Interview
Læsetid: 2 min.

Jeg har aldrig dyrket min etnicitet

Bünyamin Simsek er rådmand i Aarhus. Han er født i Tyrkiet og kom til Danmark som toårig
Indland
7. november 2013

– Betyder din tyrkiske baggrund noget for dig, når du fører valgkamp?

»Overhovedet ikke. Jeg har aldrig dyrket etnicitet i min valgkamp, fordi jeg mener, at vi skal se på mennesker ud fra de ting, vi skal hjælpe dem med – ikke ud fra etnicitet.«

– Får du mange tyrkiske stemmer?

»Nej. Ved sidste folketingsvalg fik jeg 12 stemmer i Gellerupparken. Jeg tror, det er, fordi jeg ikke har dyrket integrationspolitikken så meget, men haft fokus på det bredere politiske område. Jeg er bl.a. imod en stormoské i Aarhus, fordi jeg ikke synes, vi skal forstærke parallelsamfundet. Jeg tror, tendensen til, at ikkeetniske danskere stemmer på hinanden, vil være vigende. Jo mere mennesker bliver integrerede og bliver en del af samfundet, jo mere vil det blive det politiske indhold, der afgør deres kryds frem for etnicitet. Jeg kan se på de unge mennesker, der arbejder og gør karriere, at det ikke er etnicitet, der afgør deres kryds.«

– Men det behøver vel ikke kun være skidt, at man stemmer efter etnicitet. En kandidat med samme etniske eller nationale baggrund som én selv kan jo i højere grad kan se verden ud fra ens perspektiv og være vælgerens repræsentant. Så er der jo sammenhæng imellem politisk substans og etnicitet …

»Jeg har boet i Aarhus i 41 år – 31 år i Gellerupparken – og i mine forældres generation har den personlige relation altid været afgørende for, hvor krydset blev sat. F.eks. relationen til ham, der var tolk; ham kendte alle, han hjalp dem, og han kom måske fra nabokommunen i hjemlandet. Så stemte man på ham uden at tage stilling til, hvad han egentlig ville kæmpe for. Det handlede om identifikation og personlig kontakt. Men jeg kender ikke den generation, der er født efter mig, så kendskabsgraden i forhold til at have en relation på baggrund af etnicitet forsvinder. Man bliver fremmede for hinanden, og så bliver det holdningerne hos de politiske kandidater, der bliver det bærende.«

– Og det er positivt?

»Ja, det synes jeg absolut. Det bliver et bevidst valg af kandidat på baggrund af holdninger i stedet for på baggrund af hårfarve eller etnicitet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her