Baggrund
Læsetid: 2 min.

FE ved kun, hvad der står i aviserne

På trods af de seneste måneders afsløringer af USA og partnerlandes verdensomspændende overvågning fastholder Forsvarets Efterretningstjeneste, at den intet kender til det såkaldte Echelon-samarbejde – ud over hvad der er fremkommet i medierne
Indland
5. november 2013

Det er fredag, og klokken har netop passeret frokost-tid, da en telefon giver sig til at ringe på Kastellet 30 i det østlige København.

»Forsvarets Efterretningstjeneste, goddag.«

Foranlediget af den amerikanske whistleblower Edward Snowdens afsløringer af USA’s og partneres massive overvågning har Information henvendt sig til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i et historisk øjemed. Som beskrevet i weekenden har der siden 1980’erne floreret oplysninger om et verdensomspændende overvågningssamarbejde under kodenavnet Echelon. Oplysninger, der synes at stemme nærmest på milimeter med dem i Snowdens dokumenter. Da sagen omkring årtusindeskiftet for alvor rullede i pressen, afviste FE at have kendskab til Echelon.

Og den vurdering fremgår fortsat af tjenestens hjemmeside:

»FE har ikke kendskab til det såkaldte Echelon-samarbejde ud over de oplysninger, som har været fremme i pressen og i forskellige udenlandske rapporter, og FE deltager ikke i et sådant samarbejde. FE kan derfor heller ikke be- eller afkræfte eksistensen af et sådant samarbejde. FE har dermed heller ikke noget grundlag for at kommentere de oplysninger herom, der gennem tiden er fremkommet bl.a. i medierne, er rigtige eller forkerte,« lyder det på hjemmesiden, der henviser til en række svar til Folketinget i perioden 1999 til 2002. Der er altså tale om oplysninger af lidt ældre dato.

Og set i lyset af Snowdens afsløringer har tjenesten måske taget sin opfattelse op til revision? Som Information beskrev i weekenden viser lækkede NSA-dokumenter, at Danmark er en del af de såkaldte ’9 øjne,’ der har et ’fokuseret samarbejde’ med de amerikanske efterretningstjenester. Samme dokumenter bekræfter eksistensen af de ’5 øjne’ – et nært efterretningssamarbejde, der stemmer overens med konklusionen i en tidligere rapport fra Europa-Parlamentet i 2001 om eksistensen af Echelon.

Det kniber dog lidt med at finde nogen, der kan udtale sig om sagen. Det er jo også fredag.

»Vores pressevagt svarer desværre ikke. Hun skulle ellers være på arbejde. Men du er velkommen til at ringe tilbage på mandag,« siger den imødekommende damestemme.Og ganske rigtigt. Mandag formiddag lykkes det efterretningstjenesten at finde frem til sin pressevagt.

»Kan du ikke sende mig en mail? Så undersøger jeg sagen,« siger pressemedarbejderen.

Effektive agenter

Seks spørgsmål sender vi. Mest spændende er det, om FE har ændret vurdering og nu vil bekræfte ECHELON’s eksistens.

Men lige så interessant bliver det at høre, hvad tjenesten i årenes har gjort for at undersøge sagen – om noget overhovedet.

FE skal vise sig at være noget mere effektiv på en mandag end på en fredag. En time og 46 minutter senere tikker en mail ind i indbakken.

Det er med bankende hjerte og svedige håndflader, at Informations journalist dobbeltklikker på det lille røde flag, der indikerer ulæst post. Ligger der et forsidescoop og venter? Er det nu, eksistensen af Echelon vil blive endeligt bekræftet? Hvor mange sager om spionage mod danske borgere og virksomheder drejer det sig mon om?

»Tak for din henvendelse. Vi henviser til vores hjemmeside vedr. udtalelse om Echelon og kan derudover ikke bidrage med yderligere i denne sammenhæng,« lyder den kortfattede besked.

Øv også.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Skou Andersen hahaha
Snydt grønært. Havde du lige troet et telefonopkald eller 2 og en mail retur, og så kunne Information rydde forsiderne? LOL
Du må i marken min dreng, med skæg og blå briller. Se DR de har vist vejen :)

Hvis Forsvarets efterretningstjeneste ikke kender noget til Echelon, hvad mon de så kender noget til, eller hvorfor betaler vi dem i det hele taget løn.

Echelon er en central del af USAs efterretningstjeneste og skal naturligvis fjernes fra Dansk jord øjeblikkeligt, idet vi må overveje om de ansatte skal retsforfølges for spionage.

LOL nogle løgnhalse.

...FE har dermed heller ikke noget grundlag for at kommentere de oplysninger herom, der gennem tiden er fremkommet bl.a. i medierne, er rigtige eller forkerte,«

Underlig formulering, som lugter af mundkurv.

"FE har ikke kendskab til det såkaldte Echelon-samarbejde ud over de oplysninger, som har været fremme i pressen og i forskellige udenlandske rapporter, og FE deltager ikke i et sådant samarbejde. FE kan derfor heller ikke be- eller afkræfte eksistensen af et sådant samarbejde"

Hvis FE ikke deltager i et sådant samarbejde, hvorfor kan de så ikke afkræfte eksistensen af et sådant?