Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF overvejer skærpet tilsyn med PET

Hvis PET spillede en central rolle i sagen om retsudvalgets aflyste besøg på Christiania, vil Dansk Folkeparti overveje at øge kontrollen med tjenesten, siger retsordfører Peter Skaarup
Indland
14. december 2013

Dansk Folkeparti vil overveje at foreslå skærpet tilsyn med PET, hvis en kommende undersøgelse viser, at tjenesten har været yderligere involveret i sagen om Retsudvalgets aflyste tur til Christiania, siger partiets retsordfører Peter Skaarup.

»Jeg kan ikke udelukke, at vi – belært af de ting, som kommer frem – bliver nødt til at justere i loven, der ligger til grund for det nye tilsyn og kontroludvalgets arbejde,« siger han. Det nye PET-tilsyn træder i kraft fra nytår, og Peter Skaarup har tidligere argumenteret for, at der ikke er behov for mere kontrol med PET, end det kommende tilsyn vil give.

Tilsynet vil føre til »selvregulering« i tjenesten, har Peter Skaarup sagt, men han åbner nu op for yderligere regulering.

»Man kan ikke tillade sig at sige, at det er en enlig svale. Og det må vi i givet fald have frem i lyset,« siger han og nævner samtidig, at »systemet virker«, fordi det kom frem, at medarbejdere i PET angiveligt var blevet pålagt at kigge i Pia Kjærsgaards kalender.

I den konkrete sag om den planlagte tur til fristaden vil justitsminister Karen Hækkerup (S) undersøge ministeriets embedsmænds rolle i en kommende redegørelse. Men hun har endnu ikke nævnt, at PET’s medarbejdere skal indgå i den undersøgelse. Det ønsker Dansk Folkeparti, der forventer at kunne samle et flertal for at udvide undersøgelsen.

Partiet forhandlede i januar en aftale på plads med daværende justitsminister Morten Bødskov (S) om en ny PET-lov, hvori der vil indgå et nyt tilsyn, som alene har til opgave at kontrollere tjenestens »behandling af personoplysninger«.

Kritikere har påpeget, at tilsynet dermed kun kan kontrollere en flig af tjenestens arbejde og ikke ømtålelige emner som brug af civile agenter og samarbejde med andre landes efterretningstjenester. Det er eksempelvis også uklart, om tilsynet vil kunne handle, hvis PET misbruger oplysninger fra Pia Kjærsgaards kalender.

Samtidig mangler tilsynet tænder, har kritikerne påpeget, fordi det ikke direkte kan nedlægge forbud eller påbud over for PET. Tilsynet kan i stedet orientere den siddende justitsminister og Folketingets kontroludvalg, hvis det finder kritisable forhold. Hugo Wendler Pedersen, tidligere formand for det udvalg, der afgav en betænkning, som førte til den nye PET-lov og tilsynet, har kritiseret den manglende mulighed for at træffe afgørelser, der er bindende for tjenesten.

I betænkningen mindede han sammen med et mindretal i udvalget om, at der principielt »er risiko for, at tjenesten af den til enhver tid siddende regering – i strid med demokratiske principper og værdier, som tjenesten skal varetage – misbruges til at ramme regeringens politiske modstandere«.

Peter Skaarup vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad et ændret eller udvidet tilsyn kan indebære.

»Det afhænger fuldstændigt af, om det er toppen af isbjerget, vi har set,« siger han.

»Jeg har dog en fornemmelse af, at det kun er toppen af isbjerget, og at der er mere slinger i PET. Ikke nødvendigvis i forhold til retsudvalget, men indtil videre er der stadig dele af den ledelse tilbage, som har forvaltet tingene på en angribelig måde,« siger han og understreger, at DF som udgangspunkt har tillid til PET som institution.

»Men der er den risiko, at når man har en syg ledelseskultur, kan det forplante sig ned i organisationen. Derfor er det vigtigt, at vi kommer til bunds i, hvad problemerne egentlig er.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jamen dog - vil DF nu endelig have en større kontrol med PET.
Tidligere havde DF en urokkelig tillid til PET og gjorde nar af alle, der talte for større kontrol med PET.

Grethe Preisler

Tigerridt

There once was a lady of Niger
Who smiled as she rode on a tiger
They returned from the ride
With the lady inside
And a smile on the face of the tiger