Læsetid: 4 min.

Venstres nye sociale liberalister

Venstres Landsmøde stod i det arbejdende folks tegn, mens nulvækst og færre offentligt ansatte blev grundigt cementeret som partiets officielle politik. Tilhængere af 00’ernes foghske forsvar for velfærdsstaten fyldte ikke meget – men de var der
Venstre har i flere år slået sig op på at være et bredt favnende parti, og det var da også sådan, partiet præsenterede sig selv i en optaktsvideo til formand Lars Løkke Rasmussens tale ved landsmødet i Odense Congress Center i weekenden.

Claus Fisker

7. oktober 2013

De gemmer sig godt. De dele af Venstre, som måske ikke er helt så tiltrukketaf nulvækst og lavere skat som partiledelsen.

I flere år har Venstre slået sig op på at være et bredt favnende parti, og det var da også sådan, partiet præsenterede sig selv i en optaktsvideo til formandens landsmødetale i weekenden. Her var blandt andre sosu-assistenten, metalarbejderen og revisoren. Alle medvirkede de til at illustrere Venstres store diversitet, som dog langt fra lod sig spejle i de mere end 1.500 partimedlemmer i Odense Congress Center. Her ville de sirligt bundne slipseknuder og ensfarvede jakkesæt have gjort tidligere formand Anders Fogh Rasmussen stolt.

Men selv om den nuværende formand, Lars Løkke Rasmussen, i sin tale fremhævede, at »det lige nu og her er vigtigere at investere i danske arbejdspladser end at lade verdens største offentlige sektor blive endnu større«, er det ikke alle partimedlemmer, der er lige begejstrede for Venstres nulvækst, som partitoppen nu har omdøbt til udgiftsstop, fordi det har en mere positiv klang.

»Selv om det er nødvendigt at skære ned, må velfærdssektoren heller ikke blive for lille,« siger et af Venstres nyere medlemmer, Bent Erik Lyngholm. Den 75-årige byrådskandidat fra Slagelse har kun været medlem i halvandet år. Inden da var han medlem af Dansk Folkeparti, »men DF kan ikke føre en selvstændig politik – de er jo afhængige af Venstre,« begrunder Bent Erik Lyngholm sit skifte.

Han går ind for nulvækst, men det må ikke forringe ældreplejen.

»Jeg går ikke ind for, at de ældre ikke kan komme i bad to gange om ugen, ikke kan komme på toilettet og må gå med ble. Det skal være anstændigt at blive gammel i Danmark.«

Et parti for det arbejdende folk

Nulvæksten møder kritik fra økonomer, der mener, at stigende udgifter til ældre og nye og dyrere behandlingsformer i sundhedssektoren på sigt vil udhule velfærden. Og Venstre har ikke haft travlt med at levere konkrete svar på, hvordan det alligevel skulle være muligt at holde en nulvækst frem til 2020 uden at udløse et tab af velfærd. Heller ikke på landsmødet blev der givet konkrete bud, men formanden adresserede dog kritikken i sin tale og erkendte, at nulvækst kan føre til færre offentligt ansatte.

»Det giver jo ikke mening kun at regne kvalitet i antal offentligt ansatte,« sagde Lars Løkke og vedgik, at effektiviseringer i kommunerne vil koste offentlige medarbejdere på grund af udlicitering og investeringer i velfærdsteknologi.

»Ja, så betyder det – alt andet lige – færre offentligt ansatte, men det betyder jo ikke en dårligere service for borgerne. Nok snarere tværtimod,« forklarede Venstre-formanden og høstede et af talens 25 bifald (til sammenligning fik statsminister Helle Thorning-Schmidt 39 af slagsen under hendes tale ved Socialdemokraternes kongres i forrige weekend, hvad man så end kan læse ud af det).

Et af Venstres hovedformål på årets landsmøde var at komme i øjenhøjde med deres nye, kansasklædte vælgere. Og med effektive virkemidler afleverede Lars Løkke Rasmussen et budskab om, at han er garanten for, at »det skal kunne betale sig at arbejde«.

Venstres strategi blev kun cementeret af besøget fra formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, der fik stående klapsalver efter sin tale, hvori han fortalte, at han havde fået afkræftet nogle fordomme om Venstres formand.

»Jeg fandt ud af, at Lars’ pejlemærker også har rod i hverdagen,« lød det.

En fagboss badet i Venstres karakteristiske blå lys – dét er alligevel første gang.

Mere og mere momentum

Det er gået stærkt for Venstre: Sidste år steg partiets medlemstal med 1.703 – den største fremgang i mere end et årti. Ved det kommende kommunal- og regionsrådsvalg har Venstre det højeste antal kandidater på stemmesedlerne – 1.800 – siden Strukturreformen. Og foruden Ellen Trane Nørbys spidskandidatur til Europa-Parlamentet, der var så velforberedt, at hun allerede var udstyret med en trådløs mikrofon, inden hun blev valgt, var det da også fortrinsvis fremgang og kommunalvalg, der blev talt om i pauserne. Ikke et ord om luksusrejser eller skattesag. Det skulle da lige være ude hos rygerne, hvor lyden bekvemt forsvandt i vinden.

Indenfor talte to medlemmer – Heidi Thrane og Ulla Balling – også om den store fremgang. Men for dem skyldes den ikke Løkkes primære politiske mål om nulvækst:

»Jeg er sådan set imod nulvækst, men jeg er også selv ansat i det offentlige og kan se en problematik i det,« siger Ulla Balling.

Også Heidi Thrane har haft svært ved at se »det gode i nulvækst«. Men efter Lars Løkkes tale er hun med egne ord »blevet omvendt«:»Efter at han forklarede det i dag, virkede det pludselig ikke så latterligt. Nu kom det mere på plads,« siger Heidi Thrane.

Hvor den pragmatiske Fogh lagde en vinderstrategi, der blev beskyldt for at være Socialdemokraterne minus ti procent, ser det ud, som om Lars Løkke Rasmussen nu anlægger et forsøg på en vinderstrategi med Venstre minus ti procent. Og for Uffe Andersson, der har været medlem af Venstre i ti år, er velfærdsstaten i den foghske forstand fra 00’erne den mest tillokkende.

»Der blev virkelig tilført midler til unge og gamle. Der var bevågenhed på alle niveauer, og det kunne jeg godt lide Fogh for. Jeg må jo erkende, at jeg er ’Fogh-mand’.«

Vælgertilslutningen er sket inden for de seneste to år, og der er en slående forskel på dem, der stemmer på partiet, og de delegerede, der deltog i weekendens landsmøde. Men de nye V-medlemmer er heller ikke nået ind i inderkredsen endnu, påpeger Uffe Andersson: »Det tager jo tid at komme op i hierarkiet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når Venstre begynder at høster de højestlønnede lønmodtageres stemmer, og Dansk folkeparti stemmerne fra de lønmodtagere, der er forskrækkede over tidens udfordringer; ja, så er missionen fuldendt og den liberale revolution kan sættes i værk: Udpining og forfølgelse af de der befinder sig uden for arbejdsmarkedet. De andre.

Jeg ønsker den blå fagbevægelse og alle de borgerlige lønmodtagere en pine i røven...

http://borsen.dk/nyheder/hvad_kan_vi_danskere/artikel/1/267414/fagboss_t...

Mette Hansen, Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, Anne Eriksen, lars abildgaard, Anders Kristensen, Janus Leth, n n, Henrik Nielsen, Dennis G. M. Jensen, Søren Roepstorff, Tommy Knudsen, Tue Romanow, Peter Taitto, Keld Sandkvist, Erik Nissen, Heinrich R. Jørgensen, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Nulvækst er trods alt bedre end de nedskæringer, der er sket i den offentlige sektor siden 2011, og regeringens forslag om 0,6% vækst forslår nok heller ikke ret meget, især ikke hvis væksten sker inden for kontrol og administration.

Desværre har Venstre tilsyneladende droppet både Uffe Ellemann-Jensens Europapolitik og Anders Fogh Rasmussens socialpolitik. Personligt foretrækker jeg Venstres tidligere liberalisme fremfor Socialdemokratiets totalitære ønsker om lighed og kontrol.

John Christensen

Utroligt hvad Dansk Metal gør for at offentligheden skal opdage at den anonyme Thorkild E. er skiftet ud med en lige så ukendt person, der hedder Claus Jensen.

Sikke et mediestunt.

Svært at komme til (orde) i medierne, som i den grad er styret af partiet Venstre.
Bare der er tale om et gensidigt mål, kan det så åbenbart lykkes for fagbevægelsen.

Tænker også på historierne i medierne imod institutionen Skat for tiden - hvor der er totalt ENSIDIGT FOKUS på - de der har betalt for meget i ejendomsskat!
(Fulgt op af historier om enkeltpersoner der har fået en lidt for hårdhændet behandling i forhold til inddrivelse af gæld skabes et billede af "Stasi Skat").

Uagtet at ejendomsskatten er opkrævet i overensstemmelde med en lov der har et folketings flertal bag sig!

Det er endnu et røveri mod velfærdsstaten der er igang.

Der er ingen der rigtig gider at tage til genmæle, der kunne måske blive lidt ekstra til julegaver i en presset situation - og vi skal jo alligevel den vej med lavere skat.
(kunne være det tavse flertals ræsonnement. Det er da ualmindeligt surt).

NEJ DET SKAL VI IKKE.............Hhmm

Tilbagebetaling af FOR MEGET ejendomsskat -skal finansieres af FOR LIDT INDBETALT ejendomsskat, ellers giver det da ingen mening.

Bortset fra udsalg af velfærd, forstås.

Decideret træls at se Holger K. Nielsen stå og fyre pis af i medierne - stram nu op tak.
Ikke underligt at partiet Venstre i en sådan atmosfære kan køre med klatten.

Centrum-Venstre er fuldstændig helt og aldeles nede i muddergrøften.

Spændt på om skattekommissionen kan give bare en ridse i lakken, et skår i glæden - eller endnu bedre helt og holdent kunne afsløre Venstretoppens og embedsmandsværkets ufine metoder for - at få, eller bevare deres magt.

Normalt ville jeg appellere til en folkelig aktivitet, men det ser ud til at "Reality-TV modellen" har taget endeligt over, hvor der tidligere var et folkeligt engagement. Med mindre det er nuttede dyr der er truet, er engagementet helt i bund.

Bekendtgørelse af lov om kommunal ejendomsskat

§ 30. Ud over, hvad bestemmelserne i denne lov hjemler, kan grundskyld og dækningsafgift hverken eftergives eller på anden måde lempes.

(Lovbekendtgørelsen her over er senest vedtaget med virkning fra den 1. januar 2013 og erstatter bekendtgørelsen fra 2006).

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0900.aspx?s21=ejendomsskat&s22=%7c...

Man har et synspunkt indtil man tager et nyt.

Espen Bøgh, Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, Anne Eriksen, Anders Kristensen, Henrik Nielsen, Dennis G. M. Jensen, Søren Roepstorff, Henning Pedersen, Tue Romanow, Heinrich R. Jørgensen, Lars Dahl, John Victor Lorck og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg får kvalme ved tanken om fagbevægelsen i lommen på Venstre-politikere.
Styg kvalme.
Men som samfundet udvikler sig, må jeg vist se at vænne mig til jakkesættenes kolde kolonialisering af flere og flere befolkningsgrupper.
Der er noget 'invasion-fra-rummet' over denne snigende jakkesætkulde som breder sig mere og mere, med paroler om frihed til at tjene penge på andre menneskers forarmelse.

Æv, jeg synes kvalmen tiltager..

Niels Duus Nielsen, Elisabeth Andersen, Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, Vivi Rindom, Anne Eriksen, lars abildgaard, Anders Kristensen, n n, Henrik Nielsen, Dennis G. M. Jensen, Dan Johannesson, Henning Pedersen, Henrik Rude Hvid, Rasmus Kongshøj og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

»Det giver jo ikke mening kun at regne kvalitet i antal offentligt ansatte,« sagde Lars Løkke og vedgik, at effektiviseringer i kommunerne vil koste offentlige medarbejdere på grund af udlicitering og investeringer i velfærdsteknologi.
Her har Løkke ret. Og derfor giver det heller ikke mening, at pukke på at vi har verdens største offentlige sektor. Ud over det, er det også faktuelt løgn.
At flytte mængden af offentligt ansatte over i privat regi vil ikke mindske udgifterne - og det er udgifterne, vi kæmper med. Og udgifterne er ikke blevet mindre - det ved vi. Kun er servicen blevet ringere. De kommunale park og vej-folk i Skørping havde selv familie, der brugte sportspladserne og bænkene i byen. Så de flyttede målene og klippede hele banen. Det ville den private kontraktor ikke - altså ikke uden ekstrabetaling, der gjorde kontrakten dyrere end den tidligere model, men nu var folkene jo fyret, så det...

Elisabeth Andersen, Jens Falkesgaard, Henrik Nielsen, Flemming Scheel Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Lars Løkke Rasmussen et budskab om, at han er garanten for, at »det skal kunne betale sig at arbejde«.
Nuvel: Så kan vi med sindsro beskatte alle arbejdsfri gevinster, eller hvad. Går Venstre foran med beskatning af arbejdsfri gevinster ved spekulation, hussalg osv. Eller vil Venstre hellere beskytte disse overklasse milliarder?

Elisabeth Andersen, Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, lars abildgaard, Henrik Nielsen, Dan Johannesson, Søren Roepstorff, Henning Pedersen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvornår stiller journalister de helt nærliggende spørgsmål?

Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, lars abildgaard, n n, Tina Skivild, Dennis G. M. Jensen, Henning Pedersen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Skal Metals optræden på Venstres Landsmøde ikke mere ses som de forebreder sig til Løkke Rasmussens som statsminister og derved vil sikre sig indflydelse i denne regering.
PS: DF har også tidligere haft møder med LOs top.

Mht. Kravet fra Venstre og Brian Mikkelsen om at boligejerne skal have for meget betalt ejendomsskat tilbage fra 2003, hvor fejlvurderingerne begyndte og ikke blev rettet op selv om SKAT og deres ministere var blevet gjort opmærksom på fejl ved vurderingerne.
Hvorfor gjorde Venstres skatteministere ikke selv noget ved vurderingerne så så mange ikke fik forkerte vurderinger og ejendomsskatter.
Hvor vil Venstre få pengene fra - er det det Løkke Rasmussens forslag om at genindføre loftet over kontanthjælpen, hvor Løkke Rasmussen også nu vil tage børnepengene fra kontanthjælpsmodtagerne sammen med fripladser og boligsikring osv. DET SKAL JO KUNNE BETALE SIG AT ARBEJDE - selv om der ikke er arbejdspladser nok.

Ligeledes under jeg mig over at nul-vækst i det offentlige ikke vil ramme velfærden. Venstre begrunder dette med, at hvis det var private der tog sig af de offentlige opgaver så var det jo ikke det offentlige , der skulle betale de ansattes løn - men vil det ikke være det alligvel , da disse private skal have betaling fra skatteyderne for at udfører disse opgaver til pleje, uddannelse osv..... Eller skal vi ifølge Venstre selv sørge for vor pleje og uddannelse i fremtiden Bliver det billigere for den enkelte borger og bedre for samfundet.
Hvis det er det Venstre vil hvorfor siger de det så ikke?

@ LL Rahbek: Vi må glæde os over udviklingen i Forbundsrepublikken her syd for os. Her er de liberale endelig sendt ud i kulden, og der er i realiteten et rødt flertal.
Lige nu kæmper Merkel for de sidste fem års New Public Management's overlevelse.
Tiden er at vi kan håbe, at den socialpolitiske udvikling i EU kan blive det, der redder folk i Danmark fra storkapitalens jakkesæt. Hvem ved? Måske får vi flertal for at forlade unionen? Både nationalromatiske Grundtvig (bondefangeren) og nationalliberale Monrad (Grundlovsfaderen, biskoppen med den luterske statskirke og kravet om Danmark til Ejderen) holdes jo pænt i live over hele spekteret i Folketinget.

Lise Lotte Rahbek

Lars Dahl

Joe.. man ku da håbe på, at kvalmen kun indikerer en kraftig influenza og ikke et langstrakt endeligt.

Flemming Scheel Andersen

Venstre synes noget lunkne ved at skulle overtage regeringsmagten efter S-SF-R, der jo gør det så glimrende i de borgerliges øjne at det vil blive svært at løfte arven.

Derfor gør man allerede nu anstalter til at fjerne det hindrende sociale tanker og ideer, som man alligevel kun havde lånt og brugte som staffage for den rå borgerlige usødede politik man i virkeligheden ønsker at føre.

Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, lars abildgaard, Keld Sandkvist, n n, Henrik Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Bare rolig. Det er ikke politikken, det drejer sig om, men magten. Den er begraver på midten. DF sikrer forbindelsen til den ene side og LA/C til den anden.
SSF og de rigtige socialister vil blive reduceret til politisk appendiks og R vejrer opportunt vindretningen. Intet nyt og de par V-liberale kan bare flytte til LA.

Stort set er der ingen virkelig bevægelse. NPM`erne vil fortsat styre.
Har lige hørt debatten om børnechecken i radioen. Den afspejler på udmærket og principiel vis problematikken i meningsforskellen ude i befolkningen. Men den flytter ingenting blandt politikerne. Slaphed og mangel på at ville stå ved sine meningers mod beskriver tilstanden.
Staten skal fortsat opkræve skat af 60% af befolkningen og give penge tilbage til de samme 60% (Nogle siger endda 80%), minus det som papirnusserne tager i gebyr.
Jamen de skal jo også leve ;-)

Godt mediestunt med ham den 75 årige DF'er. Skal man forstå det derhen af det "bredt omfavnende Venstre parti" - hermed åbner en dør for DF's landsbytosser?

Michael Larsen

Venstre er et fantastparti

Når man påstår at man opfordre til at skabe private hospitaler og så betale de private med offentlige kroner, så er det er det et privat selskab --- ja men det er finansieret med offentlige penge så er det stadig en offentligt udgift. Det er venstre politik og folket hopper lige i gyngen

Lilli Wendt, n n og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Ja, kunderne hos privathospitaler må selv betale (evt via forsikringer) ! Og privathospitalerne må tage det fulde ansvar for deres handlinger. Komme en borger på et off. sygehus, som påviser fejl, akut eller som borgeren ikke har kunnet få indrømmelse for, skal regningen sendes til det private.
Lad os gøre parterne uafhængige af hinanden.
En idè er at sundhedsbidraget via skat gøres frivilligt og vælger borgeren det, må han betale til det offentlige væsen.

Flemming Scheel Andersen

Leo Nygaard

Før det offentlige påtog sig alle udgifter ved sundhedssystemet, fandtes de selvstændige sygekasser. Jeg mener at de blev opslugt af staten først i 70erne.
De betalte udgifterne, vist nok med et vist tilskud/forsikring i staten ved lægebesøg, hospitalsindlæggelse m.m.
Min saglig fader var revisor for en sådan og når en læge blev lidt dygtig med receptblokken med visse medicintyper i forhold til andre læger i byen, var der kort til reaktionen om en forklaring på hvorfor.
Da byens sygehus efter ombygning hævede sengeprisen, indgik man forhandlinger om det og fik prisen nedsat o.s.v.

Så påtog staten sig hele ansvaret.........og nu skal de uden mulighed for at løbe risikoen for at gå længere tid på dagpenge, betale private ......sygekasser og forsikringer.

Jeg husker faktisk noget om betaling og små klistermærker i sygekassebogen.
Om man var tvunget med - eller ikke og måtte betale selv, ved jeg ikke. Det lyder usandsynligt.
Derfor er det solidariske princip det samme uanset hvem der administrerer.
Nøjagtig som med A-kasse systemet.
Men som du beskriver, var borgerne tættere på.

De to adskilte principper, som jeg beskriver dem, kunne eksistere samtidig.

Din sidste bemærkning forstår jeg ikke ?

Jeg kan notere mig at LLR har blæst til kamp.

"Op af sofaen og ... etc.."

Det er da utroligt at pressen ikke har mere fokus på selvsamme LLR's overforbrug.

24.000 pr. dag på rejser - der 2 DP modtagere eller 3 kt-modtageres månedsbeløb.

Undskyld mig - det er sjældent at tanker om glødende klaverstrenge og ophængning strejfer mig, men det skete inden for det sidste døgn.

Føj for fanden! - Jeg brækker mig!

Jens Falkesgaard, Alan Strandbygaard, Keld Sandkvist og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Leo Nygaard

Min sidste bemærkning går i al sin enkelthed ud på, at når først staten har ranet et område til sig, f.eks. dækning af sundhedsudgifter for den enkelte via et forsikringsprincip, så forsvinder penge i den store kasse og rodes sammen med alle andre.
Når så udgifterne skal dækkes, så er pengene ikke længere til stede og så må den enkelte forsøge at dække sig ind ved endnu en forsikring og kommer dermed til at betale for samme ydelse to gange.

@Flemming Scheel Andersen

Du har jo fuldstændig ret.

Egentlig skulle hver borger have en konto hvor bl. a. FP stod. Faktisk kan de godt finde ud af det i forhold til delpension hos borgere der ex har opholdt sig i et EU land eller kommer fra et EU land. Så regnestykket er altså kendt.

At skiftende regeringer vælger at bruge pengene på ex PET's middage, LLR's rejser og eksorbitante lønninger til kommunernes topledelse eller skattelettelser for de højest lønnede er mig uvedkommende.

Konsekvensen kan kun være at der kommer en skattenægterbevægelse med det formål at stoppe misbruget af offentlige midler til gavn for de borgere der har betalt til fælleskassen.

Statsanerkendt tyveri er blevet stuerent.

Alan Strandbygaard, Søren Roepstorff, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Erik Lang

Den rammer du lige i øjet Erik

Staten med socialdemokraterne i spidsen , har gang på gang slagtet fonde, ordninger, kasser, hvor et evt overskud har kunnet indregnes i fællesskabets kasse, for derefter forbavset at opdage at nu er der ikke flere penge til det oprindeligt tænkte formål, f.eks. kontanthjælp, sygedagpenge o.s.v..
Disse ydelser må derfor selvfølgeligt nedsættes uden nogen efterspørger , hvad pengene egentligt er brugt til

Alan Strandbygaard

Næ. nu øjner Venstre chancen for under dække at gennemføre den totale nedslagtning af velfærdsstaten.

Løkke tager fejl med sin nye strategi. Han forsøger at at gribe fat i enden af den politik den nuværende regering har lagt bunden til. Men han tænker ikke på at han og DF's nuværende 'popularitet' netop skyldes protester mod nedskæring af velfærdssamfundet.

Samtidig forsøger han at kapre de lavest lønnede ved at love dem mere i lønningsposen, som tages fra overførselsindkomsterne. Men hvad vil du foretrække, hvis du var i lavtlønsområdet: Tryghed eller 100 - 300 kr. mere om måneden?

Det er svært at gennemskue hvilke indbetalinger der rent juridisk går til fælleskassen uden bindinger. Jeg ser tre principper :
- Efterlønsbidrag fra 1999 blev øremærket og meldte vi os ud, fik vi pengene tilbage.
- Sundhedsbidraget går til fælleskassen, og sygehusbehandling er gratis og ens for alle.
Det anser jeg for en skat, som kun betegnes specielt for at forsvare sig mod kritik for skattestigning.
- A-kasse bidrag (forsikringsordning) modsvares af en bestemt ydelse for det uheld, det er at blive ledig. Forkortelsen at dagpengeperioden var en reduktion af denne ydelse og derfor bedrageri. Staten skulle ha` været slæbt i retten for forsikringssvindel.

Er der andre eksempler ?

Hvad statens ledelse bruger penge til, har intet med dette at gøre.

Flemming Scheel Andersen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Astrid Baumann

@Nygaard:

Sundhedsbidraget skyldes at regionerne, modsat de tidligere amter, ikke har mulighed for at opkræve skatter.
A-kasserne er ikke en egentlig forsikringsordning, og det har de ikke været i mands minde. For det første dækker a-kassebidraget en meget lille del af omkostningerne ved driften, som i langt højere grad dækkes af AM-bidraget. For det andet er der ikke nogen sammenhæng mellem risiko og præmie.

Baumann - OK - Deraf følger :
- At der skal være vandtætte skodder mellem stat og regioners regnskaber, altså at regionerne kun må bruge provenuet fra sundhedsbidraget.
- At skatteyderne er med-bidragere til dagpengene, at ikke-medlemmer alligevel bidrager gennem skatten og at medlemmer bidrager ad to veje.

Og at det hele er noget overbureaukratisk rod og burde revideres, så det bliver helt klart, hvad der er fælleskasse.
Og at A-kasse systemet skrottes og dagpenge erstattes af BASISINDKOMST.
Så fik jeg, som så ofte før, lejlighed til at nævne den. :-)

Astrid Baumann

@Nygaard:
Jeg skal ikke gøre mig klog på det skattetekniske. Lovgrundlaget er 2005/1 LSV207.
Jeg har sådan set ikke noget stort problem med borgerløn (eller basisindkomst, som nogen kalder det). Man skal barevære opmærksom på, at det vil medføre en indkomstnedgang for eksempelvis personer med omfattende handicap.

Det virker til, at man hos Dansk Metal - såvel som mange andre steder og i befolkningen generelt - ser ligeså meget frem til at få 1000 kr. mere om måneden som at kontanthjælpsmodtagerne mister 1000 kr. om måneden. For så er man jo ikke til grin, hvis man arbejder.

Denne holdning er sådan set ok. Problemet er, at det åbenbart ikke længere er til at overbevise disse vælgere om, at større indkomstforskelle også har ulemper, og at omfordeling også bidrager til økonomisk og social stabilitet. DK's ledighed er jo ikke skræmmende i international sammenligning, og jeg tvivler på, at et større råderum ville føre til mere indenlandsk forbrug - tværtimod vil der bare blive betalt mere gæld og evt. købt flere aktier, hvilket har tvivlsom effekt på væksten for nu at sige det mildt.

Alle partier, der har bare en lille smule visioner på fællesskabets vegne, har det svært hvis det er den stakkels-lille-danske-husejer-der-har-betalt-for-meget-i-grundskyld-og-som-ikke-vil-have-fædrebarsel vælger, alt skal indordnes efter, som det jo åbenlyst er hos Danmarks største parti.

Baumann - Ikke nødvendigvis. Hvis borgernes sundhed hører ind under sundhedssektoren, sker kompensationen for særlige forhold dèr.
Sådan er det egentlig også nu.

Det kan måske interessere nogen, men der har sikkert været rivegilde i METAL, som jeg er medlem af.
Mandag modtog jeg en mail fra foreningen, om jeg ville deltage i en onanym undersøgelse.
Det ville jeg gerne, og blev linket til et spørgeskema, hvor de ville vide om det var i orden
at de var troppet op hos V + en masse andet, bl.a hvad jeg normalt stemmer på (EL).

Nyropsgade er normalt domineret af liste A, men rundt omkring i DK er der afdelinger, som er mere til SF og EL.
Før i tiden var formanden for Lyngby smede J. Jensen som afløste Knud J. da denne døde.
Min egen afdeling et sted i Østjylland er ret rød.

Astrid Baumann

@Nygaard: hvis det skal give mening at have en borgerløn, skal der nødvendigvis ske en afskaffelse af stort set alle andre service- og kontantydelser fra det offentlige for at kunne sikre, at provenu-mæssigt hænger sammen.

Det undre mig at det kan være en kilde til tilfredsstillelse at andre går 1000 kr. ned i indkomst.

Venstre dobbeltmobber: "Lønmodtagere skal Ikke være til grin overfor kontanthjælpsmodtagerne ".

...alt imens bonuslønninger og skattelettelser får de brede grin frem på direktionsgangene - og naturligvis hos Lars Løkke Rasmussen og hans bande.

Baumann - Naturligvis. Det er hele ideens konsekvens. Og A-kassen ryger samme vej - UD !! Se på nettet på rette sted.
Selv om jeg er liberal, opfordrer jeg til FRIHED - LIGHED - BRODERSKAB.

I forsættelse af min kommentar 12:20 må jeg lige understrege, at når Dansk Metal støtter Lars Løkkes skattereform, som skal finasieres af nedskæringer på kontanthjælpen, er de med til at sænke lønnen for de lavstlønnede her i landet...

I og med der er tale om en fagforening, er det vel tilladt at sige:

"Fy for satan, Claus Jensen ....smid den mand på møddingen"

John Christensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar