Nyhed
Læsetid: 2 min.

Afsat dansk dommer beskylder domstol for uretmæssig fyring

Dommer Frederik Harhoff blev afsat fra Krigsforbryderdomstolen for Jugoslavien i august. Nu beskylder han domstolen for at hans fyring skete på et forkert retligt grundlag. Flere dommere og en anerkendt folkeretsprofessor bakker ham op i kritikken
Indland
6. december 2013

Den anerkendte danske folkeretsekspert Frederik Harhoff tager nu for første gang bladet fra munden i den kontroversielle sag om hans fyring fra Krigsforbyderdomstolen for Jugoslavien (ICTY) i august.

»Jeg er blevet fyret, fordi man er forarget over, at jeg har kritiseret nogle frifindelser og har skrevet dårligt om retspræsidenten. Det kan jeg da godt forstå. Men det er bare ikke fyringsgrund i ICTY’s retssystem,« siger Frederik Harhoff i et interview med Information.

Den danske dommer blev afsat af et dommerpanel ved ICTY på baggrund af indholdet i et privat brev, han havde sendt til 56 danskere, og som senere blev lækket og offentliggjort i BT. Sagen vakte opsigt i både Danmark og i internationale retskredse.

I dag hævder Frederik Harhoff, at han blev dømt ude på et »forkert retligt grundlag«, og at han modsat sædvane i den type sager blev nægtet muligheden for at forsvare sig selv over for det panel, der erklærede ham inhabil.

Diskvalificeringen er kontroversiel både inden og uden for domstolen, erfarer Information. Flere dommere ved ICTY, der kun vil udtale sig anonymt, støtter Harhoffs indsigelser. Det samme gør en anerkendt amerikansk juraprofessor.

»Kritik udefra er okay, men indefra tolereres det ikke. Harhoffs forseelse er at have kritiseret domstolens ledelse, og så i et privat brev. Det anses for at være utilgiveligt,« siger Jens David Ohlin, som er professor i folkeret ved Cornell University i New York, og hvis forskning ofte er blevet citeret under retssager mod krigsforbrydere i Haag. Ohlin tilføjer, at ICTY er »omgærdet af en tavshedskultur«.

Andre folkeretseksperter mener, at panelets afsættelse er i overensstemmelse med domstolens vedtægter, omend de gerne så klarere regler for håndteringen af en dommers angiveligt uprofessionelle adfærd.

Nye oplysninger, Information har indhentet fra kilder ved domstolen, antyder, at processen mod Harhoff kan have været partisk. Utilfredsheden med retspræsident Theodor Merons ledelsesstil, som danskeren kritiserede i sin private e-mail, er ifølge Informations oplysninger voksende i dommerkollegiet.

Stridens kerne er den nye retspraksis ved ICTY, der gør det sværere at dømme øverstbefalende for krigsforbrydelser begået af underordnede. De 22 dommere ved ICTY er splittet i to lige store grupper i spørgsmålet. Retspræsidenten tog initiativ til den nye praksis, som Harhoff gjorde heftige indvendinger imod i sin nu berømte e-mail fra juni måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Scheel Andersen

Glimrende at han er svær at lukke munden på. Noget tyder på en syg "virksomhedskultur" og så i et "retfærdighedsorgan"

Rune Petersen, Jørn Andersen, John Vedsegaard, HC Grau Nielsen, lars abildgaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Alt tyder på, at Frederik Harhoff har en sag, men om det er en god sag, er et helt andet spørgsmål.

Frederik Harhoff er jo oppe imod først og fremmest USA men også Israel. Begge er tydeligvis bange for, at hvis ICTY dømmer for krigsforbrydelser på Balkan, så vil dette føre til rets-precedens, hvor andre kan dømmes for nærligt analoge forbrydelser. Og andre er især USA og Israel.

uffe hellum, Jan Pedersen, Rune Petersen, Jørn Andersen, HC Grau Nielsen, Lars Hansen, Flemming Scheel Andersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Bjarne Kim Pedersen

Mladic og Karadzic kom til Haag, og der blev
afsagt domme.
Men den sidste tid er der sket nogle mærkelige
frifindelser...

Krigsforbrydelser betaler sig

i skyggen af Haag
går krigsforbryderne frit
omkring som helte

Broen i Mostar
Der hvor floden Neretva løber i kløften med det
grønne vand, ligger byen Moster. I
femtenhundrede og seksogtres byggede tyrkerne
en bro for at forbinde én verden med en anden.
Skabe forståelse mellem forskellige troende.
Mange har siden forstyrret freden. Og den blev
ramt, så den ikke mere var en bro mellem
mennesker. Andre hjalp med at bygge sten på
sten, indtil den igen nåede fra bred til bred. Fra
folk til folk.
Det var her i stemningen af den genopførte bro,
og de unge mænd som sprang i dybet for at
bevise, hvor meget mænd de var.
engang havde søgt tilflugt hos os langt mod
nord.
Hun var nu tilbage, medbringende gode minder
om alt det danske hun kunne huske...

broen er bygget
for at mennesker som du
og jeg kan mødes

(de sidste 2 sider fra 'punktum dk')

John Vedsegaard

Man kan jo sagtens forestille sig det er de forkerte som er blevet afsat, måske er denne dommer den eneste som i virkeligheden ikke er korrupt.

Jan Pedersen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

@Bjarne Kim Pedersen.

Tak for de velvalgte ord.

Jeg har kendt Stari most siden 1966, og jeg besøger den hvert år på mine rejser i Balkan-landene. Og hver gang glæder jeg mig over, at dette flotte eksempel på storslået osmansk ingeniørkunst. I øvrigt var jeg med ved genindvielsen d. 23.062004, og jeg kender den ingeniør, der stod for genopførelsen.

Men - som med andre af fortidens storslåede balkan-broer, var den ikke et fredens monoment - tænk blot på den smukke bro ved Visegrad, Na Drini Ćuprija. Og Stari most er stadig en klar adskildelse mellem 2 verdener; den bosnisk-hercegovianske og den vertikan-fikserede forstokkede katolske del.

.

Ethvert hierokrati er en modsigelse af demokrati.
hierokrati, (gr. hiero- + -krati), præsteherredømme.
Find på noget bedre.......

Krigsforbryder-domstolen eller Serber-domstolen, oprettet af USA, UK og Tyskland i 1993 i forbindelse med Nato´s krig mod Jugoslavien er klart politisk og dermed illegitim i sit fundament.
Så det ville være mere konstruktivt, hvis internationale rets-jurister, der tager deres arbejde seriøst, brugte deres kræfter på at diskutere selve domstolens juridiske legitimitet frem for finurligheder om fyringen af en dansk dommer.

Michael Kongstad Nielsen

Domstolen er en FN-domstol.
http://da.wikipedia.org/wiki/Det_internationale_tribunal_til_p%C3%A5d%C3...
Men den lugter af vest-magternes politiske felttog mod Serbien. Jeg ved ikke, om de tidligere jugoslaviske republikker har accepteret og anerkendt domstolen, eller om den er trukket ned over hovedet på dem. Men den er midlertidig og skulle have været lukket i 2010.

Det lugter af sejrherrens domstol. Hvis man endelig skulle have sådanne domstole, skulle man vel også have én for Afghanistan og Irak.

Dommer Harhoff har sikkert ret, men hvorfor deltager manden overhovedet i sådan en tvivlsom domstol?