Nyhed
Læsetid: 3 min.

Holger K.: Ingen mystik om spindoktors fratrædelse

Skatteministeren fastholdt ved et samråd i går, at det var helt legitimt, da hans spindoktor forlod sit job med retten til et halvt års løn. Oppositionen ser nu frem til Rigsrevisionens undersøgelse af omstændighederne
Skatteminister Holger K. Nielsen afviste på et samråd i går, at der noget problematisk i, at hans tidligere spindoktor fik et gyldent håndtryk på trods af, at han fratrådte efter ’fælles ønske’.

Nikolai Linares

Indland
25. oktober 2013

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) havde i går svært ved at gøre rede for, om det var ham selv eller hans daværende særlige rådgiver Thomas Brahm, der tog initiativ til sidstnævntes fratrædelse den 7. september i år. Gang på gang gentog han, at der var tale om en »gensidig aftale«. Men derudover kunne ministeren ikke forklare, hvis idé det var, at Thomas Brahm skulle forlade sin stilling.

Information har tidligere beskrevet, hvordan Thomas Brahm er blevet begunstiget med retten til et halvt års løn efter sin fratrædelse, selv om Skatteministeriet i en pressemeddelelse 7. september forklarede, at han havde forladt sin stilling »efter eget ønske«. Holger K. Nielsen var derfor i går kaldt i åbent samråd i Folketingets Skatteudvalg, hvor udvalgsformand Mads Rørvig (V) ville kaste lys over omstændighederne. En regulær fyring berettiger typisk til et halvt års løn, mens en opsigelse efter eget ønske kun berettiger til det halve.

Mads Rørvig indledte samrådet med ordene: »Det er med store spørgsmålstegn, vi sidder her i dag«, hvorefter han, Ole Birk Olesen (LA) og Torsten Schack Pedersen (V) brugte den følgende time på at udfritte ministeren om fratrædelsesordningen.

»Der er intet at komme efter i forhold til selve aftalen,« forklarede Holger K. Nielsen. Ifølge ham er aftalen om de seks måneders godtgørelse indgået mellem Skatteministeriet og Thomas Brahms fagforening, DJØF, og godkendt af Moderniseringsstyrelsen. »Vi er på helt sikker grund,« sagde ministeren, men tilføjede dog, at han ikke har kendskab til, hvordan aftalen helt præcist er blevet forhandlet på plads: »Jeg aner det simpelthen ikke,« sagde ministeren.

Hvem åbnede munden først?

Holger K. Nielsen medgav, at pressemeddelelsen fra den 7. september var et udtryk for dårlig kommunikation og bedyrede, at det var det eneste reelle problem i forhold til fratrædelsen. I en senere pressemeddelelse er ordlyden blevet ændret, så det fremgår, at fratrædelsen blev aftalt efter fælles ønske mellem skatteministeren og hans rådgiver.

»En af jer må vel have åbnet munden først,« prøvede Mads Rørvig under samrådet i går. Men Holger K. Nielsen fastholdt, at det hverken var ham eller Thomas Brahm, der havde rejst spørgsmålet om en fratrædelse under deres daglige møde den 7. september.

»Det blev rejst samtidig. Der er ikke noget mystik i det,« bedyrede Holger K. Nielsen til stor morskab for både Ole Birk Olesen og Torsten Schack Pedersen.

Ole Birk Olesen kaldte fratrædelsesordningen for »noget mærkeligt noget«.

»Vi er jo enige om, at når det er efter eget ønske, at den særlige rådgiver forlader sin minister, så har den særlige rådgiver ikke krav på at få løn efterfølgende. Ministeren siger så, at det ikke er efter eget ønske. Det er efter fælles ønske. Men fælles ønske betyder jo også, at det er den særlige rådgivers eget ønske,« argumenterede Ole Birk Olesen.

Ingen fortilfælde i det offentlige

Derfor bør Thomas Brahm ifølge Ole Birk Olesen ikke være berettiget til seks måneders fratrædelsesgodtgørelse. Holger K. Nielsen forklarede, at den slags ordninger, hvor begge parter er enige om en opsigelse, ikke er usædvanlige. Ministeren kunne dog ikke referere til et eneste fortilfælde i den offentlige sektor, men understregede, at gensidige fratrædelser er kendt fra det private erhvervsliv. Han kunne heller ikke henvise til den lovhjemmel, som skulle lovliggøre ordningen. Men ifølge Holger K. Nielsen er der i ansættelsesforholdene ikke noget »til hinder for« at indgå en sådan aftale.

Thomas Brahm forlod sin stilling som skatteministerens særlige rådgiver, eller spindoktor, dagen efter Jyllands-Posten kunne beskrive, hvordan han angiveligt havde tippet pressen om et holdningsskifte hos Socialdemokraterne i forhold til øremærket barsel. Folketingets statsrevisorer har nu bedt Rigsrevisionen om at undersøge fratrædelsesgodtgørelsen nærmere.

Skatteudvalgets formand, Mads Rørvig, mente efter samrådet i går ikke, at ministeren havde besvaret alle spørgsmål tilfredsstillende. Han ser derfor frem til resultatet af Rigsrevisionens arbejde.

»Jeg undrer mig over, at ministeren ikke lægger alt frem, og ministeren siger også, at det er en hel nyskabelse. Der er aldrig tidligere set eksempler, at der hverken er tale om en fyring eller en opsigelse. Og jeg vidste heller ikke, at der lå noget midt imellem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her