Læsetid: 3 min.

EL: Grønne afgifter spænder ben for grøn omstilling

Ifølge Enhedslisten er statskassen så afhængig af grønne afgifter, at det ofte bremser grøn omstilling. Partiet vil have undersøgt, hvordan den afhængighed kan brydes. Et forslag, der får bred opbakning
Det var ikke mindst registreringsafgifter, der var med til at få det grønne skattetryk i vejret. Men selv om grønne afgifter skulle bruges til grønne formål, så bruger Finansministeriet dem i dag til at få budgettet til at passe.

Keld Navntoft

13. november 2013

De blev indført for at få forbrugere og virksomheder til at tænke sig om, før de smider ting ud, lader vandet løbe eller forurener. Men nu frygter Enhedslisten, at finansministeren efterhånden er blevet så afhængig af de grønne afgifter, at disse i visse tilfælde risikerer at forhindre miljø- og klimaforbedringer.

Enhedslisten kræver derfor i forbindelse med de igangværende forhandlinger om næste års finanslov, at SRSF-regeringen nedsætter et udvalg eller en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan statskassen kan gøres uafhængig af de grønne afgifter.

»Når vi vil lave nogle miljømæssige fornuftige tiltag om at spare på energien, bruge mere vedvarende energi eller flytte bilister over i den kollektive trafik, så når Finansministeriet og Skatteministeriet frem til, at det har en uheldig afledt effekt: Skatteindtægterne falder. Og diskussion bliver så, om vi helt skal lade være, fordi vi kommer til at mangle pengene. Det betyder, at det bliver svært – for ikke at sige umuligt – at komme igennem med mange miljø- og klimatiltag,« siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Allan Christensen

Man må håbe at denne såkaldte 'grønne omstilling' kan hjælpe på at afbøde de værste af de ødelæggende konsekvenser kravene om højere lønninger, lavere skatter og mere velfærd som forventet har ført med sig.

Det er en ulykke af dimensioner om den traditionelle teknologiudvikling herunder udviklingen af kemiske sprøjtemidler ikke har bidraget til, at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, pædagogik og miljøteknologi med så uventet få ødelæggende konsekvenser for naturen og vores efterkommeres fremtidsudsigter til følge.