Nyhed
Læsetid: 2 min.

Finale i Skattesagskommissionen

To af skattesagens absolutte nøglepersoner afsluttede i går Skattesagskommissionens afhøringer
Indland
19. december 2013

Nok var der køligt i Skattesagskommissionens lokaler, hvor radiatorerne gik i stykker under de afsluttende afhøringer. Men departementschef Peter Loft »kunne godt holde varmen«, forsikrede han. Klædt i mørkt jakkesæt, stribet skjorte og korslagte arme afviste han gentagne gange at skulle have presset på for at få sit navn fjernet fra akter fra Thorning-Kinnock-parrets skattesag. Anklager, som både Erling Andersen og Lisbeth Rasmussen fra SKAT København ellers tidligere har leveret.

»Jeg har hele tiden kun spekuleret i at ændre på aktlisten. Jeg mener ikke, at vi på noget tidspunkt har talt om at fjerne dokumenter,« sagde Peter Loft, der i fem timer svarede på spørgsmål om sin involvering i den såkaldte ombudsmandssag.

Peter Loft erkendte, at der har »været drøftelser om muligheden for at tage akter ud«, fordi de efter hans mening »ikke hørte til på sagen«. Men det var ikke det samme som at slette akter, fastholdt Peter Loft, det handlede blot om at justere på aktlisten.

Efter at sagen om Stephen Kinnocks skatteforhold blev afgjort i september 2010, blev Folketingets Ombudsmand involveret, fordi en journalist fra Jyllands-Posten havde fået afslag på en anmodning om aktindsigt i sagen. Og da Skatteministeriet den 26. november 2010 modtog et brev fra Ombudsmanden, hvori han udbad sig supplerende oplysninger, blev Peter Loft betænkelig.

»Mentalt var skattesagen lukket på det her tidspunkt. Vi havde rustet os på alle leder og kanter på den storm, der kunne komme, men der kom ingenting. Sagen var heldigt lukket,« sagde Peter Loft med henvisning til, at Stephen Kinnocks afgørelse dengang ikke var blevet offentliggjort. Peter Loft frygtede, at journalisten ville få udleveret hele sagen og dermed også elementer, som han egentlig ikke havde søgt aktindsigt i.

»Målet er at undgå en genåbning i pressen af sagen,« sagde Peter Loft i scenisk nutid.

Videregav rygte

Da Troels Lund Poulsen første gang blev afhørt i oktober 2012, forklarede han, at det alene var af hensyn til andre i samme skattemæssige situation, at han stillede spørgsmål til afgørelsen, og samme forklaring fastholdt han i går. Samtidig afviste han, at Peter Loft løbende skulle have orienteret ham om sagen, sådan som departementschefen har forklaret det.

Men på et væsentligt punkt havde Troels Lund Poulsen dog en ny forklaring – nemlig at han til sine to ministersekretærer videregav rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være homoseksuel. Her bemærkede kommissionsformand Lars E. Andersen, at hvis man gerne ville holde tæt med noget, var det måske bedst slet ikke at fortælle det videre.

»Jeg havde et meget tæt forhold til mine ministersekretærer. Men hvis jeg havde vidst, at jeg skulle igennem denne sag, havde jeg ikke sagt noget,« svarede Troels Lund Poulsen.

Tilbage resterer, at kommissionen skal udarbejde den endelige beretning, som den forventer at være færdig med i september 2014 – et halvt år forsinket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trols lancerer sig som rygtesmed for at give løverne lidt føde og så slippe med livet i behold. Smart - noget hans savskærer har opfundet.

Troels Lund lancerer sig som rygtesmed for at give løverne lidt føde og så slippe med livet i behold. Smart - noget hans savskærer har opfundet.

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være - OVK var helt oppe i det røde felt over MB s usandhed til Folketinget. Hvorfor måtte fx. TLP o.a. så komme med den ene usandhed og rygte efter den anden uden at DF som EL krævede deres afgang?