Baggrund
Læsetid: 6 min.

’Jeg fik at vide, jeg skulle skynde mig at skrive et testamente til mine børn’

På to måneder gik Mette Møller fra at være uhelbredelig syg med kræft og have smerter i hele kroppen til at være fri fra både smerter og store dele af kræften. Oven i den normale behandling medicinerer hun sig selv med cannabisolie
Indland
21. oktober 2013
Tegning: Ib Kjeldsmark

Tegning: Ib Kjeldsmark

Mette Møller sad i sin treværelses lejlighed, hvor hun bor med sine to børn – Søren og Katrine – og skrev på sit universitetsspeciale, da hun begyndte at få smerter i hele kroppen.

Det var i begyndelsen af året, og de næste tre måneder fik Mette Møller det kun værre. Hun fik feber, kastede op, kiloene raslede af hende samtidig med, at hendes mave var blevet på størrelse med en gravid kvinde i syvende måned, og hun havde ondt i hele skelettet.

»Det var et smertehelvede. Til sidst kunne jeg ikke rejse mig fra sengen og køre min børn i skole,« fortæller Mette Møller, der driver sin egen virksomhed ved siden af sine studier. Hendes læge og syv vagtlæger mente alle, det var muskelsmerter.

Men i løbet af foråret fik hun konstateret kræft i æggestokkene, maven, den ene nyre, leveren, bughulen, bryst, lunge, i lymfer under højre arm og i hele hendes skelet.

»Jeg fik at vide, at jeg skulle skynde mig at skrive testamente til mine børn.«

Men Mette Møller trodsede lægernes anbefalinger om operationer og begyndte oven i den normale behandling med antistoffer og kemoterapi at medicinere sig selv med cannabisolie.

16 dage efter hun begyndte at tage olien, var de ti kilo væske, der fik hende til at ligne en gravid i syvende måned, væk, og seks uger efter var kræften i hendes ene nyre og lunge forsvundet. Otte uger efter døjede hun ikke med smerter, hendes knude i brystet på syv gange ni centimeter kunne ikke måles mere, de ondartede lymfeknuder i hendes armhuler og nakke var forsvundet, og hun kunne igen passe sine børn.

Information har haft adgang til Mette Møllers journaler, og ifølge dem er der ingen forklaring på, hvordan hendes kræftsygdom reduceredes så hurtigt. Det kan være cannabisolien – det kan være den almindelige behandling.

Sparsom hjælp

Da Mette Møller i løbet af vinteren begyndte at få det dårligt med flere og flere smerter i kroppen, feber og kvalme, rakte hun både ud efter hjælp hos sin egen læge og hos flere vagtlæger: »Min egen læge afviste mig mange gange og ville ikke komme ud at besøge mig. Men til sidst skulle jeg jo have hjælp til overhovedet at komme op fra sengen. Det er uhyggeligt, at man kan være så syg, og der ikke er nogen, der lytter. At man kan gå til den ene læge efter den anden og spørge, om de ikke nok vil hjælpe på en eller anden måde,« siger Mette Møller, der anslår, at hun ud over sin egen læge havde fat i syv forskellige vagtlæger, som alle sagde, at hun havde muskelsmerter.

»Jeg var sikker på, at det ikke var det, der var galt. Jeg kunne jo ingenting overhovedet,« siger hun.

Efter måneders kamp, fik Mette Møller på opfordring fra en vagtlæge scannet sine knogler og blev indlagt.

»Det er ubehageligt, at man selv skal skubbe så meget på for, at der sker noget, for jeg vidste jo godt selv, hvor det var på vej hen. Derfor kom det sådan set heller ikke som et chok for mig, da jeg fik at vide, at jeg var fyldt med kræft,« siger hun.

Det var ikke uden forbehold, at hun begyndte at medicinere sig selv med cannabisolie. Hun var meget skeptisk, da en af hendes venner anbefalede det. Hun havde kun prøvet at ryge cannabis omkring ti gange før i hele sit godt 40-årige liv, og hun har aldrig brudt sig om det.

»Jeg syntes, det var et useriøst forslag at komme med. Jeg tænkte, at det bare var de der hamphoveder, der skulle have en god undskyldning for at ryge sig skæve,« fortæller hun.

Tilbage i 2009 fik Mette Møller kræft for første gang. Da fik hun fjernet sit venstre bryst og kom i kemoterapi. Men nu hvor kræften var kommet igen og havde bredt sig så voldsomt til hele kroppen – undtagen til hovedet – ville lægerne ikke give hende samme form for kemo. I stedet fik hun et antistof – Herception – som hun havde fået før, men som hun fik en allergisk reaktion på ved første behandling.

»De troede, at jeg var ved at dø, da jeg fik det antistof,« siger hun.

Det fik hende til at søge alternative veje, og hun besluttede sig alligevel for at prøve cannabisolien, fordi hun stødte på kræftramte, der kunne fortælle om positive oplevelser med det. Og da lægerne i april ville lægge et permanent kateter og dræne hendes nyre ud ad ryggen, fordi den ikke fungerede, udskød hun operationen.

»Selv om de sagde, at det hastede, fordi der var stor risiko for, at nyren ville stå af, ville jeg gerne vente og se, om jeg ikke kunne gøre noget selv med olien, da jeg havde mærket den hurtige virkning.«

I Mette Møllers journaler står der blandt andet, at »pt. (patienten red.) har det i øvrigt rigtig godt sammenlignet med sidst. Hun angiver sig i meget bedring, og hun har meget mere energi (…)«

»Når der nu havde været så stor positiv ændring, fik jeg også den mindre operation med et rør i urinvejene udsat, og det ender med, at jeg slet ikke har brug for den,« fortæller Mette Møller, der siden dengang i begyndelsen af foråret har dryppet cannabisolie under tungen flere gange dagligt.

Uforklarlig udvikling

Ud over olien tager hun en bred vifte af vitaminer. Blandt andet D-vitamin, magnesium og selen. Men hun turde ikke forlade sig på olien og vitaminerne, når hendes helbred var så kritisk. Derfor tog hun også imod kemoen og antistoffet.

»Det burde bare slet ikke kunne forbedre min tilstand så meget på så kort tid, som det er sket, og lægerne har heller ikke udtrykt, at det skulle være det, der har hjulpet. Antistoffet skal jo bare udskyde, at kræften breder sig,« siger hun.

Også lægerne er meget forundret over hendes bedring.

I hendes journaler står der heller ikke nogen steder, at kemoen og antistofferne er årsag til udviklingen.

»Lægerne sagde, at de kun kunne holde kræften i status quo,« fortæller hun.

Til gengæld står der i journalen om den nyeste CT-scanning i sommer, at væsken i bughulen er væsentligt mindsket, kræften i lever og knogler er aftaget, knuden i brystet på syv gange ni centimeter er så sporadisk, at den ikke længere er målbar, de ondartede lymfeknuder i armhulen er væk, og at kræften i nyren og lungen er helt væk.

Mette Møller forstår ikke, at hun for blot måneder siden skulle have hjælp til at komme ud af sin seng, at hun måtte afvise sønnen, når han ville sidde på skødet af hende, fordi det gjorde for ondt i kroppen, og at hun end ikke havde overskud til at smile, fordi hun kun kunne fokusere på sine smerter: »Jeg havde ikke lyst til at leve mere. Jeg ville bare have, at nogen gjorde noget. Lige meget hvad. Nu kan jeg passe og lege med mine børn igen.«

Nu, hvor hun har fået det så meget bedre på kort tid, vil hun gerne stoppe helt med den almindelige behandling og kun fortsætte med cannabisolien: »Alle ved, hvor hård og skadelig kemo kan være for ens krop, og jeg har jo selv oplevet at få det rigtig dårligt af den, så derfor vil jeg gerne helt ud af det. Det har jeg bare ikke turdet før nu.«

Efter hendes oplevelser med medicinsk cannabis har hun svært ved at forstå, hvorfor Danmark ikke er længere fremme i forskningen og forståelsen af hampplanten til behandling.

»Det er blevet mig ubegribeligt, at Danmark er så meget bagefter med hensyn til legaliseringen af medicinsk cannabis og ikke har fulgt de andre lande på den front. Det burde ikke være sådan, at når lægerne har opgivet at helbrede en med deres medicin, så er nogle af de naturlige veje, som folk i øvrigt har så gode resultater med, ulovlige,« siger Mette, der håber, at politikere og andre aktører i kræftbehandling vil følge med på den front.

»Det ville gøre det hele lettere i de dybt vanskelige situationer, som folk med en alvorlig sygdom står i.«

Mette Møller er et pseudonym. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Medicinsk cannabis har givet mig følgende lindringer:
a: stoppen flere års fodsvamp
b: dæmpet betændelsen i, og dermed smerten i slidte knæ og fingre
c: betydet at mit prostataproblem med tisseriet er mindsket. Skal ikke længere stå og pisse i en port eller op flere gange om natten for at tisse.

June Beltoft, Linda Baagø, Alan Strandbygaard, Liliane Morriello, Peter Andersen og jørgen VALENTIN anbefalede denne kommentar
jørgen VALENTIN
Peter Andersen, Linda Baagø og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

slip hampen fri

Henning Pedersen, Linda Baagø, Alan Strandbygaard, Peter Taitto og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Det hele er jo egentlig meget enkelt:
Man kan få kraftigt smertestillende (og vanedannende) ting på recept, som enhver narkoman ville ofre sig selv for at få fat på.
Hvorfor så ikke få cannabisolie på recept?

"Uhadada - nej, for så sælger de det nok bare videre", ville mange dumme politikere nok sige. Modspørgsmålet er så, hvorfor man så ikke forbyder morfin på recept, for det sælges vel også bare videre?

Konklusionen er, at man sagtens kan gå ind for en "anti-pot-politik" og samtidig gå ind for receptpligtig cannabismedicin.

June Beltoft, Linda Baagø og Heidi Pedersen anbefalede denne kommentar
Henning Pedersen

"Shiva bragte hampplanten ned fra Himalayas slugter som en gave til menneskeheden".

Jeg har på fornemmelsen at ovenstående skal forstås bogstaveligt med en tyk streg under gave.

Helge Rasmussen

Problemet er at Cannabisolie er et planteudtræk, det kan ikke patenteres.
Lovgiverne har blind tillid til medcinalindustiens lobbyister, som fortæller at olien er et farligt narkotikum, der absolut skal forbydes, - men den virkelige årsag er nok at industrien mister milliard-indtægter på kunstigt fremstillet medicin, hvis et naturprodukt virker bedre.

Det er et mysterium hvorfor Sundhedsstyrelsen og Medicinalstyrelsen, har så næsegrus tillid til lobbyisterne, det kan vel ikke tænkes at være noget med penge under bordet?

Niels Borre, Klaus Vink Slott, Johan Clausen, Flemming Berger, Teodora Hansen, leif voetmand, Heinrich R. Jørgensen, Orla Finn Pedersen, Mogens Højgaard Larsen, Henrik Christensen, Michael Madsen, Simone Bærentzen, Henning Pedersen, Christel Gruner-Olesen, Linda Baagø og Ivan Gullev anbefalede denne kommentar

Jeg kunne godt tænke mig at få at vide hvor man kan købe denne cannabis olie? Ifølge denne oversigt artikel: http://simpelsundhed.dk/gennembrud-pa-vej-i-brug-af-marihuana-i-medicin, så kan cannabidol (ikke thc olie) også være en særdeles potent antidepressiv og antipsykotisk - hvilket der så er lavet videnskabelige forsøg med, hvor cannabidol havde samme effekt som traditionel antipsykotisk medicin men helt uden (de alvorlige) bivirkninger. Frø til dyrkning osv kan købes flere steder fx http://seedlab.dk/, men cannabidol olien er svær at finde. Jeg har kun fundet enkelte producenter i Californien, men her er prisen så høj at det nødvendige månedlige forbrug ville koste flere tusinde kroner, hvilket jo tilgengæld vel almindelig medicin også hurtig gør.

Men det er jo ikke kun cannabis, forskning i upatenterbare lægemidler er der bare ikke noget incitament for medicinfirmaerne til at foretage. Det kan undre at staten er fraværende på et sådant område, som netop er hvor markedet ikke kan stå alene. Det kan også undre at læger ikke er mere interesserede i lovende naturmedicin, men så alligvel ikke når især visse dicipliner nærmest er ensbetydende med medicinudskrivning.

Teodora Hansen, Heinrich R. Jørgensen, Michael Madsen, Lars Nielsen, Helge Rasmussen og Linda Baagø anbefalede denne kommentar

Jeg er i live i 2013 pgr. af cannabis. Ikke specielt medicinsk - og ikke særlig fin skelnen mellem sativaer og indicaer og bhb og thc ... vel med omkostninger, mentalt og socialt ... men i live.
Det var så ikke en særlig videnskabelig betragtning. Beklager, men for mig gør det en positiv forskel. For nogle er det utvivlsomt fandens også og kan han ikke bare holde sin kæft ?
Arbejder på det (mixe mixe ...) .

John Mortensen

" Konklusionen er, at man sagtens kan gå ind for en "anti-pot-politik" og samtidig gå ind for receptpligtig cannabismedicin. "

Sgu' da ikke hvis man er bare en smule normal i sin hjerne .
Hvad rager det en flok fordrukne politikere om nogen ryger en bønne ??

Jeg har det ærlig talt svært med denne diskussion, for det handler slet ikke om hvorvidt syge skal kunne få pot/tjald/THC/CBD osv osv på recept, det handler om :
HVAD RAGER DET JER hvad folk ryger eller spiser ??

Jeg tror at alle kan blive enige om at det er ekstraordinert arrogant af myndghederne at forhindre folk i at prøve med alle midler at redde sit eller sine kæres liv. Hvad kan være mere vigtigt? I den forbindelse er moral over lov.
Det store spørgsmål er hvordan man får fat i medicinsk cannabis? Jeg har selv researchet en del (men sikkert ikke nok) og har ikke rigtigt kunnet finde noget bortset fra en site i Canada som jeg endnu ikke har hørt fra.
Hv is der er nogen der kan give nogle hint vil jeg være overordentligt taknemmelig.

John Mortensen

Kære Peter Jansen :
Du spørger hvordan man får fat i "medicinsk cannabis" .

Jeg vil anbefale dig at læse en bog der hedder 'Hampedyrkerens Håndbog' .

Kasper Michelsen

Peter Hansen@
Hvis du søger på cbd olie i Google, skal du være meget skæv for ikke at finde mindst to steder i DK, hvor du kan købe olien ;)

Cannabisolien er på vej til at blive medicinalindustriens største mareridt; et middel du ikke kan patentere og som du kan lave selv og som kan lindre og helbrede et utal af lidelser.

Lars Kristensen

Det meste af den lægelige efteruddannelse inden for sundhedsvæsenet foregår i medicinalindustriens regi, så det er ikke underligt, at læger tro at medicin er bedre end naturens egne lægende planter og mineraler.

Niels Borre, Flemming Berger, Teodora Hansen, leif voetmand og Peter Andersen anbefalede denne kommentar

@Peter Hansen
Besøg Christiania i weekenden (1 fl. 200, 3 fl. 500) hvor politiet (i uniform) holder sig væk af hensyn til turister og deres egne forældre og venner fra det jydske.