Læsetid: 3 min.

Ny læk dokumenterer samarbejde mellem Danmark og NSA

Ny Snowden-læk placerer Danmark på niveau med Tyskland og Spanien blandt lande, der aktivt deler efterretninger med NSA. Samtidig hævder den spanske avis El Mundo, at Spanien ikke alene kendte til samarbejdet, men aktivt har bidraget. Det rejser nye spørgsmål om Danmarks rolle
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviste mandag at kommentere på et eventuelt samarbejde mellem Danmark og USA’s efterretningstjenester. Ifølge ny læk deler Danmark dog aktivt efterretninger med det amerikanske efterretningsagentur NSA. Foto: Katrine Emilie Andersen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviste mandag at kommentere på et eventuelt samarbejde mellem Danmark og USA’s efterretningstjenester. Ifølge ny læk deler Danmark dog aktivt efterretninger med det amerikanske efterretningsagentur NSA. Foto: Katrine Emilie Andersen

Indland
30. oktober 2013

En ny læk fra Edward Snowden, publiceret af spanske El Mundo i samarbejde med den amerikanske journalist Glenn Greenwald, beskriver de vilkår, som USA sætter op for samarbejdet med allierede, de deler efterretninger med.

Dokumentet ’Sharing computer network operations cryptologic information with foreign partners’ placerer en række lande i kategorier og skitserer samarbejdet. Ifølge El Mundo forventer NSA adgang til samarbejdslandenes »efterretninger, herunder metadata«.

Ifølge det lækkede dokument er Danmark en del af anden gruppe – kaldet »Tier B« – der har et såkaldt »fokuseret samarbejde« med den amerikanske efterretningstjeneste, sammen med 19 andre lande, hvoraf størstedelen – udover Japan og Sydkorea – er europæiske. Kun de fire lande – Storbritannien, Australien, Canada og New Zealand – som sammen med USA udgør de såkaldte ’Five Eyes’ er højere placeret i samarbejdet.

Ifølge The Guardian findes der yderligere en tredje gruppe med »begrænset samarbejde«, der inkluderer lande som Frankrig, Israel, Indien og Pakistan samt »undtagelsesvise samarbejder« med en fjerde gruppe, der består af lande, som anses som »fjendtlige« over for USA’s interesser.

Ifølge El Mundo må lande på Danmarks niveau ikke »rette netværksangreb (...) mod USA« og skal »være i stand til at beskytte klassificerede oplysninger«. Samtidig advarer dokumentet mod, at samarbejdet giver allierede mulighed for at infiltrere amerikanske systemer, og at samarbejdet løbende skal vurderes ud fra landenes evne til at bidrage til amerikanske interesser.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), har indtil videre svaret undvigende på spørgsmål om det danske samarbejde med NSA. Både statsministeren og justitsminister Morten Bødskov (S) har klart afvist at kende til »ulovlig overvågning« af danske interesser, men direkte adspurgt om NSA så udfører »lovlig overvågning«, svarede hun på et pressemøde i tirsdags ifølge b.dk: »Jeg kan gentage det, som justitsministeren har sagt på det her område. At jeg hverken kan eller vil kommentere samarbejdet mellem efterretningstjenesterne. Sådan må det være, når det drejer sig om efterretningsarbejde, ellers giver det ikke rigtigt nogen mening.«

»Men du kan vel godt sige, om din regering tillader, at amerikanerne overvåger en række danskere?«, spurgte en journalist.

»Jeg vil ikke kommentere efterretningssamarbejde og det samarbejde, der eventuelt måtte være med amerikanerne på det her område,« svarede statsministeren.

NSA afviser

Offentliggørelsen af den nye Snowden-læk kommer dagen efter, at den amerikanske NSA-chef, Keith Alexander, kritiserede europæiske aviser for deres dækning af efterretningstjenestens aktiviteter i Europa. Både Le Monde og El Mundo har beskrevet, hvordan NSA har fået adgang til op mod 70 millioner metadata på en enkelt måned fra borgere i Frankrig og Spanien – en afsløring, der har ført til skarpe politiske reaktioner mod NSA.

Men tirsdag kort inden en offentlig høring, hvor NSA-chefen skulle forsvare overvågningsprogrammerne, blev der fra anonyme embedsmænd lækket oplysninger til amerikanske aviser om, at det ikke var data som amerikanerne spionerede sig til, men noget de fik udleveret fra europæiske partnere. Data, som ifølge de anonyme kilder var opsamlet af de enkelte lande selv og overgivet til amerikanerne blandt andet fra krigszoner. Keith Alexander fulgte op ved høringen og kaldte avisernes historier for »fuldstændig forkerte«.

Både Glenn Greenwald og El Mundo har dog afvist NSA-chefens beskyldninger og henviser til et dokument, der viser, at tjenesten har mulighed for at indhente metadata om både europæisk internet og telekommunikation i realtid. Det er altså ikke noget, der løbende bliver overleveret, men noget NSA har uhindret adgang til.

»Det faktum, at nogle af de data bliver indsamlet igennem samarbejder med et lands egne efterretningstjenester, modsiger ikke vores historier. Tværtimod: Det hemmelige samarbejde mellem nogle europæiske efterretningstjenester og NSA har vær et en central del af historierne helt fra begyndelsen,« skriver Glenn Greenwald i et notat.

Ifølge El Mundo viser det nye dokument netop, at den spanske efterretningstjeneste enten har tilladt eller aktivt hjulpet med indsamling af oplysningerne. Om noget lignende gør sig gældende for andre lande i samarbejdet – herunder Danmark – står endnu uklart.

Opdateret 31. oktober 14:45

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Statsministern må vel, før eller siden forklare, hvad hun lægger i udtalelsen fra chefen for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, General Keith Alexander, Ifølge ham har NSA ikke aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået "leveret metadata fra allierede."

Genkender folketinget nogle aftaler lavet med USA, der har en ordlyd "ud fra landenes evne til at bidrage til amerikanske interesser."?

Ebbe Lauridsen, Rasmus Kongshøj, Mihail Larsen, morten Hansen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Så nu strammes nettet vist..

Kun de fire lande som sammen med USA udgør de såkaldte ‘The Five Eyes’ er højere placeret i samarbejdet. Hvem er det? - kan jeg ikke lige se ud af artiklen

Jens Christoffersen

@Torben

Det er USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand

Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Børge Rahbech Jensen, Sabine Behrmann, Jens Falkesgaard, Lykke Johansen, Britta Hansen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Torben Selch

The Five Eyes - et samarbejde mellem USA, UK, Australien, New Zealand, og Canada.

Jens Christoffersen

Artiklen har nu fået tilføjet Five Eyes landene.

lars abildgaard, Torben Selch, Sabine Behrmann, Alan Strandbygaard, Benjamin Bach og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg citerer lige fra artiklen:
'Danmark er en del af anden gruppe, ’Tier B’, der har et såkaldt »fokuseret samarbejde« med den amerikanske efterretningstjeneste, sammen med 19 andre lande,...

Ifølge Guardian findes der yderligere en tredje gruppe med »begrænset samarbejde«, der inkluderer lande som Frankrig, Israel, Indien og Pakistan samt »undtagelsesvise samarbejder« med fjerde gruppe, der består af lande, som anses som »fjendtlige« over for USAs interesser.'

OK, nu begynder jeg at forstå lidt bedre: Også Tyskland må mindst være med i 'Tier B' (da landet ikke er med i Five-Eye-aftalen).

Det er naturligvis DERFOR, Merkel og hendes ministre var bedøvende ligeglade om al den dataindsamling, NSA pludselig blev kendt for i medierne (og dermed i befolkningerne). Hvordan kunne de være rystede, når de (more or less) jo vidste, hvad der foregår.

Det samme gælder Helle Thorning. Hun er bare en forsinket Merkel kopi i denne her sammenhæng - i det mindste er hendes reaktioner det.

At det først var, da udspioneringen af Merkel-Handy'en blev kendt, at Merkel (for en enkel gangs skyld) gik (lidt) op i en spids betyder blot, at hun følte sig nedgraderet fra en Tier-B til en 'tredje gruppe' - altså på linie med Pakistan.

Ja, Helle Thorning. Det bliver spændende, om du er i samme gruppe som de to sidstnævnte!

Katrine Visby, Ebbe Lauridsen, Rasmus Kongshøj, Mihail Larsen, Hugo Pieterse, Janus Agerbo, Claus Oreskov, morten Hansen, Rune Petersen, Alan Strandbygaard, Marianne Rasmussen, Rune Aagaard, Jens Falkesgaard og Torben Selch anbefalede denne kommentar

@Britta Hansen - jeg ved ikke om det hænger sådan sammen, men jeg giver dig en "anbefal" - da du også udover at forholde dig til informationerne, søger at sætte den ind i en større forståelsesramme - om hvorfor vores ledere reagere mærkværdigt i mange sammenhænge. HTS har gjort det lige siden regeringsdannelse: peget i en retning - gået i en anden og lover noget helt tredie. Igen - hvad er og hvor er den skjulte centralstyret agenda - som overskygger vores såkaldte demokrati, og som der styres så forbandet selvsikkert efter.

Niels Mosbak, Kirsten Skjerbæk, randi christiansen, Hugo Pieterse, Janus Agerbo, Michael Madsen, morten Hansen, Marianne Rasmussen, Jens Falkesgaard og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Tak, Torben.

Og dog - måske forholder det sig alligevel ikke som jeg prøvede at sætte sammen? Her en just offentliggjort grafik over spionage-aktiviteterne:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/interaktive-uebersicht-so-forscht-...

Britta - tak for link. Det er helt vildt. Håber der kommer mere fra den tidligere The Guardian journalist, specifik omkring Danmarks rolle, som han lovede.

Five eyes er - udover USA - UK, AUS, NZ og UK. USAs 16 sikkerhedstjenester er 'first party', de fire er 'second party' og Dk mfl er så third party. Det står dog ikke i disse dokumenter.

Tak til Information for at samle hele NSA problematikken og alle relaterede artikler under Journaler - "I dybden med aktuelle emner". Det er vildt godt.

randi christiansen, Sup Aya Laya, Tue Romanow og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Jeg finder ikke noget overraskende i dette. Vi ved alle at Danmark samarbejder med USA i efterretningsøjemed, og på mange andre områder. Der har været så meget. Fangetransporter over Grønland, og hvad ved jeg.

Det jeg gerne vil vide er:

Hvilke oplysninger deler den danske stat med USA?

Og hvor langt har USA snabelen nede i danske informationer?
Er der givet blankocheck på nogle områder?

Når personer kan blive afvist indrejse i USA, fordi vedkommende har fået tildelt et telefonnummer der tidligere har tilhørt en anden person, der angiveligt har haft en eller anden form for tilknytning til en terrorcelle, så finder jeg at beføjelserne må være meget brede.

Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Hugo Pieterse, Flemming Scheel Andersen, Jakob Silberbrandt og morten Hansen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Da ulovligheder har stået på, længe før den nuværende regeringen kom til magten, må læren være, blå-rød, skider begge to på borgerne retsbeskyttelse, og medvirker til at udspionere deres lande befolkning.

Katrine Visby, Michelle Nielsen, Ebbe Lauridsen, Rasmus Kongshøj, Poul Eriksen, Dan Johannesson, Claus Oreskov og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Paranoia update and conspiration

Er der nogen nye afslørende historier i denne prekære sag – er der nogen opfølgning – og hvem kunne eksempelvis stå bag hackergruppen 'Anonymous' – i gamle dage havde vi straks dømt CIA/FET – med Kejsergadesagen i frisk erindring - men de ’arbejder’ vel noget mere fancy nu om dage – så gæt selv -

http://www.information.dk/emne/cpr-registret

Var det ikke en lille investigativ sag at følge op på for nærværende intelligensblad … 

Jan Weis:

Ah, så det er altså CIA der sidste år hackede ... CIA.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-16993488

Fascinerende.

Anonymous er ikke en "hackergruppe", det er bare en titel enhver kan påtage sig. Og de har intet med denne sag at gøre.

Michelle Nielsen, Rasmus Kongshøj, Poul Eriksen, John Mortensen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
John Mortensen

Hold da op Jan Weis - Du er da noget af en konspirations-teoretiker !

Jeg mener en Rigsrets-sag er på sin plads .

Georg Christensen

Ny "læk" igen! ikke først, efter 100 år´s hemmelighed, 50år´s eller 10 år´s hemmeligholdelse, men "hemmeligheder", som i "nuet", til gavn for "nuet", ("LIVET"),på grund af "civilcurrage", næsten øjebllikkelig bliver behandlet, kommer frem i "lyset" medens lyset endnu i (livet´s stund) er tilstede,og ikke bare længere gemmes og glemmels i historiens oftes uforståelige beretninger.

Med stor respekt overfor: Edward Snowdon, og alle de andre før ham.

NB: Som en "folkehelt" i GLOBALE klæder vil han nok blive husket, som en terroist i magtbegærdet´s værdiløshed nok også, alligevel ønsker jeg at sende en "TAK", til RUSLAND, fordi i turde tage inod ham.

Kunne man forestille sig en global flash mob, hvor alle (der kan og vil) f.eks mailede, tweetede, telefonerede, gik på skype osv. den 31. kl.12.00 og fyrede et eller andet af som; "NSA SUCKS" eller lign.
Så i går i the Daily Show, at der vist er 16 forskellige efterretningsorganisationer i USA.
There´s a monster on the loose.

Hørte forleden at en NSA chef blev hacket i toget i USA af en medpassager. Medpassageren sørgede for at NSA chefens telefonsamtale blev transmitteret på nettet og tweet. Virkelig grineren.

"Kun de fire lande – Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand – som sammen med USA udgør de såkaldte Five Eyes er højere placeret i samarbejdet"

Også kaldet Echelon.

Jørn Petersen

Under Bush var dagsordenen meget tydelig, det er stadig den samme dagsorden, bare forsøgt gemt lidt af vejen under Obamas administration.

Denne gamle artikel fra the insider hjælper måske lidt på hukommelsen.

http://www.theinsider.org/news/article.asp?id=0311

Morten Balling

Er jeg den eneste som fandt Cameron's løftede pegefinger:

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/28/david-cameron-nsa-threat-ne...

lidt skræmmende?

Torben Selch, Peter Poulsen og Anders Feder anbefalede denne kommentar

Og så kan man guddødemig læse sådan en artikel som denne:

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE6176584/pind-jeg-haber-vi-samarbejd...

Richard Sørensen

Saurons øje skuer ud i verden!
Sauroner også skaberen af Herskerringen, hvori han lagde en del af sin sjæl for at få kraften over alle de andre magiske ringe, der blev givet til herskerne af de tre racer. Tre fik elverne, dværgene fik syv, og menneskene fik ni, og de modtog dem af en mystisk mand, der egentlig var Sauron i forklædning.

Danmark har været i krig sammen med bla. USA i tolv år.

Det som overrasker mig, er, at nogle kan være overraskede over karakteren og substansen i dette samarbejde. Specielt med de oplysninger om echelon-samarbejdet som kom frem allerede i halvfemserne.

Det modsatte ville til gengæld være vildt overraskende.

Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Poul Eriksen, Claus Oreskov og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

’No-Such-Agency’ har selvfølgelig – ud over at beskæftige sin egen interne stab af professionelle hackere – udliciteret nogle af de mere beskidte SW-projekter til udenlandske hacking-firmaer – malware trojanerne er over os … :-)

http://endthelie.com/2013/09/17/contract-reveals-nsa-paid-french-hacking...

Den 30. oktober, 2013 kl.18:00 – mangler der naturligvis en … :-)

Niels-Simon Larsen

Allerede da Helle stod og spillede naiv, begyndte det at lugte som brændt gummi.

Michelle Nielsen, Kirsten Skjerbæk, randi christiansen, Mihail Larsen, Niels Engelsted og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Det må så i givet fald dreje sig økologisk gummium arabicum - alias præservativer mod den amerikanske NSA-syge …

"Hørte forleden at en NSA chef blev hacket i toget i USA af en medpassager. Medpassageren sørgede for at NSA chefens telefonsamtale blev transmitteret på nettet og tweet. Virkelig grineren."

Han overhørte vist bare samtalen, som jeg forstod det.

Hvad skal man efterhånden sige, køb vodka uden cola?

Enten samarbejder regeringen med NSA og så handler de i ond tro, eller også vil de bare ikke beskytte deres borgere og så handler de i ond tro!

Flemming Scheel Andersen

Jeg føler mig gammel og desillusioneret, for jeg er ikke en skid overrasket over at få det at vide, vi alle sammen vidste for 25-30 år siden med Exhalon ......og lod stå til, fordi vi heller ikke dengang anede hvad vi skulle gøre.
Jeg gider ikke engang være forarget. Vi har jo , ved, passivitet, næsten selv opfordret til svineriet??

Når røgen lægger sig og efterretningstjenesterne får arbejdsro, er der så nogen der tror på at nogens forargelse har ændret noget???

Kirsten Skjerbæk, Rasmus Kongshøj, Thomas Borghus og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Helle sørger for at vi alle kan opleve hende som Danmarks dårligste statsminister, som gentagne gange demonstrerer hun sin uvidenhed og utroværdighed over vælgerne, som hun tror vil genvælge hende.

Det sidste kan slet ikke komme på tale under de omstændigheder, og hun er og bliver et fravalg siden sin optræden sidste år i fælledparken, samt efterfølgende tomhed overfor konkrete spørgsmål, der forsat står ubesvarede hen.

Spørgsmål om aflytning har hun fejet ind under gulvtæppet, ikke særlig elegant, snarere tværtimod, og har dermed også demonstreret, at folket ingen ret har til privatliv, når USA siger det til hende.

Det er ikke efterretningssamarbejdet der er problemet, det er måden efterretningssamarbejdet sker på der er problemet for privatlivet for alle i Danmark.

Proxy-samarbejdet er en direkte skændsel mod vort og andres privatliv; "det man ikke må indenfor egne grænser beder vi vore partnere føre for os i stedet, og give os de oplysninger vi vil have"!

Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj og Hugo Pieterse anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Helle Thorning Smith kunne uden ret stor indsats have gledet ind i historiebøgerne , som Danmarks første kvindelige statsminister.
Nu vil hun få det eftermæle at være den absolut dårligste socialdemokratiske statsminister, som desuden formåede at ødelægge de sidste rester af den socialdemokratiske arbejderbevægelse Nyrup efterlod delvist i ruiner.
Men hun får nok "jobbet" i EU , så skidt med Danmark og "kammeraterne".

Jakob Silberbrandt, Michelle Nielsen, Ebbe Lauridsen, Rasmus Kongshøj og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
John Mortensen

Det er jo en perfekt job-ansøgning til dem der i virkeligheden bestemmer ..
Helle skal nok få sin internationale top-post som belønning for at hun fik knust det der latterlige lille halv-socialistiske land .

Rasmus Kongshøj, Holger Madsen, randi christiansen, Flemming Scheel Andersen og Poul Eriksen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Flemming Scheel Andersen 30. oktober, 2013 - 23:25

"Jeg gider ikke engang være forarget"

Hvis din naturlige reaktion er at blive forarget, er du i reglen bedst tjent med at være forarget, din menig, hvis du gider give udtryk for den, betyder noget, vi har rigelig af ligeglade mennesker Flemming Scheel Andersen ; )

Michelle Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Flemming skriver:
Helle Thorning Smith kunne uden ret stor indsats have gledet ind i historiebøgerne , som Danmarks første kvindelige statsminister.

Og det gjorde hun så også. Men ligeså bemærkelsesværdigt er, at Helle Thorning (fraregnet den tyske besættelse) bliver danmarkshistoriens første statholder indsat for at styre de indfødte. På den måde slog hun faktisk Anders Fogh Rasmussen, der i den sammenhæng kun er en overgangsfigur.

Gert Romme

31. oktober, 2013 - 09:31#

Det hele lyder så bekendt.

Det er vel ikke Kejsergadesagen om igen? her trodsede efterretningstjenesterne lovene, og gjorde præcis, som det passede dem. Og hvor visse danske politikere med koblinger til USA lod dem blot gøre det?

http://www.information.dk/26322
http://arbejderen.dk/artikel/2008-10-22/22-oktober-1969-kejsergadesagen
http://da.wikipedia.org/wiki/Kejsergadesagen
http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/spionernes_krig.htm
http://www.leksikon.org/art.php?n=1335

Heinrich R. Jørgensen

Hvordan kan den slags gøres uden at det bemærkes? Hvordan kan den slags ikke krænke dansk lovgivning?

Det er såre simpelt. Man kreerer en alternativ sproglig virkelighed, med en anden ordbrug end det vanlige danske. Ord, der oftest også kendes fra det normal-danske sprog, gives nye, flertydige eller restriktive betydninger, i denne. Man sørger for, at magtens øverste cirkler kender til denne alternative sprogbrug, og ved indenfor hvilket 'domæne' denne anvendes, og hvornår den ikke gør. Samt ikke mindst -- undlader at gøre andre bekendt med, at der ikke altid tales 'normal-dansk'. Således lyves ikke - de ord de anvender betyder blot ikke, hvad andre antager de gør.

Ein bischen behendigkeit und sauberei, som de siger i illusionsbranchen...

Hvem siger, at den lovgivning der er gældende i Danmark, også gælder på 'magtens ø'? En eufemisk 'ø', der næppe består af een (1) ø i fysisk forstand.

På Slotsholmen er de væsentligste ministeriet samlet. Også Christiansborg (parlament), Højesteret, de kongelige repræsentationslokaler, Statsministeriet og befinder sig der. Det er langtfra givet, at vanlig lovgivning er gældende dér. Dansk lovgivning er meget uklar på det område - der henvises blot til kontinuitet og tidligere ordninger, og deraf bliver man ikke mere vidende.

Området omkring Christiansborg ligner efterhånden et forsvarsinstallation. Kæmpe sten blokerer for trafik i områder, og overvågning (via kameraer) er dukket op. Der graves i stor stil på Slotsholmen, og selvfølgelig er der ikke adgang til byggepladser. Åben øjnene, og se.

Hvorfor er den værste største irettesættelse en minister eller nogen embedsmand kan, det der kaldes 'en næse'? Hvorfor kaldes visse skrivelser for 'et mavebælte'?

Det samme med Kastellet (tidligere kaldt Citadellet), som vist altid har haft særstatus, og har været anvendt som et bolværk til beskyttelse af det bestående regime. Det er lokationen, hvor FE holder til. Hvilken lovgivning gælder i området?

Det er svært at vide noget, med mindre man undersøgt det. Før vished, kommer teser.

Det er oplagt at overveje, om det kan passe at kælderen, i bygning hvor den autonome, selvejende institution ved navn 'Danmarks Nationalbank' har domicil, er fyldt til randen med guld, om kælderen står tom og ubrugt hen eller om de er anvendt til alternative formål.

Det er et udtryk som 'Kongens Lyngby', som rummer bl.a. 'Retten i Lyngby', som navnlig tager sig af sager med stor økonomisk værdi, og huser undersøgelseskommissioner. Et noget besynderligt mønster, med den koncentration.

Så er der alle de sjove ordlege. Faktisk er der ikke andet, når det kommer til stykket.

Der findes flere slags personer. Der er naturlige personer, og der er fiktive personer. Enhver naturlig person der er bosiddende i riget, er blevet udstyret med et alter ego. En fiktiv person, kreeret af forvaltningen, og sat i arkiv med andre fiktive personaer (ofte kaldt 'juridiske personer'). Alle juridiske personer er fiktioner; alle juridiske personer er blevet til, fordi en forvaltning har dikteret fiktionens kreering. Fiat persona ficti - og 'stråmænd', 'skygger' og andet kom til verden. Hvilke personer er det, cpr-registret holder rede på? Formodentligt begge typer og ikke mindst een-til-een relationen mellem de entiteter. Den ene type personer er 'borgere', og selvfølgelig bør forvaltningen ikke give oplysninger om dem til andre. Den anden type personer, er af egen kreativ, og de fiktive personer er systemets. Økonomiske og juridiske oplysninger angår ikke de fysiske personer, men de fiktive/juridiske personer.

Som sagt: konceptet er såre simpelt. Det er også snedigt, og forudsætter omhu hvis illusionsnummeret og blændværket skal kunne fungere i praksis. Hvis nogen får øje på, at kejseren er nøgen, og kommer til at sige hvad alle burde have set, ender det jo nogen gange med at skrædderne jages af porten...

Vibeke Andersen, Flemming Scheel Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Når staten ikke baseres på det gode, sande, skønne og retfærdige, står ladeporten åben for alskens andre 'nødvendige' konstruktioner - og det er derfor indlysende, at moderne teknologi i den situation i selvforstærkende eskalering af indbyrdes kappestrid vil blive anvendt af staterne. Hvordan skulle det kunne være anderledes? Venner : vi har taletid hos big brother - sig noget klogt.

Husspektakler i USA

http://www.nytimes.com/2013/10/31/technology/no-us-action-so-states-move...

Det er ikke kun uden for USA, at flere og flere synes, det går for vidt med al den overvågning. Da det åbenbart er umuligt at få kongressen til at gøre noget, er de enkelte delstater nu i gang med at lovgive mod overvågningen inden for deres eget territorium.

Med lidt universalpragmatisk argumentation må det være muligt at få dem til at forstå, at vi i Europa heller ikke vil finde os i det.

Heinrich R. Jørgensen

Niels Engelsted:
"(fraregnet den tyske besættelse) bliver danmarkshistoriens første statholder indsat for at styre de indfødte. "

Jeg ved ikke om du tænker på Scavenius (der blev statsminister) eller Best (rigsfuldmægtig), eller en tredje. Det er nok hinsides overkanten, at kalde dem statholdere.

Skulle man takke enkeltpersoner for deres indsats til gavn for den danske befolkning, under anden verdenskrig, og vel at mærke gøre det redeligt på grundlag af hvad de positivt udrettede, står Scavenius og navnlig Best blandt de allerforreste. Helt urimeligt er de to personer blev lagt for had i eftertiden.

NB: Ingen indvendinger mht. din betegnelse af hvad HTS er og gør.

randi christiansen

Best' privatchauffør havde nær dansk familie

Karsten Kølliker

Og så kommer de der med deres terrorforebyggelse..

Vi lever i verden, der er styret af frygt. Vores ledere, som ideelt set skulle være dem der indgav os andre tryghed, er reelt de mest frygtsomme. De fortæller løgnehistorier til befolkningerne, og er dels bange for at blive taget i det, dels bange for at befolkningerne opnår samme indsigt i tingene, som de har.

Politikere, som igennem årtier har vist deres troskab over kapitalismen, og gradvist ophævet alle restriktioner for kapitalens erobringstogt, ja de indser nu, at kapitalen er en hovedløs dirigent. Vi er i store, store vanskeligheder, og politkerne kan ikke tale åbent om det, for en stor del af miseren falder tilbage på dem selv.

Således opstår dette maniske behov for kontrol, hvor den frygt, der styrer politikerne, bliver til den frygt hvormed de styrer befolkningerne. Mangen til fejhed skal man lede længe efter.

Terrorisme er en konsekvens af vores egne og ikke mindst vores lederes frygtsomme forestillinger. Forestillinger som knytter an til den stærkes ret, selvforherligelse, isolation, knaphed, overlevelse. Det er på tide at vi lærer at bruge bevidsthedens højere fakulteter til at overvinde impulserne fra krybdyrhjernen.

Hvorfor vælger vi overhovedet vores krybdyrhjerner som vores ledere?

Olav Bo Hessellund, Jakob Silberbrandt, Ole Hansen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Overgangsfasen fra reptilhjerne til højere bevidsthedsniveau i styring af fællesskabet er en dødspændende evolutionsproces - hold på hat og briller

Katrine Visby, Jakob Silberbrandt, Ole Hansen, Filo Butcher og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Karsten Kølliker 31. oktober, 2013 - 11:16

"Og så kommer de der med deres terrorforebyggelse.."

"Vi lever i verden, der er styret af frygt. Vores ledere, som ideelt set skulle være dem der indgav os andre tryghed, er reelt de mest frygtsomme. De fortæller løgnehistorier til befolkningerne, og er dels bange for at blive taget i det, dels bange for at befolkningerne opnår samme indsigt i tingene, som de har."

Jeg er enig med dig, vi skal ikke tillade frygt styrer os, men jeg mener alligevel, ikke man skal undlade, at tale om frygt.

Hvad mener danskerne, det "er" vigtigt?

Er der en øvre grænse for, hvad, du personlig vil betale i frihed, for en relativ sikkerhed mod terror, hvor meget må den, ikke demokratisk gennemsigtige efterretningaktivitet, begrænse vore alles frihed, til ikke at blive overvåget, for at muligvis sikre dig mod terror?

Vil du tillade, at danske efterretningsstjenesterne modtage oplysninger, der kan være vitale for din sikkerhed, der er indsamlet på ikke lovlig vis?

Hvem vil du tillade, tager stilling til forgående spørgsmålet for dig?

Er risikoen for terror så stor, at det overhoved skal overvejes?

Hvad er omkostningerne for opsamling af oplysninger, kan opsamlingen eller inddrivelse af oplysninger, i sig selv øge terror trusselsniveauet?

Skal danskerne bestemmer, hvilket niveau af sikkerhed danskerne skal have, eller skal de folkevalgte og efterretningsstjenesterne, uden offentlig diskusion, tage den beslutning for os?

Hvem er naturlige samarbejdspartnere sikkerhedspolitisk for Danmark, har det betydning?

PET og SKAT
Vil det gavne danskerne og samfundet generelt, med en intensiveret undersøgelse af den organiserede kriminalitet i den danske finanssektor generelt, men ikke mindes den grænseoverskridende kriminalitet, der vedører hvidvask af penge og skatteunddragelse.

Link: http://www.dr.dk/nyheder/tema/skattely/forside

Demokrati, hvad betyder det for dig?

Karsten Kølliker

Philip B. Johnson
Selvom jeg tager dit ”du” for at være alment, så vil jeg ikke desto mindre gerne give mit personlige svar.

Jeg tror at menneskeheden er kommet til skelsår hvad angår demokrati. Jeg tror vi er parate til at tage respekten for det enkelte menneske til et nyt, højere niveau og således også åbne for nogle former for demokrati, hvor den enkelte borger har en betydeligt mere direkte indflydelse på den førte politik. Teknologien er allerede til stede, vi skal bare se mulighederne.

Således ser jeg en ny verden, der prøver at vriste sig fri af alle de forstokkede tænkemåder. Alt i retning af magtens eksklusive adgang til informationer, ”intellectual properties” og taktiske standpunkter opfatter jeg som kontraproduktivt og ude af trit med tidens strømninger. De forvoksede efterretningstjenester er dinosaurer fra en tidsalder der er ved at gå under.

Mine erfaringer gennem mange år som projektleder indenfor byggebranchen er, at det bare er så meget nemmere at være ærlig og lægge kortene på bordet, både mht. samarbejdet og resultaterne. Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke også skulle gælde i national og international politik.

Kirsten Skjerbæk

I hele denne her sag er det svært ikke at blive konspiratorisk. Det er svært at overskue konsekvenserne af alt dette. Det er ikke fordi, det kommer bag på mig. Internettet blev jo udviklet i det amerikanske militær - og de har vel haft en bagtanke - og ikke blot altruistisk godgørenhed - med at gøre nettet offentligt tilgængeligt. Og det er jo blevet umuligt at koble sig af igen, hvis man stadig vil være en del af samfundet...
Ang. Helle Thorning Schmidt, så har jeg længe undret mig over den måde hun sådan bare lige kom ind i dansk politik efter at være blevet skolet nede i Bruxelles...

Kirsten Skjerbæk:

Det er en oversimplificering at sige at internettet er udviklet af det amerikanske militær. Det er da rigtigt at udviklingen af de internetteknologier, der er meste udbredte i dag, kan spores tilbage til det amerikanske ARPAnet - men der har eksisteret mange "andre internet", der blev skabt uafhængigt af ARPAnet, som også har bidraget til denne udvikling. Eksempelvis blev X.25 brugt i årevis i Europa - det blev bare udkonkurreret af den enklere amerikanske IP-teknologi. Og blandt hobyister opstod noget der hed FidoNet.

Det korte af det lange er at selv hvis det amerikanske militær ikke havde opfundet ARPAnet, så ville vi med al sandsynlighed stadig have haft et internet der kunne aflyttes - det ville bare være baseret på nogle andre standarder.

Philip B. Johnsen

Karsten Kølliker 31. oktober, 2013 - 20:48

Jeg er enig, det er vel muligt, at tænke demokrati, som noget der kan udvikle sig i struktur, uden partipolitiske bånd, i mere direkte demokrati, med eksempelvis folkeafstemning om flere emner af etisk karakter.

Sider