Læsetid: 7 min.

Farvel smartphone – goddag frihed

Mange danskere nyder godt af smartphonens muligheder. Men de smarte telefoner kan også gribe så meget ind i vores liv, at nogle føler sig nødsaget til helt at skrotte dem igen
Da 26-årige Martin Fehr Therkildsen sidste år mistede sin smartphone, valgte han ikke at købe en ny, men erstatte den med en simpel telefon. Han mener, at han nu er mere til stede, når han er sammen med venner – tidligere var det ofte smartphonen, der endte med at få hans opmærksomhed.
11. oktober 2013

»Det er lige som at have en skål med slik foran sig. Det kan godt være, at man ikke er sulten eller ikke har lyst til slik, men man kan simpelthen ikke lade være med at spise af det.«

33-årige Andreas Lloyd oplevede for to år siden, at hans smartphone var blevet en konstant fristelse, der lokkede med muligheden for lige at se, om der skulle være noget nyt og spændende. Smartphonen er hastigt blevet et fast medlem af mange danske husstande, og eksperter gør opmærksom på, at de muligheder, som den tilbyder, kan distrahere os i en sådan grad, at det har alvorlige konsekvenser for vores koncentrationsevne.

Andreas Lloyd oplevede, hvordan den tog fokus fra de situationer, han befandt sig i, både på arbejdet og i det sociale liv: »Jeg kunne mærke, at hvis jeg syntes, en samtale begyndte at blive for kedelig, kunne det være, der var noget mere spændende på telefonen. Og det er jo lidt skræmmende, for så har jeg jo mentalt forladt samtalen uden at have gjort det fysisk.«

Andreas Lloyd mener ikke, at det som sådan var smartphonens skyld, at han let mistede fokus. Derimod var det hans måde at bruge telefonen på, fortæller han.

»Hver gang jeg egentlig ville have et rum til fordybelse, så ophævede jeg det ved at lade mig distrahere,« siger han.

Efterhånden som det digitale liv danser en tættere og tættere kinddans med resten af tilværelsen, vil der også opstå en modtendens til at dyrke ’det ægte samvær’. Nogle cafeer har forbudt laptoppen adgang på kaffebordet. Nybagte mødre på landets fødegange anbefales ikke at lægge babybilleder på Instagram. Og mens alle tal viser fremgang i salget af smartphones, vil man samtidig se, at flere og flere begynder at skifte deres smartphone ud med klassikere som Nokia 3210, mener livsstilsforsker Henrik Byager.

»Smartphones bliver en forlængelse af kroppen, og vi bruger mere tid på dem. Så får vi denne her modreaktion hos nogle, som synes, at det er ved at løbe løbsk,« siger han og forklarer, at den frihed, som smartphonen skulle give, kan gå hen og blive en stressfaktor og en forpligtelse.

»Man kan blive skræmt af, at man føler sig som en slave af det, der skulle være et hjælpemiddel. At man ikke kan styre det og får et afhængighedsforhold til det.«

Er mere til stede

26-årige Martin Fehr Therkildsen har valgt at skrotte smartphonen til fordel for en simpel telefon, som kun kan ringe og sende beskeder. Andreas Lloyd tog også skridtet for to år siden og droppede sin smartphone, mens Martin Fehr Therkildsen har været smartphone-fri i lidt over et år.

Han mistede sin smartphone på Roskilde Festival sidste år og valgte ikke at købe en ny. Det var hans »redning«, mener han selv.

»Når jeg spiser, så spiser jeg. Samtalerne bliver bedre, maden smager af mere, og cykelturen bliver sjovere,« siger han og understreger, at han godt ved, at det lyder lidt frelst. Men hans liv er blevet bedre.

»Det er en befrielse for mig at være helt i gang med det, jeg laver, i stedet for at være halvt i gang med flere ting. Jeg er mere til stede over for dem, jeg sidder sammen med, fordi der ikke er nogen konkurrence fra en smartphone.«

På spørgsmålet, om han på et tidspunkt skal have en ny smartphone, svarer han: »Jeg tror, at der stadig er noget i mig, der er så fanget af det, at jeg ville falde i igen. Og det har jeg ikke lyst til,« siger han og holder en lang pause. Han finder sin Nokia-mobil til 99 kroner fra Bilka frem og sidder lidt med den i hånden.

»Det er ligesom, hvis du giver en alkoholiker en flaske snaps, som han bare kan drikke af engang i mellem.«

En tidsrøver og stressfaktor

Fra at have svært ved at koncentrere sig om en samtale til at glemme tid og sted – smartphonen påvirker vores koncentrationsevne. 46,7 procent af de unge føler sig ikke stand til at koncentrere sig, viser en ny undersøgelse lavet blandt gymnasieelever i alderen 16 til 19 år. Overdreven brug af smartphones kan føre til en meget afbrudt hverdag, siger videnskabsjournalist og foredragsholder Søren Hebsgaard, som står bag undersøgelsen.

De helt unge er storforbrugere af smartphones, men der er ingen grund til at tro, at det skulle forholde sig anderledes for voksne, som bare bruger deres telefon i lidt mindre grad, understreger han.

»Denne kontakt med deres omgivelser foregår via små beskeder, som kan sendes, mens de laver alle mulige andre ting. Uanset hvilken situation de er i, så vil den situation blive brudt op i nogle små bidder. De vil aldrig opleve at have et flow,« siger han.

For smartphonen vil hele tiden stjæle fokus fra dét, de egentlig er i gang med: »Uanset om det er at spise med sine forældre, sidde og se en film med kæresten, være i en undervisningstime eller løbe en tur. For man ved godt, at lige så snart telefonen vibrerer, så er der nogen, der gerne vil have noget af dig.«

Ændrer vores måde at leve på

Ifølge internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen giver et like på Facebook eller en overskrift på en nyhedsside en impuls i hjernens belønningssystem – præcis som et stykke slik fra skålen gør det. Og derfor træner hjernen os til lige at tage vores smartphone frem og tjekke, om der skulle være noget nyt, igen og igen. Om man mest bruger sin smartphone til e-mails, Facebook eller spil er blandt andet aldersbestemt, men fælles er, at muligheden for at opsøge det nye konstant er til stede. Og det har ændret vores brug af de sociale netværk, siger Einar Baldvin Baldursson, lektor i psykologi ved Aalborg Universitet.

I dag skal man ikke længere trække sig ud af en social sammenhæng for at gå på Facebook, som man tidligere gjorde.

»Før i tiden var der faktisk ikke så stor forskel på at læse en bog eller at logge ind på Facebook, for det var en tid, man havde med sig selv, og som man valgte at bruge på det formål. Nu er smartphonen altid med os, og derfor forsvinder grænsen mellem, hvad vi tilvælger, og hvem vi er,« siger han og forklarer, at smartphonen ikke er noget uden for os, som stjæler tid fra resten af vores liv.

»De her teknologier stjæler ikke tid fra virkeligheden. De ændrer på, hvordan vi lever virkeligheden,« forklarer Einar Baldvin Baldursson.

En måde at anskue den ændrede livsstil på er, at smartphonen giver os en konstant forbindelse med omverdenen, mener Søren Hebsgaard. En forbindelse, der endda oftest har fysisk karakter, fordi vi har smartphonen på os og mærker, når den vibrerer.

»Vi er potentielt altid tilgængelige. Vi kan bruge forbindelsen til at række ud efter andre, men samtidig kræver forbindelsen af os, at vi er der,« siger han.

Træffer dårligere beslutninger

Hans undersøgelse har bl.a. vist, at flere end to tredjedele af de unge svarer enten øjeblikkeligt eller inden for fem minutter på sms’er og facebook-beskeder. Og de unge forventer ligeledes selv at få et hurtigt svar.

Man kunne måske tro, at storbrugerne af smartphones bliver bedre til at multitaske og til at navigere i store mængder information, men forskningen viser det stik modsatte. Adskillige amerikanske forsøg har påvist, at jo mere man forsøger at multitaske, jo mindre velovervejet bliver man, og jo sværere bliver det at tænke og ræsonnere sig ud af et problem, fortæller Søren Hebsgaard.

»Det, der i stedet sker, er, at din hjerne vænner sig til, at al information er lige god. Det gør det sværere at finde ud af, hvad der er relevant, så man zapper igennem det hele,« forklarer han.

Forskning viser, at unge, der bliver afskåret fra deres mobil, tager det meget hårdt. Søren Hebsgaard har blandt andet lavet et mindre forsøg, hvor de unge skulle undvære deres mobil i et døgn. Der var total angst før forsøget, og de fik abstinenslignende reaktioner, fortæller han.

»En pige kunne f.eks. hele tiden mærke sin taske vibrere, selv når mobilen ikke var der. Det symptom er meget kendt fra forskningen og opstår, fordi kroppen hele tiden er beredt på en henvendelse. Det er en form for alarmtilstand, hvor vi hele tiden er klar til at reagere på en eventuel henvendelse,« siger Søren Hebsgaard og forklarer, at de unge samtidig har fået et stort behov for at dele deres oplevelser med hinanden.

»Det kan være, man oplever noget, som er vildt dejligt, men det føles ikke rigtig som oplevet, før man har delt det med nogen.«

Før Martin Fehr Therkildsen droppede sin smartphone, var han begyndt at føle sig decideret afhængig af den. Smartphonen stjal opmærksomheden fra alt andet, og han blev fraværende, når han var sammen med andre mennesker.

»Jeg kunne sidde på et værtshus sammen med mine bedste venner og gå på toilettet uden at skulle på toilettet, men bare for at tjekke min smartphone. Det gjorde jeg også på arbejdet.«

Under en rejse til Afrika gik det pludselig op for ham, at hans virtuelle liv var begyndt at overskygge det virkelige. Martin Fehr Therkildsen og hans ven var mere til stede på Facebook.

»Vi var midt i Nairobi, bilerne susede forbi på gaden, der var gadesælgere og musik. Vi registrerede det bare ikke rigtigt, fordi vi var i gang med at kommentere på venners opslag på Facebook.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Søren Jessen
 • Maja Yhde
 • Bente Simonsen
 • Lone Christensen
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Jens H. C. Andersen
 • Benjamin Bach
 • Heinrich R. Jørgensen
 • Alan Strandbygaard
 • Niels Mosbak
 • Flemming Scheel Andersen
 • Vibeke Rasmussen
Søren Jessen, Maja Yhde, Bente Simonsen, Lone Christensen, Robert Ørsted-Jensen, Jens H. C. Andersen, Benjamin Bach, Heinrich R. Jørgensen, Alan Strandbygaard, Niels Mosbak, Flemming Scheel Andersen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er opstået et helt nyt faremoment i trafikken - alle disse passanter med øjnene stift rettet på en lille håndholdt plasikæske med billeder - disse hårdt angrebne forbrugsofre for den moderne kyniske kommercialisme ænser ikke andet - er totalt hypnotiserede - og som ansvarlig bilist bør man bringe automobilet til øjeblikkelig standsning - for at undgå kedelig blodsudgydelse fra værgeløse konsumenter ...

Brian Pietersen, Alan Strandbygaard, Robert Ørsted-Jensen, Jan Hansen, Torben K L Jensen, Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen, Flemming Scheel Andersen, ulrik mortensen, Filo Butcher, Per Torbensen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

"Og mens alle tal viser fremgang i salget af smartphones, vil man samtidig se, at flere og flere begynder at skifte deres smartphone ud med klassikere som Nokia 3210, mener livsstilsforsker Henrik Byager."

Jamen så er demokratiet og samfundet jo gudskelov reddet. For der har jo aldrig været diskussioner eller lange digressioner om, hvordan de klassiske mobiltelefoner påvirkede samfund og socialt samkvem....

Flemming Pedersen og Børge Rahbech Jensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Tre teenage-piger, der spiller hovedrollerne i Lukas Moodyssons nye film "Vi är bäst", blev spurgt, hvordan det havde været, at prøve at leve som man gjorde dengang i -80erne uden mobiltelefoner og computere. Den ene svarede, lettere forfærdet: "Jamen, dengang har de jo nærmest levet som i en boble!"

Sic … og suk.

Flemming Pedersen, Søren Jessen, Alan Strandbygaard, Lone Christensen, Jan Hansen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Med hensyn til de SMSende, og mobilsnakkende bilister, vil jeg vove den påstand, at jeg allerede på lang afstand og alene på kørslen kan afgøre, om en bilist, der nærmer sig, mere har sin opmærksomhed rettet mod mobilen end mod kørslen. Og det har aldrig slået fejl.

Hvad der så kan undre er, at der skal årelange – og dyre – undersøgelser og rapporter til for at fastslå det indlysende faktum, som enhver gratis og dagligt kan konstatere: At bilister, der er optaget af deres telefon, er potentielt livsfarlige.

Bente Simonsen, Alan Strandbygaard, Benny Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Poul Eriksen, Lars A. Bruun, Lise Lotte Rahbek, Niels Mosbak, Henrik Nielsen, Per Torbensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, Vibeke, det er rigtigt, at det ses.

Og jeg kan se det på nakken af enhver cyklist, der er optaget af noget andet end at cykle. En god advarsel til mig, men en farlig og tåbelig adfærd for vedkommende selv.

Søren Jessen, Alan Strandbygaard, Lars A. Bruun, Henrik Nielsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jo mere, jeg hører om smartphones, jo mere bliver jeg overbevist om, at jeg lever bedre uden.

Brian Pietersen, Alan Strandbygaard, Henrik Nielsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jesper Frandsen

Løsningen er at tage sig sammen og styre enheden, fremfor at lade enheden styre een ! Det er jo altså ikke smart-phonens skyld at visse personer ikke kan håndtere den.

Kristian Lund, Mathias Hansen , Alan Strandbygaard, Janus Agerbo, Jens H. C. Andersen, Ruth Gjesing og Christian Pedersen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Desværre forudsætter meget af artiklen et godt, socialt netværk. Den giver ikke meget mening for vi, der ikke en fysisk omgangskreds at føre samtaler med.

Anders Sørensen

Sagt i stenalderen: "ILD, hvad fanden skal man bruge det til. Så sidder man bare der og stirrer ind i bålet!".

Jesus Christ.

Søren Jessen, Sven Felsby, Mathias Hansen , Alan Strandbygaard, Jesper Frandsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Det var ikke farligt,at tale i mobiltelefon i 80 erne i bil,de var begrænset og bilparken mindre,men når alle får det samme mønstre og adfærd bliver det farligt og trafikanterne på
vejene øges.

Det er godt nok rent John Gleese at observere mobilis telefonitis i dagens samfund,helt i skoven.

Alan Strandbygaard, Karsten Aaen, ulrik mortensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvis man sidder på sin arbejdsplads eller i gode venners lag og må gå ud på det lille hus uden at være trængende og tjekke sin smartphone for ikke at få abstinenser, så er det et symptom på, at noget alvorlig er under opsejling.

Og så er det nok også fornuftigt at skrotte tingesten til fordel for en gammeldags mobilos, før man bliver lige så afhængig af sin smartphone som en alkoholiker af sine flasker i garagen og bag bøgerne i reolen.

Held og lykke med afvænningen Martin.

Lone Christensen, Karsten Aaen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

På kommunikationsforum.dk havde Timme Bisgaard Munk for nylig dette interessante og væsentlige indlæg, Hokus pokus, din iPhone er i fokus. Han indleder:

"Har du fundet den, du gerne vil se kigge ned i sin mobil resten af dit liv? Tæller I likes, mere end I taler sammen? Skriger dine børn efter din iPhone, hver gang du henter dem? Skændes du med din familie om opladeren? Oplever du tid med din mobil som personlig kvalitetstid? Føler du dig nøgen uden din mobil? Hvis ja, så har du et problem. Hokus pokus, din familie er væk. Hokus pokus, din iPhone er i fokus."

Det foranledigede så en PR-ansvarlig på Det Kongelige Teater til at skrive et modsvar, Hokus pokus - dine børn er stadig i fokus, hvori han indleder med at beskrive, hvordan han i en bus har oplevet den mandlige part af et ældre ægtepar henvende sig til en ung mand, der er opslugt af sine 'mobil-enheder'. Den ældre giver udtryk for en undren over, hvordan den unge mand jo slet ikke ser virkeligheden omkring sig. Det lyder for mig som et forsøg på at få personlig kontakt med et medmenneske, men PR-manden har et helt andet syn på situationen, nemlig at:

"Vildtfremmed mand synes, han har ret til offentligt at kritisere anden vildtfremmed mand baseret på denne mands helt private og ufarlige handlinger. Altså en form for teknologiforskrækket gammelmandshatecrime."

Så havde jeg ikke hverken lyst til eller behov for at læse videre. Men undrer mig. Er vi virkelig nået dertil, at hvis vi prøver 'in person' at få kontakt med et medmenneske, der er opslugt af/i et virtuelt univers, så er det at ligne med 'gammelmandshad'? Og at det ligefrem er en 'hatecrime'?

Heldigvis dukkede denne tankevækkende kommentarer så op:

"To små perfide hverdagshistorier - bum - så er den ged barberet, Timme Bisgaards ætsende virkelighedsbillede vasket af nethinden og freden genoprettet blandt de middelmådige, statushungrende symbolanalytikere. Hver gang der tages tilløb til en eksistentiel og potentiel farlig debat i stærkmandssegmentet, så må det stoppes med spot og køller.
Det er kommunikationsfagets svøbe, at det er blevet gjort til en faglig dyd at kunne formulere sig overfladisk og skjule sine stråmænd."

Ja, måske er det specielt inden for kommunikationsfagene, at det er et problem at tvivle på de 'sociale' mediers ubetingede lyksaligheder, men det er i så fald virkelig et problem. Debatten er væsentlig og kan ikke bare affærdiges med, at enten er man 'med' … eller også er man gammel, forstokket og reaktionær.

Og så var der også lige denne kommentar:

"Hvis nogen måtte ønske at læse et lidt mere nuanceret indlæg i debatten om digital teknologi og smartphones i særdeleshed, så er der en udmærket kronik i dagens Information. Her kvalificerer forfatterne deres påstande ved bl.a at citere fra forskning på området."

Helt enig.

Flemming Pedersen, Niels Duus Nielsen, Torben Selch, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

[i]Det lyder for mig som et forsøg på at få personlig kontakt med et medmenneske ...[/i]

Og det lyder på mig som et forsøg på at presse sine egne værdier ned over hovedet på nogle andre.

(Jeg behøver ikke en smartphone for ikke at tale med andre i bussen.)

Michael Sørensen

Spørgsmålet er om han har lært noget om sig selv ved at eksternalisere problemet og "afskaffe" det han ikke synes om. Er det dårlige væk nu når smartphonen er afskaffet?

Det er bare fantastisk og enestående at man har hele internettet og alverdens information lige ved hånden.
Tænk at man f.eks. bare kan finde vej som gående og på cykel overalt.
Er der noget man er i tvivl om kan man slå det op.
Man kan også slå alt fra og lægge sig i græsset, kigge op i himmelen og lade tankerne flyve.

Vin er en fantastisk fornøjelse. Dog bør alkoholikere ikke have den slags i nærheden.

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

"Vildtfremmed mand synes, han har ret til offentligt at kritisere anden vildtfremmed mand baseret på denne mands helt private og ufarlige handlinger. Altså en form for teknologiforskrækket gammelmandshatecrime."
Så havde jeg ikke hverken lyst til eller behov for at læse videre. Men undrer mig. Er vi virkelig nået dertil, at hvis vi prøver 'in person' at få kontakt med et medmenneske, der er opslugt af/i et virtuelt univers, så er det at ligne med 'gammelmandshad'? Og at det ligefrem er en 'hatecrime'?

Hvad hvis det havde været en bog? Ville den ældre herre have sagt "Hvorfor sidder du dog og læser Kongens Fald? Du går jo glip af alt omkring dig!" ?
Det er jo ikke kun indhold for idioter, der er tilgængeligt gennem en mobiltelefon. En række af de kommentarer, der er postet her, kunne jo være indlagt i en bus. Jeg læste en af Dostojevskijs kortere romaner på min Kindle i en undergrundsbane mellem hjemmet og arbejde.
Når det så er sagt: Jeg var i mit tidligere arbejde tøjret til min arbejdstelefon. Arbejdst dækkede så mange tidszoner, at den ville tilkalde mig snart sagt alle tider af døgnet - telefon, email og andre opdateringer. Da jeg så skulle have en telefon, efter jeg fratrådte jobbet, havde jeg en synkende følelse... og konkluderede, at det ikke var nødvendigt. Nu har jeg en billig telefon - det, som amerikanere i besiddelse af en smartphone med ringeagtelse kalder en candybar phone - og den dækker behovet. Jeg er ikke interesseret, og havde jeg ikke små børn, hvor det kan være væsentligt at være kontaktbar, havde jeg end ikke den.

Kristian Lund, Lone Christensen, Torben Selch og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Hvad hvis det havde været en bog? Ville den ældre herre have sagt "Hvorfor sidder du dog og læser Kongens Fald? Du går jo glip af alt omkring dig!" ?"

Nej, så havde den ældre herre nok snakket om noget andet. Det har jeg oplevet en gang, jeg læste i en bog, mens jeg sad i et tog. Jeg har også oplevet det i en restaurant, hvor jeg fik serveret min mad, efter en ældre dame ved et nabobord var færdig med sin.

Sygdommen er kedsomhed, ensomhed, statusjag og følelsen af at gå glip af noget.
Og måske imponerthed over ny teknik .
Medicinen i stadig stærkere doser er lige nu Smartphone.
Der skal en stærk, suveræn personlighed til at stå imod, eller, som vidnet Lloyd, en modig erkendelse af sin pseudotilværelse, efter at ha` oplevet det selv.

Spred budskabet om sygdommen. Vi er oppe mod stærke kræfter som, narkohandlerne, reklamebranchen og psykiatrien.

Niels Duus Nielsen, Lone Christensen, Lars A. Bruun, Lise Lotte Rahbek, Alan Strandbygaard, Steffen Gliese, Jens H. C. Andersen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Leo, ja, det er sandelig stærke kræfter. Det er meget mod min vilje, at jeg sidder her, på internettet, og taler Satans sag,

Hvor ville det dog være befriende, om smartphonen var erstattet af bogen, telefonen, hulemaleriet, telegrafen, radioen, tv, video eller anden form for mellemmenneskelig kommunikation.

Tankevækkende,at hvis strømmen slukkes og alle aps fordufter som dug for solen,hvor mange mennesker kan så egentlig orientere sig og begå sig i den virkelige verden,der bliver flere og flere analfabeter og dysfunktionelle jo hurtige "udviklingen" bevæger sig "fremad".

Niels Mosbak, Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Telefoner har egentlig altid været en pestilens.

Som barn masede en legekammerat sig på ved at anskaffe en legetøjstelefon, der med ledning udspændtes fra den ene bygning til den anden. Hun ringede ustandseligt og stillede store spørgsmål som: Hvad har du fået i julegave?

Senere var der ungersvende, som ikke ringede, når man mest ønskede det - andre gange var det lige modsat.

Så kom der banke-på, telefonsvarere og vis nummer. De brugtes begge veje. For ikke at gå glip af noget - og for at blive helt fri.

Da mobilerne kom, gik mange over til at smse. Stadig er der dog dem, der ynder at ringe og tale i timevis.

En smartphone har jeg ikke og sidder derfor gladeligt og glor ud i intetheden, hvis jeg en sjælden gang kører med bus, men tidligere, hvor jeg kørte en del med offentlig transport, ville jeg nødig spilde tid og læste derfor bøger og aviser - og kunne måske dermed også sidde i fred for kolleger eller bekendte. Sådan er der selvfølgelig også nogen, der bruger deres smartphone eller e-reader nu til dags..

Christel Gruner-Olesen, Inger Sundsvald, Karsten Aaen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Frida Henningsen

Det er så dejligt simpelt - ligesom med TV - man bestemmer fuldstændigt selv, hvor meget man vil bruge det - det kan ikke rigtigt smøres af på andre !

Jens H. C. Andersen

Kniv kan bruges til at skære i sig selv eller i brød. SMS bliver stadig brugt selvom det er hurtigere at indtale en lydbesked og sende.
Engang droppede jeg tv`et og fik pludselig masser af tid til vigtigere ting, og det gik op for mig hvor meget bras der var, men jeg ville ikke undvære internettet. Nu har jeg fået et lille tv igen, men bruger det kun sjældent og det er jeg glad for.
Har været på FB men slettede min profil igen.

Problemet med mobilen er at de voksne er lige så barnlige som børnene, der er nemlig hellere ikke nogen der har opdraget de voksne, og så er det altså svært for mor at sige til teenageren at hun ikke må være en del af det sociale liv, når mor selv er blevet afhængig af det nyeste skud sladder.
Det der bekymre mig allermest er dog to ting: at den digitale verden lige nu facilitere en ekstrem fokus på den visuelle verden, og den overflade og hastighed vi kommunikere og behandler hinanden med.

Sendt fra en tablet.

Niels Duus Nielsen, Vibeke Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

For nyligt blev der ud fra nødvendighedens lov investeret i en mobilos til kr.199,- til erstatning for en Nokia model Metusalem fra 1990 - den kunne ikke mere holde på strømmen - men skabte stor furore nede i Fona og blev fremvist for alle ekspedienter som var den et Danefæ - og latteren ville ingen ende tage i butikken ...

Eneste krav til den nye var, at man bare skulle kunne kontakte Falck i tilfælde af, at bilen strejkede - men det kunne naturligvis ikke leveres - i stedet kom den nye Nokia Vomitus med radio og en hel masse andet overflødigt lort, der aldrig vil blive brug for - fagre nye tider - der må gerne vomeres ...

Lone Christensen, Torben Selch, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Vibeke Rasmussen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der var nu også engang i længst forsvundne tider, hvor telefonen var en kontakt til telefoncentralen, hvor der sad nogle nydelige damer og satte det rigtige stik i, så der kunne opnås forbindelse mellem Søndergård og Østergård. Dengang landet var dækket med et spindelvæv af master og telefontråde, måske én tråd for hver telefon, og når lille Ole var henne ved præstens børn og lege, og skulle hjem, så skulle han ringe, når han gik derfra. Så han tog frejdigt røret og sagde til centraldamen: - "nu går jeg derfra", på med røret, men centraldamen kunne kende hans stemme, så hun ringede videre til Søndergård og fortalte, at lille Ole netop havde forladt præstegården og var på vej hjem.
http://www.kb.dk/images/billed/2010/okt/billeder/object69640/da/

Niels Duus Nielsen, Alan Strandbygaard, Torben Selch, Karsten Aaen, Ruth Gjesing, Niels Mosbak, Vibeke Rasmussen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jens H. C. Andersen

Glemte at notere at jeg gerne small talker med folk i tog og bus heltbuden brug af telefon.
Jeg synes det vigtige i artiklen er at der bliver sagt goddag til et alternativ, nemlig friheden.

Niels Duus Nielsen, Torben Selch, Carsten Munk, Vibeke Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Anders - 17.55 - Dit indlæg oser af ironi og sarkasme over modstanden fra en "sur gammel mands" indstilling overfor det nye. Kan det være rigtigt ?

Alan Strandbygaard

Ha! Det er sjovt denne artikel kommer lige nu.

Netop i går talte vi om de nye smartphones.

Man kan næsten ikke møde et menneske nogen steder mere, uden at de sidder med blikket stift begravet i deres telefon. De bliver nærmest fornærmede fordi man forsøger at få en samtale i gang. Man bliver konstant afbrudt i en samtale, ved kassen i supermarkedet eller andre steder, fordi folk ikke kan lade deres telefon blive hjemme, eller i det mindste på lydløs. De er så hypnotiserede af dette lille apparat.
Når vi har familiesammenkomst, så sidder min bror konstant med en telefon eller en iPad. Han er svær at komme i kontakt med.

Jeg købte for et stykke tid siden en af de helt dyre og smarte. Jeg har så bitterlig fortudt. Det eneste den egentlig gør er at præsentere mig for reklamer hele tiden.
Der ligger så mange programmer der skal viderestille mig til til alle mulige virksomheder, butikker, søgemaskiner eller sociale medier.

Det eneste jeg egentlig gerne ville var at have mulighed for at skrive dokumenter, lige som Word på PC'en og kunne gå på internettet i en snæver vending (f.eks. når vi er i sommerhuset). Men ellers vil jeg gerne nøjes med bare at kunne telefonere og sende en SMS. Helt simpelt og enkelt.
Jeg har justeret min nye 'smarte' smartphone, så der ikke længere kører hverken Google, Spilbutik, Google maps, eller-hvad-ved-jeg på den. Den er på lydløs, og jeg tager den ikke hvis nummeret er ukendt eller hemmeligt. Det er så trættende at blive ringet op af analyseinstitutter der vil tage en halv time af din tid, som de så kan tjene penge på, avisabonnemeneter eller smarte numre der efterlader dig med en kæmpe telefonregning.

Jeg er hamrende træt af hele tiden at blive jagtobjekt for nogen der vil sælge mig noget, eller fuppe mig til et eller andet. Det hænger mig simpelthen så langt ud af halsen at det gør mig gal. Man bliver hysterisk af det til sidst.

På det seneste er min private mailboks blevet bombarderet med spam-mails fra Lotto24, D-E-R, snuskede pornoreklamer og jeg ved ikke hvad. Jeg aner ikke hvor disse mennesker har min emailadresse fra. De må jo have købt den et sted hos et selskab eller en hacker. Så vidt jeg ved findes der ikke nogen emaildatabase man frit kan hente oplysninger hos.

* "Margit Haugen - Få en gratis dvd-afspiller"
* "Sofia Wahlgren - Få endnu bedre vinderchancer og milli..."
* "Margit Haugen - Få en gratis dvd-afspiller"

* "Christian Dahlberg - Få et lavrente lån i dag

Hej

Skal du låne penge, er det vigtigt at du holder øje med
at renten er så lav som overhoved muligt.

Netop derfor anbefaler vi, at du ansøger om et lån her og nu.

Renten er sat helt ned, så du hurtig sparer flere tusinde kroner
ved blot at vælge et lån med lav rente.

Ansøg allerede i dag og udnyt den uhørte lave rente.

[Klik her]

Venlig hilsen
Christian"

Ikke nok med at man bliver spammet med reklamer og fidustilbud konstant, men man skal også leve med at vide at alt hvad man gør bliver registreret et eller andet sted. Det er ved at være for meget af det gode.

Min næste telefon bliver en simpel 'pensionisttelefon. Den kan ringe og sende SMS. Hverken mere eller mindre. I mandags skiftede jeg mailadresse. Det er utroligt at man skal til at bøvle med sådanne ligegyldigheder. Disse spammails er jo mere påtrængende end burrer i skoven.

Der er regler for omdeling af reklamer. man kan sige nej tak. Men hvad gør man ved fidusselskaber der har tilegnet sig din mailadresse, temmelig sikkert ulovligt via stråmænd og tredjepart?

Det digitale medie er ikke verdens vidunder i mine øjne. Det er dets undergang. Den er simpelthen en kolossal tidsrøver og en pestilens.

Gid pokker havde alt det moderne bras efterhånden!

Jakob Silberbrandt, Mikkel Nielsen, Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Heinrich R. Jørgensen, Lone Christensen, Sten Victor, Steffen Gliese, Carsten Munk, Niels Mosbak, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Frida Henningsen

@Allan
Få en Nokia Lumia med Office på, så bliver dine bønner hørt. Klasser over Apples skrammel !

Anders Feder, Karsten Aaen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar

Det vil også hjælpe, at man reflekterer over sine valg, i stedet for at agere får, og følge med flokken - ud over skrænten.
Personligt vil jeg aldrig røre "smart"phones (som i øvrigt har lige så "lang" batteritid, som de første mobiltelefoner i start-90'erne havde. Hvor smart er dét lige?), Fakebook, Instagram, alkohol, og lignende mentale lænker for de kulturassimilerede, med en ildtang.
Det er også en effektiv måde at filtrere falske venner fra; for de kulturassimilerede vil kun have noget med dig at gøre, hvis du er præcis lige så dem. Og mine jævnaldrende - de unge - de er de værste! Det gør selvfølgelig, at mine venner kan tælles på én hånd. Til gengæld er det reelle venner, jeg kan stole på. Ikke at jeg ikke vil have (lidt) flere venner. Jeg vil bare ikke have venner, bare for venskabets skyld. Så vil jeg sgu hellere være ensom, end at "sælge ud" af min personlighed, for at blive accepteret.

Men altså - alene det, at man hiver sin smartphone frem til sociale arrangementer, indikerer, at man nok bør skifte sin "venne"kreds ud. For hvis ens venner siger en så lidt, at man hellere vil sidde med sin sutteklud til en smartphone, så er der i dén grad tale om falske venner; mennesker man kun er sammen med, for at tilhøre et (pseudo)fællesskab!

Jakob Silberbrandt, Mikkel Nielsen, Troels Brøgger, Alan Strandbygaard, Jens H. C. Andersen, Per Torbensen, Karsten Aaen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Kristian Thy, jeg kan sagtens følge dig i dit ønske – og muligvis den omtalte unge mands – om at få lov at være i fred i et offentligt transportmiddel. Samtidig gætter jeg så også på, at reaktionen fra ham (eller dig?) ville have været en anden end blot et "Ja-ja", hvis det havde været en sød ung kvinde, der havde gjort ham (eller dig?) opmærksom på at der er liv, også ude i virkeligheden. ;-)

Nu véd jeg ikke, om du har læst artiklen, men som jeg opfattede den omtalte episode, lød det ikke, fra den ældre mands side, som et forsøg på at ville pådutte andre sine egne værdier. Og udtrykket "teknologiforskrækket gammelmandshatecrime", som bruges i artiklen er under alle omstændigheder skudt langt over målet og efter mine begreber desuden grænseoverskridende frastødende. Der var nok bare tale om, at omtalte mand stod fuldstændig uforstående over for, hvordan man kan være fordybet i en telefon. Lige som omtalte teenager fra Lukas Moodyssons film, som forfærdet mente, at man i -80erne, uden mobiltelefon, må have levet i en boble, har den omtalte ældre mand i bussen sikkert ment, at den unge mand befandt sig i en boble.

Forståelsen for hinanden på dette område er nok i det hele taget et langt stykke ad vejen et spørgsmål om generationer.

Og man kan med fuld ret sige, at det ikke vedkommer andre, om man siddende i en bus ser på sin telefon eller på omgivelserne. Men man kan jo også i en sådan situation vælge samtalen. Og prøve at forklare, hvad man har gang i, og hvorfor det optager én.

PS
Du skal bruge < og > i stedet for [ og ], når du vil kursivere. :)

Et andet interessant diskussionsemne:
Reducerer smartphonens funktioner ejeren kognitive og mentale færdigheder? Har det at finde vej på egen hånd, via et kort, ikke en større mental stimulering - og gør dermed en til et klogere og bedre reflekterende menneske - end bare at tænde for GPS'en på smartphonen? Ligeledes med hovedregning frem for regnemaskine, at diskutere tingene frem for at slå svaret op på Wikipedia med det samme, etc. etc.?

Jens Thaarup Nyberg, Vibeke Rasmussen, Alan Strandbygaard, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

'Pensionist-telefon'?
Hæh.
Sådan en har jeg.

Måske er der mennesker, som har brug for smartphones.
Men når jeg har en telefon (jeg har faktisk 2) og en pc, så føler jeg mit behov fuldkomment dækket ind.

Er der ikke noget med, at hvis man vil sælge smarte nye dimser, så skal man skabe et behov for dimsen via folks hjerner gennem reklamer og sårnt?
Jeg kunne godt mistænke mig for engang imellem at have udviklet et teflon-overtræk til min hjerne. Eller også er jeg måske ved at udvikle pensionist-hjerne. ;-)

Alan Strandbygaard, Christel Gruner-Olesen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Fordelen ved smartphones er, at man kan sidde og overbeglo de letpåklædte tøsebørn i bussen og toget om sommeren uden, at de opdager noget som helst. Snotten er så dybt begravet i facebook, at de altid står af 3-4 stop for sent. Genialt for os gamle stoddere. :)

Flemming Pedersen, Torben Bruhn Andersen og Hans Jensen anbefalede denne kommentar

Alan Strandbygaard:

"Det digitale medie er ikke verdens vidunder i mine øjne. Det er dets undergang. Den er simpelthen en kolossal tidsrøver og en pestilens. Gid pokker havde alt det moderne bras efterhånden!"

Meh - er det ikke lidt søgt at skrive på et internetforum, fra en computer? Hvis du virkelig gad pokker havde det, så træk da stikket og lad være med sætte det i igen.

Mathias Hansen , Fouad Fartous, Alan Strandbygaard, Børge Rahbech Jensen og Frida Henningsen anbefalede denne kommentar

Jeg håber at HTC smækker en 390 ppi i deres kommende phaplet, og bibeholder boom sound, så man kan holde ud, at høre Mozart på youtube.

Jens H. C. Andersen

Dennis:
Den der med at sidde med sin telefon, mens man er sammen med andre er ikke så simpel. På den ene side ja man skal være nærværende med dem man er sammen med og slukke telefonen, men jeg har da alligevel taget mig selv i at hive telefonen frem, fordi jeg enten skulle vise dem jeg var sammen med noget eller vi skulle undersøge noget, på dem måde facillitere mobilen noget socialt.
Jeg tror at de unge i endnu højre grad ser det sådan, altså keder det digitale og IRL sammen. Når pigerne bruger telefonen til at sladre om drengene - der er offentlige halvoffentlige, og hemmelige rum.
(Skrevet mens en anden, gæt selv køn, er meget længe om at være på toilettet)

Michael Kongstad Nielsen

En ting er egne telefonsamtaler, dem må alle de andre finde sig i, for her kommer jeg, og det har jeg fandeme ret til, men de andres - vor herre bevares. Nå nej, sådan kan man ikke sige, så derfor dukker de fleste sig og lider sagte under alle de andres dødsyge mobilsamtaler for fuld volumen, fordi man ved, at man har en stille hævn under opsejling, når næste samtale udgår fra én selv. Så får den til gengæld fuld skrue, og privatlivet bliver rullet hæmningsløst ud, om glæden over mormors bedring og Emils seneste scoring på dating, alt bølger ucensureret ud i æteren. Så det kryber i medlytterne. Men de finder sig i det, indtil det bliver deres tur.

Mathias Hansen , Per Torbensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Man kan sammenligne tilværelsen som I-afhængig med en chaufør der, køre Europa rundt på sin GPS og ikke aner hvor han er i det virkelige landskab.
Forskellen på de to er at chauføren ved, hvor han er, når han stiller sin lastbil fra sig, holder fri eller ta`r på ferie. Med fornøjelse.

Lise Lotte Rahbek

MKN
Evnen at phløjte højt og skingert er også til bestandig glæde og irritation. For alle os, der oftest lader telefonen ligge hjemme.
:-)

Alan Strandbygaard, Heinrich R. Jørgensen og Peter Taitto anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

MKN
Nej, det var kryptisk formuleret af mig.
Jeg mener bare, at hvis man føler sig irriteret af andres mobilidiotsamtaler alle steder, når man færdes ude, kan man bl.a. altid fløjte (højt) for at distrahere sig. :)

@Jens H. C. Andersen:
Det er jo også noget helt andet, når man hiver telefonen frem i et socialt og "inkluderende" øjemed, end hvis man "ekskluderer" fællesskabet, ved at lukke sig ind i sin smartphone og sin Facebook profil, mens man er sammen med andre.

Der er ingen der tror på, at jeg aldrig har ejet en mobil.

Det i sig selv kan være lidt af et mareridt, men sådan er det.

Når man ser to unge stå på hver sin side af vejen og vinke til hinanden, med hver deres mobil i hånden, for derefter at mødes på den ene side i et kram, mens de bag hinandens ryg tjekker mobilen, så er man vidne til at selv et kram er ligegyldigt.

Under intet tidspunkt i mødet er mobilen fri for opsyn.

Mikkel Nielsen, Robert Ørsted-Jensen, Michael Kongstad Nielsen, Niels Duus Nielsen, Vibeke Rasmussen, Heinrich R. Jørgensen, Lone Christensen, Torben Selch, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk og Peter Taitto anbefalede denne kommentar

Sider