Læsetid: 4 min.

Ambassadør tav om svindelsager i GGGI

Danske myndigheder har kendt til de to svindelsager i GGGI i månedsvis, viser nye oplysninger: Danmarks ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, blev informeret om sagen ved et møde i GGGI’s finans- og revisionsudvalg, men han undlod at informere ministeriet
Danmarks ambassadør i Sydkorea Peter Lysholt Hansen, der her giver hånd til kronprinseparret, har i flere omgange valgt ikke at fortælle ministeriet – og dermed Rigsrevisionen og Folketinget – om svindlen i GGGI.

Keld Navntoft

5. december 2013

Den danske ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, kendte allerede til de to svindelsager i klimaorganisationen GGGI i juli i år. Det fremgår af et svar fra Udenrigsministeriet til Information.

»Ambassaden blev orienteret herom (om svindelsagerne, red.) i juli i kraft af ambassadørens plads i finans- og revisionsudvalget, hvor han repræsenterer Danmark,« skriver Udenrigsministeriet, der selv hørte om sagerne, da Information henvendte sig den 30. november:

»Efter pressehenvendelsen fra Information forespurgte vi i weekenden ambassaden om sagerne,« skriver ministeriet, der konstaterer, at »sagerne var blevet korrekt håndteret af GGGI«.

Som Information kunne fortælle i går, var det en intern revision i sommer, der afslørede, at to GGGI-medarbejdere havde svindlet sig til i alt 190.000 kroner i uberettigede skoletilskud. Alligevel blev sagerne først kendt i offentligheden, da Udenrigsministeriet i går orienterede Rigsrevisionen og Folketinget om sagerne.

Ifølge Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker med speciale i udviklingsbistand ved Dansk Institut for Internationale Studier, burde ambassaden have orienteret hjem med det samme:

»Det er pinagtigt, at det skal graves frem af journalister, og det undergraver den folkelige opbakning bag bistanden. Det ville være helt naturligt i en sag med så stor opmærksomhed, at systemet omgående lægger de oplysninger frem, som de har, og at det ikke skal komme dryppende uge for uge. Og det er også den politik, som regeringen har stået for – at alle ting skulle frem,« siger Lars Engberg-Pedersen.

Ifølge Udenrigsministeriet var de to sager oppe på endnu et møde i GGGI’s revisions- og finansudvalg den 28.-29. oktober. Også her deltog den danske ambassadør, men igen valgte han ikke at fortælle hjem om svindlen, selv om skandalesagerne om GGGI var højt på dagsordenen i Danmark. Ekstra Bladet bragte den første historie om GGGI den 5. oktober, og det er en skærpende omstændighed, at sagen om GGGI var slået igennem i den danske offentlighed, da ambassadøren blev orienteret om svindelsagerne igen uden at rapportere hjem, mener Lars Engberg-Pedersen:

»Hvis der er tale om misbrug af midler eller uberettiget udbetaling af penge til ansatte, og man har hørt om det i juni og igen i oktober, så undrer det mig, at der ikke omgående er indrapporteret. Det er helt oplagt i forhold til den politiske interesse i sagen, som ruller hen over efteråret, at så må man formode, at den slags informationer indrapporteres sporenstregs,« siger udviklingsforskeren.

– Synes du, at ambassaden lever op til Udenrigsministeriets retningslinjer for indrapportering?

»Nej, jeg synes ikke, at de lever op til, hvad man forvente i den her sag.«

Et svigt

På Christiansborg er der også udtalt utilfredshed med, at oplysningerne om de to svindelsager aldrig nåede videre fra ambassaden i Seoul.

»Hvis jeg var udviklingsminister, så ville jeg tage en samtale med ambassadøren og spørge, hvad pokker meningen er. Det ligner mere og mere et svigt fra ambassadens side,« konstaterer Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Også udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF) havde gerne set, at ambassadør Peter Lysholt Hansen havde informeret hjem til Danmark.

»Selvfølgelig skal det indrapporteres, når man får kendskab til det. Om det skal have konsekvenser for den enkelte embedsmand, ved jeg ikke. Men vi har krav på at få de informationer, specielt når vi har en repræsentant siddende i det organ,« siger han.

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen understreger, at svindelsager som de to fra GGGI er meget alvorlige:

»Vi skal sikre, at der bliver fulgt grundigt op. Det er også sket. Procedurerne og den interne kontrol i GGGI er blevet skærpet, og kontrolmekanismerne virker. Så det er jeg helt tryg ved. Og vi vil naturligvis fortsat følge op på sagen,« siger udviklingsministeren, der ikke er enig i kritikken af Peter Lysholt Hansen:

»Vores ambassadør har i kraft af sin plads i finans- og revisionsudvalget under bestyrelsen løbende været orienteret om sagerne, og jeg synes, at han har håndteret dem helt korrekt. Jeg har derfor ikke noget udestående i den anledning,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Socialdemokraternes udviklingsordfører Pernille Rosenkrantz-Theil mener også, at procedurerne er fulgt i denne sag:

»Det er enormt bekymrende, at der bliver ved med at dukke nye sager op. Men i denne enkeltstående sag er substansen bekymrende, men håndteringen er det ikke. Som jeg forstår det, har de pligt til at finde ud af, om der er en proces i gang på de indre linjer, og det er sket.«

Enhedslistens Pernille Skipper mener derimod, at ambassadøren har grund til røde ører:

»Man har været alt, alt for tæt på den organisation og har tilsyneladende tænkt, at det kunne de godt køre. Det er langt under det niveau, vi forventer af vores ambassader. Jeg er spændt på, om det kan lade sig gøre, efter at Friis Bach har trukket sig, at komme til bunds i, hvor stort ansvar embedsmændene har.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hugo Barlach
Hugo Barlach anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvem er ambassadøren udpeget af - har han politisk bekymring over for Løkke Rasmussen eller hvorfor har han ikke informeret den afgående udviklingsminister samt nu hvorfor har han ikke indberettet de sidste svindelsager.

morten Hansen, Anne Eriksen, Lene Christensen, Rune Petersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

En svindelsag kan opstå overalt, måske ikke i APM, men ellers.
En svindelsag opstår når ofte når flere samarbejder og sætter de interne kontrolforanstaltninger ud af spil.
Selv et pengeskab har en nøgle, der kan misbruges.
Det store spørgsmål er, bliver der lavet en forrevision af enhver organisation, der modtager penge fra Danmark eller andre. Ved etablering af nye organisationer er det som regel det gæve formål, der nyder fremme, medens den finansielle styring og kontrol kan komme hen ad vejen!!.
Journalisterne og vi andre elsker jo, at det sker, men er noget uinteresseret i, at undersøge om man slipper de store beløb, uden at have fået en rapport om , at den finansielle kontrol er på plads.Hvorfor denne skødesløshed med midlerne. LLR's brug af 1.klasse er peanuts selvom det er nuts.
Der kan dog stadig svindles.
En revisorkollega, som jeg ikke kender var på revisionsbesøg hos en kornhandler i Ålborg for snart mange år siden.
Kornlagrene var optaget i regnskabet til pæne store værdier, selvom årstiden skulle have fået revisoren til at undre sig.
Havde han slået på kornsiloen, med hvad man nu kan slå med, havde han hørt en meget hul lyd, der var ikke noget korn i lagrene.

Der var jo ingen grund til at forplumre kommunalvalget med den slags bagateller.

S+R er efterhånden fedtet lige så meget ind i denne skandale som Løkke, hvilket jo også forklarer hvorfor de tog på ham med fløjlshandsker da sagen dukkede op første gang.

Flemming Nielsen

Egon
Hvor er det du ser regeringens indblanding i GGGI sagen? Løkke har rejst på førsteklasse og derved brudt de danske rejseregler, det kan så godt være det har været med ministeriets viden, men den sag er ved at blive undersøgt, har regeringen det?
Har regeringen haft en datter med på en rejse til Rio på GGGI regning? Har Regeringen "glemt" at opgive indtægter til skat? Er det regeringen der har sendt sine løjtnanter ud og fylde befolkningen med spind osv? Lad mig få nogen dokumentation i stedet for konspirationer.

Tommy Knudsen, morten Hansen, Anne Eriksen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

»Det er pinagtigt, at det skal graves frem af journalister, og det undergraver den folkelige opbakning bag bistanden. " osv.
De involverede dækker over hinanden. Hvorfor ??
Bach fik åbenbart nok.
Tag nu ansvar, Løkke. Vend bund i vejret på papirkurven.

morten Hansen, Anne Eriksen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

”... jeg synes, at han har håndteret dem helt korrekt. Jeg har derfor ikke noget udestående i den anledning,« siger Rasmus Helveg Petersen.”

Og vi andre spørger så:
1. Hvor inkompetent kan en ambassadør optræde uden, at det får konsekvenser?

2. Og hvorfor ”synes” Rasmus Helveg Petersen, at ambassadøren har håndteret sagen korrekt, når oplysninger om misbrug af skatteydernes penge først kommer til offentlighedens kendskab, når de graves frem af journalister?

3. Søger ambassadøren at dække over noget eller er der bare tale om inkompetence?

Lars Engberg-Pedersen har helt ret i, at denne stinker-sag kun bidrager til at undergrave den folkelige opbakning bag bistanden. 

morten Hansen, Ole Munk og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ambassadøren i Seoul har ikke haft posten under denne regering. Peter Lysholt Hansen blev udnævnt 23.12.2009 og tiltrådte i foråret 2010.
Peter Lysholt hansen
"Koreansk erhvervsliv har tårnhøje ambitioner, når det gælder klima-, miljø- og energirelateret teknologi. Ambitionerne næres af massiv politisk og økonomisk støtte med en klar overbevisning om, at fremtidens økonomiske vækst er grøn,"

se evt. http://www.netpublikationer.dk/um/11002/html/printerversion_entire_publi...
Han var meget aktiv og mon ikke også han kan være taknemlig i forhold til Venstre? og omvendt?

Hvor sammenspist er dem vi burde have tillid til, og burde vi ikke sætte nogen galger op på christiansborg, bare for at minde dem om alvoren.?

Utroligt at Danmark stadig er involveret i denne rådne organisation og støtter den.
Men selvfølgelig - det er erhvervslivet der bestemmer. A.P. Møller er i hvert fald godt aktive i Sydkorea. De fik jo bla. bygget verdens største containerskib dér.

Henning Wettendorff

Tænk hvis den koreanske station i januar havde lavet et lidt mere nærgående interview med organisationens finansdirektør - chef for management og administration:
http://gggi.org/portfolio/5396/

Alexander Fisher må om nogen være den, der kunne og skulle have forhindret det omfattende svindel med danske bistandsmidler, Løkke-misbrug af rejsekonto m.v.?

Henrik Darlie - sladre om at bemeldte GGGI er et kaotisk fortagende uden reel styring og derfor meget vel kan være spild af danske skattekroner? Eller skal diplomatiet komme de mennesker i Danmark, som profiterer, til gode?