En uddannelse af grønne håndværkere som et af midlerne til at gøre Bornholm til klimavenlig ø. En byttefestival i Kolding, hvor kjoler, bukser og sko skifter ejere, uden at penge skal op af lommen. En Digterhave i Sønderborg, der leverer klimabeskyttelse og rekreative oplevelser på én gang. En ø i Limfjorden, der vil være CO2-neutral om bare syv år. Et uddannelsesinitiativ, hvor unge omstillingsagenter i det østjyske inspirerer gymnasieelever til klimabevidsthed. Et samarbejde mellem kommuner og virksomheder i bl.a. hovedstadsområdet om at hjælpe medarbejderne til mere bæredygtig transport.

Dette er de ni officielle vindere i omstillingskonkurrencen knyttet til DR og Informations fælles kampagne voresomstilling.dk. Udpeget af dommerne: livsstilsekspert Christine Feldthaus, Emil Urhammer fra netværket Omstilling Nu og klimakommissær Connie Hedegaard efter grundigt forarbejde fra et omstillingspanel på ca. 40 kompetente fagfolk, der har gransket de i alt 380 registrerede projekter ved konkurrencefristens udløb.

»Det har betydet en masse inspiration til vores arbejde at være med,« siger Line Mex-Jørgensen, forkvinde hos den fynske vinder, Odense Fødevarefællesskab.

»Det er enormt fedt at se, at der er så mange spændende projekter rundt om i Danmark, som har meget forskellige bud på, hvordan vi kan gøre ting anderledes. Det giver energi at være del af, og samtidig er det en stor anerkendelse af de stadig flere fødevarefællesskaber i hele landet, at vi er gået videre i konkurrencen.«

Der er godt 300 medlemmer af Odense Fødevarefællesskab, som i varierende omfang gør brug af den økologiske indkøbsforening, hvor lokale landmænd leverer årstidens produkter, og alle brugere leverer en smule praktisk arbejde som indgang til at kunne købe de ugentlige poser med frugt og grønt.

»Vi fokuserer på, at folk i fødevarefællesskabet er både medlemmer, medejere og medarbejdere. Og fordi vi er alle tre ting på én gang, kan vi rigtig meget. Herunder styrke fællesskabet ved at lave sociale arrangementer,« siger Line Mex-Jørgensen

Som i aften, hvor man mødes kl. 19.15 i Vindegade og spiser en indisk kikærteret med raita, tilberedt af – Line Mex-Jørgensen.

Må være selvbærende

På et noget andet niveau opererer en anden vinder, Kalundborg Symbiosis. I efterhånden 50 år har et stigende antal offentlige og private virksomheder i Kalundborg Kommune arbejdet sig frem mod en stadig større grad af råstofmæssig kredsløbsøkonomi. Som når rensning af røg hos DONG Energy bliver til gips hos virksomheden Gyproc. Eller organisme-affald fra Novozymes bliver til gødning for landbruget. Eller halm fra landbruget bliver til bioethanol.

Konkret er der mellem de mange involverede virksomheder etableret mere end 30 rørledninger, hvor én virksomheds affald transporteres til en anden for der at blive råstof i produktionen. Store vandbesparelser og CO2-reduktioner er resultatet, oven i råstofbesparelser og affaldsreduktion.

»Det kan godt være, at Kalundborg Symbiosis på voresomstilling.dk er repræsentant for de store industrier, men det er i høj grad det samme, der gør sig gældende for os som i mange af de små projekter. Nemlig at lokale ildsjæle har kickstartet projektet,« fortæller projektmedarbejder Mette Skovbjerg, Symbiosis Center.

»Det fælles er samtidig denne lyst til at gøre den grønne omstilling til noget attraktivt i stedet for en sur pligt. Det går igen i mange projekter.«

Selv efter adskillige årtier er Kalundborg Symbiosis besjælet af samme slags engagement som det, der i dag sætter de nye lokale initiativer i gang.

Stoltheden

»For de mennesker, der går hernede og udtænker nye projekter – f.eks. spildevandsrensning og CO2-indfangning ved mikroalgers hjælp – for dem handler det om hjerteblod.«

– Kan de nye små initiativer også bruge jeres erfaringer?»Det tror jeg. F.eks. har det vist sig af stor betydning, at der i vores projekt er skabt en intern drivkraft, der ikke blot hviler på en bestemt direktør eller ildsjæl. Der skal være et rationale i selve projektet, der giver folk lyst til at være del af det. For virksomhederne her har det i høj grad været, at det er økonomisk fornuftigt, men det kan også være et andet rationale, der trækker – noget som alle har en aktie i, så det bliver selvbærende. Hvis det alene bygger på et par ildsjæle, der giver og giver, så kan man regne med, at de og projektet brænder ud,« siger Mette Skovbjerg.

Det med rationalet kan de tale med om på Bornholm, hvor vinderprojektet er det fire ugers AMU-kursus, der én for en gør øens traditionelle håndværkere til grønne håndværkere. Foreløbig har næsten 150 af Bornholms ca. 500 håndværkere været gennem kurset Grøn håndværker, opbygget af Campus Bornholm og Business Center Bornholm.

»Vi arbejder målrettet efter en grøn strategi, som vi kalder Bright Green Island, og som skal gøre Bornholm 100 pct. selvforsynende med vedvarende energi i 2025. Som del af den satsning er det afgørende med uddannelse og kompetenceløft til dem, der i praksis skal gennemføre omstillingen, herunder det grønne byggeri,« siger Fredrik Romberg, direktør for Business Center Bornholm.

Håndværkere, der er kyndige på energibesparelser, er et af de incitamenter, der skal få stadig flere bornholmere til at energirenovere deres boliger og bygninger.

»Der sker ikke ret meget af sig selv i den private byggeindustri, men projekter som vores vil øge efterspørgslen og skubbe både til omsætning og antallet af arbejdspladser.«

Fredrik Romberg tilføjer, at det grønne kompetenceløft hos håndværkere og håndværksmestre ikke blot giver en konkurrencefordel.

»Det handler også om en stolthed over at kunne bidrage til noget, der er menings- og værdifuldt for samfundet og fremtiden. Det betyder mere, end man tror.«

Stoltheden over at være med til at skabe noget nyt og mere bæredygtigt – det synes at være en vigtig drivkraft for mange deltagere i både vinderprojekterne og de øvrige 371 konkurrencetilmeldte initiativer.

»Det er jo en blanding af noget meget stort og noget meget småt. Det vigtige ved voresomstilling.dk er, at det som medieprojekt kan give omstillingsinitiativerne en national opmærksomhed, som f.eks. internettet ikke i sig selv kan levere,« siger Line Mex-Jørgensen fra Odense Fødevarefællesskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gud hjælpe mig om man ikke gentager en tidligere total misforståelse, som avisen i sin tid blev gjort opmærksom på ...

Projektet "Jylland SYD - Rekreativ forsinkelse af monsterregn" ledsages i den trykte udgave af et billede af en oversvømmelse i Sdr. Havnegade i Sønderborg ...

Disse oversvømmelser har absolut intet at gøre med den såkaldte monsterregn - men er et jævnligt tilbagevendende fænomen i forbindelse med bestemte vindforhold i Østersøområdet ...

Dagbladet præsterer desværre i dette tilfælde en beklagelig misinformation - som stiller hele projektet i et uheldigt skær af manglende seriøsitet ...

Hvis det ønskes, kan der leveres billeder af de oversvømmelser på landjorden, som har givet anledning til etablering af projektet "Digterhaven - de 5 haver" ...

Niels-Simon Larsen

Kære Jørgen S.N.
Voresomstilling.dk og dens succes er i høj grad noget vi kan takke dig for. Tak for dit store engagement og din udholdenhed.

For øvrigt er det ikke umiddelbart forståeligt, at lige netop dette projekt skulle have noget som helst at gøre med "Omstillingen" - oversvømmelserne i den østlige udkant af byen skyldes, at kloaksystemet ikke er tilstrækkeligt dimensioneret til at klare den øgede regnvandsmængde - et landsdækkende fænomen - så derfor må kommunen bygge anlæg - her blev det så den billigste løsning over jorden - for at bortlede overfladevandet - det er jo deres ansvar ...

Projektet må således vurderes til at være totalt fejlplaceret i denne "grønne" sammenhæng - da det under alle omstændigheder skulle være udført - og således ikke et særligt initiativ ...