Læsetid: 3 min.

Skatteekspert: Skattebetaling er et samfundsansvar

Rådgivningsfirmaer bryder ikke loven, når de vejleder virksomheder om, hvordan de undgår at betale skat i u-lande. Men selv om de retter sig efter reglerne, lever de ikke nødvendigvis op til deres samfundsansvar, mener ekspert. Enhedslisten vil nu have sammentænkt regeringens bistands-, erhvervs- og skattepolitik
6. november 2013

Skattebetaling skal være et samfundsansvar på lige fod med bekæmpelse af børnearbejde og hensynstagen til miljøet. Det mener skatteekspert i IBIS Lars Koch. Han bliver bakket op af Enhedslistens udviklings- og bistandsordfører Christian Juhl.

»Deloittes skatterådgivning er uanstændig. Skatteunddragelse modarbejder den danske udviklingsbistand, og på Christiansborg skal vi blive bedre til at tale på tværs af de kasser, som hedder bistands-, erhvervs- og skatteområdet,« siger han.

Reaktionerne kommer, efter at Information mandag kunne fortælle, hvordan en Deloitte-medarbejder i forbindelse med en konference i Beijing i juni fremlagde powerpoint, der viser, hvordan investorer kan undgå at betale skat i Mozambique ved at oprette skuffeselskaber på Mauritius.

»Vi kunne aldrig finde på at rådgive om skatteunddragelse,« lød det prompte svar, da Information spurgte Deloittes direktør, Anders Dons, om det er i strid med virksomhedens etiske retningslinjer at rådgive om, hvordan virksomheder undgår at betale skat i nogle af verdens fattigste lande.

Med 200 forskellige nationale skattelovgivninger er der fyldt med huller imellem de nationale love, som rådgivningsfirmaer som Deloitte kan tjene penge på. Derfor bliver politikerne nødt til både at arbejde med virksomhedernes moral og lovgivningen, hvis de vil undgå endnu flere dræn i statskasser i og uden for landets grænser, mener Lars Koch.

»Virksomhederne skal forholde sig til skat på samme måde, som de tager stilling til børnearbejde eller miljøspørgsmål. Skat skal være en del af deres samfundsansvarspolitik. For man kan ikke sige, man er samfundsansvarlig, samtidig med, at man gør alt, hvad man kan for at undgå at bidrage til samfundet,« siger han

Samfundsansvar

Lars Koch har i forbindelse med sit arbejde i IBIS været med til at hjælpe virksomheder, der gerne vil anses for ansvarlige samfundsaktører. Han mener, at dialog med selskaber, rådgivere og investorerne om ansvarlighed og skat er nødvendig, hvis vi skal begrænse skatteunddragelse.

Ifølge Lars Koch ville det være naturligt, hvis Rådet for Samfundsansvar begynder at medtænke skat i deres arbejde. Og Christian Juhl er enig.

»Vi skal sammentænke vores indsats på tværs af ministerierne og få tænkt skat ind i Rådet for Samfundsansvar,« siger han.

Rådet, der ligger under Erhvervsministeriet, rådgiver regeringen om forhold, der kan understøtte danske virksomheders arbejde med samfundsansvar og ansvarlig vækst. Det har ikke hidtil haft skat på dagsordenen. Og det kommer heller ikke til at ske foreløbig, mener Anders Ladekarl, som er næstformand for rådet og generaldirektør i Røde Kors. Den internationale definition af samfundsansvar indeholder nemlig ikke skat, fordi skat hører til under det område, som beskæftiger sig med god virksomhedsledelse, forklarer han.

»Under samfundsansvar ligger, at man skal være grøn, og at man skal bidrage til gode forhold for sine medarbejdere. At betale skat anses som et lovgivningsspørgssmål. Hvis det er lovligt at betale skat, på den måde man gør det, er man lige så samvittighedsfuld, som den, der betaler mere i skat, end vedkommende skal. Men der er selvfølgelig ingen, der siger, at skat ikke kan blive et samfundsansvar på længere sigt,« siger han.

Når virksomheder som Deloitte giver gode råd om, hvordan virksomheder undgår at betale skat i ulande, har det store konsekvenser for landenes økonomi. I et land som Mozambique, hvor halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, kunne pengene være blevet brugt på uddannelse, sundhed og infrastruktur. Men på grund af skatterådgivning og skuffeselskaber havner de i stedet hos nogle af verdens rigeste investorer.

Ifølge rapporter, som OECD har udarbejdet, er den måde, vi beskatter særligt multinationale selskaber forældet. Derfor skal den danske stat blive bedre til at finde og straffe de ansvarlige i forbindelse med skatteunddragelse. Men primært er det i EU, at ændringerne skal gennemføres, mener Lars Koch. I øjeblikket er EU i gang med et at udarbejde et hvidvaskningsdirektiv, der skal sikre, at de, der bidrager til skatteunddragelse, kan straffes lige så hårdt, som dem, der hvidvasker narkopenge eller begår terror. Hvis det bliver gennemført, vil det ifølge Lars Koch skærpe kravene til rådgiverne: »De bliver nødt til at stille større krav til deres kunder samtidig med, at det vil blive lettere for de danske myndigheder at forfølge danskere, der har lavet økonomisk kriminalitet. Steder som Cayman Islands vil ikke længere kunne holde oplysninger tilbage,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Statsministerkandidat Lars Løkkes revisor er fra Deloitte - egentlig ikke særligt overraskende, efter vi har lært Løkkes grådige personlighed nærmere at kende. Der er tydeligvis et værdifællesskab i forhold til at bidrage mindst muligt økonomisk til samfundet - lovligt såvel ulovligt!

"»Virksomhederne skal forholde sig til skat på samme måde, som de tager stilling til børnearbejde eller miljøspørgsmål. Skat skal være en del af deres samfundsansvarspolitik. For man kan ikke sige, man er samfundsansvarlig, samtidig med, at man gør alt, hvad man kan for at undgå at bidrage til samfundet,« siger han...

Fik i fat i den, inde hos Carlsberg A/S...?