Læsetid 1 min.

Thorning sætter dato for folkeafstemning

Hvis ikke DF dropper krav om folkeafstemning, skal danskerne stemme om patentdomstol den 25. maj næste år
1. oktober 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lægger nu maksimalt pres på Dansk Folkeparti for at få Kristian Thulesen Dahl (DF) til at droppe kravet om en folkeafstemning om patentdomstolen.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil statsministeren i sin åbningstale fastslå, at danskerne skal til folkeafstemning om patentdomstolen den 25. maj, hvis ikke DF inden da vælger at droppe tankerne om en folkeafstemning.

Dansk Folkeparti har sammen med det ligeledes EU-kritiske parti Enhedslisten krævet en folkeafstemning om patentdomstolen, fordi den nye fælleseuropæiske patentdomstol ifølge Justitsministeriet vil betyde suverænitetsafgivelse.

Regeringen og de EU-positive partier på Christiansborg har, støttet af blandt andre DI, kæmpet for at undgå en folkeafstemning. Hos DI mener man, at patentdomstolen vil være til gavn for danske virksomheder, når de skal søge patenter i udlandet.

Dansk Folkeparti har dog indtil nu stået fast på kravet om en folkeafstemning, men Kristian Thulesen Dahl har for nylig nuanceret DF's holdning.

Ifølge Thulesen Dahl vil DF stemme for dansk deltagelse i EU's patentdomstol, hvis man i stedet får en folkeafstemning om dansk medlemskab af en europæisk bankunion eller indrømmelser i forhold til såkaldt velfærdsturisme.

Netop det sidste punkt kan måske blive vejen ud af folkeafstemning om et emne, som flere partier mener vil være svært at engagere danskerne i.

Ifølge europaminister Nick Hækkerup (S) er regeringen nemlig ikke afvisende over for Dansk Folkepartis ønske om, at stramninger af velfærdsturime kan indgå som led i en europapolitisk aftale.

Hækkerup vil ikke forholde sig til selve indholdet i forhandlingerne, som i øjeblikket foregår med Venstre og Konservative.

Men efter at regeringen blankt har afviste DF's ønske om at bytte en folkeafstemning om EU's patentdomstol ud med en folkeafstemning om en kommende bankunion, bekræfter Hækkerup, at der er plads til forhandling om velfærdsturisme.

»Det er et af de elementer, som indgår i de forhandlinger, der er om europaaftalen. Det er sådan set en del af det, der indgår i hele forhandlingstemaet,« sagde Hækkerup ved ankomsten til sit første europaministermøde mandag i Bruxelles.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Jakob Lindblom
Jakob Lindblom

Så skal der sælges ud til big bussiness mod at få en grænsebom igen. Så kender vi DF igen.

Bevares, det er stærkt bekymrende med EU's angreb på velfærden, hvoraf finanspagten er den største trussel iøvrigt, men det giver faktisk mening at stå fast og sige nej til patentdomstolen, som vil undergrave demokratiet og små erhvervsdrivende til fordel for big bussiness, og som ikke skelner mellem opdagelser og opfindelser, hvilket er helt grotesk, da man så kan søge patent på opdagelser (fx. menneskelige gener, plantearvemasse osv.) og ikke kun opfindelser.

Håber sgu, at vi får lov at stemme! Og stemme NEJ!

Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Jeg håber også jeg får lov at stemme nej.

Desværre skal Dansk Folkeparti jo nok opføre sig som de plejer - Under stort bulder og brag lover de både det ene og det andet, og fremstiller sig selv som ukorrumperede og principfaste. Men når der så skal handles på principperne, så er de parate til at sælge ud af alt, hvis blot de får lov til at genere nogle udlændinge.

Brugerbillede for Mads Djervig

Et par problemstillinger vedrørende oprettelsen af den europæiske patentdomstol:

På trods af at den nye patentdomstol vil gøre det billigere og lettere at oprette patenter, vil den også gøre det langt dyre at håndhæve disse. Retssager vil koste mere, og dette vil betyde at private mennesker og mindre organisationer, vil stå langt dårligere i forhold til større virksomheder i disse sammenhæng.

Domstolen oprettes separat fra Den Europæiske Unions Domstol. Det betyder at patentlove i modsætning til anden unions-lovgivning ikke vil være under EU-domstolen jurisdiktion. Det vil derfor være umuligt at anke sager til EU-domstolen.

Der vil være færre begrænsninger på effektiviteten og omfanget af patenter. Dette vil have stor betydning for landbruget og fødevareindustrien da det giver mulighed for at lægge patent på fødevare, gener og selv DNA i et et langt større omfang end hidtil. Dette vil igen gavne større virksomheder, mens det øger omkostningerne forbundet med produktion for mindre virksomheder, nystartede virksomheder og selvstændige.