Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politisk vrede over ny GGGI-svindel

Politikere fra både højre og venstre side af Folketinget er utilfredse med, at de ikke tidligere er blevet orienteret om to nye svindelsager i den danskstøttede klimaorganisation GGGI. Også bestyrelsen burde kende til sagerne, mener SF, LA, Radikale Venstre og Enhedslisten
To medarbejdere i GGGI, hvor Lars Løkke Rasmussen er bestyrelsesformand, har svindlet for næsten 200.000 kroner. De to er ikke længere tilknyttet organisationen, men selv om underslæbet blev opdaget for flere måneder siden, blev det først offentliggjort i går.

To medarbejdere i GGGI, hvor Lars Løkke Rasmussen er bestyrelsesformand, har svindlet for næsten 200.000 kroner. De to er ikke længere tilknyttet organisationen, men selv om underslæbet blev opdaget for flere måneder siden, blev det først offentliggjort i går.

Jakob Dall

Indland
4. december 2013

Det er uforståeligt og uacceptabelt, at to nye svindelsager i klimaorganisationen GGGI først kommer til offentlighedens kendskab flere måneder efter, at de blev opdaget i den interne revision. Det er det fælles budskab fra udviklingsordførere på tværs af Folketinget, efter at det er kommet frem, at to GGGI-medarbejdere i midten af 2013 blev taget i at have svindlet sig til knap 190.000 kroner i uberettigede skolebidrag: »Det undrer mig, at det ikke er kommet frem før nu. Nogen må have kendt til dem, før hele sagen om GGGI begyndte i dansk sammenhæng,« siger Hans Kristian Skibby (DF), der mener, at Danmark bør trække støtten til klimaorganisationen.

Samme holdning har Enhedslistens Stine Brix: »Det er endnu et eksempel på, at vi bør forlade den organisation. Man har hverken haft styr på kasketterne eller pengene, og det bliver bare alt sammen bekræftet endnu en gang,« siger hun.

Så langt går hverken Liberal Alliance eller regeringspartierne, men også her er der udtalt utilfredshed med den nye svindelsag: »Efterhånden er der ikke meget, der overrasker mig i forhold til den her organisation. Der dukker dagligt nye sager op,« siger SF’s udviklingsordfører, Özlem Cekic, mens Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ser frem til at få undersøgt GGGI til bunds:

»Jeg har svært ved at tage stilling til personaleforhold. Jeg kan bare forholde mig til, at så mange forhold er betænkelige omkring den her organisation, at det er en god idé, at alle procedurer bliver endevendt.«

Pind: spørg direktionen

Hos Venstre er udviklingsordfører Søren Pind heller ikke overrasket. Han påpeger, at det har været »en tung opgave fra begyndelsen« at få ryddet op i organisationen:

»Og længere har Lars Løkke Rasmussen jo heller ikke siddet som formand. Det tager tid at rydde op,« siger han. Hos Radikale Venstre mener udviklingsordfører Lone Loklindt derimod, at Lars Løkke Rasmussen må have kendt til de to svindelsager i sin egenskab af formand for GGGI:

»Hvis det er GGGI’s eget interne revisionssystem, der har afsløret de her to sager, så vil jeg tro, at Lars Løkke Rasmussen må have kendt til det, hvis han har været med til at sætte revisionen i værk,« siger hun.

Mette Bock (LA) undrer sig også: »Det undrer mig meget, hvis GGGI’s bestyrelse ikke er blevet orienteret om sager af denne karakter. Normalt vil bestyrelser altid blive orienteret, hvis der er foregået svindel. Er det ikke en del af forretningsgangen mellem direktion og bestyrelse i GGGI må jeg konstatere, at der fortsat forestår et seriøst oprydningsarbejde,« skriver Mette Bock wi en mail til Information.

Samme opfattelse går igen hos både Stine Brix og Özlem Cekic. Sidstnævnte efterlyser samtidig at høre fra GGGI-formanden: »Jeg synes, Lars Løkke Rasmussen er fuldstændig fraværende i forhold til de her oplysninger. Han gemmer sig bag ministeriet, men han har som formand et ansvar for at forklare om den her sag: Hvorfor blev der ikke orienteret, og hvad gør man for at sikre, at det ikke gentager sig?«

Lars Løkke Rasmussen har ikke reageret på Informations henvendelse. Men Venstres udviklingsordfører mener, at ansvaret ligger hos GGGI’s direktion:

»Jeg ved af gode grunde ikke, hvad Lars Løkke Rasmussen har vidst. Men for mig at se ligner det noget, der er en ledelsesopgave og ikke en sag for bestyrelsesformanden. Hvis jeg var Informationjournalist, ville jeg henvende mig til direktionen og spørge den,« siger Søren Pind.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra GGGI.

/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Lindy Hansen

Håber Lars Løkke Rasmussen magter at få forbedret dette foretagende.

Denne mands betændte meritter ser ud til at blive en Dauerbrenner - underholdende og ret eksemplariske svindelsager i hans tvivlsomme omgangskreds med denne kroniske negative sociale arv - helbredelse udelukket ...

Majbritt Nielsen, Niels Mosbak, Torben Selch, Steen Sohn, Rune Petersen, Helle Walther, lars abildgaard og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

Når der er råd til luksusrejser til op imod en million, må der også kunne bevilges nogle skolebidrag. Det sidste lyder da i grunden også mere lødigt.
;-)

For 4 uger siden var der i Weekendavisen en gennemgang af LLR periode i GGGI og hans virke der. Det var ikke rar læsning, punkt for punkt gennemgik ngo og lektor og ekspert på området med særlig viden om GGGI en rapport. og hendes konklusion var at. 1. Løkke havde ikke ryddet op. 2. Det han havde gjort med /for udviklingsbistandskroner, var det , der på dansk kaldes korruption. Hendes ord.
Det er mærkværdigt at der i hans periode er sket svigt på svigt. En slags går den så går den adfærd.
Jeg mener ikke Danmark overhovedet skulle have været med i den GGGI og slet ikke have bidraget med en krone på så spinkelt et grundalg som Søren Pind og Lykke Friis gjorde det på. At Løkke havde brug for at spille stor mand i Sydkorea og har tacklet det mildest talt amatøragtigt, med limousiner og 1. kl fly osv. vidner jo bare om manglende dømmekraft. DK skal ud af den organisation, de 90 millioner kan gøre gavn andre steder.

Ivan Breinholt Leth, Niels Mosbak, Kim Houmøller, Helene Nørgaard Knudsen, Dorte Sørensen, Steen Sohn og Jan Weis anbefalede denne kommentar

Alternativer er jo, at bestyrelsen selv er ført bag lyset. I så fald må den udskifte direktionen. Hvis den tør. Nogen kan jo have noget i klemme.
Svindlerne må vel i øvrigt for længst være bortvist uden bestyrelsens vidende ?
Klogt af udviklingsministeren at forlade den synkende skude.
Men det forbliver gisninger. Frem i lyset med det hele. Og ud af det foretagende.

Flemming Scheel Andersen

Det er jo kaptajnen på skibet, der bestemmer kursen

Iøvrigt synes jeg, det er yderst mærkeligt, at Løkke altid gemmer sig, når han skal stå til ansvar for noget, han laver kun politik på facebook, det er så dejlig ansvarforflygtigende, for her er hans ord lov, ingen siger ham imod, ingen kritiske spørgsmål, hvor længe gider vælgerne finde sig i det ?
Når han så endelig møder frem til spørgetime debat i FT, så oplever man en lettere kolerisk og aggressiv partiformand, der taler mest om egne fortræffeligheder, angriber regeringen, og er man heldig er der et spørgsmål, som han selv ofte giver svaret på. Andre gange er det spørgsmål, han VED der ikke kan svares på. Man kan gøre meget for at ødelægge en ny debatform, man ikke gider, fordi det kræver, man skal møde frem face til face, som partileder, i baggrunden sidder så hans backingroup og griner fjoget, som børn. Men han skruer sig op som en påfugl.
Hvad andre gør og mener, ved jeg ikke, men jeg mister respekten for en person, der kandiderer til en statsministerpost, men jo mere man høre og ser til ham i GGGI , i FT eller på TV, jo mindre synes man han har, at putte den rolle ind i.

Da vi herude i Terra Incognita vest for Valby Bakke ikke i flere dage har set skyggen af vores kjøvenhavnske pjosker i et pyramidalsk omkostningstungt abonnement - har der været rig lejlighed til at støvsuge de gamle nyheder - der som bekendt er rigeligt af - også i nærværende udeblevne tryksag ...

Måske skulle den fhv. underudviklingsordfører til en afveksling oplyse de vilde herude i bananen - hvorfor lige præcis han anbefaler at spilde danske udviklings- og skattemidler på at "rette op" i et fjernøstligt despoti gennemsyret af kriminel energi med evnen til at tage røven på en fhv. dansk spasmedister af middel høj statur - og med en kronisk affinitet mod alt hvad der bare lugter af pekuniære fordele - mest til sig selv ...

Er det måske for at prøve at dække over egen latterlig padlen sig frem og ud i den store verden for at stå på pinde i globale mafiøse organisationer ...