Læsetid: 3 min.

Modstandere angriber Løkke for GGGI-ansættelse

Ordførere på tværs af det politiske spektrum er stærkt kritiske over for den tidligere McKinsey-konsulent Mattia Romanis dobbeltrolle i klimaorganisationen GGGI. Socialdemokraterne er bekymrede og savner svar fra Lars Løkke Rasmussen på, hvorfor Romani efterfølgende blev ansat som vicegeneraldirektør
’Lars Løkke Rasmussen har siddet i ansættelsesudvalget, så han må have nogle tungtvejende argumenter, som offentligheden endnu ikke har kendskab til, om hvorfor en mand, der har haft den underlige dobbeltrolle, bliver ansat som vicegeneraldirektør,’ siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Torkil Adsersen

30. november 2013

Det er bekymrende og sår tvivl om Lars Løkke Rasmussens (V) oprydning i GGGI, at klimaorganisationen har ansat den tidligere McKinsey-konsulent, italienske Mattia Romani, som vicegeneraldirektør. Det mener politikere fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF efter, at Information i går kunne påvise, hvordan den nuværende vicegeneraldirektør har spillet en dobbeltrolle som McKinsey-konsulent i GGGI’s organisation.

»Hvis det er den måde, Lars Løkke Rasmussen rydder op, så tør jeg ikke tænke på, hvordan det ville have været, hvis han ikke havde ryddet op,« siger SF’s udviklingsordfører Özlem Cekic.

Ifølge interne GGGI-dokumenter sad Mattia Romani i 2010 og 2011 med i GGGI’s ledelsesgruppe og var blandt andet med til at planlægge udbud af projekter, som efterfølgende gik til McKinsey, selv om han på daværende tidspunkt selv var ansat i konsulentvirksomheden. Alligevel blev han i marts 2013 ansat som vicegeneraldirektør i GGGI, hvor han i dag blandt andet har ansvaret for projekter, som McKinsey arbejder med. I ansættelsesudvalget sad blandt andet GGGI-formand Lars Løkke Rasmussen, og derfor bør han nu forklare, hvordan Mattia Romani kunne få jobbet, mener Socialdemokraternes klimaordfører Pernille Rosenkrantz-Theil:

»Jeg går ud fra, at Lars Løkke Rasmussen kan svare på nogle spørgsmål. Han har siddet i ansættelsesudvalget, så han må have nogle tungtvejende argumenter, som offentligheden endnu ikke har kendskab til. Om hvorfor en mand, der har haft den underlige dobbeltrolle, bliver ansat som vicegeneraldirektør. Det må jeg gå ud fra, at han har nogle gode argumenter for,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der finder Mattia Romanis rolle i GGGI »betænkelig«:

»Dels er hans rolle, mens han er konsulent, betænkelig, og dels er det betænkeligt, at man så ansætter sådan en fyr som vicegeneraldirektør.«

’Belejligt’

Over for Information har GGGI’s generaldirektør, australske Howard Bamsey, fortalt, at ansættelsesudvalget ikke på noget tidspunkt diskuterede, om der kunne opstå interessekonflikter ved at ansætte den tidligere McKinsey-konsulent. Det undrer Enhedslistens Pernille Skipper:

»Man bør jo altid overveje, om der kan være interessekonflikter, når man ansætter fra et firma, man kender i forvejen. Og den overvejelse bliver endnu vigtigere, når man er i gang med en oprydning. Så det får mig til at tvivle på, om Lars Løkke Rasmussen er sin opgave med oprydningen bevidst, eller om det bare er noget, han siger, fordi det er belejligt, når der nu er kommet stormvejr om organisationen,« siger Pernille Skipper.

Også Radikale Venstres Lone Loklindt undrer sig:

»Det overrasker mig meget, at man i en politisk organisation ikke er mere opmærksom på potentielle problemer, der er med den slags interessekonflikter,« siger udviklingsordføreren, der understreger, at hun kun har de oplysninger, hun kan læse i pressen:

»Men jeg synes, det er en risikabel løsning.«

Information har forsøgt at kontakte Lars Løkke Rasmussen gennem hans særlige rådgiver, men uden resultat.

Hos Venstre er både udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen og politisk ordfører Ellen Trane Nørby i udlandet, og det har heller ikke været muligt at få fat i udenrigsordfører Søren Pind.

Det samme gælder for Konservative, men både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti finder Mattia Romanis dobbeltrolle som McKinsey-konsulent problematisk.

»Det er dybt kritisabelt, hvis den daglige ledelse i GGGI ikke har sikret, at Mattia Romanis ansvarsområde ikke blev indhegnet i forhold til de habilitetsproblemer, der kunne opstå,« siger udviklingsordfører Mette Bock (LA).

Derimod mener hun ikke, at man kan bebrejde ansættelsesudvalget i GGGI for ikke at have forholdt sig til, om ansættelsen af Mattia Romani kunne give anledning til interessekonflikter.

»Når man sidder i et ansættelsesudvalg, går man efter at få den bedste kandidat. Efterfølgende er det ledelsens opgave at sikre sig, at der ikke opstår habilitetsproblemer. Det skal et ansættelsesudvalg ikke tage sig af,« siger Mette Bock.

I Dansk Folkeparti er udviklingsordfører Hans Kristian Skibby enig i, at man ikke kan bebrejde Lars Løkke Rasmussen for at ansætte den italienske McKinsey-konsulent.

»Det sker jo tit, at en konsulent bliver headhuntet efter at have udført et stykke specialistarbejde for en anden virksomhed. Det har jeg ikke de store problemer med,« siger Hans Kristian Skibby.

Til gengæld er han skeptisk over for den sammenblanding af rollerne, der fandt sted, inden Mattia Romani formelt blev ansat i GGGI. Og generelt er Hans Kristian Skibby træt af alle problemerne i GGGI:

»Jeg synes, at Danmark skal trække støtten og allerede nu meddele, at man ikke vil støtte i en kommende periode,« siger han.

Også Pernille Skipper fra Enhedslisten er skeptisk:

»Jeg er på mange måder i tvivl om, hvorvidt der overhovedet kan ryddes op.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, ja - det er jo nok ikke en sag , man har hørt det sidste om,men med dansk presses generelle politiske holdning skal Løkke nok klare frisag.

Ole Hansen, Bjarne Andersen, Lene Timmermann, Rune Petersen, lars abildgaard og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det mest mærkelige er, at S,SF,R - regeringen fortsatte VKO-regeringens engagement i GGGI. Hvorfor smed de ikke Danmarks støtte ud? Hvorfor opretholdt ministeren, der nu er fortid, sin bestyrelsespost i GGGI?

Bjarne Andersen, Rune Petersen, Mette Hansen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

"Derimod mener hun ikke, at man kan bebrejde ansættelsesudvalget i GGGI for ikke at have forholdt sig til, om ansættelsen af Mattia Romani kunne give anledning til interessekonflikter.
»Når man sidder i et ansættelsesudvalg, går man efter at få den bedste kandidat. Efterfølgende er det ledelsens opgave at sikre sig, at der ikke opstår habilitetsproblemer. Det skal et ansættelsesudvalg ikke tage sig af,« siger Mette Bock.
I Dansk Folkeparti er udviklingsordfører Hans Kristian Skibby enig i, at man ikke kan bebrejde Lars Løkke Rasmussen for at ansætte den italienske McKinsey-konsulent."

Os, der ikke har siddet i så mange internationale ledelser, kan godt undre os over, hvorfor Lars Løkke, som formand for GGGI, ikke har et ansvar for ledelsen af samme, også selvom han samtidig sidder i et ansættelsesudvalg. Man undrer sig især, fordi rosen af Lars Løkke netop gik på, med just afgåede Friis Bachs ord, "de fremskridt, der er sket i organisationen, er sket under Lars Løkkes ledelse. I tæt samarbejde med Danmark og mig."

Man kan altså på den ene side rose sig af sin ledelse af GGGI, samtidig med at man tørrer ansvaret for sine beslutninger som medlem af GGGI's ansættelsesudvalg af på.... ledelsen?

Det er så endvidere sket i "tæt samarbejde" med Friis Bach som repræsenterende Danmark - samme Friis Bach, som, selv da han blev adspurgt direkte, ingen anelse havde om, hvad han havde og ikke havde skrevet under på i sin rolle som garant for det tætte samarbejde mellem Lars Løkke, ham selv og "Danmark", hvem sidstnævnte så end er, hvis ikke summen af vores to repræsentanter.

Man forstår godt, hvorfor Friis Bach fik travlt med at tørre ansvaret videre af i embedsmændene, og i det hele taget at komme videre. Men hvad med Lars Løkke, er strategien fremover at skifte frem og tilbage mellem ansættelsesudvalgskasketten og lederkasketten i håb om, at det ender med, vi alle bliver lige så kasketforvirrede som ham selv og Mattia Romani?

Lene Timmermann, Rune Petersen, Tue Romanow, Niels Engelsted og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Jamen herre jemini – at man ’ansætter sådan en fyr som vicegeneraldirektør’ - er ikke andet end at konkurrenceudsætte korruption – privatisering er jo blot endnu én af venstrefolkets samfundstømmende spidskompetencer – så det er ikke spørgsmålet om man kan rydde op – men om man vil - thi det må være det samme som at øve vold mod sit eget naturgivne politiske DNA …

Niels Engelsted

Vi har en blå frihedsminister og en universitetsprodekan-minister og en overmåde velanskreven NGO-minister og en rød regering og en blå statsministerkandidat og asiatiske forretningsmænd og en konsulent fra et internationalt rådgivningsfirma OG VI HAR ET INTERESSEFÆLLESSKAB finansieret af skattekroner.

Er det ikke bare den herskende kultur, som vi her uforvarende har fået et kig ind til gennem en sprække i den politiske retoriks floskellag?

Artiklen giver en godt indtryk af privat/offentlig u-landshjælp (som det hed før), der oftest ender på privates konti. Det er for længst blevet en industri, som bliver mere og mere raffineret.

Niels Engelsted

Ivan, ja forholdet mellem varme og kolde hænder er nok her ved at forskyde sig til fordel for sidste ligesom i den danske velfærdssektor.