Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark stopper visum til syrere

Justitsminister Morten Bødskov ændrer nu praksis, så det bliver vanskeligere for syrere at besøge sin familie i Danmark
Flygtningestormen fra Syrien er enorm, men fremover kan ægtefæller kun i særlige tilfælde få visum til Danmark. Det har justitsministeren besluttet.

Mahmoud Hebbo

Indland
30. november 2013

Samtidig med, at Flygtningenævnet har gjort det lettere for syriske flygtninge at få asyl, gør justitsminister Morten Bødskov (S) det nu sværere for syrere at besøge Danmark. Det sker af frygt for, at syrerne vil benytte tiden under opholdet i Danmark til at søge asyl.

Hidtil har syrere kunnet få visum til at besøge herboende ægtefæller, børn eller forældre. Men fremover kan ægtefæller kun i særlige tilfælde få visum, mens det for børn og forældre gælder, at de kun kan komme på besøg i Danmark, hvis familiemedlemmet er døende eller død (de kan nemlig stadig få visum til at deltage i begravelser).

»Visum er kun beregnet til kortvarige ophold. Som situationen i Syrien er nu, kan personer fra Syrien ikke tvinges til at rejse tilbage. Derfor giver det som udgangspunkt ikke mening at udstede visum. Vi oplever desuden, at en del syriske statsborgere, som er indrejst på visum, benytter opholdet til at søge asyl i Danmark. Derfor er det nødvendigt at ændre praksis. Med ændringen bringes dansk praksis på linje med blandt andre Sverige og Norge,« skriver Morten Bødskov i en mail.

Flygtningenævnet lempede ellers i september asylreglerne, så flygtninge fra særligt farlige områder i det borgerkrigsplagede land fremover opnår asyl. I perioden fra juni 2012 og til maj 2013 søgte 2.029 syrere asyl i Danmark. Det er 400 flere end året forinden eller en stigning på 400 procent.

Selvmodsigende

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det »selvmodsigende«, at Flygtningenævnet på det ene side gør det lettere for syrere at få asyl, mens justitsministeren på den anden altså gør alt for at forhindre, at det sker.

»Det er et uheldigt signal at sende, at vi nu lukker de syriske flygtninges flugtveje, i en situation, hvor hele verden kan se, at Syrien er ved at forbløde. Det betyder også, at de syrere, som bor i Danmark, ikke længere kan invitere slægtninge hertil for at give dem et pusterum for konflikten, men blot må se passivt til,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er til gengæld overrasket over, at justitsministeren ikke for længst har strammet visumpraksis – og at han nu ikke stopper syreres mulighed for helt at få visum til Danmark.

»Det virker mystisk, at man på den ene side lemper reglerne og på den anden side kommer med nogle nye visumregler. Men netop fordi man har lempet reglerne i forhold til asylansøgere, så er det problematisk, at man stadig kan få et visum fra Syrien. Det er så sikkert som amen i kirken, at når en sådan visumansøger sætter sin fod på dansk jord, så siger de hurtigt »asyl!«. Og så er de så tæt på, som man kan være i det danske asylsystem, at få en opholdstilladelse,« siger Martin Henriksen.

Med stramningen behandles Syrien nu ligesom Somalia, der i forvejen – som det eneste land i den såkaldte asyllandegruppe – har en sådan ekstraordinær stram visumpraksis. Af samme årsag strammer Morten Bødskov også djiboutiske statsborgere mulighed for at få visum, da »Den Danske Ambassade i Addis Ababa har oplyst, at somaliske statsborgere i Djibouti har let adgang til at få udstedt djiboutisk pas, og at somaliske statsborgere derigennem kan opnå visum til Danmark til trods for en betydelig asylrisiko«.

Bør kunne besøge ægtefælle

Lars Kyhnau Hansen, talsmand for organisationen Ægteskab Uden Grænser, kritiserer ministerens stramning af visumreglerne for syrere. Fremover kan syriske ægtefæller kun få visum i de særlige tilfælde, hvor de tidligere har søgt om familiesammenføring og opfyldt betingelserne – bortset fra at ansøgeren ikke levede op til kravet om en selvstændig tilknytning til Danmark. Ellers kan en ægtefælle fremover kun få visum, hvis manden/hustruen er døende eller død.

»Hvis du er gift med en dansker, bør du både have ret til at besøge vedkommende og få opholdstilladelse. Men i det mindst bør du da kunne besøge din ægtefælle. Vi kan da ikke leve med den her tankegang: Åh, nej, sæt nu ægtefællen søger om asyl!« siger Lars Kyhnau Hansen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Mon ikke det er vigtigere at tage imod flygtninge og asylansøgere, end at servicere gæster til velaflagte familier.

Kun med FN mandat, men ellers er jeg enig hele vejen.

De danske regeringer har jo i samarbejde med deres politiske herrer jo skabt demokrati adskillige steder i verden de sidste årtier - så skal ofrene for disse velgerninger vel ikke komme her og søge asyl. (Selv om vi endnu ikke direkte har bombarderet Syrien.)

Troels Ingvartsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad mener regeringen idag?

Den ene dag vil regeringen, vi skal sende vore børn i krig i Syrien, den næste vil regeringen sikre, at Danmark ikke gør for meget, for den syriske befolkning.

christel gruner-olesen

Billede-texten : flygtningestormen fra Syrien... stormer de til danmark ?
Hvor er det trist, at man sammenligner en stor menneskelig katastrophe med vejrforhold.

"somaliske statsborgere ... kan opnå visum til Danmark til trods for en betydelig asylrisiko."

Sikke dog en terminologi. Der er åbenbart ved udvikle sig en decideret ekslusionsindustri, med sit helt eget fagsprog. Det er sørme noget vi kan være stolte af her i lille Danmark.

christel gruner-olesen, Rasmus Knus og Pia Qu anbefalede denne kommentar

@Anders Feder:

Det kan du have ret i. Fremkomsten af et sådan ord er dog efter min overbevisning først og fremmest en følge af, at så mange gennem tiderne har forsøgt at misbruge asylsystemet alene for egen vindings skyld. Tænk bare på de mange serbiske romaer, der kom til Danmark sidste vinter.

Jørn Hansen:
Hvis ikke asylordninger skal anvendes for ansøgers egen vindings skyld, for hvis så? Værtsnationens mulige kapitalisering på at tage imod, eller? Termen 'asylrisiko' betegner vel at der gemmer sig en for magthaverne i Danmark mulig 'dårlig forretning' i at optræde rimeligt og redeligt overfor givne udlændinge - og så skal vi helt sikkert gøre hvad vi kan for at undgå at tage mulige opgaver på os. Det skal kunne betale sig i koncernen Danmark.

Hovs. Jan blev lige til Jørn - beklager, Jan Hansen.

Dorte Sørensen

Her boende syrer må nu ikke få besøg af familiemedlemmer , men hvis de så rejser til Styren for at besøge familien kan de risikerer at komme i PETs søgelys.
Ja verden er "forunderlig"

christel gruner-olesen, Karsten Aaen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Det er så sikkert som amen i kirken, at..
… når en sådan visum ansøger sætter sin fod på dansk jord, så siger de hurtigt »asyl!«, udtaler anti-kristendom person Martin Henriksen sig.

Endnu en rigtigt god grund til ikke at stemme på det menneskelige onde modbydelige parti til næste valg, for det er jo hovedsageligt kristne der bliver jagtet, slået ihjel og har mistet alt, dernede i det borgerkrigs hærget land.

Danmark skal IKKE tage imod flygtninge fra Syrien, og man bør som udgangspunkt IKKE kunne opnå asyl som syrer.

Der er sket en uheldig sammenblanding af begreberne siden den kolde krig sluttede med socialismens sammenbrud i slut-80'erne.

Flygtninge - flok, der flygter fra en krig - skal have hjælp uden diskussion. Her skal det internationale samfund etablere flygtningelejre i konfliktens nærområde, for målet er naturligvis, at disse mennesker skal tilbage til deres land og område, når konflikten er overstået.

Asylansøgere - folk, der er politisk forfulgte, men ikke i krig - skal kunne søge om asyl i andre lande. Deres ansøgninger skal behandles på den lokale ambassade hurtigt og diskret - de skal ikke sættes i lejre i Danmark i mange år, men deres skæbner som asylansøgere skal afklares lokalt.

Indvandrere - folk, der rejser til Danmark og ønsker at slå sig ned - skal kæmpe for at komme igennem nåleøjet. Vi skal kun acceptere indvandrere, der kan forsørge sig selv og som vil bidrage positivt til det danske samfund. Vi skal opsætte kriterier for, hvilke indvandrere vi vil ha', og hvilke vi ikke vil ha'.

Troels Ingvartsen, Egon Maltzon og Levi Jahnsen anbefalede denne kommentar

Helt enig Jens. Hvis man kommer fra Syrien og er gift med eller mindreårigt barn af en dansker eller en udlænding, der bor fast i Danmark, så skal man da selvfølgelig have opholdstilladelse i Danmark, hvis man søger om det. Hvad enten det så er i form af asyl eller familiesammenføring.

Man kan da ikke give afslag til ægtefæller og børn fra Syrien, som situationen i landet er lige nu, men den begrundelse, at den herboende jo "bare" kan flytte til Syrien og leve sit familieliv der.

Men ikke desto mindre er det altså, hvad Martin Henriksen mener. For hvorfor er det ellers et problem, at disse ægtefæller og børn søger om asyl, og at man er nødt til at imødekomme deres ansøgninger, fordi de lever op til betingelserne for at få asyl?

Hvad der er endnu mere bemærkelsesværdigt er dog for mig at se, at Morten Bødskov tilsyneladende er helt enig med Martin Henriksen. For hvad er ellers formålet med, at han indfører denne nye praksis?

Og Socialdemokraterne - og givetvis også Venstre - er jo fuldstændig lige så menneskeligt onde og modbydelige som Dansk Folkeparti, når det kommer til den politik, de faktisk fører på området. Og det synes jeg måske lige man skal have i baghovedet, før man kaster al sin vrede på netop Dansk Folkeparti.

Philip B. Johnsen

Elendigheden er i Syrien ikke beskrivelig, alligevel er det hele tiden en øvelse i ikke, at hjælpe Syriens befolkning der arbejdes på. Hvad er det for en fremtid, Danmark vil have og videregive til sine børn?

"Vis mig, hvem du omgås, og jeg skal sige dig, om det er dig eller dem, der har været heldige."

Tidligere medarbejdere i Goldman Sachs med indflydelse i EU.

Lucas Papademos
Petros Christodoulou
Mario Monti
Otmar Issing
Mario Draghi
António Borges
Carlos Moedas
Peter Sutherland

Otte grunde til Danmark ikke skal deltage i EU Union.

@Claus Wøbbe

FN´s flygtningekonvention, som Danmark i lighed med resten af EU, siger nu engang noget andet. Så hvis du er uenig må du jo få emnet taget op til genforhandling i FN med henblik på at få lavet konventionen om.

Og indtil det evt. sker skal Danmark naturligvis overholde både bogstav og ånd i den konvention, vi har tilsluttet os. Og der står ingen steder i det konvention, at flygtninge kun har ret til beskyttelse i de lande, der ligger tættest på det land, de er flygtet fra.

At langt de fleste flygtninge så rent faktisk ender i de lande, der ligger tættest på konfliktområdet, er for mig at se ikke nogen begrundelse for, at lande, der ligger længere væk og tager imod langt færre flygtninge, skal have FÆRRE forpligtelser, end de har i dag.

Snarere ville det være rimeligt at se på, om ikke en mere ligelig fordeling af opgaven mellem de forskellige lande var på sin plads. I første omgang kunne man jo starte med at aftale dette inden for EU, hvor nogle lande i dag står med en langt større del af opgaven end andre.

Philip B. Johnsen

Lars Hansen 30. november, 2013 - 09:45

EU er en perfid pengeklub, der ikke giver en skid for mennesker.

EU skal se til, at hele den europæiske befolkning får mad og lægehjælp, hvilket den ikke på nogen måde lever op til, men Syrien er et godt billed på EU's moderligt bankende hjerte for sine medmennesker.

@Philip B. Johnsen

Er du ikke sød at holde dig til emnet for artiklen, nemlig den nye danske visumpraksis over for personer fra Syrien? Dette har absolut intet med EU at gøre. Hvis du fortsætter med at afspore debatten med uvedkommende indlæg, bliver jeg nødt til at anmelde dine indlæg til Informations moderator.

Det ville være bedre hvis de rige arabiske lande, efterhånden manede sig op, og begyndte at hjælpe deres egne. Så kan vi få flere ressourcer til at hjælpe folk, i de lande, som vi har interesse fællesskaber med.

Philip B. Johnsen

Levi Jahnsen 30. november, 2013 - 10:06

"hvis de rige arabiske lande, efterhånden manede sig op"

Sandt, men det undskylder ikke, EU for at sidde på hænderne i Syrien konflikten, når det handler om nødhjælp og at se til, den når frem!

Røde Kors uddeler mere mad i Europa end i Afrika
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Ligetil/Dagens_fokus/Udland/2013/11/03124959.htm

Philip B. Johnsen

Lars Hansen 30. november, 2013 - 10:04

Det handler om, hvordan der politisk priotereres, dansk håndtering af Syrien konflikten og den fælles europæiske indsats.

Penge og vækst er EU's interesse ikke mennesker, hvilket er relevant for debatten og denne artikel.

@Lars Hansen

Om Phillip B. Johnsens indlæg er udenfor emnet, kam man vel fortolke på flere måder. Men jeg tyder, at du selv ikke er helt enig med manden. Nu tyer du så til lavmålte metoder for at lukke munden på ham?

Han udsagn er dog ganske harmløse,set i forhold til de ofte meget hadske udfald, blandt andet imod Jøder, og anderledes tænkende debattører, som vover sig ind på Informations debat.

jens peter hansen

I perioden fra juni 2012 og til maj 2013 søgte 2.029 syrere asyl i Danmark. Det er 400 flere end året forinden eller en stigning på 400 procent. Skrives der.

Gud ved hvilken studentereksamen den rare journalist har taget. Enhver elev i 8. klasse kan se at procentregning vist ikke journalistens stærke side.

# @Lars Hansen: "Så hvis du er uenig må du jo få emnet taget op til genforhandling i FN".

Jeg diskuterer ikke hvad der står i hveken love eller konvensioner, men kommer blot med min holdning til, hvordan tingene burde være.

Og jeg prøver sådan set bare at rydde lidt op i begreberne, som jeg synes de fleste blander sammen i én stor pærevælling. Hvor ofte hører du ikke begrebet "flygtninge/indvandrer" brugt, som om der er tale om én og samme menneskemængde, der bør behandles ens.

Du siger noget lidt interessant i dit sidste afsnit: "Snarere ville det være rimeligt at se på, om ikke en mere ligelig fordeling af opgaven mellem de forskellige lande var på sin plads."
At man - som jeg foreslår - sørger for at placere flygtninge i det geografiske nærområde betyder ikke, at vi andre skal fralægge os det økonomiske ansvar for at løse opgaven. På ingen måde. Der er vi jo nødt til at bidrag på linje med alle andre lande, og gerne i FN-regi.

P.S. til orientering kan det oplyses at...
… flere og flere designere, opfindere og igangsættere arbejder meget intenst med alternative helt nye energi løsninger indenfor opvarmning og transport, så regeringen skal passe gevaldigt på ikke at bide sig selv i halen, hvis først befolkningen beslutter at vælge samfunds bæredygtige, billig alternative energi løsninger.

Philip B. Johnsen

Hvad hverken Martin Henriksen eller justitsministeren forholder sig til i behandlingen af flygtninge fra Syrien er, hvordan vi behandler vore medmennesker, vil definere vores fælles fremtid og det vil undre mig, hvis EU og den omkringliggende verden, slipper for repressalier, fra mange tusinde unge våben bærende mænd, hvis familier vi ikke i Danmark og EU, strakte os for, at brødføde eller hjælpe, men lod dø af sult, sygdom eller sorg, og kun diskuterede, hvordan vi i den rige del af EU, fik mindst mulig ulejlighed af den syriske civilbefolkning.

Jeg deler faktisk jakob scharf, chef for Politiets Efterretningstjenestes bekymring, om hjemvendte krigere og deres erhvervede færdighed i krig.
Danmark bør, hvis ikke for andet så for fornuftens skyld hjælpe alt, hvad vi kan.

God weekend.

Ups, den kommentar skulle være lagt ind på Dong indlægget, undskyld.

Peter Jensen:

Nu er der forskel på, at søge om asyl af rent økonomiske årsager, eller at gøre det af politiske årsager.

Antallet af åbenbart grundløse asylansøgninger - dvs. sager, hvor ansøgeren intet asylmotiv har set i forhold til Flygtningekonventionens ord - har nok ikke været uvæsentlig i den udvikling, ord som "asylrisiko" er født ud af.

Philip B. Johnsen

Der findes asyl risiko i Danmark, hvilket er den risiko man løber for, at nogen ansøger om asyl for, at bruge sagsbehandlingstiden til kriminalitet, men den risiko er ikke eksisterende nu, hvor Danmark har åbne grænser og kriminelle kan komme og gå, som de vil.

Den almindelige brug af asyl risiko, er når man i politik, fejlagtigt sammenblander begreberne indvandring og flygtninge.

Læs: Politisk ønsker Danmark for danskere og skelner ikke mellem indvandre og flygtninge.

I JP i dag (eller i går) kan man læse om Bulgarien som man regner med tager mod i ialt cirka 25.000 asylansøgende flygtningee i år. Og så piver vi her i Lille Danmark (som hygger sig smug....) over at vi tager imod 6.200 asylansøgere i år. Og vi er dog trods alt et rigere samfund end Bulgarien, og som sådan har vi den stærkes pligt til at hjælpe de mennesker som er i nød.

Desuden bygger hele det danske økonomiske system efterhånden på denne her tankegang: Vi ville selv osv. gøre alt dette som vi nu anklager folk for at gøre; for at forhindre måske misbrug fra de 10%'s side, ja så fører vi frem med drakoniske midler for at stoppe alt...og alle i at komme til vores land. Thi man kan jo aldrig vide, vel...

Brian Pietersen

det er ok for mig at stoppe indvandring, men så skal man hjælpe meget mere der hvor problemerne er... det holder også bedst i længden.

@Claus Wøbbe

Tingene er desværre noget mere komplicerede, end du beskriver dem. Det er sjældent, at folk flygter, alene fordi der er krig eller borgerkrig i det område, hvor de bor. Som regel hænger det sammen med, at volden er rettet direkte imod dem f.eks. i form af det, vi i dag kalder for "etniske udrensninger".

Hvis man kun er flygtet, fordi der foregår krigslignende handlinger i det område, hvor man bor, er man ikke berettiget til asyl efter FN´s flygtningekonvention. Så på en måde har du ret i det med lejrene i nærområdet. Men det er også her, langt de fleste flygtninge af den type havner. Og de få der f.eks. når frem til Danmark, får afslag på deres ansøgning om asyl.

Flygtningene fra Syrien er imidlertid ikke af den type, for over 90% af dem får deres asylansøgning imødekommet i Danmark. Og i Sverige har man taget konsekvensen og imødekommer 100% af ansøgningerne, da man ikke mener, det giver mening at bruge tid og kræfter på at forsøge at finde de ganske få %, der evt. ikke er berettiget til asyl.

Det kan du sammenligne med, at det heller ikke havde givet ret meget mening at behandle asylansøgninger fra tyske jøder individuelt i 1938 med henblik på at udvælge nogle få jøder, som man kunne returnere til Tyskland, fordi lige netop de ikke blev forfulgt.

At lade flygtninge søge om asyl på en ambassade er fuldstændig urealistisk at to grunde:

1) Det ville betyde, at alverdens flygtninge frit kunne vælge, hvilket land de ville søge om asyl i. Men det forudsigelige resultat, at velstående lande som Danmark ville modtage et uhåndterbart stort antal ansøgninger.

2) Når ens liv og helbred er i fare, kan man selvfølgelig ikke sidde og vente i måske ½ år på, at en asylansøgning bliver behandlet. Man er nødt til at komme væk her og nu. Det er derfor, det hedder flygtning. Og derfor er FN´s flygtningekonvention baseret på, at det er det første sikre land, man når frem til under sin flugt, der har pligt til at behandle ens asylansøgning.