Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ingen cpr-data fundet hos svensk hacker

Den svenske hacker Gottfrid Svartholm Warg blev i går fremstillet i grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. Han er sigtet for at have brudt ind i og kopieret oplysninger fra Rigspolitiets kriminalregister og kørekortregister, men nægter sig skyldig. Politiet har endnu ikke fundet de data, han angiveligt skulle have kopieret
Gottfrid Svartholm Warg er også kendt under aliasset ’Anakata’, og han er medstifter af fildelingssiden The Pirate Bay.

Gottfrid Svartholm Warg er også kendt under aliasset ’Anakata’, og han er medstifter af fildelingssiden The Pirate Bay.

Bertil Ericson

Indland
29. november 2013

Den svenske hacker Gottfrid Svartholm Warg blev i går fremstillet i et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg.

Han er sigtet for ulovligt at have brudt ind i en centralserver hos firmaet CSC, der er en verdensomspændende it-leverandør, som har dansk hovedkontor i Valby.

Serveren huser blandt andet Rigspolitiets kriminalregister og kørekortregister, som Gottfrid Svartholm Warg ifølge sigtelsen skulle have kopieret data fra.

Begge registre indeholder blandt andet cpr-numre, og den svenske hacker er desuden sigtet for at have opnået adgang til en database over efterlyste personer i Schengen-landene.

Indbruddet i serveren er ifølge Københavns Politi sket over en periode fra april til august sidste år. I den periode har den svenske hacker angiveligt – sammen med en nu varetægtsfængslet dansk mand – udnyttet et sikkerhedshul i serversystemet.

Københavns Politi mener desuden, at det er foregået sammen med flere andre ukendte personer.

Men ifølge DR, der var til stede ved grundlovsforhøret i går, har politiet endnu ikke fundet de data, som Gottfried Svartholm Warg skulle have kopieret.

’Giver ingen mening’

Advokat Luise Høj, der er forsvarer for den svenske hacker, formoder, at det er derfor, at politiet nu har varetægtsfængslet hendes klient i tre uger frem, »fordi man fortsat vil lede efter dem«.

»Men min klient nægter sig skyldig, og derfor giver det ikke mening at spørge ham, hvor de data eventuelt er henne,« siger hun til Information.

I en redegørelse om sagen fra september skriver Rigspolitiet, at de i en »foreløbig« analyse kan konstatere, at en fil med fire millioner cpr-numre er forsøgt kopieret ud af CSC’s systemer.

»Der er imidlertid ikke konstateret spor efter, om filen faktisk er blevet trukket ud og lagret på et andet medium,« skriver Rigspolitiet i redegørelsen, som webmediet version2.dk har fået indsigt i.

»Noget kunne tyde på, at anklagemyndigheden kan få svært ved at løfte bevisbyrden,« siger Søren Sandfeld Jakobsen, professor i jura på Aalborg Universitet.

Andre havde adgang

Københavns Politi skriver i en pressemeddelelse, at der er en omfattende efterforskning af sagen i gang.

»Det er vigtigt, at politiet får mulighed for at gennemføre forskellige efterforskningsskridt, uden at den sigtede eller andre involverede i sagen kan lægge os hindringer i vejen,« skriver senioranklager Maria Cingari, Københavns Politi, i en pressemeddelelse.

Forsvarer Luise Høj siger, at hendes klient nægter sig skyldig og henviser til en svensk dom, hvor Gott-frid Svartholm Warg dels blev dømt for at have hacket it-firmaet Logica, men også frifundet for at have hacket Nordea.

I den sidstnævnte del af dommen blev der lagt vægt på, at svenskeren havde opsat sin egen computer på en måde, så andre havde mulighed for at bruge den via deres egen computer.

Dermed kunne det ikke bevises, at det netop var Gottfrid Svartholm Warg, der havde hacket Nordea.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Københavns Politi.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har vi tillid til Poiliti og CSC???

Carsten Mortensen, Ole Hansen, Poul Eriksen, Janus Agerbo, lars abildgaard, Søren Roepstorff, Gert Romme og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Endnu en dansk retssikkerhedsskandale - eller hvad?

Tilsyneladende er det tilladt i Danmark, at anklage hvem som helst for hvad som helst, og derefter forlange, den/de sigtede skal bevise sin/deres uskyld. For her kaster man jo netop "nettet ud", for at se, hvad der kommer i.

Eller skyldes myndighedernes hektiske interesse, at netop CSC er en del af USA´s overvågningssystem i Danmark, som de er bange for at afsløre?

Denne sag, hvor myndighederne tilsyneladende ikke har noget som helst bevis på de sigtede, rejser 2 spørgsmål:

1. Om Danmarks retssikkehedssituation.
2. Og sikkerheden hos dem, der håndterer personfølsomme oplysninger.

Selv om jeg ikke bor i Danmark, er jeg fortsat dansk statsborger, og jeg forventer i hvert fald at blive informeret om, hvor mine person-data evt. kan befinde sig. Og indtil nu har de inkompetente myndigheder ikke ladet høre fra sig.

Carsten Mortensen, Jette M. Abildgaard, Niels Mosbak, Poul Eriksen, lars abildgaard, Søren Roepstorff og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar

En af mine venner sagde engang: "Hvis det´ computer, kan det knækkes".

Jeg er ikke helt sikker på at jeg vil give ham mere end 99,9% ret, men idag hvor internettet helst skal kunne gøre en masse ting automatisk (via cookies fx), er der piv åbent mange stedder.

Samtidig kan jeg huske en af de tidlige hacker sager, hvor overbetjent Stavknald fra den daværende afdeling for IT kriminalitet, med et opgivende blik slog ud med armen i retning af adskillige meter reol med ringbind, og sagde at arbejdet med IT kriminalitet var tungt. Det tror pokker når man skulle printe indholdet af tusindvis af floppy disks ud på en matrixprinter, for at kunne medbringe beviser i retten.

Ingen tvivl om at politiet er blevet mere IT kyndige siden, men hacker verdenen vil altid være min et skridt foran. Det gælder også ift andre offentlige systemer. Gottfrid og Snowden har jo tydeligt vist, at selv "top sikre" institutioner som NSA er usikre.

Spørgsmålet er derfor om ikke man skyder sig selv i foden med en kæmpe kanon, når man forsøger at digitalisere vores samfund i disse dage. Specielt personfølsomme oplysninger egner sig måske bedre til papir.

Jette M. Abildgaard

Gert Romme,

Som en anden ikke-i-landet-boende Dansker, kan vi kun vaere enige...

Mit raad til dig er, faaa dine nuvaerende data tjekket...allesammen!!

Mine personlige Danske data...hele min identitet... er blevet misbrugt siden foer jeg forlod Danmark for naesten 14 aar siden og, bliver det stadig....i hvert fald laver ''jeg'' ting i landet, den rigtige jeg ikke er i og, har gjort det i mange, mange aar......????

Det er ''hyggeligt'' og, med denne artikel samt min nuvaerende viden om netop det Danske ''rets- og klagesystem'' (kan ligge paa et yderst lille sted...laes - eksisterer ikke) ved jeg vi er noedt til (tvunget) at hjaelpe hinanden.....

Carsten Mortensen

Til trods for al verdens -i dyre domme købte- anti-virus og antispyware programmer ...kommer der sjovt nok reklamer på min PC for netop det jeg enten har købt eller surfet efter .....selv på Informations side!
Betyder det jeg har indrettet min PC så andre kan bruge den?
Hvis politiet ikke allerede HAR deres materiale på plads er der i min optik meget der tyder på de fisker med stort garn.
Det ser også ud til de har øjnene rettet mod de forkerte!