Læsetid: 2 min.

Ordførere lover at hjælpe unge med vietnamesiske rødder

Christiansborg er klar til at se på sagerne om sagerne om unge danskere, der har svært ved at blive løst fra deres forældres vietnamesiske statsborgerskab. Vi spørger, hvad otte indfødsretsordførere vil gøre ved problemet
30. december 2013

Tom Behnke, K:
»Hvis man ikke kan blive løst fra sit hidtidige statsborgerskab, så kan man bede om at blive optaget på lovforslag uden krav om løsning. Hvis de pågældende gør det, kan udvalget give dispensation. Det afhænger naturligvis af en konkret vurdering.

Jeg er som udgangspunkt indstillet på at give dispensation i den situation, hvor ansøgeren har gjort, hvad der er menneskeligt muligt.«

Mette Bock, LA:
»Jeg mener, at problemet bliver løst med den nye lov om adgang til dobbelt statsborgerskab, som formentlig vedtages med stort flertal til foråret. Skulle dette mod forventning ikke være tilfældet, er jeg helt åben over for at finde en løsning via konkret forelæggelse i Indfødsretsudvalget.«

Marlene Borst Hansen, RV:
»Vi er nødt til at finde en løsning. Min holdning er, at de unge lever i en form for statsløshed, og dem skal vi tage os af. De er havnet i et hul i loven, selv om de er velintegrerede, og det vil være nærliggende, at Indfødsretsudvalget ser på sagerne, hvis ikke Justitsministeriet snart kommer med en løsning.«

Lennart Damsbo-Andersen, S:
»Min opfattelse er, at Justitsministeriet er klar over, at der er en problemstilling omkring Vietnam. I de sager, hvor personer beviseligt, men forgæves har løbet ambassaden på dørene, forventer jeg, at vi ser på sagerne i Indfødsretsudvalget.«

Johanne Schmidt-Nielsen (EL):
»Det er helt uforståeligt, at Justitsministeriet ikke tager ved lære af de tidligere sager, hvor unge har haft problemer med at blive løst fra et vietnamesisk statsborgerskab. Der har været en del af den slags sager allerede, hvor de unge er de facto statsløse og derfor skal have dansk statsborgerskab uden krav om løsning.

For mig at se bør man ikke stille krav, der er umulige at leve op til.«

Karina Dehnhardt Lorentzen, SF:
»Det må være en meget frustrerende situation at stå i, når ingen myndigheder – danske eller vietnamesiske – kan eller vil hjælpe. Man må føle sig meget afmægtig. Jeg synes, det er en ærgerlig situation for de unge, som er opvokset her og føler sig danske.

Hvis det er en mulighed at skabe en nødløsning gennem Indfødsretsudvalget, er jeg positivt indstillet overfor det.«

Christian Langballe, DF:
»Det er kedeligt for de unge, men dybest set er det jo Vietnams og ikke Danmarks problem.

Det er i hvert fald ikke første gang, at vi oplever problemer med at blive løst, det kender vi f.eks. også for personer fra Ukraine. Min holdning er, at hvis det er de vietnamesiske myndigheder, der blokerer, så kigger vi på det, og så er jeg med på at give dispensation.«

Jan E. Jørgensen, V:

»Det giver ingen mening at stille krav, som de unge ikke kan indfri, så det kan godt undre mig, at man i de her sager bliver ved med at gå ud af den bureaukratiske vej i stedet for hurtigst muligt at få sagerne ekspederet over i Indfødsretsudvalget, så vi kan se, om der kan gives dispensation. Meningen er jo ikke, at det skal gøres så besværligt som muligt at få dansk statsborgerskab.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"De er havnet i et hul i loven, selv om de er velintegrerede, og det vil være nærliggende, at Indfødsretsudvalget ser på sagerne, hvis ikke Justitsministeriet snart kommer med en løsning." siger den Radikale ordfører.

Undskyld mig lige i mens jeg brækker mig ..... .... okay, så er jeg tilbage! Med det ude, kan jeg nu sige: http://www.youtube.com/watch?v=FcNblEqwUGE

Født i Danmark, tjek, opvokset i Danmark, tjek, følelse af danskhed, tjek. Hvad i al h*****ets navn bilder den Radikale ordfører sig ind ved, at bruge udtrykket "velintegrerede" om folk, som alene pga. obstruktion fra danske myndigheder ikke er danske statsborgere?!?! Hvornår spørger man om hvide danskere med ret til statsborgerskab er "velintegrerede" ? Svar: ALDRIG!