Nyhed
Læsetid: 4 min.

Derfor var hun nødt til det

Pia Kjærsgaard fortæller, hvordan moderen forlod hende og lillebroderen – og hvordan hun skabte landets tredjestørste parti, mens broderen døde ensom som alkoholiker. ’Min opvækst og mit forhold til min mor har haft afgørende indflydelse på, hvordan jeg har tacklet mit liv,’ forklarer den tidligere formand for Dansk Folkeparti i erindringer
Pia Kjærsgaard fortæller i sine erindringer, at hendes største bedrift er, at hun har været ’talerør for de almindelige danskere’ og givet stemme til de forsmåede, dem der ikke har følt sig hørt.

Jakob Dall

Indland
31. oktober 2013

Historien om Pia Kjærsgaards valg af forlaget Gyldendal til sine erindringer Pia Kjærsgaard: Fordi jeg var nødt til det fortæller måske bedre end nogen andre historier i disse, hvorfor Pia Kjærsgaard blev nødt til det.

Som Dansk Folkepartis tidligere formand og nuværende såkaldte værdiordfører skriver, er det nemlig »interessant«, at to store forlag sloges om at udgive en bog med hende. Ja, ifølge forordet blev Pia Kjærsgaards øjne endda blanke, da hun fortalte om bogprojektet og valget af »det forlag, der udgiver bøger af højt respekterede forfattere, hvoraf nogle gennem årene har gjort sig til talsmænd for den gode tone og skrevet åbne breve om den hadske tone i debatten, som de mente, at jeg førte an med«.

Derfor var det også – igen! – »interessant« at se de mange overraskede ansigter, da Pia Kjærsgaard dukkede op til forlagets årlige efterårsreception. Der hvor hele »godhedsindustrien« møder op. Klaus Rifbjerg, Carsten Jensen, Georg Metz samt andre kulturradikale. Eller »røster fra graven«, som Pia Kjærsgaard kalder dem.

»Det handler om at få den anerkendelse, som hun har længtes efter. Om at få respekt og blive set som menneske. Om hårde ord, der har gjort mere ondt, end hun har ladet sig mærke med,« hedder det i erindringerne om ikke blot Pia Kjærsgaards mange politiske sejre – og sene anerkendelse herfor! Men også om de mange personlige nederlag, forhånelser og svigt.

Pludselig var moderen væk

Det begyndte den dag moderen tog den 13-årige datter op på skødet ude i køkkenet og spurgte, om hun havde bemærket noget udsædvanligt. Pia Kjærsgaard svarede nej. Hvorefter moderen fortalte, at hun var blevet forelsket i en anden mand. Og pludselig var moderen væk og efterlod datteren, den tre år yngre bror Henrik og faderen til dem selv.

Faderen begyndte at drikke hvilket efterlod Pia Kjærsgaard med opgaven at være den som gik på vandet og fik det hele til at fungere. Den som sørgede for den gode stemning, at faderen ikke blev ked af det og bevarede fatningen. Holdt facaden og ikke gav efter for følelserne.

»Min opvækst er en væsentlig del af forklaringen på, at orden og tryghed betyder meget for mig. Jeg er tryghedsnarkoman. Kontrolfreak,« fortæller Pia Kjærsgaard.

Lillebroderen mistede til gengæld kontrollen med sit liv. Efter at Pia Kjærsgaard i flere år havde held med at holde hans navn ude af aviserne og ugebladenes spalter gennem navneforbud og telefonopringninger til chefredaktører fortæller hun, hvordan Henrik Kjærsgaard blev dømt for et væbnet røveri, levede som hjemløs alkoholiker og døde i 2008. Alene på et hjem for alkoholikere.

Der havde Pia Kjærsgaard ikke set ham i flere år.

Sin halvsøster har Pia Kjærsgaard heller ikke set i mange år. Heller ikke moderen, som senest har ændret testamentet, så datteren kun får tvangsarven.

»Min opvækst og mit forhold til min mor har haft afgørende indflydelse på, hvordan jeg har tacklet mit liv. Som når jeg undrer mig over, at jeg kunne holde fremskridtsårene ud. Det kunne jeg, fordi jeg har lært at holde ud. Desuden har det måske skabt et behov for anerkendelse. Det kan jeg godt selv høre, når jeg fortæller som mit liv,« fortæller Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard måtte dog vente til sin nøje planlagte afgang som partiformand i 2012, før hun endelig fik denne anerkendelse:

»Jeg blev nærmest gjort til en helgen. En legende. Langt om længe!«.

I dag kalder Pia Kjærsgaard det for sin største bedrift, at hun har været »talerør for de almindelige danskere« og givet stemme til de forsmåede, dem der ikke har følt sig hørt.

Men nu er der brug for, at Dansk Folkeparti sender »bredere signaler« og kommer videre. Pia Kjærsgaard fortæller, at »vi er kommet dertil, hvor jeg mener, at Dansk Folkeparti skal i regering«. Og hun afslører, at ambitionen er at overtage Socialdemokraternes rolle i dansk politik.

Selv mener den tidligere partiformand, at hun kan fastholde Dansk Folkepartis eksisterende vælgere og appellere til gammeldags socialdemokrater (hvis Socialdemokraterne en dag får en »fornuftig formand« vil Pia Kjærgaard heller ikke udelukke at pege på vedkommende som statsminister).

Hvorimod en del af Pia Kjærsgaards strategi har været, at efterfølgeren som partiformand, Kristian Thulesen Dahl, netop taler til nye typer. Venstre-folk og måske endda radikale? Men ingen skal glemme Pias Kjærsgaards egen rolle! Heller ikke efterfølgeren på formandsposten som får følgende advarsel i afsnittet ’Heldige Kristian’:

»Kristian har været med i partiet fra dag ét, men jeg har haft ansvaret for det hele. På godt og ondt. Jeg har aldrig tvivlet på, at jeg gjorde det rigtige, men andre har forsøgt at gøre det til noget odiøst, hvordan vi har etableret os i partiet. I dag er det bare sådan, arbejdsgangen og rutinerne er i Dansk Folkeparti. Det er ikke til diskussion: Hele topstyringen. Kulturen. Formandshonoraret, som Kristian får. Alt. Jeg har taget tæskene for det. Alle slagsmålene. Han skylder mig en hel del. Det ved han godt, og hvis han glemmer det, skal jeg nok fortælle ham det!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars B. Jensen

Først Samuelsen og nu Kjærsgaard.

Da må jeg så sige (uden at have læst bøgerne, det kommer jeg aldrig til) at avisernes kommentarer tyder på at Samuelsen kommer ud som den jeg foretrækker.
Kommentarerne tyder på at han fokuserer på hvad der har givet ham drivkraft i hans karriere, så selv om timingen er tydeligt fokuseret på kommunalvalget, er det vel ok.

Kjærsgaard derimod kommer med et perfidt angreb på flere fungerende partiformænd i folketinget og mere end antyder, at det er hendes personlige præferencer der afgør hvem man kan samarbejde med, mere end den politik der skal samarbejdets om.
At hun så igen og igen stiller op som den lille mands beskytter er uforståeligt, hvis man har fulgt med i hvad hun, og dermed resten af DF, har stemt for i folketinget.

Du går så meget ind får åbenhed også omkring private økonomiske forhold (eller er det kun når det er Helle), så hvad var din og din mands husstandsindkomst, dengang du var en helt "almindelig" hjemmehjælper ?

Lars Hansen, Malan Helge, Ole Hansen, Poul Eriksen, Jesper Frandsen, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Mette Hansen, Lars Dahl, Steen Bahnsen, Flemming Scheel Andersen og Jack Jönsson anbefalede denne kommentar

Så er årets hadegave da fundet.

Henrik Rude Hvid, Ole Hansen, lars abildgaard, Poul Eriksen, Jesper Frandsen, Mette Lucca Jensen, Niels Mosbak, Brian Pietersen, Lykke Johansen, Steen Bahnsen, Christel Gruner-Olesen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Godt man ikke er en almindelig dansker!

Lykke Johansen, Carsten Mortensen, Tino Rozzo, Tina Skivild, Peter Larsen, lars abildgaard, Poul Eriksen, Steffen Gliese, Niels Mosbak, Lars Dahl, Christel Gruner-Olesen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

Politisk følger Pia Kjærsgaard sin mors mønster ved at ”gifte” og ”skille” sig med Mogens Glistrup for derefter at ”gifte” sig med Kristen Thuesen Dahl og samtidig gøre opgøre med den falske ”Mor” socialdemokratiet, så som så mange andre børn af dysfunktionelle familier, forsætter Pia Kjærsgaard stadigvæk mønstret med at være ”tyran” eller ”offer.

Malan Helge, Poul Eriksen, Jesper Frandsen, Steffen Gliese, Søren Jørgensen, Niels P Sønderskov, Karsten Aaen, Mette Hansen, Lykke Johansen, Steen Bahnsen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Det allemest tragiske er, at hun - paa baggrund af sine egne personlige forhold - har formaaet at splitte sit eget folk totalt og, totalt oedelaegge - til ukendelighed - et ellers dejligt land

Henrik Rude Hvid, Malan Helge, Simone Bærentzen, Olav Bo Hessellund, Tommy Knudsen, Lars Jorgensen, Keld Sandkvist, Anders Feder, Poul Eriksen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Brian Pietersen, Mette Hansen, Ellen Chakir, Lars Dahl, Merete Jung-Jensen, Lykke Johansen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar

Efter at have læst dette forstår jeg stadig ikke hvad Pia Kjærsgaard var 'nødt til'?

Gry W. Nielsen, Henrik Rude Hvid, Malan Helge, lars abildgaard, Steffen Gliese, Ellen Chakir, Lars Dahl og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

@ Falstoft
- måske en form for værdi. Nu er hun jo også værdiordfører.

Kærsgaard: " I dag er det bare sådan, arbejdsgangen og rutinerne er i Dansk Folkeparti. Det er ikke til diskussion: Hele topstyringen. Kulturen. Formandshonoraret, som Kristian får."
Hvis nogen pr. refleks kommer til at trække nazi- eller Stalin-kortet har Pia selv her givet dem en del af undskyldningen.
Undskyld til de blødsødne nationalistikere, jeg selv er hard kåår anti-nationalist.

Muligvis mangler dette kapitel i selvbirregrafigen:
http://www.bt.dk/politik/avis-mystik-om-pia-kjaersgaards-graeske-boligkup

2 ting skræmmer mig ved de 2 bøger:
1. Begge giver opmærksomhed (igen) til LA (som burde hedde Ultra-Neo-Liberal-Alliance eller blot VelfærdssamfundsAFVIKLERpartiet) og til DF - og begge tager opmærksomheden fra andre, vigtige problemer i vores samfund.
2. Pia lægger op til, at DF nu vil spille vendekåbe-kortet à la Radikale Venstre: "Vi støtter hvem som helst i regering, bare vi kan få mest mulig indflydelse". Partiets størrelse taget i betragtning gør, at vi alene af den grund bør frygte en sådan strategi allerede nu.

Malan Helge, Simone Bærentzen, Lars Jorgensen, Christel Gruner-Olesen, Jette M. Abildgaard, Karsten Aaen og Ellen Chakir anbefalede denne kommentar

Når kendte skriver bøger om hinanden, skal man så selv medbringe spørgsmålstegn. Og må man vifte med dem.

Brian Pietersen

Jack

uanset hvor meget jeg hader en... vil jeg ikke støtte Pia ...det er nærmest at skyde sig selv i foden :-)

lars abildgaard, Jette M. Abildgaard og Jack Jönsson anbefalede denne kommentar
Hasse Gårde-Askmose

"»Jeg blev nærmest gjort til en helgen. En legende. Langt om længe!«."

Det er vist kun blandt DF'ere.

"Han skylder mig en hel del. Det ved han godt, og hvis han glemmer det, skal jeg nok fortælle ham det!«

Så må man da håbe, at Thulesen Dahl svarer: "Nå. Og så..."?

Tommy Knudsen, Lene Christensen, Jack Jönsson, Jette M. Abildgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

En af de uhyggeligste udsendelser, DR nogensinde har vist, var Per Øvig Knudsen i selskab med Pia Kjærsgaard i 24 timer i et sommerhus, i en serie, der vist hed "Marathon", og som Lars von Trier stod bag.

Poul Eriksen, Lars Jorgensen, John Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Lene Christensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Ikke så underligt at Pia Kjærsgaard og Anders Fogh gik så godt i spand: rendyrkede populister, demagoger og magtmennesker!

Kan hænde at Thulesen Dahl ikke er et hak bedre, når det kommer til stykket? På godt og ondt er han dog mere snu end dem begge, han ville aldrig være så dum og smålig at afsløre sig selv, som fx Pia gør!

Kan hænde at Pia for - én gangs skyld - har forregnet sig, at hendes 'Grå Eminence' bare får tingene til at ske, og - uden behov for at markere og tage æren - lige så stille 'vipper hende ud i kulden' uden indflydelse?

Man har da lov at håbe!

Lars B. Jensen

@Peter Hansen.

Jeg er ved at læse bogen: Zentropia, hvor Anne Mette Lundtofte beskriver hvad der skete for Aalbæk og von Trier, da de startede Zentropa. Jeg kan anbefale den bog.

Lars B. Jensen

Der for du også en forklaring om hvad 24 timer gik ud på.

Jakob Østergaard

Dejligt at læse, at de altid åbne og tolerante informationslæsere, stadig kan holde galden flydende, når der bliver viftet med en rød klud!

Ole Hansen, Christian Pedersen, Henrik Nielsen og Markus Hornum-Stenz anbefalede denne kommentar

Den mægtigste misforståelse og det uhyrligste holdkæft-bolsje, Jakob Østergaard! Det handler om at kæmpe for åbenhed og tolerance ved at udgrænse dem, der udviser det modsatte i debatten og bestemmende organer i samfundet.

Markus Hornum-Stenz

...og at gå efter manden og ikke bolden...

Christian Pedersen, Henrik Nielsen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Når manden er bolden, giver distinktionen ikke rigtig mening - og i fører-partier er det sagen i en nøddeskal.

Carsten Mortensen, Lars Dahl, Lars Jorgensen, John Mortensen, Peter Larsen og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Lene Christensen

Jeg tror, at Kjærsgaard er utroligt jaloux på Thulesens succes. Hun forsvandt jo i glemslen fra den ene dag til den anden efter formandsskiftet, og derfor er hun nu begyndt at dukke op i medierne igen, - booker hun sig selv? Jeg tror, at de meldinger, som hun som sædvanlig kommer med, vil skade Thulesens projekt, og jeg vil foreslå ham at indkalde hende til "kammeratlig" samtale.

Men i modsætning til S og SF, så ved vi hvor vi har hende og hvad hun står for. Personligt foretrækker jeg det - frem for hvad S og SF præsterer idag. Atr man så er uenig i politikken der ageres for, er en anden sag.

Gad vide om Pia K. kommer ind på det chock og det traume som har sat sig i hende, da moderen stak af med Poul, familiens husven, gennem mange år? Hun var da 13 år - erindrer jeg at have læst/set/hørt. Og gad vide hvordan det har præget hendes syn på de fremmede og det fremmede?

Altså det at en mand som måske nok er venligheden selv pludselig en dag viser sig at smadre Pia K.'s trygge 13-årige barneverden.........kunne det måske ikke give en vis forsigtighed overfor fremmede......

On topic:
En lørdag i sommerferien i juli måned hørte jeg Pia Kjærsgaard fortælle om sit liv i 'mig og musikken' (fra kl. 10.30 til 11.30, tror jeg) på P5. Meget interessant var det. Især fordi vi fik at hun at hun rent faktisk INGEN uddannelse har! Ikke at det betyder noget, men vi fik også at vide, at hun faktisk sprang fra, ikke en, men to eller tre? lærepladser. Først sprang hun fra sin læreplads som kontorelev, dernæst sprang hun fra sin læreplads som butikselev (i en manufaktur/komfektionshandel). Og så blev hun hjemmehjælper i et års tid eller så, i 1979-1980. Og derefter ved jeg så (fra anden side) at hun blev ledende hjemmehjælper, altså at hun bestemte, hvor de enkelte hjemmehjælpere skulle sendes hen.

Pointen er her, at Pia K. i den udsendelse faktisk fremstod som et ganske almindeligt og normalt menneske. Men pointen er også denne her - og den synes jeg faktisk fortjener at blive fremhævet. Hun var i en lære i en tid (omkring 1967-1977) hvor lærlinge blev sat til alt muligt: hente øl til chefen, gå tur med chefens hund, hente og bringe de udlærtes vasketøj, rende ærinder for de ansatte mv. Kort sagt: hun lærte ingenting. Og netop derfor blev mesterlæren afskaffet og EFG blev indført i 1977-1978.

Et link til Facebook med kommentarer til den her artikel:
https://www.facebook.com/dagbladetinformation/posts/10152301245627646

Claus Jacobsens kommentar:
"Jeg er Asiat, ikke fra Mellemøsten eller Afrika, kulturkristen ateist og ikke muslim, og opvokset i Danmark siden jeg var 4. Jeg har fået en mængde problemer lige siden Pia begyndte at råbe op. Okay, hun har sine holdninger, men en bivirkning er, at jeg også er blevet overfaldet, truet på livet, chikaneret og diskrimineret på bizarre måder, men jeg kvalificerer ikke til politi-beskyttelse. Så jeg må skjule mit nummer, fjerne mit mellemnavn fra døren, fjerne hagekors-graffiti og voldelige nationalistiske klistermærker fra mine vinduer, og hvad ved jeg. Nu er jeg også tryghedsnarkoman, og jeg kan ikke genfinde trygheden ved at leve her i Danmark. Jeg følger med i kriminalstatistikker og bliver ubehageligt berørt, når en ikke-etnisk dansker laver noget galt... fordi "det påvirker jo også mig", ganske som en indvandrer. Mit spørgsmål til Pia ville være, om jeg så bare er "collateral damage" i det spil? Eller kan hun ikke tage ansvar for, at hårdkogte danskere også tager loven i egen hånd, når de tror de er med i en national "modstandsbevægelse." Tak for forståelse og sympati for mit indlæg på forhånd."

Og som adopteret til DK fra udlandet, og som en der ser en smule anderledes ud end de fleste danskere (Mørkere i huden, sort hår og brune øjne) kan jeg altså godt genkende alt det som Claus Jacobsen skriver. Mistænksomheden og tvivlen lurer altid....fra de andre, altså fra folk som ikke kender mig og på forhånd dømmer mig ud fra mit udseende. Jeg gør mit bedste for ikke at blive mismodig eller fortvivle, men nogen gange kan det altså godt være svært at bevare håbet og optimismen.

---

More on topic:
https://www.facebook.com/jeppe.soe?hc_location=stream

Ifølge Jeppe Søe har Pia Kjærsgaard i et indslag i DR2 i går den 31.oktober 2013 udtalt at hun mener at alle udlændinge bør/skal tale dansk med hinanden på gader, stræder og veje. Altså også når de taler sammen indbyrdes om private ting og egne ting mv. Er Pia Kjærsgaard virkelig så utryg at hun ikke kan tåle at høre nogen tale engelsk eller tysk? eller italiensk eller græsk? Og taler hun forøvrigt selv græsk når hun bor på Santorini? altså hun går på gaden sammen med sin familie...

Yet more on topic:

I forbindelse med bogen er det jo også kommet frem at hun havde en kriminel bror, som var hjemløs og alkoholiker. Hvis hun virkelig er så stort et familiemenneske, som hun selv siger, så ville hun nok have hjulpet hendes bror,ikke? Nå, nej - det stod jo sikkert i vejen for hendes politiske karriere - især fordi DF's forslag om at smide hele familier (eller generationer af familier) ud af landet, hvis de har begået noget kriminelt, ja det kunne jo (kun) give bagslag. Og udstille hende, og DF, som de hyklere, der i virkeligheden er...

Råber op når muslimer laver noget dårligt altid, men når en (kristen?) dansk racist generer end politiker med anden etnisk baggrund end dansk (Musta Devici), så tier DF, og deres sædvanlige kor af "Langballe, Krarup og Camre."
( http://www.youtube.com/watch?v=ZWSOFJtr9ik )

Lars Hansen, Carsten Mortensen, Poul Eriksen, Lars Dahl, Lars Jorgensen, Per Torbensen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

Thi hun ikke vide, hvad hun have gjort og gøre...

Det er socialdemokratiets svigt (og ansvarsforflygtelse), der har beredt vejen for DF.

De burde vide bedre... Men 'de' har jo i de senester årtier systematisk udryddet venstrefløjen i partiet, så der nu kun er solidariteten tilbage med de priviligerede...

Ansvaret for samfundets politiske udvikling er væk....DF kan ikke tage det, De borgerlige vil ikke tage det og socialdemokratiet og SF tør ikke tage det... Det er i korte ord sandheden om dansk politik siden 2001.

Poul Eriksen, Thomas Borghus, Carsten Mortensen, Ole Hansen, Flemming Scheel Andersen, Olav Bo Hessellund, Karsten Aaen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Til Markus Hornum-Stenz:
Du taler om bolden og manden. Jeg tillader mig, at genoptrykke min lidt tidligere kommentar, hvor fru Kjærsgaard, selv angiver, hvordan hun er inden i bolden eller bolden inden i hende. Læs med:
Kærsgaard: " I dag er det bare sådan, arbejdsgangen og rutinerne er i Dansk Folkeparti. Det er ikke til diskussion: Hele topstyringen. Kulturen. Formandshonoraret, som Kristian får."

Hvis nogen pr. refleks kommer til at trække nazi- eller Stalin-kortet har Pia selv her givet dem en del af undskyldningen.

Her Jacob Østergaard er det således ikke nogen rød, men en rigtig brun klud fru Kjærsgaard vifter med. (Du ved, Stalin's klud var også blevet helt brun af størknet blod) Og husk på Østergaard, der var næppe skarpere kritikere af Stalin end den store del af venstrefløjen, som ikke var stalinistisk.)

Og endelig, advarede jeg:
Undskyld til de blødsødne nationalistikere, jeg selv er hard kåår anti-nationalist.

Ved godt at alle debatter ender før eller senere med at nogen trækker NS kaninen op ad hatten, og jeg gør det normalt aldrig, Men......

parallelerne mellem Adolf Hitler og Pia Kjærsgaard er slående:

Hvis Adolf den gang han var falleret kunstmaler og kæmpede med sine barndomstraumer var endt i psykoterapi i stedet for i München, havde historien drejet en anden vej. Samme gælder vel stakkels Pia, hvis man erstatter München med København.

Gud bevare Danmark fra psykisk traumatiserede politikere.

Men jeg er enig med Pia i, at det er på tide at DF kommer med i regeringen. Det burde de have været fra starten. At et parti som DF får lov til at bestemme så meget i dansk politik uden at skulle tage det mindste ansvar er simpelt hen for langt ude og både et hån og en fare for demokratiet.

Mange af de svinestreger som DF er ansvarlig for i dansk politik ville have været umulige at gennemføre hvis DF havde haft regeringsansvar, og jeg vil endda påstå at partiet aldrig ville have haft så meget vokseværk hvis der havde været DF ministre involveret i de talløse skandaler fra VKO tiden.

jens peter hansen

Man må jo beundre Filo Butcher for at mene at Hitler himself var skyld i alle ulykker. Så er alle andre jo frikendt. Et spændende historiesyn.

Hmmm alene titlen på bogen. "Fordi jeg var nødt til det". Smager det ikke lidt for meget af en far, der tæsker sin søn med et bælte og med beklagelse i stemmen siger "Jeg er ked af det min søn, det gør mere ondt på mig, end det gør på dig?"

Mange DF-tilhængere mener sikkert, at DF har reddet Danmark fra at blive omdannet til et multikulturelt helvede, en islamisk stat med Sharia-lov og så videre. Men det er næppe rigtigt.

De væsentligste ændringer i reglerne for at få opholdstilladelse i Danmark som flygtninge og som ægtefællesammenført blev indført i 2002 og afspejler navnlig partiet Venstres politik. Allerede tilbage i 1980`erne var der jo kræfter i V og K, som ønskede en strammere asylpolitik. Det var derfor, vi fik Tamil-sagen under den konservative justitsminister Erik Ninn Hansen.

Så da V og K efter valget i 2001 for første gang i mands minde kunne danne regering uden støtte fra nogle af de midterpartier, der havde humanistiske principper i centrum for deres asylpolitik, greb V og K selvfølgelig chancen herfor. Det var på ingen måde noget, som Dansk Folkeparti "tvang" dem til at gøre. Og i dag har også Socialdemokraterne i hovedsagen overtaget det, der tidligere kun var V og K´s langt hårdere asylpolitik.

Så Dansk Folkepartis bidrag var og er i hovedsagen ikke andet og mere end en masse hetz imod minoritetsgrupper i Danmark. Ørkesløse diskussioner om tørklæder, frikadeller, parobolantenner, moskeer, burkaer og "dansk kultur".

Samt en del decideret vanvittig lovgivning om f.eks. pointsystemer for både familiesammenføring og permanent opholdstilladelse, der blev vedtaget i 2010 og 2011. Men som pga. regeringsskiftet i hovedsagen fik en meget kort levetid. Og som derfor også kun har haft meget begrænset betydning for indvandringen til Danmark.

Den strammere asylpolitik siden 2002 har medvirket til, at der kom et "pusterum" til at fokusere på bedre integration af de flygtninge, der allerede var kommet hertil.

Men bortset fra det er Dansk Folkepartis helt store mærkesag i hovedsagen en tabt sag. For indvandringen til Danmark fortsatte gennem alle de år, hvor vi havde en borgerlig regering. Blandt andet som følge af østudvidelsen af EU, og fordi den borgerlige regering både i 2002 og 2008 lempede reglerne for indvandring af arbejdskraft af hensyn til erhvervslivets interesser.

Så Danmark er i dag et mere multikulturelt samfund end nogensinde før i nyere historie. Og med bredere accept heraf i befolkningen end for 20 eller 30 år siden ifølge alle de officielle undersøgelser, der er lavet omkring emnet.

Så selvom udlændingepolitik næppe forsvinder helt fra den politiske dagsorden foreløbig, er der heller ikke udsigt til, at emnet igen kommer til at spille den samme hovedrolle som i de år, hvor Pia var formand for Dansk Folkeparti.

Og set i det lys er det nok klogt, at den nye formand Kristian Thulesen Dahl har givet partiet en ny og bredere anlagt profil.