Læsetid: 3 min.

Ny videnskabskrig

Hvis store tænkere som Descartes og Kant havde levet i dag, ville de ikke have været filosoffer og samfundstænkere, men neuropsykologer, hævder evolutionspsykolog. Udsagnet rejser spørgsmål om, hvordan dialogen mellem humaniora og naturvidenskab bør være
11. november 2013

En ny videnskabskrig trækker op. Den amerikanske evolutionspsykolog Steven Pinker har skrevet et indlæg, der har bragt sindene i det internationale forskningsmiljø i kog. Pinker, der notorisk er kendt som en dogmatisk darwinist, har sat sig for at genrejse scientismen. Det vil sige forestillingen om, at naturvidenskaben rummer svaret på alle videnskabelige, menneskelige og åndelige spørgsmål.

Scientismen har været forbundet med forskellige strømninger i historien. Først og fremmest har den været den herskende videnskabelige ideologi, der stiller sig i opposition til religionen. Ikke overtro, men evidens må begrunde menneskets og samfundets viden. Med tiden er scientismen, retfærdigt eller uretfærdigt, blevet kædet sammen med positivismen, det vil sige ideen om, at alle påstande skal bekræftes empirisk og er underkastet et strengt krav om evidens. Påstande, der ikke kan leve op til dette krav, må afskrives som spekulation, herunder forestillinger om, at mennesket besidder en særlig bevidsthed eller psyke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Helth
Viggo Helth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu