Interview
Læsetid: 4 min.

’Skraldespandsbank’ er et paradigmeskifte i dansk bankhistorie

Politikerne forsøgte til det sidste at undgå at involvere staten i bankredningerne, men da de ikke kunne finde andre udveje, valgte de at udpege erfarne bankmænd til på statens vegne at rydde op i de krakkede banker. Et paradigmeskifte, mener forfatter til ny bog
Det seneste danske bankkrak ligger to år tilbage, men det betyder ikke, at vi kan læne os tilbage og slappe af, mener Martin Jes Iversen, lektor i virksomhedshistorie på Copenhagen Business School. ’Der er ikke noget, der er afsluttet. Den her historie slutter ikke i 2013.’

Det seneste danske bankkrak ligger to år tilbage, men det betyder ikke, at vi kan læne os tilbage og slappe af, mener Martin Jes Iversen, lektor i virksomhedshistorie på Copenhagen Business School. ’Der er ikke noget, der er afsluttet. Den her historie slutter ikke i 2013.’

Indland
16. september 2013

Det var »et stort brud« med traditionen for privat ejerskab i den danske banksektor, da staten gennem Finansiel Stabilitet, populært kaldet statens skraldespandsselskab, overtog flere danske kollapstruede banker, da finanskrisen var på sit højeste.

»Når vi tidligere har haft bankkriser i Danmark, har man langt overvejende fået løst det ved, at andre banker har overtaget de banker, der var i problemer,« siger Martin Jes Iversen, der er lektor i virksomhedshistorie på Copenhagen Business School.

Han har netop udgivet bogen Sidste udvej om den danske bankkrise, bankpakkerne og Finansiel Stabilitets rolle under finanskrisen.

I bogen beskriver han, hvordan de danske politikere helt op til få uger før den første bankpakke blev vedtaget, udtalte sig endog meget skeptisk om, at staten skulle involvere sig i bankdrift.

Men da staten ikke længere kunne undgå at involvere sig, fordi bankmarkederne frøs til is, valgte de at hente tilgangen til håndteringen af bankredningerne i den banksektor, der var ved at kollapse.

»Mennesker, der har erfaring fra Nordea, Danske Bank og Nykredit, bliver sat til at lede og definere statens måde at håndtere den udfordring på, der hedder at sikre stabiliteten. Staten har forpligtelsen til at sikre stabilitet, men løsningerne baserer sig på principperne om privat ejerskab, private aktører og private transaktioner,« forklarer Martin Jes Iversen. Han kalder det i bogen »private løsninger på statslige forpligtelser«.

Staten har forpligtelse til at sikre finansiel stabilitet. Men i forsøget på at skabe det gennem bankpakker og oprettelsen af Finansiel Stabilitet, der skal afvikle nødlidende banker, griber man ud efter måder, der kan bringe bankerne tilbage på private hænder.

»Den dualisme er interessant,« mener Martin Jes Iversen. »Op til 2008 lå det rimeligt fjernt for mig, at man skulle have statsejede banker. Det var noget, man så i lidt eksotiske partiprogrammer, men at staten skulle nationalisere banker … Der er et brud. Det siger noget om, at det var en utrolig vanskelig situation i efteråret 2008. Og man træffer nogen meget radikale beslutninger. Også ved, at man gør det muligt for staten at overtage pengeinstitutter,« siger Martin Jes Iversen.

»For mig ligner det er paradigmeskifte.«

Espersens rolle

Både i bogen, men også når man interviewer ham, trækker Martin Jes Iversen den daværende erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen frem som en nøgleperson til at forstå, hvad der skete, da finanskrisen brød ud, den første bankpakke blev vedtaget og Finansiel Stabilitet oprettet.

Lene Espersen blev erhvervs- og økonomiminister fem dage før, den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers gik ned i september 2008. Et krak, der siden er blevet milepælen for finanskrisens egentlige udbrud.

Og under en måned efter sin tiltrædelse var Lene Espersen med til at forhandle den første danske bankpakke på plads. En statsgaranti til alle danske banker på potentielt op mod 3.500 mia. kroner.

»Jeg tror godt, at man med rette kan sige, at staten blev mere involveret, end Lene Espersen og den daværende regering havde ønsket sig,« siger Martin Jes Iversen.

»Du ser, hvordan virkelighedsopfattelserne forrykker sig over utrolig kort tid. Den første gang Lene Espersen holder tale som nykåret økonomi- og erhvervsminister, cirka ti dage før de går i gang med bankpakke-forhandlingerne, kommer hun med meget bombastiske udtalelser om, at der ikke skal være nogen ubegrænset garanti fra statens side.«

»’Den går ikke, Granberg’, som hun sagde. Så gik der 14 dage, og så lå der en ubegrænset garanti fra statens side.«

Ifølge Martin Jes Iversen skal holdningsskiftet ses som et udtryk for, hvor alvorlig situationen var.

»Jeg tror næsten, det er en ubegribelig usikkerhed og pres, de har siddet under. Nu kan vi se, at pengene kom til at flyde igen. Men det vidste de jo ikke på det tidspunkt.«

»Her er en minister, der virkelig er ideologisk imod statsligt ejerskab. Men hun er også i mod, at staten skal holde hånden under bankerne og betale for deres fejlagtige dispositioner eller de problemer, som de er i.«

Det seneste regulære bankkollaps, som Danmark oplevede, var, da Fjordbank Mors krakkede den 24. juni 2011, forklarer Martin Jes Iversen. Siden da har godt nok både Max Bank og Sparekassen Østjylland været tæt på at krakke, men i stedet er de to banker blevet overtaget af andre banker ved hjælp af de værktøjer, som politikerne skabte med bankpakke 4.

Snapseglasstruktur

Men selv om det seneste bankkrak ligger to år tilbage, betyder det ikke, at vi er sluppet fri af problemerne.

»Der er ikke noget, der er afsluttet. Den her historie slutter ikke i 2013,« siger Martin Jes Iversen.

»Men der er nogle faser, som er overstået nu. Først og fremmest er der en anden stabilitet. Den mest ustabile, faretruende fase er overstået. Tilbage står udfordringerne med danskernes høje gældsniveau og sårbarheden ved at have store pengeinstitutter i en relativt lille økonomi.«

Paradoksalt nok skyldes genopretningen af den finansielle stabilitet ifølge Martin Jes Iversen netop det faktum, at en masse banker enten er gået ned eller har fusioneret.

»Jeg mener faktisk, at det er en stabiliserende faktor, at der er en tredjedel færre banker i dag,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Hmmmmm........,Hvis staten har forpligtelse til at sikre finansiel stabilitet, så er staten også forpligtet til at foretage reguleringer i banksktoren som kan forhindre at banker og politikere og erhevervsliv igen sætter vores værdier og formuer PÅ SPIL.

Adskil bankforretning og investering/spekulation - så de der spiller alne tager tabet når boblerne springer, eller hvis pengene forsvinder ad kriminelle kanaler.

Almindelige mennesker skal kunne være trygge ved at deres indeståender/opsparinger ikke forsvinder, og ikke ufrivilligt indgå i de grådiges spil som de ikke ønsker at være del af.

Hvor svært kan det være at regulere bankerne? Spurgte Økonomiprofessor Jesper Jespersen i denne avis den 5. september 2013.

Hvor af følger i øvrigt den førstnævnte forpligtelse til at statan skal sikre finansiel stabilitet?

Hvis den ikke følger af lov, så er den intet mindre end UMORALSK, så længe at den finansielle sektor spiller højt spil.

kAPITALISMEN BLEV REDDET.
Desværre går folk nu rundt på gaderne med tomme blikke, og ved ikke hvad de skal stille op hvis de mister eller har mistet deres job.

Det er en syg verden. Tilliden er væk.

også hm.... del vil helt givet være en god ide, at adskille risiko-villig spekulation fra alm. bankforretning. Og selvfølgelig en form for tilsynsmyndighed med reelle resourcer og kompetancer til at gribe ind.

Man kunne også forestille sig at ALLE finansielle transaktioner skulle være offentligt tilgængelige for os alle. Det kunne måske forenkle mange ting..

Philip B. Johnsen, Dana Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Danmark har ikke mulighed for, at sidde på hænderne, meget længere i denne sag, Danmark må beslutte sig for en løsning, det bliver hurtigt farligt, hvis der kommer gang i stigende boligpriser igen, med dertil forøget gældsætningsproblematikker.

En opdeling af finanssektoren i risiko-villig spekulation fra almindelig bankforretning, er en perfekt grundstruktur, for at sikre kapitalismen fungere som begreb, så ikke vi skal se finanssektoren tage vanvittige chancer foranlediget af, man alligevel bliver reddet, også selv om man driver dårlig foretning.

Det er en start på opgøret med de lovløse banker der bringer stabilitet, og den er forholdsvis ukompliceret, men det kræver, at politikerne kommer i arbejdstøjet, der skal mod til, for finanssektoren skal fortælles det er vilkårne for, at drive finansielle virksomheder i Danmark fremover, men Danmark vil stå som et langt sikker land, at investere i efterfølgende, og så kan man prale med, at Danmark har sikret kapitalismen, hvis man skulle have lyst til det.

Flemming Scheel Andersen

Statsbank.......NU

Niels Engelsted

Har læst bogen, der vel nærmest er en lærebog for CBS-studerende. Informativ, men også meget forsigtig med at træde nogen af finansaktørerne over tæerne. Personligt mener jeg, at man får et skarpere og mere retvisende billede i den anden netop udkomne bog om emnet, Andre Folks Penge.

n n, Dana Hansen og Michael Borregaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

I øvrigt er det tankevækkende, at 18 danske banker er gået ned siden 2008. I samme periode er ikke én eneste norsk eller svensk bank gået ned.

Hvis bogen er lige så forsigtig med at komme til at sige noget af interesse som artiklen her, skal det da nok passe, at den er beregnet på CBS-studerende.

Adam Lajtoch-Rosschou, n n og Christian Harder anbefalede denne kommentar
Mogens Kristensen

"Hvis bogen er lige så forsigtig med at komme til, at sige noget af interesse, som artiklen her, skal det da nok passe, at den er beregnet på CBS-studerende"

Hvem sagte At økonomiske lærebøger skulle skrives om... ja det det var AFR, der blev advaret flere gange, af økonomer.

Mogens Kristensen

"I øvrigt er det tankevækkende, at 18 danske banker er gået ned siden 2008. I samme periode er ikke én eneste norsk eller svensk bank gået ned"

"Tankevækkende"...tja vis man læser historiebøger, vil man opdage, at venstre altid har haft det svært med banker, lige siden Alberti.

Der er givetvis tale om en usædvanlig situation, hvor man har måttet gå usædvanligt, men der er intet paragdigmeskifte i, at staten går præcis så lang, som det er nødvendigt for at redde kapitalismen og kapitalisterne.

Det er jo deres stat, vores system hedder ret beset statskapitalisme.

Philip B. Johnsen

Tankevækkende er, at ret beset, hvis kapitalismen virkede efter hensigten, var Danske Bank 100 % på statens hænder.

”Jeg må desværre vedstå, at havde regeringer og centralbanker ikke grebet ind, ville vi have oplevet et finansielt sammenbrud i hele systemet. Det ville ikke have ramt Danske Bank som en af de første, men efterhånden ville det have ramt alle,” sagde Straarup, der er af den opfattelse, at banksektoren simpelthen var holdt op med at fungere.

Den fatale situation for Danske Bank i 2008 erkender Peter Straarup dog først i 2010.

Link : http://finans.borsen.dk/artikel/1/195433/%20straarup_danske_bank_var_doe...

Dennis G. M. Jensen

Ja, som beskrevet tidligere, lad os starte med en genindførelse af the Glass/Stegall Act.
Vandtætte skotter mellem almindelig bankdrift, og spekulativ investeringsvirksomhed er et godt sted at starte.

Flemming Scheel Andersen

Alle yderligere krumspring frabedes, tak. Statsbank .........NU