Læsetid: 8 min.

Holdningsskred i synet på homoseksuelle på Færøerne

For få år siden var bøsser og lesbiske et særsyn på Færøerne, da omgivelsernes fordomme drev dem i eksil i Danmark. I dag vælger mange at blive på øerne, og netop nu forbereder færøske politikere et lovforslag, som vil tillade homovielser
Café Sirkus i Tórshavn er blevet et hårdt tiltrængt tilholdssted for homoseksuelle.

Jan Dagø

24. oktober 2013

For blot fem-ti år siden fandtes der så at sige ikke bøsser og lesbiske på Færøerne, da de enten valgte at tie om deres seksualitet eller leve en anonym tilværelse i Danmark.

I dag oplever homoseksuelle en stigende accept i det ellers så traditionsbundne samfund, så flere vælger at stå frem. Det vurderer Eiler Fagraklett, som er bestyrelsesmedlem i den færøske interesseorganisation for bøsser og lesbiske LGBT Føroyar:

»Det at være homoseksuel er ikke længere et tabu, og vi har gjort os meget mere synlige i samfundet og i medierne på få år. Vi er langt fra 100 procent accepteret, men et flertal af færingerne er helt sikkert okay med os og støtter vores sag og ønsker at se os som en del af det færøske samfund.«

Eiler Fagraklett fortæller, at det særligt er den yngre generation af bøsser og lesbiske, som vælger at leve et åbent liv, og at der er kommet en række tilbud rettet mod målgruppen. Blandt andet holder natklubben Sirkus i Tórshavn en gang om måneden ’Out Night’ i samarbejde med LGBT Føroyar, og siden 2007 har der været årlige Gay Pride-parader i hovedstaden med dans, musik og feststemte færinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Adam Lajtoch-Rosschou
  • Lone Christensen
  • Malan Helge
  • Jon Ellendersen
  • Tom Paamand
Adam Lajtoch-Rosschou, Lone Christensen, Malan Helge, Jon Ellendersen og Tom Paamand anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Dørup Jensen

Ja, i overensstemmelse med den universelle holden hinanden i skak Jante-lov, der hersker blandt små-folk, er de fleste færinger sikkert fulde af fordomme - og udøver følgelig sociale sanktioner over for dem, der ikke følger "deres" normer.
Så det ville være ulogisk hvis færingerne ikke også havde fordomme over for thailændere.
Men da der jo er underskud af kvinder på Færøerne, er færingerne i stor stil begyndt at importere thai-kvinder. Så dybere stikker fordommene altså ikke, når de dyriske drifter skal tilfredsstilles.

@Per Dørup Jensen

"Så det ville være ulogisk hvis færingerne ikke også havde fordomme over for thailændere.
Men da der jo er underskud af kvinder på Færøerne, er færingerne i stor stil begyndt at importere thai-kvinder. Så dybere stikker fordommene altså ikke, når de dyriske drifter skal tilfredsstilles."

Der har vi kulturmarxistiske fordomme bøjet i neon.

Fordi man er skeptisk overfor homoseksualitet, så skal man nødvendigvis også have noget imod thailandske kvinder. Og når færingernes handlinger faktisk viser at det ikke er tilfældet, bruger du det gudhjælpe mig til at bekræfte den kulturmarxistiske fordom. Du kunne også have fremført at undtagelsen bekræfter reglen.

Helt præcis hvad er kulturmarxistiske fordomme egentlig,forstår det ikke helt Hugo.

Så godt udsendelsen og hvor er der en fordømmelse af den mandliges befolknings valg?

Jon Ellendersen

Hugo Pieterse skriver: "Så det ville være ulogisk hvis færingerne ikke også havde fordomme over for thailændere.
Men da der jo er underskud af kvinder på Færøerne, er færingerne i stor stil begyndt at importere thai-kvinder. Så dybere stikker fordommene altså ikke, når de dyriske drifter skal tilfredsstilles".
Det er da morsomt - men forstemmende - at man i en kommentar om vores fordomme, selv øser af sine fordomme. Det kunne da tænkes, at der muligvis eksisterede færinge - også kristne - som ikke deler Jenis av Rana's synspunkter. Eller skal der kun én til at bekræfte, at vi nu nok også har fordomme overfor thailandske kvinder. Det er kort og godt noget vås.
Jeg kunne jo komme med den påstand, at i mine tilsammen 21 år i DK, har jeg oplevet en langt større grad af fordomme mod bl.a. thailandske kvinder i DK, end jeg nogensinde har oplevet på Færøerne, i Sverige, Finland eller Estland. Desuden kan jeg oplyse, at vi de sidste mange år har haft ET overfald på homosexuelle (som blev slået stort op i DK medier), mens der i DK ifølge statistikken, sker langt flere overfald pr. måned end vi har oplevet på FO i flere år.
Men fordomskrig hjælper ikke til andet en at skabe endu flere.
Lad mig dog slå det fast, at der pt. er en langt større åbenhed overfor homosexuelle på FO end for blot 5-10 år siden. På den anden side, forekom der yderst få homofobiske udtryk/handlinger helt frem til den famøse paragraf 266b var til diskution i lagtinget. I min ungdom (f. 1952) blev homosexuelle nok udsat for enkelte trakasserier, men kun i mindre grad. Selv har jeg helt fra min spæde ungdom haft homosexuele venner og bekendte, som nok blev betragtet som anderledes eller "vimsede", men det var først vedr. 266b (se dette) og da AIDS-frygten bredte sig heroppe - mest som import via færinge bosat i DK - at tingenes tilstand begyndte at flytte på sig.

Jon Ellendersen

En lille rettelse: Det var altså Per Dørup Jensen, og ikke Hugo Pieterse, som skrev de af mig citerede ord.
Undskyld Hugo

Per Dørup Jensen

Ok,,selvom artiklen jo egentlig handler om homoseksuelle, skal jeg måske lige præcisere, at jeg bestemt ikke er ude på specielt at hænge det færøske folk ud.
Jeg refererer blot til en udsendelse om Færøerne på DR 2 for nogle dage siden, hvor det fremgik, at færinger har importeret 200 thai-kvinder som følge af et underskud af kvinder på øen.
Som mange ved, er et betydeligt antal thai-kvinder tvunget til at prostituere sig for at overleve i det røver-kapitalistiske Thailand. - Hvilket umiddelbart kan appelere til uvidende og ureflekterende menneskers fordomme om thai-kvinder.
Så Hvorfor skulle de fleste færinger - modsat andre "almindelige" mennesker -.indreflektere et sådan socialt problem i en samfundsproblematiseret kontekst? Og altså ikke have tilsvarende fordomme om thai-kvinder?
- Hvorfor jeg logisk slutter (med forbehold for at færingerne da generelt er et helt exceptionelt reflekterende folk!) at det er inkonsistent at have et sådan syn på thai.kvinder,(som prostituerede) men altså alligevel udnytte dem, og dermed de forhold de er underlagt, når nøden kalder..

.