Læsetid: 2 min.

Holger K. giver spindoktor halv million efter fadæse

Både højre- og venstrefløj kræver en forklaring på, om skatteministeren brød loven, da han gav sin særlige rådgiver en fratrædelsesgodtgørelse, selv om denne fratrådte efter ’eget ønske’. Jurist kan ikke se, hvordan Holger K. Nielsen har lov til det
15. oktober 2013

Selv om skatteminister Holger K. Nielsens (SF) tidligere særlige rådgiver – eller såkaldte spindoktor – fratrådte sin stilling efter »eget ønske«, modtager han et gyldent håndtryk.

En aktindsigt til Information viser nemlig, at den tidligere spindoktor, Thomas Brahm, modtager løn frem til udgangen af marts 2014 altså i seks måneder. I alt modtager Thomas Brahm i fratrædelsesperioden 469.350,42 kroner, hvoraf han dog modregnes de sidste tre måneder i tilfælde af andet arbejde. Det på trods af, at Holger K. Nielsen ellers i en pressemeddelelse den 7. september oplyste, at Thomas Brahm øjeblikkeligt fratrådte sin stilling efter »eget ønske«.

»Det er en beslutning, jeg må respektere,« skrev Holger K. Nielsen i pressemeddelelsen, efter Jyllands-Posten dagen forinden havde afsløret, at »SF-spindoktor underløb S-top«, da han blev afsløret i at have sendt en mail til pressen om, hvordan ledende socialdemokrater havde ændret holdning i forhold til øremærket barsel til mænd.

Hverken opsigelse eller afskedigelse

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver derfor en forklaring på, hvorfor – og med hvilken ret – Holger K. Nielsen alligevel giver sin tidligere særlige rådgiveret halvt års løn.

»Det lyder grotesk. Det er klart, at ansatte – også særlige rådgivere – skal have nogle rimelige og ordentlige ansættelsesforhold. Men der skal jo helst ikke danne sig en praksis, så vi smider skattekronerne efter de særlige rådgivere efter forgodtbefindende,« siger Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper.

Sten Bønsing, der er lektor i forvaltnings-ret ved Aalborg Universitet, efterlyser hjemlen: »Det er et almindeligt princip, at man ikke kan give folk mere end det, som ansættelseskontrakten giver mulighed for. Forvaltningsmyndigheder har det problem – i gåseøjne – at de ikke må udbetale penge, de ikke skal udbetale,« siger Sten Bønsing.

Information har spurgt Skatteministerietom, hvorfor – og med hvilken ret – Holger K. Nielsen udbetaler pengene.

Skatteministeriet svarer i en kortfattet mail, som ministeriet ikke har ønsket at uddybe:»Der henvises til pressemeddelelse af 7. september 2013, hvoraf det fremgår, at det er aftalt, at Thomas Brahm fratræder sin stilling. Der er således hverken tale om en opsigelse eller en afskedigelse«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Knudsen
  • Slettet Bruger
Tommy Knudsen og Slettet Bruger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Houmøller

Ingen problemer her - bare det er skatteydernes penge, betyder 500.000 ingenting. Samme tankegang i begge politiske lejre. Trist men sandt!

Christian Harder, Anne Eriksen, anne bach, Søren Roepstorff, Tommy Knudsen, Rasmus Kongshøj, Torben Selch, Thomas Krogh, Janus Agerbo, Lars Dahl, Mette Hansen, Flemming Scheel Andersen og Anders Hede anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Like father like son

Det politiske enevælde her til lands har samme moral uanset farven på partibogen.

Der skal laves nogle valgregler så en politiker kun kan sidde to valg perioder i folketinget
Det kræver så en befolkning der tør skifte det siddende ting ud med nogle repræsentanter, hvis eneste handling vil være at lave en ny grundlov der sikre dette.

Peter Ole Kvint, Søren Roepstorff, Rasmus Kongshøj, Reda Ammari, Jens Illum, Janus Agerbo og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

[ Sarkasme kode aktiv ]

Man må forstå, at i dette miljø koster et par sko 2000, og at de ingen erfaring har med at være civil - de har ingen mulighed for at overleve.

Derfor skal denne personage også mødes af folkets barmhjertighed, og gives tid til at komme over kultur-chokket.

Den halve million vil give tid til nedtrapning.

[ sarkasme kode inaktiv )

randi christiansen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Nichlas Moth, Reda Ammari, Torben Selch, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak, Janus Agerbo, Lars Dahl og Tina Skivild anbefalede denne kommentar

Holger K tænker åbenbart , efter mange år på Borgen, fuldstændig ligesom Venstre: malk systemet mest muligt til mig selv og vennerne!!

Peter Ole Kvint, Rasmus Kongshøj, Reda Ammari, Janus Agerbo og Mikkel Schou anbefalede denne kommentar

Klodsmajorer på Christiansborg. Det er forstemmende.
Vi er nødt til at gøre noget ved denne form for adfærd, der med sikkerhed truer demokratiet, retsfølelsen osv.
Det ser desværre ud til, at det er en etableret kultur på Christiansborg, og at man, når man har været der et stykke tid, helt har mistet fornemmelsen af, hvordan verden uden for kører.
I min optik hænger de høje lønninger til f.eks. spindoktorer netop sammen med, at de må indse, at de kan få sparket når som helst. Og derfor kan de så spare lidt op af deres rigelige gage, til at ruste sig til efterforløbet.
Man må da også formode, at sådanne ansatte er i en kaliber, der stiller dem rimelig godt på arbejdsmarkedet, og at de så netop ikke er dem, der skal have en eftergage, der ud over almindelige dagpenge giver en økonomi svarende til 2 års ekstra dagpenge. Eller hvad?

Christian Harder, erik mørk thomsen, Reda Ammari og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Palle Rasmussen

Nu må det være på tide at ryste posen. Jeg anbefaler, at man til næste folketingsvalg, hvor der er sideordnet opstilling, stemmer personligt på en kandidat, som ikke er medlem af tinget, gerne en ikke akademiker, men under alle omstændigheder en kandidat som har en del erfaring fra livet udenfor Borgen.

Christian Harder, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Rasmus Kongshøj, Reda Ammari, Jens Illum, Niels Duus Nielsen, Torben Selch og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Under forudsætning af, at artiklens oplysninger er retvisende

- så vil jeg næsten vædde 10 mod 1 på, at embedsmændene forinden på pædagogisk vis har forklaret ministeren , at det er en 100% ulovlig udbetaling , som han beordrer iværksat.

Lars Dahl
"I min optik hænger de høje lønninger til f.eks. spindoktorer netop sammen med, at de må indse, at de kan få sparket når som helst. Og derfor kan de så spare lidt op af deres rigelige gage, til at ruste sig til efterforløbet."

nåå - lige som ufaglærte og tusindvis af andre lavtlønnede ... som også har indset, at de kan få sparket når som helst ;) Det er utroligt, at højtlønnede stadig kan bilde andre end sig selv ind, at de skulle være værre stillet end lavtlønnede - og derfor har behov for endnu højere løn. Skru på optikken - de højtlønnedes substansløse risiko-argumentation burde være nem at stille skarpt på.

Tommy Knudsen, randi christiansen, Lars Dahl, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, erik mørk thomsen, Rasmus Kongshøj, Reda Ammari, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvor er magtpolitikere dog moralsk beskidte.
Det er sgu da belønning/ bestikkelse til spindoktoren for at påtage sig skylden for ene mand at have lækket til pressen.

Flemming Scheel Andersen og Reda Ammari anbefalede denne kommentar
jasper bertrand

Det er desværre ikke enestående at ministerierne ikke overholder de regler de sætter for andre grene af den offentlige sektor. Jg har selv har haft problemer hvor jeg prøvede at forklre leverandører at de og vi skulle følge loven på div. punkter, og hvor de så har sagt, det har vi da ikke hørt om før, og vi leverer ellers til x-ministerium.

Hvorfor i alverden har så ikke aftalt, at man fyrede ham?!? Fjolser. Og er han ikke ansat i SF allerede igen? Gyldne håndtryk for frivillig fratræden burde ikke eksistere nogen steder - men slet ikke i det offentlige, hvad det så heller ikke gør. Jeg troede, der arbejdede mange jurister i Skatteministeriet, men det kan da ikke være tilfældet.

Reda Ammari, Britta Hansen, Kalle Nielsen og Bo Johansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Klodsmajorer i alle lande... den slemmeste var nu den rare og venlige Per Bregengaard, der formøblede over 600 mio. for år tilbage, da han var borgmester i København. Han brugte dem ikke på sig selv, men desværre vidste han heller ikke hvad pengene blev brugt til. I Holger og Løkkes tilfælde kender vi da i det mindste hvem der fik,får pengene. En sølle trøst.

Lars B. Jensen

Jeg tror det er helt almindelig praksis når man vil af med personer i det politiske system, hvor fyringer kan være politisk ubekvemme.

Den man ønsker at komme af med bliver bedt om at trække sig. Derefter tager vedkommende sin ansættelseskontrakt frem og siger : Nej jeg vil fyres, for så får jeg x antal kr.

Næste skridt er så at man når en ordning hvor de facto fyringen ud af til fremstår som frivillig afsked.

Dette er ikke i den dyre ende. Jeg mindes en forsvarschef der trak sig efter en skandale (et forsøg på at redde Søren Gade), men beholdt sin løn som forsvarschef i et ligegyldigt lagerjob.

Anne Eriksen, Reda Ammari og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Der var muligvis tale om, at vare spin-doktorens ansigt udadtil. Problemet er så bare, at manden så ikke er berettiget til den halve million. Pest eller kolera - men det burde da ikke komme bag på Holger K. Nielsen, at det forholder sig sådan!

At ministeren nu prøver at redde den med en endnu mere odiøs udtale, nemlig: '...at det er aftalt, at Thomas Brahm fratræder sin stilling.Der er således hverken tale om en opsigelse eller en afskedigelse«.' er direkte latterligt. Jeg kan ikke forestille mig, at loven her giver den mulighed overhovedet - og slet ikke med et halv års løn på 1/2 million DKK!

Tommy Knudsen, Flemming Scheel Andersen, Anne Eriksen, Bo Johansen, jens sørensen, Tue Romanow og Reda Ammari anbefalede denne kommentar

Det værste er, at denne adfærd aldrig bliver stoppet, at der ingen konsekvenser er.
Hvis de så bare kunne chikanere hinanden hurtigt ud af folketinget ved gensidige afsløringer men det sker heller aldrig.
Og uanset hvor meget der bliver protesteret fra netdebattører, læserbrevsskrivere og andre så har det ingen konsekvenser for politikerne, da spinhæren allerede er i aktion med diverse medie strategier og bidrag til den almindelige forvirring.

En spin-doktor er en særlig politisk rådgiver, hvis primære formål er rådgivning i forhold til opførsel i medierne, så vidt jeg er bekendt. Jeg finder det håbløst, at landets ledere tilsyneladende ikke selv ved hvordan man opfører sig!? - Og når det nu er sådan, at de alle har brug for deres støttepædagoger, bør de så ikke betale dem selv!?

Anne Eriksen, Bo Johansen, Vibeke Rasmussen og jens sørensen anbefalede denne kommentar
jens sørensen

Sikkert ikke første gang, man ser den slags skatteyderbetalte, gyldne håndtryk.
Forbandet svineri, at det ikke snart går op for disse forpulede levebrødspolitikere, at det afføder endnu mere politikerlede, og at målet snart er fuldt!

Vibeke Rasmussen

Thomas Brahm tilbage i SF:

"Kort tid efter, at han måtte forlade jobbet som særlig rådgiver for skatteminister Holger K. Nielsen, har Thomas Brahm fået nyt job i SF, erfarer Altinget.dk.

Thomas Brahm får titel af kampagneleder og skal arbejde med SF's strategi og kampagne frem mod næste folketingsvalg. Han begynder i sit nye job på Christiansborg 1. november.

Brahm bekræfter over for Altinget.dk, at han har fået nyt job, men har ingen kommentarer.

Thomas Brahm fratrådte sin stilling som særlig rådgiver i september. Det skete efter pres fra Socialdemokraterne, som var utilfredse med, at Brahm havde rundsendt en mail med citater om, hvad ledende S-politikere tidligere havde ment om den nu droppede øremærket barsel til mænd."

Heh, hvordan er det nu, man siger, Fanden skøtter sine ?

Britta Hansen, Flemming Scheel Andersen og Bo Johansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

I øvrigt ser jeg faktisk ikke noget problem i, at SF genansætter Thomas Brahm i en anden stilling. Han har jo åbenbart været en højt værdsat medarbejder. Hvad jeg derimod ikke forstår er, at man selv lægger op til denne unødvendige 'støj på ledningen/ kommunikationen', ved at lave en så suspekt fratrædelsesordning – og det samtidig med, at man så har genansat ham.

Kan en minister, i dette tilfælde Holger K. Nielsen, rent faktisk ikke tænke selv uden en 'særlig rådgiver'? Endnu engang kan man komme i tvivl om, hvem det i virkeligheden er, der styrer landet.

Jens Overgaard Bjerre, randi christiansen og Nichlas Moth anbefalede denne kommentar

Kalle Nielsen:
.. de højtlønnedes substansløse risiko-argumentation burde være nem at stille skarpt på.
Ja, det er jo det, jeg siger.
Med det system, som alle mener er så strålende, så burde det helleige almindelige Folketing gå forrest, og fjerne al den overbegunstigelse der er af erhvervspolitikere, spindoktorer osv. Vi har et land, hvor de rige med skattebegunstigelse kan forsikre sig bedre end almindelige mennesker.
Og derfor bør der overhovedet ikke være nogen fratrædelsesgodtgørelse til hverken ministre, folketingsmedlemmer eller deres personlige rådgivere. Vi har allerede et arbejdsløshedsforsikringssystem, ikkesandt?

Kalle Nielsen, Flemming Scheel Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Nå, så går der vel i det mindste tre mdr's løn fra den lille halve mill., nu hvor han, i en vis fart må man sige, har fået nyt job. Det vel nok heldigt for ham - tjener for folkets tjener(e) - at han ikke drastisk nedgraderes fra sit vanlige klassement men stadig har råd til dyre sko. Det kan simpelthen ikke betale sig at sende folk på deroute, så havner de bare på off. forsørgelse - nå nej, den klub er han med i - men så endnu værre : hjemløs, og dem har vi jo flere end nok af.

randi christiansen

De eneste ærlige mennesker på Borgen, er Enhedslisten, som kan nøjes med en løn ppå niveau med almindelige borgeres. Hvordan mon EL egl gør med ministerpension og alle de andre frynsegoder, som folkets tjenere tildeler sig selv - for alt det hårde arbejde, som de åbenbart og i modsætning til andre off. ansatte > fx dem der vasker numser på de gamle, de handicappede, syge og børnene - virkelig fortjener. Der er godt nok forskel på folk - jeg ser ikke, hvorfor det ene job i den off. sektor er mere nyttigt end det andet og derfor skal aflønnes så exorbitant forskelligt. Det er korruption og dekadence, som er ødelæggende for et folkestyre, som lagde ud med de bedste intentioner. Så kom der lige nogen systemfejl i vejen, og man kan jo ikke fortænke hajer i at følge
deres natur, vel?

Problemet er magt arrogante politikere der ikke kan straffes med direkte bortvisning fra jobbet uden lønkompensation når sådan noget foregår. De kan jo ikke fyres, kun degraderes. At vælgerne måske har lidt at skulle have sagt hvert 4. år er uden betydning.

Denne virksomhedskultur virker til at være tilstede i næsten alle partier derinde på moralens højborg. Få derinde kan se problemet da det åbenbart er almindelig arbejdsgang. Denne gang kom det så ud i offentligheden men det får ingen konsekvenser for politikeren, da der i øjeblikket er et endnu mere fordækt røvhul fra et andet parti der er i større knibe. Iøvrigt god taktik dér at komme ud med denne kvajer mens der er Løkke tumult.

Thomas Brahm er jo reelt blevet fyret, ikke sandt. Men i de kredse bliver man jo ikke fyret, vel. Der hedder det så jo 'efter eget ønske'. Og når sandheden skal frem, bliver man indkaldt til en samtale med chefen, som så giver en et ultimatum, skriver under på, at det er efter eget ønske, og vi har et godt job til dig, eller.....

Ja virkelig mangel på moral, integritet og værdighed og total fraværende respekt for befolkningen.
Næppe kun begrænset til Holger Silvio Nielsen og Lars Imelda Rasmussen.

Ole Chemnitz Larsen

Intet nyt under solen

Holger K. Nielsen har mindst 2500 lovbrud liggende i skuffer og skabe i Skatteministeriet.

Lovbrud, hvoraf en del som udgangspunkt er strafbare.

Tilstande, der blandt andet er skjult via trusler om store dummebøder over for nogle af de forurettede borgere.

Fakta, der fremgår af de ansvarlige myndighedspersoners egne dokumenter og kernen af gældende ret, der er enkel.

Hans Erik Andresen

Ja hvad kan man sige: Boller fra Kohberg. Manden blev jo fyret, derfor har han ret til sin fratrædelsesgodtgørelse. Problemet her er IGEN IGEN uærlige politikere, der i stedet for at kalde en spade en spade, med de sædvanlige politiske floskler prøver at narre det danske folk....hvem er mon de dumme...??

Robert Ørsted-Jensen

Dewt er meget enkelt - manden blev fyret - men det vil de ikke sige direkte. Han blev derfor bedt om at tage sign afsked. Det sker jo i talrige tilfælde og hvis detb er det der er tilflldet er det jo ikke ganske urimeligt at man give ham penge til at finde sig noget andet. Spørgsmålet er om det bør ske på denne måde