Debatten om medicinsk cannabis kører i udlandet

I USA er medicinsk brug af cannabis lovligt i 21 stater. For nylig satte en af USA’s anerkendte mediepersonligheder på sundhedsområdet, dr. Sanjay Cupta, igen gang i debatten om plantens medicinske virkning, da han på tv undskyldte for sin tidligere modstand
Indland
21. oktober 2013

Hampplantens medicinske virkning har været genstand for diskussioner og demonstrationer gennem mange årtier.

I 21 stater i USA er den medicinske effekt af cannabis anerkendt og lovlig, mens andre dele af verden, herunder Denmark, vurderer, at der mangler videnskabelige beviser for, at planten har den medicinske virkning, som cannabisbrugere beretter om.

I august fik debatten et nyt liv i USA, fordi CNN’s chefmedicinske korrespondent og professor i neurokirurgi ved Emory University School of Medicine, dr. Sanjay Cupta, stod frem på tv og gav den amerikanske befolkning en undskyldning.

Han undskyldte for at have fejl-informeret om den medicinske virkning af cannabis i sin rapportering. Han havde ændret mening, efter han i et år havde arbejdet på en dokumentar om cannabis.

»Jeg tror, at vi har været forfærdeligt og systematisk fejlinformeret i det her land i nogen tid. Og jeg har været med til at udbrede noget af den fejlinformering,« sagde dr. Sanjay Cupta i et interview på MoxNews.

Videnskaben er der

Dr. Sanjay Cupta, der anses for at være en tung stemme i sundhedsdebatten i USA, havde tidligere i sin rapportering kritiseret love, der tillod patienter adgang til medicinsk cannabis.

Men da han dykkede ned i de videnskabelige studier på området i arbejdet med sin dokumentar, Weed, om de positive og negative virkninger af cannabis, ændrede han synspunkt.

Nu er han af den opfattelse, at den amerikanske befolkning har været fejlinformeret i årtier.

Ifølge lægen handler størstedelen af de videnskabelige studier, der er skrevet om cannabis i USA, om den skade, cannabis gør.

»Vi finansierer studier, der undersøger skaderne, men ikke dem, der undersøger de gavnlige effekter. Det giver et skævt billede,« sagde han blandt andet i interviewet på MoxNews.

Inden han begyndte at indsamle viden og dokumentation til sin dokumentar, havde han ikke været grundig nok i sin research.

»Jeg kiggede ikke langt og dybt nok. Jeg kiggede ikke på laboratorier i andre lande, som laver noget fantastisk research. Jeg lyttede ikke til koret af patienter, som sagde: ’cannabis ikke bare virker for mig – det er det eneste, der virker for mig’.«

Han råder i dag modstanderne af medicinsk cannabis til at se på det videnskabelige grundlag, der er tilgængeligt, i stedet for at lytte til de personer, der fortæller om de skadelige virkninger uden den nødvendige dokumentation – på samme måde, som han selv gjorde.

»Videnskaben er der. Det er ikke anekdoter. I alt for lang tid har vi ignoreret de her videnskabelige studier af et stof, som er blevet brugt i tusindvis af år,« siger han.

Nuancér debatten

I dr. Sanjay Cuptas dokumentar møder man blandt andet en 19-årig mand, der har en sjælden sygdom, som gør, at han nærmest taler i hikke. Man kan se, at hans mave bevæger sig frem og tilbage i ryk, og efter 15 til 20 minutter begynder det at gøre ondt, forklarer han.

Han har prøvet forskellige slags medicin, som lægerne har udskrevet til ham – bl.a. valium – men uden resultat. Nu ryger han cannabis med et højt indhold af stoffet CBD.

»Det virker. Virkningen kan kommer meget hurtigt, og nogle gange er det det eneste, der virker,« forklarer dr. Cupta.

I dokumentaren ser man, at han ryger en pibe med cannabis, og efter cirka 60 sekunder kan han tale normalt. »Beviset er ved at blive omfattende og meget klart,« mener lægen.

Howard Samuels, der er tidligere stofmisbruger og grundlægger af et behandlingscenter i USA, er enig med lægen et langt stykke hen ad vejen.

»Det er virkelig brugbart i medicinsk sammenhæng. Men man skal være varsom, fordi de fleste bruger det til at ryge sig skæve med, og på den måde er det et overgangsstof til noget hårdere og mere skadeligt,« sagde han i samme interview på MoxNews.

Dr. Sanjay mener, at der naturligvis er stor forskel på, hvad folk bruger det til. Men han mener ikke, at der er nogen tvivl om, at de mennesker, der bruger det for den medicinske virkning, har stor gavn af planten.

»Jeg synes, at det er uansvarligt af sundhedsmyndighederne, at de ikke tilbyder medicinsk cannabis som et alternativ.«

 

medicinsk cannabis

Seneste artikler

  • ’Ingen evidens for, at medicinsk cannabis virker’

    8. november 2013
    Før der er klarhed over bivirkninger og effekt, bliver medicinsk cannabis ikke godkendt, siger sundhedsministeren – hvis parti under VK-regeringen gik ind for en generel frigivelse
  • Pusherstreet er blevet et alternativt lægehus

    22. oktober 2013
    Kræftpatienter og andre syge udgør en ny kundegruppe i Pusherstreet på Christiania. Her kommer de for at købe medicinsk cannabisolie. ’Det er en helt ny og helt anderledes gruppe af kunder, end vi plejer at se,’ siger pusherne fra tre boder
  • Kræftens Bekæmpelse er åben over for cannabis

    17. oktober 2013
    Der er ingen forskningsprojekter om cannabis i gang hos Kræftens Bekæmpelse, og der ligger mange andre projekter på bordet, som har højere prioritet, men hvis der kommer ’et godt projekt’, vil foreningen se på det med interesse
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Folk, der ryger hamp, for at blive skæve, har også stor glæde af det. At hamp i sig selv skulle føre videre til andre stoffer er det glade vanvid, fuldstændig uden hold i virkeligheden.

Torben K L Jensen

En Gallup-undersøgelse i USA viser at 58 % af amerikanerne mener at marihuana bør legaliseres.

Underskriftsindsamling for legalisering af Cannabis. Spred budskabet jer der mener det er af yderste vigtighed :
http://www.onlineunderskrift.dk/index.php/petitions/view/forsking-i-brug...

Underskriftsindsamling for legalisering af Cannabis. Spred budskabet jer der mener det er af yderste vigtighed :
http://www.onlineunderskrift.dk/index.php/petitions/view/forsking-i-brug...